Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Lähi-idän tilanne – itseaiheutettu kaaos, länsimaiden leikkikenttä vai jotain siltä väliltä?

  • 149 027
  • 744

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo varmuuden vuoksi pommittaminen ja alueiden valtaaminen onkin ollut Israelin toimintatapana jo hyvän aikaa eikä Israelia tunnu kiinnostavan miten heitä paheksutaan. Niin kauan kuin USA tukee, ja USA:n tuleva hallinto tulee tukemaan vielä nykyistäkin selvemmin, ei heitä paljoa kansainväliset sitoumukset ja YK:n päätöslauselmat hetkauta.
Israelissa varmaan myös laskelmoidaan, että tuleva Trumpin hallinto tulee olemaan edeltäjäänsä sallivampi, mitä tulee Israelin sotilaallisiin toimiin Gazassa ja muualla Lähi-idässä, joten vaikka Trumpin ja Republikaanien neljävuotiskauden jälkeen (Toki välivaalitkin ovat edessä vuonna 2026.) valtaan astuisikin taas kriittisemmin Israelin toimiin suhtautuva hallinto, on heillä nyt mahdollisuus sementoida asemiaan.

Tiedä sitten myös, onko Israelilla meneillään jo pitkän aikaa suunniteltu operaatio, mitä nyt toteuttavat Assadin hallinnon mahdollisen nopean kaatumisen jälkeen. Joka tapauksessa kun kestänee ainakin päiviä / viikkoja, että Syyrian uudet valtaapitävät kykenevät Israelin toimiin täydellä teholla vastaamaan. Assadin ollessa vielä vallassa, tuskin olisivat ainakaan Latakian rannikkomaakunnan alueelle nyt nähdyssä määrin vielä iskeneet. Viimeisin asia kaiketi mitä haluaisivat olisi, että Assadin hallinnon armeijan aseistusta päätyisi Israelia suoraan vastaan taistelevien käsiin.

Syyrian varsinaisella tulevalla hallinnolla, kuten jo kirjoitinkin en ainakaan hetkeen usko olevan tahtotilaa ja kykyäkään avoimeen konfliktiin viimeisen päälle sotimaan rutinoitunutta Israelia vastaan. Varmasti monet syyrialaiset pitävät viimeisen parin päivän moukarointia kuitenkin nöyryyttävänä.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Israelissa varmaan myös laskelmoidaan, että tuleva Trumpin hallinto tulee olemaan edeltäjäänsä sallivampi, mitä tulee Israelin sotilaallisiin toimiin Gazassa ja muualla Lähi-idässä, joten vaikka Trumpin ja Republikaanien neljävuotiskauden jälkeen (Toki välivaalitkin ovat edessä vuonna 2026.) valtaan astuisikin taas kriittisemmin Israelin toimiin suhtautuva hallinto, on heillä nyt mahdollisuus sementoida asemiaan.
Niin, en nyt tiedä voisiko USA enää olla sallivampi, käsittääkseni jo Bidenin hallinto on sallinut kaiken mitä Israel on Gazassa ja muualla Lähi-idässä tehnyt. Trumpin hallinto sitten varmaan ei ainoastaan salli vaan suorastaan yllyttää?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
HTS kieltää naisten pakottamisen pukeutumaan hijabiin.

Syrian opposition bans forced wearing of hijab
Kaiketi lupaava uutinen tämä. Syyriassahan on ollut ymmärtäneekseni myös suhteellisen maallistuneita kansanryhmiä ja hijab-huivia käyttämättömiä naisia maassa riittää melko paljon. Tiedä sitten toisaalta, miten tilanne tulee kehittymään lähikuukausina / vuosina, viimeisin asia mitä Syyrian kansalle vuosikymmeniä kestäneen isä- ja poika-Assadin hallinnon jälkeen olisi islamistinen hallinto. Toivottavasti erityisesti 2011-2012 esillä olleen liberaalimman opposition edustajat ja seuraajat saisivat mahdollisimman suuren roolin tulevassa hallinnossa.
 

Ränse

Jäsen
En ole aiheen asiantuntija mutta onko kellään selvillä mitkä ovat Israelin geopoliittiset tavoitteet loppupeleissä? Häätää kaikki Palestiinalaiset ja Arabit pois lähistöltä vai joku suurempi imperialistisempi agenda?

Toisen puolen tavoitteet on helpompi ymmärtää vaikka näin länsimaalaisena täysin moraalin vastaisia ovatkin.
 

Kale

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tom Laaksonen
En ole aiheen asiantuntija mutta onko kellään selvillä mitkä ovat Israelin geopoliittiset tavoitteet loppupeleissä? Häätää kaikki Palestiinalaiset ja Arabit pois lähistöltä vai joku suurempi imperialistisempi agenda?

Toisen puolen tavoitteet on helpompi ymmärtää vaikka näin länsimaalaisena täysin moraalin vastaisia ovatkin.

Israelin geopoliittinen tavoite on olla olemassa jatkossakin.

Vastapuolen geopoliittinen tavoite on tuhota/poistaa juutalaisvaltio tuolta maailmankolkalta.

Siinäpä se pähkinänkuoressa.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Ja Israel. Nythän heillä on oiva tilaisuus valloittaa hieman lisää maata itselleen.

Et ehkä tarkoita tätä kirjaimellisesti, mutta näin sen moni ymmärtää. Eilinen A-studio ja Itä-Jerusalemista raportoiva toimittaja Pertti Pasonen esittivät juuri tällaista linjaa, eli Israel vain hyökkäilee ja taas valloittelee kun sitä huvittaa. Perusteet tälle ovat paljon ohuemmat, kuin suomalaisten kuuluisa kolmen kannaksen linja. Israel on vetäytynyt eri sodissa tulitauon alettua niin Egyptistä, Syyriasta, Libanonista kuin Jordaniasta. Rauhansopimuksen solmimisen myötä Israel luovutti strategisesti tärkeän ja monta kertaa Israelin kokoisen Siinain takaisin Egyptille ja tyhjensi siellä olleet juutalaiset siirtokunnat. Jordanialle Israel on tarjonnut Länsirantaa takaisin, mutta alueen islamistiset militantit peloittavat hasemiittien hallintoa, jolla on erittäin huonoja kokemuksia palestiinalaisista järjestöistä. Arafatin joukot aiheittivat maassa veisen konfliktin, jonka seurauksena PLO:n joukot ajettiin maanpakoon Jordaniasta. Ne löysivät itselleen pesäpaikan lopulta Libanonista, tämän seurausta on pitkälti Libanonin nykyinen surkea tila. Toki Jordania otti itselleen Israelin tarjoaman Jerusalemin temppelialueen hallinnan, Israelin taatessa sen turvallisuuden ja estäessä muita kuin muslimeja pääsemästä temppelialueelle. Jordanian ja Israelin status quo on toimiva ja suhteet syvenevät koko ajan. Huomioitavaa on, että Jordania osallistui Iranin ohjusten alsampumiseen Israelin suojelemiseksi.

Rauhansopimus Israelin kanssa on tuonut eri tasoista yhteistyötä ja talouskasvua niin Egyptille, kuin Jordanialle. Samoin Israel on vetäytynyt Libanonista, mutta edellä mainituista syistä ja Iranin vallankumouksen myötä, Libanon on ollut jatkuva uhka Israelille. Samoin on ollut Gaza, josta Israel vetäytyi parikymmentä vuotta sitten, tarjottuaan sitä turhaan Egyptin hallintaan. Egypti kieltäytyi Gazasta samazta syystä, kuin Jordania Länsirannasta, eli islamistien vaikutus on alueella niin vahva. Siksi myös Egypti on pitänyt Gazan vastaista rajaa tiukassa kontrollissa, mikä länsimedialta usein unohtuu. Gazasta Israel sai kiitokseksi Hamasilta ja Islamilaiselta jihadilta raketteja niskaan pari kymmentä vuotta, samoin kuin niitä on tullut Libanonista Iranin tukemilta järjestöiltä.

Israel on monta kertaa sitoutunut Länsirannan luovuttamiseen Palestiinan hallinnolle rauhan vastineeksi. Se itse asiassa sitoutui Länsirannan luovuttamiseen Jordanialle heti kuuden päivän sodan jälkeen, rauhansopimuksen ja Israelin tunnustamisen vastineeksi, mutta tarjouksiin ei silloin, eikä sen jälkeen ole tartuttu. Että johtopäätös on pikemminkin, että Israelin ympärillä on sen tuhoa haluavia toimijoita riittämiin, se kykenee miehittämään niiltä suuriakin alueita vihollisuuksien yhteydessä, mutta on valmis luopumaan niistä rauhan, ei vain aselevon vastapainoksi. Voisi kai sanoa Israelin haluavan a) turvallisuutta, b) rauhaa.

