Viestin lähetti champselyse
Mielenkiintoinen aihe. Itse kokkailen meidän perheessä jo enemmän kuin vaimoni. Omia suosikkiruokia tai aineksia ovat riistaruoat, valkosipuli, kerma, pihvit, hyvät salaatit, erilaiset juustoruoat (homejuusto, nam!), italialainen ja espanjalainen keittiö kuin myös kiinalainen, grilliruoat kesäisin...näitähän löytyy loputtomiin. Ne kun sitten ryydittää alas hyvällä viinillä tai oluella, niin avot. Joskus kuluu kyllä viiniä helposti pullollinen jo siinä ruoanlaiton aikana, mutta en kai liene ainoa tuon paheen omaava kotikokki.
Ravintolassa usein tilaan valkosipulietanat alkuruoaksi, mutta itse en ole niiden laittoa vielä kokeillut. Onko jollakin hyvä resepti? Ne muuten vievät miltei kielen mennessään. "eikä irvistellä siellä!"
Laittakaahan suosikkiohjeitanne kehiin.
Minkähänlaisia valkosipulietanoita tarkoitat.
Ohje 1: Etanat (kotiloineen) keitetään hiljaisella tulella liemessä, jossa on vähän vettä, kuivaa tai ½kuivaa valkoviiniä, köntsä voita, suolaa, persiljasilppua (josta osan voi lisätä lopuksi päälle koristeeksi, tai sitten ruohosipulisilppua), valkopippuria varovasti ja tietenkin valkosipulia maun mukaan. Nautitaan etanat tikulla kaivellen ja (vaaleaa) leipää liemeen kostutellen ynnä nauttien valmistusvaiheesta ylijäänyt viinin loppu. Muina yrtteinä persiljan lisäksi (tai tilalla) kokeilla ainakin timjamia, rakuunaa, rosmariiniä ja miksei muitakin, mutta ei liian monia kerralla.
Ohje 2: Liemeksi vettä, tomaattipyrettä, soijakastiketta, suolaa, mustapippurirouhetta, basilikaa ja/tai oreganoa, timjamikin käy sitten kaikkia sipuleita ihan oman maun mukaan.
Annostellaan mielellään pieniin saviruukkuihin, päälle kanneksi voitaikinaa tai juustoraastetta ja uuniin 150-175 ½tunniksi. Pikkusisko 'pehmentää' makua korvaamalla osan vedestä ja pyreestä ruokakermalla.
Pirulauta, kun asuu täällä 'maalla', Oriveden kaupoista on kyllä melkolailla turhaa mennä etanoita kyselemään, meinaa tulla tässä ihan nälkä.
Kokeileppa Champpi noista itsellesi maistuva seossuhde!