Muutaman varauksen suhteen joutui kyllä pohdiskelemaan ja aika näyttää kuinka onnistuneiksi valinnat muodostuvat. Tässä taustakommentit joidenkin varausten osalta:
1. varaus : Brayden Point
Ekan kierroksen 12. varaus, arvioin draftin alussa että pääsen varaamaan joko Ahon tai Pointin. Aho valittiin kuitenkin jo 9. valintana joten sinänsä valintani oli selvä. Hieman kyllä arvelutti millä tapaa Kucherovin poissaolo vaikuttaa ja hetken mietin myös Crosbyn ja/tai Pettersonin varauksia mutta pysyin alkuperäisessä planissa mikä muodostui 12. varauksen myötä.
2. varaus : Andrei Svechnikov
Ahoa en saanut mutta ketjukaverin sentään. Suuret odotukset kaverin osalta, esim. olisi ollut otettavissa myös kokeneempaa osastoa laiturin paikalle kuten Huberdeau, Miller, Stamkos. Crosby meinasi lipua tälle paikalle jolloin tod näk Sidney olisi löytynyt susijengistä.
3. varaus: John Tavares
Tällä paikalla piti varata maalivahti (joko Lehner tai Samsonov) mutta molemmat olivat jo menneet. Myös hyökkääjistä Stamkos oli ollut harkinnassa Pointin valinnan jälkeen mutta ei myöskään ollut enää varattavissa. Tavaresin yleensä jätän varaamatta jos vain on mahdollista, aiempien huonojen kokemusten takia mutta ehkäpä 3.kierroksen varaukseksi OK valinta.
Maalivahdit: Saros 5.kierros, Blackwood 6. kierros ja Jones 10. kierros
Saroksen valinta ei ollut etukäteen ajateltu vaan tähän ajauduttiin draftin myötä. Tarkoitus oli hankkia tämän takia sitten myös Rinne mutta yllättäen (minulle) valittiinkin muualle ennenkuin olin itse edes ajatellut valintaa. Myös tilalle suunnittelemani Cam Talbot meni juuri yhtä varausta ennen joten tilalle paniikissa varattiin lopulta Martin Jones. Jonesilla heikko kausi alla ja itsellä ei tarkkaa tietoa San Jose molarikuvioista joten voi olla mentiin päin persettä tällä valinnalla. Toinen maalivahtivalinta Blackwood oli etukäteen scoutattu, ainoa huoli tässäkin on että NJ toinen maalivahti Crawford myös valui muualle.
8. varaus : Max Domi
Varausjonojärjestyksen mukaan seuraavana olisi pitänyt varata Anthony Cirelli. Mutta koska olin varannut jo aiemmin kaksi puhdasta sentteriä, päädyin lennossa vaihtamaan varausta laiturin paikalle osuvaan (mutta käytännössä CBJ sentteriä pelaavaan) Max Domiin. Tämä päätös jäi ehkäpä draftin jälkeen eniten harmittamaan, etenkin kun lopulta joukkueeseen varasin vain kolme pelkkää sentteriä. Oletan että Cirelli tulee pelaamaan kuitenkin paremman kauden ja etu siitä että voin peluuttaa Domia laidassa ei tarjonne itselle tämän suhteen tarpeeksi etua.
22. varaus: Carter Verhaeghe
Floridan miehistä oli varauslistalla myös Acciari ja Tippet mutta harmittavasti en ehtinyt varaamaan. Carterin päätin poimia sitten 2. vikalla varauksella että saisin edes yhden listan pelaajista itselleni. Carterin osalta odotukset on isot että päästeessään isompaan rooliin saa enemmän tehoja ja myös mahdollisuus että pelaa sentteriä tuo lisäarvoa joukkueelle.
TOP-3 varaukset:
- 13 kierros: Yanni Gourde LW/RW. Viime kaudella kaikkinensa 54 pistettä, loppupeleissä peliaikaa myös yli 18 min. Takana myös aiemmilta kausilta 64 pisteen kausi. Voinee nousta taas isoon rooliin ja pystynee pelaamaan myös sentterinä.
-18. kierros: Alexandre Texier. Saannee paikan CBJ ykkösketjusta, viime kauden loput pelit jo 21 min peliajalla. Voinee yltää yllättävän koviin tehopisteisiin.
- 22. Varaus: Carter Verhaeghe
Jo yllä nostamani pelaaja. Odotukset on että aloittaa Floridan kolmossentterinä, ja miksei jopa isompaankin rooliin jos Wennberg floppaa. Enivei, tuonee pirteyttä Floridan kokoonpanoon ja odottama on että viime kauden pistesaldo TB:sta kaksinkertaistuu tai jopa enemmän.
Susijengin kausi oli tänäkin vuonna pettymys. Pudotuspeleihin pääsy ei lopulta ollut ns. lähelläkään.
Hieman loppuarvioita joukkueeseen ja myöskin omiin ennusteisiin ennen kauden alkua.
