Tuntuu että jokaisella on omansa nyhtöpossu eli pulled pork ohje, onko täällä porukalla heittää simppeliä pulled pork ohjetta. Nyt mennään helppous edellä, mahdollisimman perusaineet mitkä löytyvät helposti kaapista sen kasslerin lisäksi.
Tuolla muutama sivu aiemmin olikin jo tällainen. Teude kaipaili silloin pitaleivän sisään laitettavaa mallia, joten kun en itse sitä handlannut niin kahden suunnan sentteri laittoi reseptinsä. Tuo on ainakin helppo. Uuniajan voi ainakin ison niskan kanssa pidentää helposti jonnekin 6-8 tuntiin.
Pahoittelen jo alkuun, etten ole kummoinenkaan leipuri, joten pitaleivät olen yleensä hakenut leipomosta (tai kebabbilasta)
- Ota liha jääkaapista hyvissä ajoin ennen kokkaamista. Puoli tuntia riittää, mutta tunti on parempi.
- Liemi kannattaa valmistaa (ja samalla esilämmittää) ensin: riittävästi suolaa, reippaasti mustapippuria, pari lohkottua sipulia, nelisen valkosipulin kynttä rakenne rikottuna, yksi porkkana pilkottuna, reippaalla kädellä tomaattipyreetä (esim kokonainen pieni säilykepurkki). Vettä sen verran, että pataan/kattilaan mahtuu paistin kanssa hyvin. Ei kannata ahtaa liian täyteen, jottei joudu siivoamaan uunia/liettä. Lämmitä miedolla lämmöllä kevyesti sekoittaen.
- Lämmitä uuni n. 125-150 asteeseen tai vaihtoehtoisesti - jos teet liedellä (suositan uunia) - laita liha liemeen ja kypsytä miedohkolla lämmöllä vähintään kolme tuntia välillä lihaa käännellen. Pidä kansi päällä mutta rakosellaan. (Jos liha ei mahdu kokonaisena kattilaan/pataan, sen voi leikata kahteen osaan).
- Kun liha on ylikypsää, eli selkeän pehmeää (mureaa), nosta se foliolle ja sulje folion sisään vetäytymään.
- Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Kuori pinnalle muodostuva vaahto ja rasva lusikalla pois.
- Lisää liemeen hieman viskiä ja kiehuta liemi kasaan. Kun lientä on jäljellä enää vähän (vajaa pari desilitraa) ja se on selkeän paksua, tarkista maku ja lisää suolaa, jos tarpeen.
- Lisää nokare voita ja ruokalusikallinen sokeria ja sekoita tasaiseksi. (Myös kaupan BBQ-kastike toimii, mutta mieluummin ei :)
- Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hieman. Lisää liha kattilaan ja revi kahdella haarukalla silpuksi. Jos kattila on pinnoitettu, saman voi tehdä toisessakin astiassa. Sekoita revitty possu ja kastike tasaisesti.
- Lopuksi revitty possu kannattaa freesata kuumassa pannussa nopeasti, jolloin kastike tarttuu lihaan. Varo kuivattamasta lihaa.
Tarjoa suolakurkun, paahdetun sipulin, tomaatin, salaatin ja majoneesin kanssa halkaistussa pitaleivässä.
Mitäköhän mä unohdin...?
No mä voin sen pitaleipärespan laittaa. Helppo ja toimiva, tulee nätti päältä rapea ja tekstuuriltaan ilmava tasku, mutta maun puolesta pitäis kyllä opetella juureen leipominen, vaikka kyllä näitäkin nyt kehtaa tarjota ja syödä.
500g venhäjauhoa
300g vettä
1/2 pss (5,5g) kuivahiivaa
20g oliiviöljyä
10g suolaa
1. Sekoita öljy, suola, yli 42°C vesi ja kuivahiiva. Lisää jauhot ja vaivaa 5 minuuttia
2. Peitä kelmulla, kohota huoneenlämmössä se tunti ja laita taikina yöksi (8-24h) jääkaappiin
3. Ota jääkaapista tunti ennen paistamista. Kun taikina on lämmennyt, ota taikina kelmun alta, muotoile varovasti tangoksi ja jaa 8 osaan
4. Pyörittele palat palloiksi, peitä pallot kelmulla ja anna levätä vartti
5. Kauli pallot leiviksi ja paista 250-asteisessa uunissa kuumalla pellillä n. 2-3 minuuttia