Mielenkiintoinen ja laaja-alainen ketju. Olikohan itse Nostradamus, joka ennusti, että jonain päivänä rikkaat heittävät rahansa kadulle. Raha on menettänyt merkityksensä. Taloudelliset intressit ohjaavat maailmaa. Demokratia pyrkii tuomaan myös muita ajureita päätöksentekoon. Mitä epädemokraattisempi valtio, sitä suuremmat om tuloerot ja eriarvoisuus. Köyhälle demokratia on pyrkimys oikeidenmukaisuuteen kun taas rikkaalle demokratia näyttäytyy kehityksen. jarruna.
Täällä on väläytelty ajatusta, että yksilöllisyys olisi nykylänsi-yhteiskunnan tuote. Jos näin olisi, niin olisiko viidakon heimon jäsen yksilön sijaan enemmänkin lauman jäsen? Ja sama koskee 30-luvun talonpoikia. Väitän että molemmissa tapauksissa henkilö on enemmän yksilö kuin osa laumaa. Länsi hegemonian yksilö on mielumminkin pääoman orja.
Maailmaa olisi mahdollista pyörittää huomattavasti vähemmällä työmäärällä, niin että kaikki tulisi ravitetuksi ja saisi peruselintason. Kehittymättömässä yhteiskunnassa ihmiset raatavat ympäripyöreää päivää saadakseen edes välttämättömän toimeentulon. Tuottavuuden noustessa työmäärä vähenee. Mm. Ruotsista on hyviä kokemuksia, että työaikaa lyhennetään 6 tuntiin niin tuottavuus nousee. On myös kyseenalaistettu, että automaatio ja robotiikka vie työpaikat. Klassisen talousteorian mukaan näin ei ole (höyry, sähkö, internet). Lähtökohta yhteiskunnassa on, että yksityinen sektori tuottaa pääomaa, josta julkinen sektori veronkannolla kerää rahat tuottaakseen julkispalvelut kansalaisille. Nyt ollaan tultu siihen pisteeseen, että pääoman imperiumi ei halua tuottaa yhteiskunnallista hyvää vaan ahneus vie varallisuuden yksityiseen taskuun. Maailma tulee muuttumaan rajusti vielä ja rahan imperiumi murtuu. Historian valossa kaikki imperiumit on murtunut. Onko se sitten bitcoinin kaltainen järjestelmä vai rahareformin kaltainen, josta mm. raha-aktivisti oli puhumassa viime viikolla docventuresin radio-ohjelmassa yle puheella. Rahareformissa rahaa ei luoda tyhjästä. Toisin sanoen se on rajoitettu resurssi vähän niinkuin maapinta-ala. Ei varmaan ole kaukana se päivä, kuka tahansa pystyy tulostamaan 3D tulostimella edullisesti oman huushollin.
Mitä tulee otsikon kysymykseen. Länsi-ideologia näyttäytyy pelkästään taloudellisena ideologiana. vastaus on sekä kyllä että ei. Kyllä siinä mielessä, ettei vaihto-ehtoiset näkemykset ole saanut vielä riittävää jalansijaa. Toisaalta voidaan sanoa ei, koska resurssien tuhlaus tulevista sukupolvista välittämättä on tuhoon tuomittu ajatus. Taloudellinen ideologia on universaali pohjois-koreaa lukuunottamatta. Adam Smith varmaan pyörisi haudassa, jos näkisi tämän päivän suhteellisuuden edun periaatteen, jossa rahaa luominen perustuu velan luomiseen.