Tästä siis lähettiin kauteen:
Svechnikov Point Gaudreau
Kubalik Tavares Hornqvist
Texier Domi Gourde
Fabbri Eller Reaves
Verhaege Bozak
Johnson DeAngelo
McNabb Savard
Brodin Borowiecki
Saros
Blackwood
Jones
Yksi selkeä ongelma joukkueessa (jälleen kerran) oli tehopisteiden vähyys. Vain kokonaismaaleissa oltiin jaetulla TOP-4 sijoituksella, muuten hyvin tasapaksua suorittamista ja kokonaispisteiden ja erikoistilannepisteiden osalta selkeästi jopa keskitasoa huonommin. Selkeänä yhtenä selityksenä tähän on se, että koko joukkueessa ei ollut yhtäkään pelaaja joka olisi yltänyt piste per peli tahtiin tai mieluiten ylikin. Katseet tietysti kohdistuu ekaan kahteen varaukseen joilta tätä odotettiin eli Point ja Svenchinikov. Pointin osalta on helppo olla jälkiviisas. Olin ennen draftia liikaa kohdistanut ajatukset juuri Pointin tai Ahon varaukseen. Point toi lopulta ihan kohtuullisen määrän pisteitä, mutta reality-maailman hyvyys ei näy vielä täysin fantasypelaajan tilastoissa. Fantasyssa parempia kokonaisvaltaisia senttereitä + yli piste per peli pelaajia olisi ollut tarjolla mm. Barkov, Crosby ja Scheifele. Svechnikovin osalta, en tiedä oliko itsellä liian kovat odotukset että pystyy ainakin lähemmäs piste per peli mutta luulen että tämä tähän astinen pistesaldo oli pelaajalle itselleenkin pettymys. Kokonaisvaltaisena pelaajana tuotti toki bonusta esim. HIT-osastossa.
Toinen selkeä syys löytyy joukkueen alustavasta kolmosketjusta joka oli vahvasti rakennettu CBJ-kaksikon Domi-Texier varaan. Saaliiksi jäi lopulta tehot 7+8=15 ja kavereista luovuttiin kauden keskivaiheilla. Domi sittemmin piristyi edes vähäsen mutta Texier taisi pelata tuon jälkeen jos mahdollista vieläkin huonommin. Texier oli toki myöhäinen varaus mutta Domi 8. kierroksen varauksena meni todella päin mäntyä.
Kolmas selkeä virhearvio jonka voi nostaa ja varmaan kaikkein pahin kämmi draftissa oli luotto ja varaus Tony DeAngeloon 7. kierroksella lähes täysin tilastojen perusteella (kun NYR ei minulle niin kovin erityinen joukkue muuten ole ollut seurata otteita). Olisi pitänyt tiedostaa paremmin pelaajan henkilökohtainen elämä ja sen vaikutus jääkiekkokaukalon asioihin. NYR yv-pakeista siis päätin luottaa kokeneempaan DeAngeloon Adam Foxin sijasta (joka meni draftissa vasta 9. kierroksella). Eli käytännössä suoritin kolmoisvirheen noilla vuoroilla 7-8 kun ensin otin DeAngelon, sitten Domin valinta ja molempien varausten aikaan Fox olisi edelleen ollut varaamatta. Enivei, kun alunperinkin pakiston piste-tehot oli varattu DeAngelon varaan ja muuten tuli täyteen lähinnä hit/blokki-osastoa niin kaikki piste-teho odottamat siirtyivät sitten kokonaan hyökkääjille.
Tämä vuonna panostiin maalivahteihin myös kenttäpelaajavarausten kustannuksella joka varmaan edelleen myöksin näkyi kokonaispistesaaliissa ongelmana oli se että ykkösmaalivahdit varasin huonosti pärjääviin joukkueisiin. Jones pelasi (liian) paljon San Josessa ja tuotti toki muutaman voiton mutta huonoilla tilastoilla, Blackwood pelasti myös alkuun paljon mutta NJ kynsi huolella, juuri kun tilanne näytti NJ osalta paremmalta, niin koko joukkueen korona-tartunta lopullisesti pilasi NJ kauden. Myöksään Blackwood ei ole kovin hyviin suorituksiin enää pystynyt. Saros ja Nashville pelasivat alkukaudesta ailahtelevasti ja Saros ei saanut täyttä 1. maalivahdin roolia. Oli myös hetken loukkaantuneena mutta sen jälkeen kun palasi peleihin niin onkin ollut yksi NHL:n parhaita veskareita eli lopulta varaus meni ihan hyvin + sain loppukaudeksi vapaista DeSmithin + Swaymanin niin loppukaudella maalivahtitilanne oli taas ihan kilpailukykyinen kovempiakin joukkueita vastaan.
Kauden mittaan tuli kokeiltua jos jotakin pelaajaa, mm jopa Jeff Skinner käväisi joukkueessa. Parhaimmat FA haut mm. Forsling pakistoon Floridasta ja Ross Colton hyökkäykseen Tampasta. Yksi iso hankinta kauden aikana oli Matt Grezlyk siksi pisteitä tekeväksi yv-pakiksi ja onnistuikin hyvin kunnes loukkaantui harmi kyllä uudelleen.
Kauden alussa nostin TOP-3 varauksiini Gourden, Texierin ja Verhaeghen. Näistä kaksi onnistuikin erinomaisesti ja ehkäpä Carterin nostaisin jopa draftin parhaaksi stealiksi (draftin 429. varaus). Myös Hornqvist, Fabbri ja Kubalik onnistuivat hyvin suhteessa varausvuoroon, toki Fabbrin kautta pilasivat osittain loukkaantumiset. Kausi oli tietysti hyvin poikkeuksellinen kaikkine PPD-peruutuksineen etc.