Golanin kukkulat voi jäädä Syyrialta haaveeksi, kyseessä on strategisesti niin vaarallinen alue Israelille. Toisaalta eipä Syyrian suunnalta ole juuri tullut mitään positiivisa terveisiä Israelin suuntaan, millä voisi edes avata keskustelun Golanista. Muutama vuosi sitten, kun Assadin hallinto oli heikoilla, sieltä yritti isistaistelijoita tunkeutua Israeliin, huonolla menestyksellä. Kuten aiemmin olen kertonut, pääsin aika läheltä näkemään tätä touhua, enkä yhtään ihmettele, että Israel ennakoi saman toistuvan ja valmistautuu siihen ajoissa.

Vielä A-studiosta. Pasonen kertoi Israelin ja Libanonin sodasta, mutta korjasi sitten, ettei sitä voi sodaksi kutsua, koska Israel vain pommittaa Libanonia ja siellä on kuollut jo kolme tuhatta ihmistä. Oliko tämäkin, arvon palstaveljet, jotenkin asiallinen näkökulma toimittajalta? Palestiina-aktivistilta tai arabinationalismiin, arabisosialismiin, vasemmistolaiseen kolonialismikehyseen, tms, hurahtaneelta tämä varmasti sopii, mutta että toimittajalle? Mutta kun nämä suomalaiset toimittajat (ei Antti Kuronen) oleskelevat lähes aina Itä-Jerusalemissa tai Ramallahissa ja sieltä raportoivat Israelin asioita, niin ei pitäisi provosoitua. Nämä ovat siis palestiinalaien propagandan keskuksia, esim. Ramallahista löytyy yhtä paljon juutalaisia kuin Hitlerin bunkkerista. Sieltä nämä kertovat mitä Israelissa ajatellaan.....

Maksan kuitenkin pakolla yleveron, niin kai sitä voisi osoittaa vähän vastinetta ja journalismilta kriittistä puoluettomuutta. Vai voisiko Pasonen kertoa, miksi minun Pohjois-Israelissa asuvat arabituttavani ovat olleet evakossa ja/tai pommisuojissa toista vuotta, jos vain Israel pommittaa Libanonia? Sitä ennenkin he ovat saaneet raketteja säännöllisen epäsäännölliseti vuosikymmeniä kotikaupunkiensa kaduille ja kylien raiteille. Juonit siionistitko sieltä Libanonista ampuvat Mainilan laukauksia Israelin puolelle, vai mitä toimittaja Pesonen tarkoittaa?
 

Kale

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tom Laaksonen
Et ehkä tarkoita tätä kirjaimellisesti, mutta näin sen moni ymmärtää. Eilinen A-studio ja Itä-Jerusalemista raportoiva toimittaja Pertti Pasonen esittivät juuri tällaista linjaa, eli Israel vain hyökkäilee ja taas valloittelee kun sitä huvittaa. Perusteet tälle ovat paljon ohuemmat, kuin suomalaisten kuuluisa kolmen kannaksen linja. Israel on vetäytynyt eri sodissa tulitauon alettua niin Egyptistä, Syyriasta, Libanonista kuin Jordaniasta. Rauhansopimuksen solmimisen myötä Israel luovutti strategisesti tärkeän ja monta kertaa Israelin kokoisen Siinain takaisin Egyptille ja tyhjensi siellä olleet juutalaiset siirtokunnat. Jordanialle Israel on tarjonnut Länsirantaa takaisin, mutta alueen islamistiset militantit peloittavat hasemiittien hallintoa, jolla on erittäin huonoja kokemuksia palestiinalaisista järjestöistä. Arafatin joukot aiheittivat maassa veisen konfliktin, jonka seurauksena PLO:n joukot ajettiin maanpakoon Jordaniasta. Ne löysivät itselleen pesäpaikan lopulta Libanonista, tämän seurausta on pitkälti Libanonin nykyinen surkea tila. Toki Jordania otti itselleen Israelin tarjoaman Jerusalemin temppelialueen hallinnan, Israelin taatessa sen turvallisuuden ja estäessä muita kuin muslimeja pääsemästä temppelialueelle. Jordanian ja Israelin status quo on toimiva ja suhteet syvenevät koko ajan. Huomioitavaa on, että Jordania osallistui Iranin ohjusten alsampumiseen Israelin suojelemiseksi.

Rauhansopimus Israelin kanssa on tuonut eri tasoista yhteistyötä ja talouskasvua niin Egyptille, kuin Jordanialle. Samoin Israel on vetäytynyt Libanonista, mutta edellä mainituista syistä ja Iranin vallankumouksen myötä, Libanon on ollut jatkuva uhka Israelille. Samoin on ollut Gaza, josta Israel vetäytyi parikymmentä vuotta sitten, tarjottuaan sitä turhaan Egyptin hallintaan. Egypti kieltäytyi Gazasta samazta syystä, kuin Jordania Länsirannasta, eli islamistien vaikutus on alueella niin vahva. Siksi myös Egypti on pitänyt Gazan vastaista rajaa tiukassa kontrollissa, mikä länsimedialta usein unohtuu. Gazasta Israel sai kiitokseksi Hamasilta ja Islamilaiselta jihadilta raketteja niskaan pari kymmentä vuotta, samoin kuin niitä on tullut Libanonista Iranin tukemilta järjestöiltä.

Israel on monta kertaa sitoutunut Länsirannan luovuttamiseen Palestiinan hallinnolle rauhan vastineeksi. Se itse asiassa sitoutui Länsirannan luovuttamiseen Jordanialle heti kuuden päivän sodan jälkeen, rauhansopimuksen ja Israelin tunnustamisen vastineeksi, mutta tarjouksiin ei silloin, eikä sen jälkeen ole tartuttu. Että johtopäätös on pikemminkin, että Israelin ympärillä on sen tuhoa haluavia toimijoita riittämiin, se kykenee miehittämään niiltä suuriakin alueita vihollisuuksien yhteydessä, mutta on valmis luopumaan niistä rauhan, ei vain aselevon vastapainoksi. Voisi kai sanoa Israelin haluavan a) turvallisuutta, b) rauhaa.

Golanin kukkulat voi jäädä Syyrialta haaveeksi, kyseessä on strategisesti niin vaarallinen alue Israelille. Toisaalta eipä Syyrian suunnalta ole juuri tullut mitään positiivisa terveisiä Israelin suuntaan, millä voisi edes avata keskustelun Golanista. Muutama vuosi sitten, kun Assadin hallinto oli heikoilla, sieltä yritti isistaistelijoita tunkeutua Israeliin, huonolla menestyksellä. Kuten aiemmin olen kertonut, pääsin aika läheltä näkemään tätä touhua, enkä yhtään ihmettele, että Israel ennakoi saman toistuvan ja valmistautuu siihen ajoissa.

Vielä A-studiosta. Pasonen kertoi Israelin ja Libanonin sodasta, mutta korjasi sitten, ettei sitä voi sodaksi kutsua, koska Israel vain pommittaa Libanonia ja siellä on kuollut jo kolme tuhatta ihmistä. Oliko tämäkin, arvon palstaveljet, jotenkin asiallinen näkökulma toimittajalta? Palestiina-aktivistilta tai arabinationalismiin, arabisosialismiin, vasemmistolaiseen kolonialismikehyseen, tms, hurahtaneelta tämä varmasti sopii, mutta että toimittajalle? Mutta kun nämä suomalaiset toimittajat (ei Antti Kuronen) oleskelevat lähes aina Itä-Jerusalemissa tai Ramallahissa ja sieltä raportoivat Israelin asioita, niin ei pitäisi provosoitua. Nämä ovat siis palestiinalaien propagandan keskuksia, esim. Ramallahista löytyy yhtä paljon juutalaisia kuin Hitlerin bunkkerista. Sieltä nämä kertovat mitä Israelissa ajatellaan.....

Maksan kuitenkin pakolla yleveron, niin kai sitä voisi osoittaa vähän vastinetta ja journalismilta kriittistä puoluettomuutta. Vai voisiko Pasonen kertoa, miksi minun Pohjois-Israelissa asuvat arabituttavani ovat olleet evakossa ja/tai pommisuojissa toista vuotta, jos vain Israel pommittaa Libanonia? Sitä ennenkin he ovat saaneet raketteja säännöllisen epäsäännölliseti vuosikymmeniä kotikaupunkiensa kaduille ja kylien raiteille. Juonit siionistitko sieltä Libanonista ampuvat Mainilan laukauksia Israelin puolelle, vai mitä toimittaja Pesonen tarkoittaa?

Kiitos, kun jaksat aina avata näitä asioita niin perusteellisesti!
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Israelin geopoliittinen tavoite on olla olemassa jatkossakin.

Vastapuolen geopoliittinen tavoite on tuhota/poistaa juutalaisvaltio tuolta maailmankolkalta.

Siinäpä se pähkinänkuoressa.
Tämä on vähän tylsä yksinkertaistus hyvin monimutkaisesta tilanteesta. Hyvin samankaltaista perustelua omasta toiminnastaan käyttää myös Venäjä. Omasta mielestään silläkin on vihollisia kaikkialla ja itsepuolustuksena pitää sitten aloittaa milloin millaisia operaatioita. Perustelut, tai varsinkaan konkreettiset toimet eivät sitten kummallakaan ihan aina kestä päivänvaloa. Venäjällä tietysti vielä harvemmin, eli ei käytännössä koskaan.

