Kyllähän Suomeen mahtuisi se 400-500 itsenäistä kuntaa mutta kuinka moni niistä tulee taloudellisesti toimeen? Siis ilman mitään valtionapuja tai suurta velanottoa? Jos ne pärjäisivät ihan itsenäisesti niin ei olisi tarvetta kuntaliitoksille tai millekään sote-uudistuksille. Nyt kuitenkin kunnilla on paljon tehtäviä joista pitäisi selviytyä. Joko niitä lakisääteisiä tehtäviä pitää vähentää tai kuntien pitää ruveta siirtämään palveluita muualle. Kuinka järkevää on pitää jossain pinta-alaltaan isossa koulussa lukuisia eri kyläkouluja joissa jokaisessa on toistakymmentä oppilasta? Tila, opettaja, ruoka, huolto jne. vievät kuitenkin paljon rahaa. Samaa voi skaalata siihen että jos meillä on kolme pientä kuntaa jotka eivät tule itsenäisesti toimeen niin miksei niistä tehtäisi yhtä vähän isompaa kuntaa? Kun on lukenut tältä palstalta ja muualta siitä kuinka pitää kaikesta leikata niin miksi valtion pitää kaikesta huolimatta subventoida kuntia ilman mitään rajoja?
No toki sitä valtionapua näille pienille ja kuihtuville kunnille pitäisi mielestäni huomattavasti lisätä, koska se pitäisi niitä varmasti elinvoimaisimpina ja silloin nämä pienet kunnat pärjäisivät varmasti nykyistä paremmin.
Mutta tosin näistä pienten koulujen säilyttämisestä olen kyllä ihan sitä mieltä, mitä joku tässä keskustelussa aikaisemmin jo mainitsikin, että ne ovatkin olleet aina hyvin tunnepitoinen asia juurikin niille eläkeläisille ja muille vanhuksille, jotka ovat aikoinaan siinä heidän omassa lapsuudessaan käyneet näissä kyläkouluissa ja oon itsekin huomannut just sen, että miten monet eivät välttämättä heistä ymmärrä just sitä, että miten se yhteiskunnan rakennemuutos on väkisinkin väistämättä vaikuttanut juurikin näiden pienten kyläkoulujen kuihtumiseen ja siihen, ettei sinne enää riitä niitä oppilaita, kun siellä maalaiskylissä ei asu enää niitä lapsiperheitä ja näin ollen se onkin täysin turhaa ylläpitää kokonaisia kouluja esim. 20 oppilaan takia, kun ne muut kustannukset siitä koulujen ylläpidosta ovat niin suuria.
Mutta kyllä mä silti pitäisin ne pienet kunnat omina itsenäisinä kuntinaan, koska niissä kuitenkin on sitä aikuisväestön ja erityisesti eläkeläisiä, joten niissä on varmasti tarvetta kaikille muille eri julkisille palveluille, kuten terveydenhoidolle ym.
Kuten joku mainitsi tässä myös siitä, että joillekin paikallisille asukkaille se oman kunnan itsenäisyys on myös tietynlainen identiteettiasia, että varmasti monikin haluaa olla sen oman pienemmän kuntansa asukas, eikä niinkään sen ison naapurikunnan tai kaupungin.