Tuon tsekkimedian jutun mukaan Jordanin tilanne oli siis se, että jos hän olisi omin päin purkanut sopimuksen, olisi hän:
- Joutunut maksamaan Habarovskille korvauksen, mikä on 2/3 hänen sopimusajan palkastaan
- Joutunut IIHF:n sääntöjen mukaiseen 18 kuukauden pelikieltoon (ja siten siitä olisi aiheutunut vahinkoa niin taloudellisesti kuin urheilullisesti)
Jotkut pelaajat pääsivät pois, koska heidän KHL-seuransa eivät halunneet pitää heitä väkisin. Habarovsk oli tässä poikkeus, eikä suostunut päästämään Jordania pois. Jos seurat päästivät pelaajat pois, ei tuo IIHF:n pelikieltokaan pätenyt. Ja tästä asiasta Jordan ilmeiseti kiekkoliittoa kritisoi.
Jutussa siis näin:
"He was reportedly quite disappointed that the International Hockey Federation did nothing for the players in Russia and the rule continues to apply like in every other league in the world: you break the contract, you don't play for 18 months.
IIHF Vice-President Petr Bříza then explained the whole matter by saying that the problem was the disunity of the hockey players. At first, they all wanted to leave the KHL immediately after the start of the war in Ukraine, but gradually their strong attitude cooled down and the group got smaller. As a result, the IIHF lost the argument that hockey players fear for their safety in Russia, according to legal analyses, the KHL international federation would clearly lose in court cases, it would cost them a lot of money.
So in the end it all fell back on the players. You either sacrifice your own money and raise the funds to pay off the contract, or you go back and honor the contract."
Jonkun kiekkomiljonäärin kohdalla tuo 2/3 korvauksen maksaminen ei olisi ollut niin iso ongelma, mutta Jordanin kohdalla se oli ongelma. Habarovskin sopimus oli nimittäin ylivoimaisesti hänen uransa rahakkain, ja hänellä ei välttämättä edes ollut sellaisia rahoja, millä maksaa tuo jättimäinen korvaus - varsinkin, jos sen jälkeen edessä odottaisi 1,5 vuoden työttömyys. Hän jäi vaikeaan välikäteen ja koki, että kiekkoliittokin jätti hänet oman onnensa nojaan. Jordanin oma halu oli purkaa sopimus jo keväällä, ja agentti yritti sitä kesätauon aikana. En lopulta tiedä, oliko se vaimon nilkkavammakaan todellisuudessa niin iso syy, vai saatiinko sitä vain suurenneltua niin isoksi, että agentti pystyi vetoamaan painaviin henkilökohtaisiin syihin.
Sopimuksen purun perustehan oli se, että koska vaimolla on nilkka murtunut, ei hän pysty käymään kaupassa ja hoitamaan kotia. Olen aika varma, että Jordan olisi halutessaan voinut hommaamaan vaimolleen vaikka palkallista apua, jos olisi halunnut jatkaa Venäjällä. Sen sijaan hän tuon varjolla purki sopparinsa.