En ole ihan täysin vakuuttunut, että kansanmurhan uhalta suojautumiseksi on moraalisesti kestävää suorittaa itse kansanmurhia. Puolustautuminen on sallittua, mutta missä menee kohtuullisen ja kohtuuttoman reagoinnin raja? Israel on jo pitkään pyrkinyt pyyhkimään Palestiinaa ja palestiinalaisia pois kartalta ja nykyisessä konfliktissa tahti on jo kiihtynyt ja viimeisetkin rajoitteet poistuneet.

Minä tulkitsen tilanteen niin, että isossa kuvassa Israel haluaa laajentaa aluettaan ja kokee Palestiinan, tai ainakin sen osien kuuluvan itselleen. Se on ihan selkeä geopoliittinen tavoite samaten kuin alueen ehdoton sotilaallinen ylivalta. Naapurit pyritään pitämään mahdollisimman kivikaudella, jotta ulkoinen uhka pysyy aisoissa. Tämä on tietysti valtaosan mielestä ihan perusteltua ja realismiakin niin kauan kun USA pysyy uskollisena tukijana.
 
Viimeksi muokattu:

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Tämä on vähän tylsä yksinkertaistus hyvin monimutkaisesta tilanteesta. Hyvin samankaltaista perustelua omasta toiminnastaan käyttää myös Venäjä. Omasta mielestään silläkin on vihollisia kaikkialla ja itsepuolustuksena pitää sitten aloittaa milloin millaisia operaatioita. Perustelut, tai varsinkaan konkreettiset toimet eivät sitten kummallakaan ihan aina kestä päivänvaloa. Venäjällä tietysti vielä harvemmin, eli ei käytännössä koskaan.

En ole ihan täysin vakuuttunut, että kansanmurhan uhalta suojautumiseksi on moraalisesti kestävää suorittaa itse kansanmurhia. Puolustautuminen on sallittua, mutta missä menee kohtuullisen ja kohtuuttoman reagoinnin raja? Israel on jo pitkään pyrkinyt pyyhkimään Palestiinaa ja palestiinalaisia pois kartalta ja nykyisessä konfliktissa tahti on jo kiihtynyt ja viimeisetkin rajoitteet poistuneet.

Minä tulkitsen tilanteen niin, että isossa kuvassa Israel haluaa laajentaa aluettaan ja kokee Palestiinan kuuluvan itselleen. Se on ihan selkeä geopoliittinen tavoite samaten kuin alueen ehdoton sotilaallinen ylivalta. Naapurit pyritään pitämään mahdollisimman kivikaudella, jotta ulkoinen uhka pysyy aisoissa. Tämä on tietysti valtaosan mielestä ihan perusteltua ja realismiakin niin kauan kun USA pysyy uskollisena tukijana.

Olen kyllä täysin eri mieltä. Kuten on Palestiinan merkittävin (tarkoitan tällä muuta, kuin avustusteollisuudella rikastunutta eliittiä) liikemies Bashar Masri, joka koettaa epätoivoisesti luoda vahvan yhteistyön Israelin teknologiasektorin kanssa. Kelpaa kyllä Israelille, mutta ei kelpaa PA:lle, ei Hamasille, etc.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Kiitos @LuKi perusteellisesta selostuksesta liittyen Israeliin. Toki Israel-Palestiina -väännölle on oma ketjunsa, mutta eihän Israelia voi sivuuttaa tässä laajemmin Lähi-Itää käsittelevässä ketjussakaan. Oikeastaan ainoa kriittinen huomioni tuohon postaukseesi on se, että Israelissa on perinteisesti aika monenlaista suhtautumista palestiinalaiskysymykseen ja nykyinen hallinto edustaa ehkä jyrkintä mitä siellä on ollut.

Netanjahu - joka ei edes edusta hallituksensa jyrkintä linjaa - on käsittääkseni tyrmännyt täysin kahden valtion mallin, minkä kuitenkin joskus aiemmin Israelinkin hallitus on nähnyt tavoiteltavana, ainakin Jitzhak Rabinin kaudella. Ani harva myöskään sen paremmin Israelin kuin palestiinalaistenkaan keskuudessa kannattaa ns. yhden valtion mallia eli sitä että Länsiranta ja Gaza integroitaisiin osaksi Israelia ja kaikilla alueella asuvilla olisi samat kansalaisoikeudet. Israelissa se aivan perustellustikin nähdään uhkana juutalaisvaltion olemassaololle.
 

Tenho

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Nykyisellä pääministeripuolueella jo mistä lie 70-luvun perustamisasiakirjoista lähtien dokumentoituna että joen ja meren välissä ei ole eikä tule olemaan kuin Israelin valtio, joten tottakai kaikki on aina vaan kiinni palestiinalaisista ja siitä että ne ei nyt vaan tajua ja ovat ihan kohtuuttomia eläimiä.
Israel sen sijaan on ihan viaton vaikka onkin pari eri oikeusjärjestelmää käytössä vähän naamasta riippuen, vankiloissa ihmisiä ilman syytteitä tai tuomioita, arabikyliä tuhotaan (samalla terroristejaviattomia murhaten, sori siitä) paraikaa vaikka kaikki asukit ovat Israelin kansalaisia, pari isohkoa aluetta on miehitettynä ja viimeiset vuosikymmenet onnistuneesti tapettu kymmeniä tuhansia ihmisiä, ajettu väh. satoja tuhansia muihin maihin (tietenkin paluu kieltäen) ja hankitaan ympäri maailmaa parempia ihmisiä tilalle maksamalla rahaa.

Muutama kuukausi sitten oli uutinen että 57(?) arabi/muslimivaltiota ovat sitoutuneet takaamaan Israelin turvallisuuden kunhan tulee tulitauko ja Israel sitoutuu kahden valtion malliin. Vissiin ihan paska idea kun ei ole kuulunut mitään Israelin suunnasta.

Enkä siis sano etteikö Israelilla olisi ollut oikeus puolustautua tai etteikö se olisi joutunut hyökkäysten kohteeksi, jos se jollekulle nyt vielä olisi epäselvää.

Diletanttina en itse usko enää kuin yhden valtion malliin, kaikki vaan sekaisin sinne ja kaikille samat oikeudet. Pitäisi kelvata kaikille osapuolille.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Kiitos @LuKi perusteellisesta selostuksesta liittyen Israeliin. Toki Israel-Palestiina -väännölle on oma ketjunsa, mutta eihän Israelia voi sivuuttaa tässä laajemmin Lähi-Itää käsittelevässä ketjussakaan. Oikeastaan ainoa kriittinen huomioni tuohon postaukseesi on se, että Israelissa on perinteisesti aika monenlaista suhtautumista palestiinalaiskysymykseen ja nykyinen hallinto edustaa ehkä jyrkintä mitä siellä on ollut.

Netanjahu - joka ei edes edusta hallituksensa jyrkintä linjaa - on käsittääkseni tyrmännyt täysin kahden valtion mallin, minkä kuitenkin joskus aiemmin Israelinkin hallitus on nähnyt tavoiteltavana, ainakin Jitzhak Rabinin kaudella. Ani harva myöskään sen paremmin Israelin kuin palestiinalaistenkaan keskuudessa kannattaa ns. yhden valtion mallia eli sitä että Länsiranta ja Gaza integroitaisiin osaksi Israelia ja kaikilla alueella asuvilla olisi samat kansalaisoikeudet. Israelissa se aivan perustellustikin nähdään uhkana juutalaisvaltion olemassaololle.

Ihan mututuntumalta (kymmeniä, tai jopa satoja keskusteluja eri taustoista olevien israelilaisten kanssa), väitän, että valtaosa israelilaisista olisi valmis kahden valtion maliin, kunhan se tietää oikeaa, todellista rauhaa ja turvaa. Mutta siihen ei ole juuri mitään luottoa tai toivoa näköpiirissä. Siksi valinta tehdään sen mukaan, kuka tarjoaa sitä turvaa epävarmuuden ja konfliktien keskellä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
YK:n yleiskokous kehotti jokunen päivä sitten Israelia vetäytymään miehittämiltään palestiinalaisalueilta ja vaati Palestiinan valtion perustamista Israelin rinnalle. Päätöslauselma meni läpi äänin 157–8. Suomi äänesti asiassa valtavirran mukana, kun taas muun muassa Israel, Yhdysvallat ja Unkari äänestivät päätöslauselmaa vastaan.

Vaikka olen vahvasti Israelin puolella uusimmassa sodassa, en ole Israelin hallituksen toimien puolella. Se ei halua kahta valtiota tai yhtä valtiota, jossa juutalaiset ja palestiinalaiset ovat. Päinvastoin, varsinkin Netanjahun hallituksen äärioikeistolaissiipi haluaa ns. lopullisen ratkaisun. Siirtokuntia Länsirannalla laajennetaan, Gaza tuhotaan ja rakennetaan myöhemmin Israelin käyttöön.

Lisäksi Netanjahun hallitus on pyrkinyt yhä enemmän kaventamaan Israelin demokratiaa. Moni toimi on toistaiseksi estetty kansan siirtyessä jättimielenosoituksiin. Tie vaikuttaa kuitenkin Netanjahun käsissä siltä, että hän iskee uudestaan demokratiaan, jos saa mahdollisuuden.

Israel on miehittänyt alueita laittomasti ja pitää samoin laittomasti erilaisia siirtokuntia mm. Länsirannalle saadakseen lisää valtaa ja ehkäistäkseen alueen palestiinalaisväestön mahdollisuuksia. Tässä on takana myös antaa laittomista siirtokunnista maata Israeliin muuttaville juutalaisille. Israelissa juutalaisia on nyt noin 70-75 prosenttia 10 miljoonasta asukkaasta. Määrää ja suhteellista osuutta halutaan nopeasti kasvattaa. Ja näin myös tapahtuu. Valtaosa juutalaisista tulee nyt Venäjältä ja Ukrainasta.

Viime vuosikymmenet Israel on pelannut oikeastaan aina kaksilla korteilla. On toisaalta saatettu vaatia rauhanprosessia ja samaan aikaan tukea sitä vastustavia palestiinalaisia äärivoimia. Voidaan puhua politiikasta, jonka päätavoite on ehkäistä kahden valtion tai yhden yhteisen valtion muodostuminen.

Esimerkiksi Netanjahu tuki Hamasia sen toimissa palestiinalaista Fatahia vastaan. Tässä lienee yksi syy, miksi Netanjahun hallitus ei ollut varautunut Hamasin hyökkäykseen eikä kuunnellut ääniä kotimaiselta ja ulkomaiselta tiedustelulta, jotka varoittivat hyökkäyksen tulevan.

Israelilla on ehdoton oikeus elämään. Uskon, että kun Netanjahusta päästään, Israeliin saadaan kenties demokratiaa enemmän kunnioittava hallitus keskustaoikeiston ja vasemmiston voimin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Assad mahdollisesti saamassa naapurikseen Ukrainan syrjäytetyn Venäjä-mielisen presidentin Viktor Janukovitshin. Mielenkiintoisessa jutussa käydään muutenkin läpi vallasta syöstyn diktaattorin henkilöhistoriaa ja tapahtumia, mitkä johtivat Assadien regiimiin nopeaan luhistumiseen.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Pitäisikö alkaa diktaattoriksi?

Näytti olevan tuo al-Assadin autotalli vähän hulppeempi kuin meikäläisen. Eikä tuossa varmaan ollut kaikki kärryt. al-Assadin kesämökiltäkin löytyy varmasti muutama Ferrari kauppakassiksi.

Näistä voisi nauttia siihen asti kunnes jengiä alkaa kokoontumaan soihdut kädessä etupihalle, mutta onneksi on plän b ja voi aina aloittaa uuden luksuselämän Moskovassa.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Pitäisikö alkaa diktaattoriksi?

Näytti olevan tuo al-Assadin autotalli vähän hulppeempi kuin meikäläisen. Eikä tuossa varmaan ollut kaikki kärryt. al-Assadin kesämökiltäkin löytyy varmasti muutama Ferrari kauppakassiksi.

Näistä voisi nauttia siihen asti kunnes jengiä alkaa kokoontumaan soihdut kädessä etupihalle, mutta onneksi on plän b ja voi aina aloittaa uuden luksuselämän Moskovassa.

Rahaakin oli ollut vain $135 miljardia, jotka siirsi rysälään "talteen". Diktaattorina oleminen on myös siitä jännää, että voit ryöstää omaa kansaasi juuri niin paljon kuin sielu sietää ja tämä sietokyky näillä jampoillahan on pohjaton.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Diktaattorina oleminen on myös siitä jännää, että voit ryöstää omaa kansaasi juuri niin paljon kuin sielu sietää ja tämä sietokyky näillä jampoillahan on pohjaton.
Jos mietitään vaikkapa Syyriaa tai Venäjää ja kun nyt katselemme videoita vankiloista joissa oli jopa pieniä lapsia ja tiedämme että Ashadin joukot käyttivät kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan, niin onhan siinä melkoinen kynnys lopettaa se sietäminen ja lähteä kadulle. Varsinkin jos ei kykene organisoitumaan.

Venäjällä meno ei vielä kaiketi ole aivan niin pimeää, mutta kyllä mä käsitän miksi vallankumouksen aloittaminen jostain siellä on hankalaa.

Eri asia toki on sitten se miksi ovat ylipäänsä laskeneet tilanteen tällaiseksi Venäjällä ja onhan siellä ollut ja kai vieläkin on kannatusta nykyhallintoa kohtaan.

Syyrian historiaa en niin tunne mutta ilmeisesti siellä on kait joskus ollut siirtomaaisännät ja sitten diktaattoreita. Koita siinä sitten tehdä muutosta.

En mä tiedä. Vituttaa vaan kaikki mikä tähän touhuun liittyy. Nytkin siellä on joka suunnasta joku valtio rääppimässä. Toivoisin että demokratisoituisivat, mutta saa nähdä. Eikö nämäkin ole nyt jonkin sortin hihhuleita?
 

BaronFIN

Jäsen
Jotenkin en pysty ottamaan ihan todesta, että Assad olisi elossa ja Venäjällä ennen kuin pitää tyyliin lehdistötilaisuutta ja vastaa kysymyksiin muutoin kuin sähköpostin tai Peskovin välityksellä. Todennäköisemmin kuollut ja happoon liotettu.

Venäjän on hyvä pitää narratiivia missä he ”toimivat oikein” ja Assad on hyvässä käsissä tarvittaessa vipuvartena käytettäväksi. Kuolee sitten sopivan hetken tullen.

Venäjän viestinnässä asia on yleensä päin vastoin kuin on kerrottu.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos itänaapurimme edustajat ovat syksyn mittaan valittaneet, että Ukraina on auttanut al-Assadin vastustajia, niin harvinaista kyllä he ovat olleet oikeassa. Ukraina on ilmeisesti pitkin vuotta avustanut Syyrian kapinallisia - ei suuresti, mutta kuitenkin - ihan vain siitä ilosta, että Venäjä saisi nenänsä kipeäksi. Tuorein apu noin kuukausi sitten olisi käsittänyt noin 150 dronea ja 20 ohjaajaa.


Juttu on vapaasti luettavissa.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nykyisellä pääministeripuolueella jo mistä lie 70-luvun perustamisasiakirjoista lähtien dokumentoituna että joen ja meren välissä ei ole eikä tule olemaan kuin Israelin valtio, joten tottakai kaikki on aina vaan kiinni palestiinalaisista ja siitä että ne ei nyt vaan tajua ja ovat ihan kohtuuttomia eläimiä.
Me tietysti voimme myös miettiä, mikä kehityskulku johti siihen että tämä porukka nousi valtaan. Hei eivät siellä ole aina olleet. Mutta miksi 2000-luvulle tultaessa toisenlaisen linjan kannatus romahti?

Israelia kuitenkaan suurinta osaa sen itsenäisyyden ajasta ei ole hallinnut porukka, joka on tuota mieltä.

Diletanttina en itse usko enää kuin yhden valtion malliin, kaikki vaan sekaisin sinne ja kaikille samat oikeudet. Pitäisi kelvata kaikille osapuolille.
Mutta ei se taida kelvata oikein millekään osapuolelle että sen suhteen realismi on vähissä ja yhtälailla siellä sitten vain tappaisivat toisiaan. Toisaalta kun se kahden valtion mallikaan ei ole kovin suuressa huudossa tällä hetkellä kummallakaan puolella niin vähissä on ratkaisut.

Tokihan oikeasti on vain yksi asia, joka tämän tilanteen voisi ratkaista. Toiselta nimeltään se on ihme mutta laajemmin se, mitä tämä ihme varsinaisesti pitäisi sisällään voidaan johtaa vaikka Salman Rushdien lausumasta ettei tällä hetkellä ole syytä perustaa Palestiinan valtiota sillä maailma ei kaipaa yhtäkään uutta Taliban-valtiota.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Syyrialaisten mahdollinen paluumuutto on noussut Saksassa jo merkittäväksi poliittiseksi kysymykseksi, vaalien lähestyessä.

Kasvavalla osalla Saksan syyrialaisistahan tätä nykyä löytyy jo Saksan passi, joten heitä ei luonnollisesti voida takaisin Syyriaan patistaa, mutta mielenkiintoista nähdä, miten tilanne muuten kehittyy tulevina viikkoina ja kuukausina, mikäli Syyriassa tilanne vakiintuu. Saksassahan on koko Euroopan selvästi suurin syyrialainen vähemmistö, heitä on lähes miljoona ja kun mukaan lasketaan Saksan kansalaisuuden saaneet, niin lähemmäs 1,3 miljoonaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös