Kuningatar Elisabet II on kuollut

  • 31 921
  • 308

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
RIP. Uskoin, että Elisabet olisi elänyt kolminumeroisiin saakka, mutta nyt kävi näin. Hän oli yksi ns. ikuisista hahmoista; vaikka maailma olisi muuttunut ympärillä, niin hän oli vakio. Ehdottomasti oma suosikkini kaikista tähänastisen elinaikani brittihallitsijoista.
 
F

Flonaldo

Monarkia ei lopu, koska se ei ole vain niin yksinkertaista, että lopetetaan monarkia. Koko perustuslaillinen järjestys, pienintäkin yksityiskohtaa myöden, nojaa monarkiaan ja monarkkiin.

Tässä on 807 vuotta vältelty perustuslain kirjoittamista, ja jos sellaista alettaisiin nyt luomaan, kestäisi 807 (tai ainakin 80...) vuotta ennen kuin päästäisiin sopuun sen muodosta.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tänään tajusin sellaisenkin faktan telkkarista, että Elisabet hallitsi brittejä jo ennen kuin Kekkonen nousi presidentiksi. Hänen kuolemansa tuntuu ison sillan katkeamiselta nykyisyydestä menneisyyteen. Toivon, että maailmankaikkeus pitää hänestä huolta muodossa tai toisessa. Kiitos Elisabet!
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Englannin kansallislaulun sanoja pitää nyt hiukan muokata (queen->king), mutta sitten ei ihan hetkeen tarviikkaan. Charlesista tulee nyt kuningas, Williamista tulee seuraava. William kun kruunusta luopuu, niin valta siirtyy Wiliamin George pojalle, joka on nyt muistaakseni yhdeksän vuotias. Seuraavaa kuningatarta saadaankin hetko odotella.

R.I.P Queen Elisabeth.
 

Arthur Morgan

Jäsen
Suosikkijoukkue
AC Oulu, Kärpät, Huuhkajat
Nyt odotellaan miten brittien pasmat menee sekaisin kun mestareiden liigan anthem pärähtää soimaan kruunajaisissa.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Turha tässä on hurskastella, että Elisabetin kuolema minua henkilökohtaisella tasolla koskettaisi millään tavalla. Mutta hänen puolestaan suren kyllä sitä, että toisen maailmansodan jälkeen valtaan noussut ja 70 vuotta vallassa ollut yksi maailman suvereeneimmista hallitsijoista joutui viimeisenä näkynään näkemään maailman, jossa kaikki asiat ovat aivan päin helvettiä.. eli aivan kuin viimeisen 70 vuoden aikana ei oltaisu saatu aikaiseksi juuri yhtään mitään..
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Sitä tämä oli. Minulla lähti välittömästi soimaan Genesis ja Dancing With The Moonlit Knight, joka on minun korvaani jonkinlainen Britannian myyttisenkin menneisyyden ja osin myös sen katoamisen kuvaus. Eli siltä pohjalta tuo sopisi hyvin tähän hetkeen. Tulkintani voi toki mennä täysin pieleen, mutta jos ei muuta, niin hyvästä biisistä on kyse.

Tämä oli tietyn aikakauden päätös. Muistan kun keisari Hirohitoa kutsuttiin tämän kuoltua Suomenkin mediassa maailman viimeiseksi keisariksi, vaikka tiedossa oli, että tämän seuraajan arvonimi tulee olemaan myös keisari. Tuossa yhteydessä viimeinen tarkoitti sitä, että tämä oli viimeinen keisari, jolla oli aiemmin ollut sitä historiallista keisarillista valtaa. Vähän samalla tavalla voisin veikata, että Elizabeth jäänee "viimeiseksi" monarkiksi, eikä hänen seuraajillaan ole mitään mahdollisuutta nousta samanlaiseen asemaan.

Moni kyseenalaistaa ihan aiheestakin, että onko kuninkaallisuus enää tätä päivää. En itsekään pidä tuota valtiomuotoa enää erityisen hyvin nykypäivään sopivana, mutta ymmärrän myös sen, että kuningashuoneet ovat monelle maalle tärkeitä perinteen jatkajana ja valtakunnan symbolina. Elizabethin merkitys Britannian kulttuurille on ollut valtava. Siksi ymmärrän tietyllä tapaa, että tuollaisia instituutioita on pidetty yllä, vaikka poliittisessa päätöksenteossa niillä ei merkitystä olekaan.

R.I.P. Queen Elizabeth II.
Hyvä teksti paitsi:

Esim. Ruotsista poiketen Britannian kuninkaallisilla on myös poliittista valtaa, ei vain seremoniallista. Pääministerin nimityskäynti on käytännössä muodollisuus, mutta teoriassa kuningas/kuningatar voi nimetä pääministeriksi jonkun muun kuin suurimman puolueen puheenjohtajan. Hän voi myös hajottaa hallituksen vastoin hallituksen tahtoa, muistaakseni Elisabeth on kerran tehnyt tämän Uudessa Seelannissa tai Australiassa.

Meidän on vaikea ymmärtää sitä pohjaa, jolta Britanniaa, Kanada, jne hallitaan. Monet lait, hallintokäytännöt, jne nojaavat suoraan kruunun arvovaltaan, ei vain seremoniallisesti vaan institutionaalisesti. Sen lisäksi esim. alkuperäiskansojen oikeudet, niitä koskevat sopimukset, autonomiset hallinnot, anglikaanisen kirkon ylin päätösvalta, palkitsemiset ja arvonimet ovat suoraan kruunun päätösvallan alla. Tämän päälle tulee persoonaan liittyvä vaikutusvalta, jota Elisabethilla oli, no paljon, Charlesilla aika lailla vähemmän. Mutta kruunu ei kaadu vaikka Charles konttaisi kuninkaana surkeasti, sen merkitys on liian monimuotoinen Britanniassa ja monissa Kansainyhteisön maissa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Yks mitä mää kovasti ihmettelen on nämä Suomalaisten esittämät toivomukset monarkian lopusta Britanniassa. Miksi? Miten se kenekään meikäläisen elämään vaikuttaa? Ja eivätköhän he saa päättää tästä ihan itse, ei siitä Suomessa päätetä vaikka niin kuvitellaankin.

RIP her Majesty ja Long live the King.
Englantilaiset selvästi enimmäkseen arvostaa tuota instituutioita eivätkä ole siitä luopumassa. Se on selvä ainakin tällä hetkellä kun Elizabeth oli hyvin suosittu ja rooliinsa sopeutunut hallitsija.

Hyvin omituinen systeemi tuo nykymaailmassa tietenkin on, kun perimysjärjestys määrää ihmisten kohtalon. Ties vaikka kutsumuksesi olisi olla taiteilija, kokki tai aarporaaja, mutta et saa olla, kun kohtalo määräsi sinulle hallitsijan roolin. Riesaksi tulee sitten vielä brittien hyvin ärhäkäs lehdistö paparazzeineen, jotka ovat ajaneet ihmisiä kuolemaan ahdistelullaan. Eikä siitä pirun virasta pääse edes eläkkeelle vaikka eläisi 96-vuotiaaksi.

Ja tämä uhraus tuntuu pitkälti tarpeetottomalta, kun tasavaltanakin hommat toimisi.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Olin jotain 10v ja vähän päälle, kun isäni matkusti Lontooseen ensimmäisen kerran. Tuolta reissulta tuliaisina tuli valokuva prinsessa Dianasta, jonka onnistui bongaamaan. Kovin kauaa ei mennyt tuosta, kun tapahtui Dianan kuolemaan johtanut onnettomuus.

Tuolloin tutuksi tuli myös tämä biisi, joka itsellä alkoi eilen soida päässä.



 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Sen kerran kun Lontoossa olen käynyt, niin siellä oli juuri menossa nämä BBC Promsit. Tulivat silloin suorana lähetyksenä BBC:ltä. Kyllähän se tuli ilmi, että britit ovat keskivertoisesti aika ylpeitä siitä omasta brittiläisyydestään ja sitä isänmaallisuutta tulvi kyllä kaduillakin silmille joka puolella. Tämä jäi silloin mieleen, että kappale taitaa olla briteille se heidän patriotisminsa symboli. Se oli vielä Suomi 100 vuosi, ja tuossa on suomalainen kapellimestari johtamassa orkesteria. Soittivat Finlandiankin tuona vuonna tuossa konsertissa.



 

SgtMarkov

Jäsen
Mitä luulette, saakohan hän valtiolliset hautajaiset?

96 on aika mieletön ikä ihan kenelle vain, mutta varsinkin tämmöiselle tyypille, jolle on 70 vuoden ajan kerrottu, miten voi pukeutua, missä pitää olla ja mitä sanoa. En tiedä muista mutta itsellä voisi elämänhalu olla aika koetuksella.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Lert

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Monarkia itsessään on jotain, mitä en suuresti arvosta instituutiona. Isona poikkeuksena juurikin Elisabeth ja Iso-Britannia. Erityisesti Ellua kohtaan tunnen suurta kunnioitusta. Sitä kun ei juuri kyselty että kiinnosteleeko hallintohommat ja veti sitä sitten 70 vuotta. Paljon joutui näkemään ja kokemaan ja ennen kaikkea olisi varmasti ollut kovasti asiaa, mutta aina pidättäytyi roolissaan. Vakaus kohtaan sanakirjassa voi laittaa Elisabethin kuvan ja varmaan moneen muuhunkin paikkaan.
Nyt siellä aletaan painamaan uusia rahoja Charlesin kuvalla ja kolikoissa Charles katsoo eri suuntaan kun äitinsä 1600-luvulta periytyvän tavan mukaan. Morarkia näkyy Briteissa ihan joka paikassa mm poliisien koppalakeissa on EIIR (Elisabeth II Regina) painatus, postimerkit, postilaatikot etc. Ei se monarkia taida ihan heti poistua.
 

lihaani

Jäsen
R.I.P. Elisabeth.

Monarkia on sen luokan keskiaikaista touhua, että moinen pelleily voisi tämän myötä loppua.
Kukahan kertoisi ruotsalaisille, norjalaisille, tanskalaisille, hollantilaisille, belgialaisille, kanadalaisille, ausseille ja uusiseelantilaisille, että monarkia on aikansa elänyt?
Kaikki nämä kuuluvat maailman rikkaimpiin hyvinvointivaltioihin. Mutta ei vuosisataisia traditioita noin vain romuteta, jos ei ole pakko.

Kuningattaren muistoa kunnioittaen!
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Täältä tasavaltaiselta kevyet mulla Lissulle. Kyllä Britanniaa nyt koetellaan: Futiksessa eurokentillä kontataan, talous syöksyy kohtia katastrofia, kuningatar kuolee ja tilalle on tulossa hörökorva ja lehmä, joiden suosio on jo entuudestaan surkea. Tavallaan hyvää aikaan Elisabeth pääsi pois täältä näkemästä Britannian surkeaa tulevaisuutta.
 

Jayzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Golden Knights
Englannin kansallislaulun sanoja pitää nyt hiukan muokata (queen->king), mutta sitten ei ihan hetkeen tarviikkaan. Charlesista tulee nyt kuningas, Williamista tulee seuraava. William kun kruunusta luopuu, niin valta siirtyy Wiliamin George pojalle, joka on nyt muistaakseni yhdeksän vuotias. Seuraavaa kuningatarta saadaankin hetko odotella.

R.I.P Queen Elisabeth.
Jos kaikki menee ns. "normaalisti", niin totta, kuninkaita on luvassa pitkään. Mutta jos George sattuisi kuolemaan ennen aikojaan lapsettomana, tulisi siskotytöstä prinsessa Charlottesta kuningatar. Mutta kyllä siihenkin menisi varmastikin useita vuosikymmeniä.

Toki teoreettisesti ajatellen Charlottestahan voisi tulla kuningatar vaikka huomenna, jos Charles, William ja George yhtäkkiä kuolisivat, mutta todennäköisyydet eivät ole hirveän korkealla.
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Piti googlata kun ihmettelin nimeä Charles, kävi ilmi että vanhasta käännöskäytännöstä on luovuttu 2002, siksi Charles III ei ole enää Kaarle III. Parempi niin minusta. King Charles on myös spanieli koirarotu.
 

Pordinard

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buffalo Sabres
Se mikä tässä kuolemassa on hyvä niin tämä antoi monelle suurelle ajattelijalle hyvän hetken esittää erityislaatuinen, omaperäinen mielipiteensä monarkiasta! Moni jopa rohkeasti ihan suoraan ilmoittaa ettei ole monarkian ystävä! Mutta suurudessaan toivottavat kevyet mullat silti!
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Se mikä tässä kuolemassa on hyvä niin tämä antoi monelle suurelle ajattelijalle hyvän hetken esittää erityislaatuinen, omaperäinen mielipiteensä monarkiasta! Moni jopa rohkeasti ihan suoraan ilmoittaa ettei ole monarkian ystävä! Mutta suurudessaan toivottavat kevyet mullat silti!
Niin, onhan se ristiriitaista, mutta niin se kuitenkin menee. Monarkia on konseptina hieman huono. Silti olen aina digannut Brittiläistä kuningashuonetta ja etenkin Elisabethiä.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Kieltämättä melkoinen vuosi menossa kun asiat, jotka ovat tuntuneet ajoittain ikuisilta eivät sellaisia olekaan: rauha Euroopassa ja kuningatar Elisabeth II.

Ja kyllähän näin merkittävän henkilön poismeno hetkeksi pysäytti, joten kevyet mullat täältäkin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Sanotaan nyt täältäkin levot edesmenneelle kuningattarelle. Vainaja vaikutti eläessään olevan lädimaan hovin porukoista kirkkaasti täysijauhoisimmasta päästä.

Mielestäni se Charles on jotenkin aina vaikuttanut autoon unohdetulta susikoiralta. Saa nähdä, tuoko kuninkuus tähän olemukseen muutosta.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
70 vuotta valtaistuimella ja vielä 96 vuoden iässä painanut hommia. Hyvin kunnioitettava suoritus. Elisabeth oli kansaa yhdistävä henkilö, mikä on mielestäni nykypäivän monarkin tarkoitus, joten Elisabeth onnistui tässä hyvin. Ei ole helppo aika briteillä. Kevyet mullat ja osanottoni.

Charlesilla on isot saappaat täytettävänä. Kuinka moni aloittaa uudessa virassa 70-vuotiaana?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös