Mainos

Kumpi vai kampi? Head-to-head vertailut liigajoukkueista 2024–2025

  • 43 813
  • 230

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
HPK vs JUKURIT

Keskushyökkääjät:
Kyle Topping
vs Sakke Hämäläinen
Kasper Lundell vs Alex Berardinelli
Julius Janhonen vs Santeri Koskela
Olli Korhonen vs Severi Immonen
muut: HPK

En osaa yhtään sanoa, että miten Jukurit on miettinyt sentterinsä. HPK:nkin kokoonpanoon on monia mahdollisia vaihtoehtoja. Ja lisäksi täytyy ihan heti sanoa, että Jukureiden sentteritilanne näyttää niin karmealta, että onhan tähän nyt pakko tulla vahvistuksia?

En pidä Toppingia läheskään minään varmana onnistujana, mutta pelasi viime kaudella sen verran hyvin Allsvenskanissa, että hänet napattiin loppukaudeksi SHL:ään. Hämäläinen sai sen viime kaudella lähteä Lahdesta ja pelasi loppukauden rivimiehenä Allsvenskanissa. Toki on väläytellyt ajoittain urallaan Liigassa, eli voi olla onnistuessaan kelpo kakkos-kolmossentteri, mutta ei ykkönen.

Berardinelli pelasi ihan huikean kauden mestari-IPK:n ykkössentterinä. Voi yllättää, ja toivon sitä tosissaan, mutta todennäköisemmin on sellainen klassinen tapaus, joka dominoi heikoimmissa sarjoissa mutta ei riitä alkuunkaan liigaan. Jos hän olisi oikeasti tarpeeksi kova niin eiköhän olisi 29-vuotiaana päässyt pelaamaan jo muuallakin kuin Mestiksessä, Ranskassa ja ECHL:n farmissa. Ei viidessä eri jengissä viime kaudella pelannut Lundellkaan mikään varma nakki ole, mutta pelasi kuitenkin jo viime kaudella HPK:ssa kärkikentissä.

Muista senttereistä NCAA:sta tuleva Janhonen lienee ainoa arvoitus. Voisi kuitenkin parhaimmillaan olla kohtalainen liigapelaaja. Koskela, Korhonen ja Immonen ovat sitten jääneet neloskentän/rotaation pelaajiksi ja pienille minuuteille, se on luultavasti myös heidän tasonsa, vaikka pääsevätkin nyt kokeilemaan uusissa maisemissa.

HPK:lta keskustaan on tyrkyllä myös Sami Päivärinta ja Juho Järvelä, jotka olivat viime kaudella vakiopelaajia joukkueessa. Viljami Sandvik pelasi jonkun verran Jukureissa, mutta suurin osa viime kaudesta meni IPK:ssa, jossa oli mestarijoukkueessa runkopelaaja.

Selvä etu HPK:lle.



Laitahyökkääjät:
Eetu Tuulola vs Isaac Johnson
Teemu Rautiainen vs Max Ellis
Christopher Bengtsson vs Thomas Olsen
Heikki Huttunen vs Aleks Haatanen
Jesse Kiiskinen vs Ludwig Persson
Miro Ruokonen vs Jesper Piitulainen
Samuli Aaltonen vs Topias Hynninen
muut: tasan

Kärkihyökkääjien osalta riippuu siitä, kuinka paljon haluaa ottaa riskejä. Tuulola ja Rautiainen ovat kelpo nimiä terävimmän kärjen taustalle, mutta kumpikaan ei ole mielestäni edes parhaimmillaan varsinaista ykköskenttätasoa. Jukureiden pelaajat voivat sen sijaan olla todellisia löytöjä - tai sitten pikavisiitin tekeviä tusinapelaajia. Johnson oli ECHL:n kärkipelaajia, mutta ei ole mahtunut AHL:ään. Pienikokoinen Ellis puolestaan kisannut pari kautta AHL-peliajasta.

Norjassa pinna/peli-tahdilla pelanneet Bengtsson ja Olsen lähtökohtaisesti tasan. Ovat suurin piirtein samanikäisiä. Olsen pelasi pitkään Allsvenskanissa runkopelaajana, mutta ei ole onnistunut sitä korkeammilla sarjatasoilla. Bengtsson ei puolestaan ole pelannut koskaan Norjan ulkopuolella, mutta päässyt kuitenkin maajoukkueessa pelaamaan kovia vastustajia vastaan.

Mestiksessä tehosentterinä pelannut Huttunen pelasi viime kaudella eniten HPK:n kakkoskentän laidalla ja alivoimaa. Tuloksena 18 pinnaa. Haatanen pelasi puolestaan uran parhaan kautensa Pelicansissa. 28 pinnaa oli hyvä saldo kolmosketjulaiselle.

Seuraavassa parissa kaksi 3. kierroksen NHL-varausta. 18-vuotias Kiiskinen haisteli Pelicansissa menoa aika pienessä roolissa. Pari vuotta vanhempi Persson oli puolestaan Mestiksessä mestari-IPK:n avainpelaajia ja on Capitalsin sopimuspelaaja. Jännä nähdä, kumpi onnistuu paremmin. Molemmilla on aineksia läpimurtoon.

Muista vakiopelaajista kokenut Piitulainen on ennen viime kautta pelannut tehoketjuissakin. Voinee paikkailla nytkin, vaikka lähtökohtaisesti olisikin alempien ketjujen mies. Ruokosta sen sijaan on vaikea nähdä muuta kuin pelaamassa nolla-nollaa. Aaltonen täytti paikkansa rivipelaajana, mutta niin täytti viime kaudella myös 18-vuotias Hynninen, jolla lienee paremmat mahdollisuudet nostaa tasoaan.

Jotkut muutkin pääsevät väkisinkin pelaamaan, mutta en näe siellä nyt ketään kovinkaan merkittävää pelaajaa. HPK:lta Vili Alatalo, Axel Skinnari ja Valtteri Savolainen pelasivat liigamatseja jo viime kaudella. Aleksi Sinkkonen oli Ketterän runkopelaaja Mestiksessä. Jukureista Miro Järvenpää ja Kalle Helenius kävivät viime kaudella Mestiksessä lainoilla. Aaron Hakala on kuulunut TPS-junnujen kärkipelaajiin pari kautta ja oli mukana myös U20-maajoukkueringissä.

Laiturit menee Jukureille. Jos potentiaalin varaan lasketaan, niin jopa selvästi.



Puolustajat:
Petteri Nikkilä
vs Lucas Nordsäter
Juuso Hietanen vs Niclas Lundgren
Petteri Nurmi vs Kim Johansson
Juuso Ketola vs Juuso Arola
Miska Kukkonen vs Niklas Peltomäki
Ossi Ikonen vs Kasper Soini
Arturs Andzans vs Niilo Romppanen
Kalle Kangas vs Valtteri Koskela
Muut: HPK

Kumpikin kiekollisista ykköspakeista pelasi viime kaudella vain puolet peleistä. Nordsäter voi olla kova, ainakin teki kovat pisteet - etenkin kun ei päässyt pelaamaan oikeastaan ollenkaan ylivoimaa. Nikkilä kellotti puolestaan tosi kovat minuutit HPK:ssa, keskimäärin yli 23 minuuttia per peli ja uurasti sekä yli- että alivoimalla. On ehkä kokonaisvaltaisesti parempi.

Toisessa parissa joukkueiden ikänestorit. 39-vuotias Hietanen pelasi täyden kauden yli 22:n minuutin peliajalla. Parhaat vuodet väkisinkin jo takanapäin, mutta pärjäsi valtavassa roolissaan ainakin viime kaudella. Viisi vuotta häntä nuorempi Lundgren oli hänkin kärkipakkeja ja pelasi Jukureissa eniten alivoimaa. Kokeneita pelaajia molemmat, mutta ehkä näistäkin kahdesta Hietanen on monipuolisempi.

Nurmi sai runsaasti vastuuta viime kaudella, hän oli eniten YV:llä pelannut puolustaja koko HPK:n joukkueessa. Pisteissä tuo ei kuitenkaan näkynyt. Johansson on pelannut hyvissä Allsvenskan-joukkueissa, mutta ei ole lyönyt varsinaisesti läpi kotimaansa kaukaloissa.

Seuraavassa parissa Mestiksestä tutut Juusot. Ketolalla on etuna yhden kauden liigakokemus. Oli heti tulokkaana vakiomies HPK:n pelaavassa kuusikossa. Ei tosin olisi välttämättä kaikissa muissa jengeissä ollut. Mestiksessä Arola oli kuitenkin tästä kaksikosta parempi. Hänellä on allaan loistokausi mestari-IPK:n kapteenina. On pelannut Mestiksen läpi, mutta parhaat avut on kiekollisessa pelissä - riittääkö rahkeet sellaiseen rooliin Liigassa?

Kukkosen rooli KooKoossa oli hieman isompi kuin Peltomäen Jukureissa. Johtuu tosin osittain siitä, että KooKoolla oli viime kaudella pakkipulmia. Molemmat ovat pelanneet vakiokokoonpanossa peruspakkeina, kumpikaan ei kuitenkaan ole mennyt urallaan merkittävästi eteenpäin.

Kokenut Ikonen ja nuorehko Soini pelasivat aika saman verran viime kaudella ja kisaavat varmaan nytkin 6-7-pakin paikoista. Ikonen on monivuotinen luottomies ja urakoi alivoimaa. Soini ei ole mikään sellainen varsinainen lupaus, jonka odottaisin ottavan isompaa roolia. Eli varamieheksi valitsen tässä tapauksessa kokeneemman pelimiehen, mutta aika merkityksettömällä erolla.

Romppainen pelasi ekan täyden liigakautensa rotaatiopelaajana vissiin ihan ok. Andzans kävi pelaamassa HPK:ssa muutaman pelin, mutta enempää liigakokemusta hänellä ei ole. Mestiksessä oli kuitenkin ihan eri profiilin pelaaja kuin mitä Romppainen. Lisäksi mukana Latvian maajoukkueessakin. Tuskin kutospakkia isompaan rooliin on kuitenkaan eväitä, mutta siinä roolissa voisi olla Romppaista parempi.

Koskela oli IPK:ssa isommassa roolissa kuin Kangas Jokereissa, ja on pelannut aiemminkin Liigaa. NHL-varattu Kangas on kuitenkin potentiaalisempi. Marginaalinen ero kuitenkin ja makuasia, vaikka Kankaan tässä paremmaksi merkkasinkin.

HPK:ssa pelaamaan voivat päästä myös Viljami Jokirinne ja Eerik Wallenius. Jokirinne on Mestiksessä FPS:n kärkipakki ja jonkinlainen, vaikkakin aika epätodennäköinen, kiekollinen jokerikortti. Wallenius varattiin puolestaan kesällä NHL:ään.

Puolustus menee HPK:lle. Ei mitenkään varmasti tai järisyttävän selvästi, mutta näkisin että joka paikalle on tarjolla hieman parempi tai vähintään samantasoinen pelaaja kuin Mikkelissä.



Maalivahdit:
Sami Rajaniemi vs Markus Ruusu
Kim Saarinen vs Eetu Anttila

En saa eroja aikaiseksi. Rajaniemi on hieman kokeneempi ja paljon tasaisempi kuin Ruusu, mutta ei ole kyllä hänen kohdallaan pienintäkään merkkiä siitä, että nousisi enää tätä tasoa paremmaksi vahdiksi. Ruusu on hakenut paikkaansa Liigassa, mutta olisiko nyt onni löytymässä Mikkelistä? Pääsi viime kaudella jopa kokeilemaan EHT-ringissä, mutta en näe häntäkään kuin korkeintaan keskitason ykkösvahtina liigaan.

Kim Saarinen on iso lupaus. U18 MM-kisavahti pelasi viime kaudella myös liigadebyyttinsä. Hänet varattiin kesällä NHL:ään kolmannella kierroksella. Mutta onko valmis torjumaan miesten peleissä jo nyt, se on ihan arvoitus. Anttilastakin on mielikuva lupaavana vahtina. Ikää hänellä on kuitenkin jo 25, eli pikkuhiljaa pitäisi päästä pelaamaan ja saada hyvä täysi kausi. Väläytellyt TPS:ssä, mutta ei ole ollut vielä edes lähellä ykkösvahdin paikkaa.

Tasan.


Valmentajat:
tasan

Kaksi Mestiksen mestarivalmentajaa. Matias Lehtonen jatkaa HPK:ssa. Oli melkoinen kultasormi Mestiksessä, mutta alku HPK:ssa ei sujunut ruusuisesti. Viime kausi olisi tosin saattanut olla tekemätön paikka kelle tahansa. A-P Selin tiimiin mukaan: tuo kokemusta, mutta ei ole kovin moderni nimi. Helppoa ei ole varmaan nytkään.

Marko Tuomainen valmensi IPK:n yllätysmestaruuteen ja mukana tulee monta luottopelaajaa, joten uskoisi että hänellä on realistinen käsitys heidän kyvyistään. Tuomaisella on aiempaa liigakokemusta apuvalmentajana. Jukka Ahvenjärvi ja Jesse Welling tuovat tiimiin kokemusta. OJ jätti todella isot saappaat täytettäväksi.


Yhteenveto:

Jos Jukurit ei vahvista sentterikalustoaan, niin vertailu menee HPK:lle. Mutta jos joku kunnon ykkössentteri Mikkeliin tässä vielä matkaa, niin tilannetta on ehkä tarkisteltava uudestaan.
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mä luulen, että Lukkoa, KalPaa ja Pelicansia joudutaan vertailemaan vielä kaikkia keskenään. Mennään siihen joko viikonloppuna tai viimeistään ensi viikolla.

Sitten Ilvestä varmaankin tungetaan jonnekin ihan tuonne kärkeen ja HIFK voi löytyä ihan mistä päin tahansa. Ja jos kukaan ulkopuolinen ei uhraudu, niin kai minun pitää yrittää KooKoonkin osalta jotain vertailuja tehdä (varmaankin jonnekin tuonne JYP-Ässät-akselille lähdetään hahmottelua tekemään).

Otetaan tässä vielä keihäskisan ohessa häntäpään vertailupari, niin saadaan HPK ja Jukurit taulukkoon.

HPK vs SaiPa
Keskushyökkääjät:

Kyle Topping vs Ville Petman
Kasper Lundell vs Antti Kalapudas
Julius Janhonen vs Miska Siikonen
Olli Korhonen
vs Otto Hokkanen
Muut: HPK

Ykkössentterien vertailu on tiukka. Toppingilla on ehkä potentiaalia olla kovempi pistemies. Petman kuitenkin monellakin tapaa varmempi ja monipuolisempi. Muut sitten selvällä erolla ja HPK:lla jonkinlaisia vaihtoehtoja. Kokonaisuus menee kuitenkin selvästi SaiPalle.


Laitahyökkääjät:
Eetu Tuulola
vs Otto Kivenmäki
Teemu Rautiainen vs Janne Naukkarinen
Christopher Bengtsson vs Viktor Granholm
Heikki Huttunen vs Roni Karvinen
Jesse Kiiskinen vs Oliver Kjaer
Miro Ruokonen vs Niklas Appelgren
Samuli Aaltonen vs Mikko Petman
Aleksi Sinkkonen vs Juuso Heikkilä
Muut: HPK

Muutama perustelu tiiviisti. Kivenmäki oli viime kaudella tehokkaampi kuin Tuulola, mutta Tuulolan viime kausi oli normaalia heikompi. Tuulola on myös monipuolisempi. Rautiainen on normaalisti tuollainen 25-30 pinnan hyökkääjä. Naukkarinen oli SaiPan valopilkku ja samalla tahdilla olisi täyden kauden pelatessaan melkein 40 pisteen kaveri. Mutta tuleeko pelaamaan samalla tahdilla nyt kun odotuksiakin on jo niskassa?

NHL-varattua Kiiskistä pidän mahdollisena läpimurtopelaajana, Kjaerista odotan ehkä lähinnä runko/rivipelaajaa. Nämä voi kyllä helposti perustella toisinkin päin. HPK:lla on reserviä enemmän, mutta SaiPa saa kyllä saman kaliberin pelaajia hommattua vaikkapa Ketterästä jos vaan tarvitsee.

Vaikka HPK saikin tässä useamman erävoiton, niin erot ovat pieniä ja kokonaisuus aika lailla tasan.


Puolustus:
Petteri Nikkilä
vs Santeri Airola
Juuso Hietanen vs Mikko Kousa
Petteri Nurmi vs Mikko Niemelä
Miska Kukkonen vs Ondrej Trejbal
Juuso Ketola
vs Karri Aho
Ossi Ikonen vs Saku Salminen
muut: tasan (Andzus, Kangas, Jokirinne, Wallenius vs Kiukas, Laakso, Niinisaari, Vuorinen)

HPK:lla on mielestäni parempi kärki. Ei suurella erolla ja ikämiesten kohdalla on riskitekijöitäkin olemassa. Mutta samat sanat sopivat myös SaiPan pakkeihin. Karri Ahon nostin nyt toiveiden mukaisesti SaiPan top-kuuteen. Alapäässä ei merkittäviä eroja ole. Molemmilla on siellä pelaajia, jotka voivat nousta hyvinkin vakiokokoopanoon, mutta myöskin jäädä kokonaan ilman roolia.

HPK:lle tästä kuitenkin jonkunlainen plussa.


Maalivahdit:
Sami Rajaniemi
vs Filip Lindberg
Kim Saarinen vs Kari Piiroinen

Ei merkittävää eroa. Rajaniemi on tästä sakista luotettavin valinta ykkösvahdiksi. Sekä Lindberg että Piiroinen ovat kuitenkin paljon turvallisempia vaihtoehtoja kuin lupaava, mutta täysin kokematon Saarinen. Tasan.


Valmennus:
HPK vs SaiPa
En laske Raipeakaan kuin korkeintaan keskitason liigavalmentajaksi, mutta hänellä sentään on onnistuneita näyttöjäkin Liigasta. Normaalisti lasken eduksi sen, jos valmentaja jatkaa saman joukkueen peräsimessä, mutta HPK:n viime kausi oli niin vaikea, että en tiedä onko se etu vai haitta.

Yhteenveto:

SaiPa vie sentterit selvästi, muut kenttäpelaajat menee lievästi HPK:lle ja maalivahdit on tasan.Oisko se sitten Raipe joka ratkaisee tämän SaiPan eduksi? Todella tasainen kaksikko tämä joka tapauksessa näin ennalta ajatellen on.


***********

Ranking:

Tappara
...
Kärpät
...
Lukko
...
TPS
...
JYP
...
Ässät
...
Kiekko-Espoo
...
SaiPa
HPK
Jukurit
 

Mr.Maple

Jäsen
Minäkin näen Pelicansin, KalPan ja Lukon hyvin samantasoisina ja niitä tarvitsee todellakin vertailla tarkemmin keskenään. Pelsu vs KalPaa oli jo aiemmin ehdotettu jonka takia halusin tuota Lukko vs KalPaa ehdottaa. Samaa mieltä myös tuosta KooKoo-Ässät-JYP röykkiöstä. Ylipäätään ollut mukava lukea näitä analyyseja, kiitos vaivannäöstäsi @Everton
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Siellähän oli vielä Sport kanssa kokonaan käsittelemättä, joten otetaan se KooKoon pariksi, niin saadaan taulukon alempi puolisko muutaman ristiinvertailun jälkeen valmiiksi.

Nyt saa sitten antaa ihan huolella runtua jos vähänkin tuntuu siltä. Yritän luonnollisesti pitää värilasit poissa silmiltä, mutta on selvää, että sellaisista pelaajista joita on seurannut pidempään tietää enemmän kuin muista (se meidän nönnönnöö on tosi hyvä tsemppaaja, että onhan se nyt parempi kuin toi toisen seuran ömmömmöö).

KOOKOO vs SPORT

Keskushyökkääjät:

Riley Sawchuk vs Axel Holmström
Marcus Davidsson vs Johan Sundström
Otto Paajanen vs Martin Hanzl
Akseli Mäkinen vs Kalle Miketinac
Samuel Valkeejärvi vs Anton Stråka

Tämä menee ennakolta aivan täysin puhtaasti Sportille. Sawchuk putosi AHL:stä ECHL:ään ja oli siellä sarjan kärkipelaajia. Saattaa hyvinkin olla ykkössentterin saappaat täyttävä mies, mutta ihan yhtä hyvin voi olematta. Kun taas Sundström on kokenut, pelannut kovemmissa sarjoissa ja antanut sellaisen näytöt Liigassakin, että häntä voi pitää varmana 35-40 pinnan kärkihyökkääjänä.

Kakkosparin ruotsalaisilla kummallakin ura kääntyi viime kaudella. Davidson hankittiin Ässien ykkössentteriksi, mutta ei onnistunut alkuunkaan, eikä löytänyt joukkueesta roolia missään vaiheessa. Uransa ollut muutenkin aaltoileva. Kokeneen ja kovissa sarjoissa keitetyn Sundströmin ura Ruotsissa näytti jo ehtoopuolella, mutta viime kausi Sportin kakkossentterinä oli hyvä uusi alku.

Kolmossentterivertailu on vähän tasaisempi. Paajanen on aiemmin ollut erinomainen kolmossentteri jopa kärkijoukkueisiin, mutta viime kausi KooKoossa oli vaikea. Joutui liian isoon rooliin, eikä vastannut odotuksiin. Kokenut. Uran heikoimmat pisteet, eikä oikein onnistunut puolustavanakaan hyökkääjänä. Koko aiemman uransa Tsekissä pelannut Martin Hanzl tuli loppukaudesta Vaasaan ja taisi onnistua ihan hyvin. Paajanen on varmaan ihan jees alaketjuihin, mutta luulen että Hanzl on hyödyllisempi, jos tarvitsee paikata ylempänä.

Mäkinen nousi heti tulokaskaudellaan Mestiksessä sarjan kärkipelaajien joukkoon. Mutta tässä nyt tulee vastaan liian kova vertailupari - otti vertailuun sitten viime kaudella Sport kolmossentterinä 26 pinnaa tehneen Miketinacin tai pelaajatyypiltään selvästi paremmin alaketjuihin sopivan Stråkan. Valkeejärvi on ollut KooKoossa ihan turha pelaaja: periaatteessa hyökkäävän roolin pelaaja ja ennätyspisteet 16, mutta ei ole nyt saanut tehoja ollenkaan, eikä oikein hyödytä alakentissäkään.

Laitahyökkääjät:
Vilmos Gallo vs Simon Hjalmarsson
Radek Koblizek vs Linus Andersson
Petter Emanuelsson vs Sebastian Stålberg
Ville Leskinen vs Carl Mattsson
Teemu Engberg vs Lari Heikkinen
Joonas Oden vs Miika Tiihonen
Matic Török vs Viljami Nieminen
Simo Heinonen vs Joel Kerkkänen
muut: tasan

Ykkösparissa kaksi noin 40 pinnan hyökkääjää. Gallo on reilusti nuorempi ja varmaan myös monikäyttöisempi, mutta alla on vähän epäonnistunut reissu Ruotsiin. Hjalmarsson sen sijaan jatkaa samassa joukkueessa, jossa on nakuttanut kahdella vajaalla kaudella 42 ja 41 pinnaa.

Koblizek ja Andersson kisasivat viime kaudella KooKoossa samoista peliminuuteista. Koblizek pelasi uran parhaan kautensa (39 p) ja oli KooKoon harvoja onnistujia. Andersson oli ison siivun kaudesta sivussa, mutta oli pelatessaan riittävän hyvä kakkoskenttätason pelaaja. Hänen aiempi piste-ennätyksensä on 38 p. Hyvinkin samantyylisiä ja samantehoisia pelaajia siis.

Seuraavan parin kokeneista ruotsalaisista Sport-kippari Stålberg lienee monikäyttöisempi, mutta Emanuelsson oli vajaa kausi huomioiden selvästi tehokkaampi ja on ollut sitä myös läpi uran ihan kaikissa sarjoissa. Eli kärkikenttien pelaajaksi Emanuelsson on mielestäni parempi valinta.

Sitten vastakkain viime kauden totaalifloppi ja kohtalaisen kauden pelannut ruotsalainen. Leskinen oli yli puolet kaudesta sairastuvalla ja harvoissa peleissään löysä ja tehoton. Oikeastihan KooKoo antaisi hänet ilmaiseksi pois, jos vaan ottaja löytyisi, ja luultavasti parhaassakin lykyssä ja terveenä pysyessään taitaisi olla Liigan kallein 30 pinnan pelaaja. PItää kuitenkin muistaa, että vielä pari vuotta sitten oli Liigan kärkihyökkääjiä, ja pelaa tällä kaudella omasta tulevaisuudestaan ammattikiekkolijana. Mattson ei ole ollut kärkipelaajia, eikä luultavasti tule koskaan olemaankaan, vaikka vasta 24-vuotias toki onkin. Pääsi kokeilemaan viime kaudella Sportin kärkiketjuissakin, mutta tulokset jäivät muista joukkueen ruotsalaisista.

Engbergistä tykkään kovasti, on tosi raataja. Pelasi KooKoossa eniten alivoimaa ja teki myös yhden kauden piste-ennätyksensä. Mutta ihan samanlainen alaketjujen luottopelaaja taitaa olla myös Lari Heikkinen. Eli jos ja kun puolueettomasti yrittää pohtia, niin tuskin näillä kahdella kovinkaan merkittävää eroa on.

Miika Tiihonen on yksi niistä Mestiksestä siirtyvistä pelaajista, joiden uskon onnistuvan myös Liigassa. Oli viime kaudella TuTon parhaita pistemiehiä, mutta pelaajatyypiltään sellainen, että sopii hyvin jarruttelemaan pienempäänkin rooliin. Ehkäpä kuitenkin ottaisin ennemmin Joonas Odenin vielä kokeilemaan. Vaikka ura onkin ollut sivuraiteilla, ja ainoa vahvuutensa on luistelunopeus, niin oli kuitenkin vielä muutama kausi sitten 29 pisteen pelaaja Myrrän alaisuudessa Ilveksessä.

Muiden osalta ei ole kovinkaan merkittäviä eroja. Török on ehkä vähän lupaavampi kuin Nieminen, mutta pienessä roolissa pelasivat kumpikin viime kaudella. Heinonen valittiin viime kaudella U20-liigan parhaaksi pelaajaksi. Kerkkänen on puolestaan paljon kokeneempi ja ollut Mestiksessä parhaimmillaan varsin tehokas. Kummallakaan tuskin riittää silti rahkeet kärkikenttiin.

Rotaatiossa KooKoolla on tarjolla Mestiksessä hyvin tulokaskaudellaan kypsynyt Ossi-Petteri Jaakola, Sportilla puolestaan U20-maajoukkueringissä ollut ja 26 liigamatsia pelannut Oskari Hult.

Yhteenvetona sanoisin, että KooKoolla on ehkä himpun verran enemmän mahdollisia tehopelaajia. Erot eivät kuitenkaan ole kovin merkittäviä, enkä pistä vastaan, jos joku kääntää Leskinen-Mattsson asetelman toisin päin kuin minä. Pieni etu siis KooKoolle, mutta ei riitä kuromaan sentterien aikaan saamaan eroa kiinni.

Puolustajat:
David Farrance vs Otso Rantakari
Seth Barton vs Atro Leppänen
Joonas Lehtivuori vs Valtteri Hietanen
Christian Kåsastul vs Viktor Lang
Jimi Suomi vs Theodor Johnsson
Kalle Loponen vs Jerkko Rämö
Ari Gröndahl vs Miro Karjalainen
muut: tasan

Farrance ja Rantakari ovat puolustajien kärkihankinnat joukkueissaan. Farrance on näistä se arvoituksellisempi, mutta kovalla prosentilla Jarno Kultasen haut ovat osuneet kohdilleen. Putosi viime kaudella AHL:stä ECHL:ään ja lähti sitten sieltä loppukaudesta Saksaan. Rantakari pelasi koko kauden DEL:iä. Oli siellä runkopelaaja jumbojengissä. Aiemmin ollut Liigan kärkipään hyökkääviä pakkeja ja pelannut myös KHL:ssä ja Sveitsissä. Ei kuitenkaan ilmeisesti ollut kaikista kysytyin pelaaja markkinoilla, eli siihen on varmaan joku syy miksi Sportin tarjous oli hänelle paras.

Leppäsen tarina on ihan huikea, oli tosi hienoa nähdä kuinka hän onnistui myös Liigassa! Kisasi kauden jälkeen jopa MM-jengiin pääsystä. Tulee olemaan erittäin tärkeä palanen etenkin yv:llä myös tällä kaudella. Mutta monelta saattoi mennä ohi, kuinka hyvä yleispakki kesken kauden KooKooseen tullut Barton oli. On siis paljon monipuolisempi kuin Leppänen ja saattaa hyvinkin olla ihan sarjan parhaita pakkeja ensi kaudella.

Konkareista ottaisin muuten Lehtivuoren, mutta taitaa ainakin aloittaa kauden sairastuvalta. Viime kausi oli tosin risa myös Hietaselle. Kumpikin täyttää terveenä ollessaan paikkansa top-kuudessa, mutta eivät ole ison roolin pelaajia. Kåsastul pelasi viime kauden Italiassa, mutta oli aiemmin ihan ok runkopelaaja HIFK:ssä. Lang lienee isokokoinen peruspakki, mutta on ollut lähinnä Allsvenskan-jyrä. Tshekin liigassakin taisi olla vaikea ottaa roolia.

Johnsson pelasi viime kaudella Sportissa kutos-seiskapakkina ja pärjäsi tuossa roolissa. Suomea pidän näistä kahdesta kuitenkin potentiaalisempana: oli TPS:ssä toiseksi eniten ylivoimaa pelannut puolustaja, vaikka tasakentällisin pieneen rooliin jäikin.

Muissa nyt ei kovin merkittävää eroa ole. Loponen palasi paikkaajaksi Kouvolaan. On pelannut aiemminkin Liigaa pienessä roolissa, viime kaudella oli runkopelaaja Allsvenskanissa. Rämö on mennyt hyvin eteenpäin Mestiksessä ja on monipuolisempi pelaaja kuin Loponen, mutta myös selvästi kokemattomampi.

Kokenut Gröndahl on turvallinen valinta seiskapakiksi, mutta on luultavasti ainakin koko syypuoliskon sivussa. Tosin Karjalainen oli sivussa melkein pari kautta, että hirveän suurta kerrointa en antaisi hänenkään täydelle kaudelle. Kovaotteinen ja järkälemainen kulttipelaaja, mutta tuskin isoa roolia luvassa, vaikka terveenä pysyisikin.

Muista joukkueiden pakeista (KooKoolla Jesper Ahlroth ja Ville Puhakka, Sportilla Aatu Aarnio ja Henri Hietala) en ole ihan varma, että kuuluisiko kenenkään kuulua Liiga-joukkueessa ainakaan vakiokokoonpanoon. Satunnaisina paikkaajina varmaan menevät kyllä kaikki.

Kovin vahvoilta ei näytä kummankaan puolustukset. Molemmilla on pari selvää kärkipakkia, sitten pari raihnasta vanhusta ja loput sitten sellaisia hakuja, joista joidenkin toivotaan onnistuvan. Suomella, Kåsastulilla ja ehkä myös Loposella näen pikkaisen paremman potentiaalin yllättää kuin Sportin vastaavilla pelaajilla. Ehkä pieni etu KooKoolle.

Maalivahdit:
Antoine Bibeau
vs Miroslav Svoboda
Eetu Randelin vs Jere Huhtamaa
Stepan Vopravil vs Masi Härkönen

Svoboda oli luotettava ja ok-tason vahti viime kaudella Sportissa. On selvä ykkönen myös nyt. Pelannut aiemmin hyvin myös Tshekin liigassa. Bibeaun kohdalla voi mennä ihan pipariksi, mutta olen jotenkin luottavainen koviin odotuksiin hänen kohdallaan. Oli monta vuotta NHL-ringissä ja tahkosi AHL:ää ihan kohtalaisesti. Ensimmäinen kautensa Euroopassa oli erinomainen, vaikkakin "vain" Allsvenskanissa. Ei mikään selvä pari kuitenkaan, valinnan voi tehdä myös varman päälle.

Muissa ei suurta eroa ole. Sekä Randelin että Huhtamaa ovat Mestiksen entisiä eliittivahteja. Randelinilla paremmat näytöt Liigasta, mutta onhan se vähän vaikea verrata Tapparan ja SaiPan puolustusten takana pelanneita maalivahteja. Nuorukaiset tuskin pääsevät penkkiä pidemmälle, mutta mainitaan nyt kuitenkin heidätkin. Vopravil on Tshekin U20-maajoukkueringissä ja Härkönen U18-pikkuleijonissa.

Valmennus:
KooKoo
vs Sport

Tämä osio menee selvästi KooKoolle, vaikka kukaan ei vissiin vieläkään osaa sanoa, että onnistuiko vai epäonnistuiko Jouko Myrrä Ilveksessä? Pesti siellä päättyi joka tapauksessa potkuihin ja on ollut nyt sitten melkein kaksi vuotta tyhjänpanttina. KooKoossa meni koko tiimi uusiksi: apukoutseilla on kokemusta Mestiksestä.

Myrrän sijoitan koko Liigan valmentajavertailussa keskikastiin. Kakkosvalmentajasta päävalkuksi hyppäävällä Juuso Hahlilla ei kuitenkaan ole vielä mitään näyttöjä, joten hänet on sijoitettava ennalta koko Liigan valmentajarankingissa ihan hännille niin kaun kunnes jotain näyttöjä on. Sportin tiimissä on mukana mm. KooKoosta siirtyvä Janne Grönvall.

Yhteenveto:

Sportilla on ylivertaisten sentteriosaston ansiosta jonkun verran parempi hyökkäyskalusto. Puolustuksessa ja maalivahdeissa arvioin KooKoon mahdollisesti hieman paremmaksi, mutta se on kyllä pitkälti makuasia ja kenties myös tuurinkauppaa. Loukkaantumisia tai epäonnistujia ei kestä oikein kummankaan alakerta.

Valmennuksessa saattaa kuitenkin olla sen verran iso ero, että mahdollisesti kevyesti sävytettyjen lasieni takaa nostan KooKoon tässä parissa hieman Sportin edelle.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
@Everton , Sportin iskukyvystä olen kanssasi erimielinen ja uin palstan valtavirtaa vastaan, sillä minä asettelisin Sportin ohi KooKoon, K-Espoon, Ässien, SaiPan ja tietysti myös HPK:n ja Jukureiden. Minun papereissa Sport taistelee JYPin kanssa sijasta kymmenen.

Sportin puolustuksen kärki on erittäin laadukas ja poikkeuksellisesti vaikuttaa siltä, että jonkinmoista laajuuttakin siellä on:

Atro Leppänen pelasi huikean kauden ja näen hänen menevän edelleen eteenpäin. Ihan kiekollisten puolustajien aatelia tähän sarjaan. Otso Rantakari on sitten toinen YV-pakki ja kiekollisen pelaamisen kakkosukko. Kävi viime kaudella hakemassa elämyksiä Saksasta, mutta sitä ennen HIFK:ssa 53 otteluun 29 pistettä. Minä näen kaksikon Leppänen&Rantakari roolissaan todella kovana tähän sarjaan.

Leppäsen pakkipariksi kaavaillaan ilmeisesti Miro Karjalaista. Mies pelasi loukkaantumisen jälkeen viime keväänä todella kovalla tasolla. Voimakas kamppailija, ulottuva ja peittävä, luistelee kokoisekseen erinomaisesti ja pystyy kiekon kanssa varmoihin ratkaisuihin. Näin Mirolta keväällä kaksi peliä ja oli kyllä HPK:n suvereeni ykköspakki vaikuttaen laadukkaalta yleispuolustajalta. Ennakoin aiemmin kesällä ja sanon sen nytkin - Karjalainen on terveenä pysyessään tällä kaudella EHT-tasoa. Theoder Johnsson debytoi 19-vuotiaana SHL:ssä ja viime kaudella 20-vuotiaan liigassa. Ennakoin hänellekin eteenpäin menoa ja kuulumista Sportin TOP4 puolustajiin. Hyvä puolustaja jo nyt ja potentiaalia vielä parempaan.

Sportin pelaavan pakiston BOTTOM3 on tasoa perus, mutta ainakin tässä 16 joukkueen sarjassa ihan liigatasoa, eli Aarnio, Hietanen ja Lang. Juniorimaajoukkueet läpi kolunnut 20-vuotias Juuso Vesala haastaa. Painetta laittavat myös uudet hankinnat, eli Mestiksessä tehoillut Jarkko Rämö ja SaiPasta tullut pitkänhuiskea Henri Hietala.


Sportin hyökkäyksestä
olen samoilla linjoilla kanssasi. Keskikaista on todella laadukas ja mahdollistaa paljon. Keskikaista vetää vertoja lähes jokaiselle joukkueelle tässä sarjassa.

Laituriosasto on sen sijaan heikompi. Kärkikolmikko on vielä laadukas: Hjalmarsson, Andersson ja Stålberg. Sen jälkeen taso tippuu liikaa. Laadukas keskikaista paikkaa kuitenkin paljon.

Maalivahtiosasto on lähes pelkästään ykkösvahti Svobodan varassa ja siinä toki piilee oma riskinsä. Näkemissäni peleissä Svoboda oli hyvä ja ihmettelinkin, kun näin hänen heikot tilastonsa viime kaudelta. Nyt alkaa toinen kausi Liigassa ja aiempaa laadukkaampi puolustus edessä, joten en ole Svobodasta huolissani.

Valmennuksessa apuvalmentaja Nukari edustaa jatkuvuutta sekä turvallisuutta uudelle päävalmentajalle. Apuvalmentaja Grönvall tuo menestyksen kulttuuria. Sitten se iso kysymysmerkki, eli päävalmentaja Juuso Hahl, joka nousee 41-vuotiaan ensimäinen kerran Liigan päävalmentajan valtaistuimelle. Omaa kokonaisvaltaisen näkemyksen suomalaisesta jääkiekosta. Pohjat hän on tehnyt Tapparan juniorivalmennuksessa, sittemmin seitsemän kautta Liigaa apuvalmentajana ja yksi kausi Mestistä päävalmentajana. En osaa sanoa, kuinka laadukas päävalmentaja on kyseessä, mutten kyllä suorilta romukoppaan heitä. KalPan Karjalaisen viime kauden läpimurto osoitti, että kyllä laadukkaasta apuvalmentajasta voi tulla heti debyyttikaudellaan päävalmentajana onnistuja Liigassa.
 

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@McTorso Svoboda taisi väsähtää viime kaudella. 52 ottelua yhteensä ja kolmen edellisen kauden ottelumäärät 28, 33, 34 tuorein kausi ensin mainittuna. Tilastot Liigassa ovat muutenkin kaikilla nykyään jotenkin heikommat, kuin ennen älykiekkoa. Yli 92% ei päässyt Niko Hovisen lisäksi ketään. Ennen viime kautta sellaiset 3-5 kassaria pääsi jatkuvasti yli 92%, muutamat jopa yli 93% yli 20 ottelua pelanneista.
 

Nynoamous

Jäsen
@McTorso Svoboda taisi väsähtää viime kaudella. 52 ottelua yhteensä ja kolmen edellisen kauden ottelumäärät 28, 33, 34 tuorein kausi ensin mainittuna. Tilastot Liigassa ovat muutenkin kaikilla nykyään jotenkin heikommat, kuin ennen älykiekkoa. Yli 92% ei päässyt Niko Hovisen lisäksi ketään. Ennen viime kautta sellaiset 3-5 kassaria pääsi jatkuvasti yli 92%, muutamat jopa yli 93% yli 20 ottelua pelanneista.
Tarkoitatko/vihjaatko, että älykiekko ei osaa tulkita kaikkia kiekon tuuppaisuja/sipaisuja vedoiksi kuten ihmissilmä?
 

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tarkoitatko/vihjaatko, että älykiekko ei osaa tulkita kaikkia kiekon tuuppaisuja/sipaisuja vedoiksi kuten ihmissilmä?
No just sitä. jos laukaus olisi älykiekon mukaan mennyt 2cm ohi tai tolppaan, niin ei laskettu torjunnaksi jos maalivahti meni tuollaisen laukauksen torjumaan. Tuosta taisi olla ihan juttuja lehdissäkin. Tämän lisäksi joukkeet yleisestikin perustavat enemnmän nykyään kiekonhallintaan ja lauotaan vähemmän, eli ei ns. tule niin paljoa enää "turhia" laukauksia.

Eli ainakin kaksi eri asiaa on johtanut tuohon maalivahtien tilastojen heikkenemiseen.

Kolmas asia voi myös olla, että kassarien taso on laskenut yleisesti muutaman kauden takaiseen.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
@#16 , pudotuspeleissä tuomarilinjan löystymisen ja joukkueiden enemmän puolustus orientoituneen pelaamisen vuoksi maalivahtien statistiikat paranivat. Karhunen veti Kärppien heikoksi mainostetun pakiston takana hulppealla 93,05 torjuntaprosentilla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: #16

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@#16 , pudotuspeleissä tuomarilinjan löystymisen ja joukkueiden enemmän puolustus orientoituneen pelaamisen vuoksi maalivahtien statistiikat paranivat. Karhunen veti Kärppien heikoksi mainostetun pakiston takana hulppealla 93,05 torjuntaprosentilla.
Ja esim. Heljangon statsit runkosarja vs. pudotuspelit on myös malliesimerkki tästä, vaikka hän välillä on pelannut jumalmoodissa molemmissa.

Pudotuspeleissä tosin yksi huonompi peli kassarilta voi vääristää tilastoja todella paljon. Esim Lukossa Lassi Lehtinen kaudella 2020-2021 11 ottelua torjuntaprosentilla 90,53%, joista yhdeksässä ottelussa torjuntaprosentti oli yhteensä 93,03% ja kahdessa 78,13%. Tuolloinkin jotkut taisivat epäillä että riittääkö Lehtinen sittenkään mestaruuteen, kun Ilvestä vastaan kolmen ottelu prosentti oli vain tasan 90% (eka peli näistä 76,92%, jonka Lukko voitti 4-3 Ilveksen laukoessa 13 kertaa maalia kohti, joista Lehtinen torjui siis 10).
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Viesti ei sisällä juuri muuta kuin tarpeetonta tökkimistä Pelicansin ja Ilveksen kannattajien suuntaan. Se on huomioitu rikepisteellä.
Pelsu vs Kärpät tai Pelsu vs Ilves olisi varmasti myös tunteita herättäviä pareja;)
No kyllä! Arvaan, ettei meikäläisen tarvitse kommentoida noiden joukkueiden kohdalla @Everton nimimerkin laadukasta vertailua kuin sanomalla pöö ja Pelicansin sekä Ilveksen kannattajat ovat karvat pystyssä.
 

Nynoamous

Jäsen
Typeryyksiin ei kannata vastata samalla mitalla takaisin. Viestin henkilökohtaisuuksista on annettu rikepiste.
No kyllä! Arvaan, ettei meikäläisen tarvitse kommentoida noiden joukkueiden kohdalla @Everton nimimerkin laadukasta vertailua kuin sanomalla pöö ja Pelicansin sekä Ilveksen kannattajat ovat karvat pystyssä.
Perusta vaikka oma narsismiketju, jossa voit jokaisen viestin kääntää jollain aasinsillalla väkisin itseesi. Tämä on tosi hyvä ketju ollut tähän asti, älä pilaa tätäkin.
 

Brooklyn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varsinais-Suomalainen juniorikiekko
Minä olen aika pitkälti kallellani enemmän voimasuhteiden osalta vallitsevaan jonkinlaiseen konsensukseen sitä koskien että Sport on heikossa jamassa. Aina voi yllättää tottakai, ja joitain hyviä pelaajia on joista cherry pickaat alle nostoja mutta isossa kuvassa rakenne on ongelmallinen. Perustelen lainauksieni alle.
Sportin puolustuksen kärki on erittäin laadukas ja poikkeuksellisesti vaikuttaa siltä, että jonkinmoista laajuuttakin siellä on:

Atro Leppänen pelasi huikean kauden ja näen hänen menevän edelleen eteenpäin. Ihan kiekollisten puolustajien aatelia tähän sarjaan. Otso Rantakari on sitten toinen YV-pakki ja kiekollisen pelaamisen kakkosukko. Kävi viime kaudella hakemassa elämyksiä Saksasta, mutta sitä ennen HIFK:ssa 53 otteluun 29 pistettä. Minä näen kaksikon Leppänen&Rantakari roolissaan todella kovana tähän sarjaan.

Leppänen on huikea pelaaja, mutta vaatii vielä omasta mielestäni varmaa korttia vierelleen pelaamaan. Karjalainen ei nähdäkseni ole sitä ainakaan koko kauden mittapuulla (palataan toki häneen myöhemmin). Atro tullee kyllä dominoimaan kiekollisesti, mutta kokonaisvaltainen pelaaminen jättänee vielä paikkailun varaa. Esim. Tepsissä ja monessa muussa joukkueessa olisi vierelle istuttaa Arellia, Jurgensiä tai Lauridsenia tai vastaavia pelaajia, ja tällaisessa pakkiparissa Leppäsen tulisi olla. Sportilla ei vain ole tätä etua pelaajistossaan pakkien osalta.

Rantakarilla sama homma, itse asiassa vuotanee omiin vielä perusteellisemmin kuin Leppänen. Rantakari on tilastojen valossa ollut pelaaja, joka breakout-kauttaan lukuunottamatta on tarvinnut hyvän joukkueen menestyäkseen kokonaisvaltaisesti. Oletus on sama yksilötasolla, eli ei kannattele pakkipariaan kahteen suuntaan - täsmäase ylivoimalla mutta aivan varmasti jättää sijaa paikkaavalle toiminnalle alaspäin. En usko että tähänkään on Sportilla kovin sopivasti roolitettavaa stay-at-home-pakkia laittaa.

Leppäsen pakkipariksi kaavaillaan ilmeisesti Miro Karjalaista. Mies pelasi loukkaantumisen jälkeen viime keväänä todella kovalla tasolla. Voimakas kamppailija, ulottuva ja peittävä, luistelee kokoisekseen erinomaisesti ja pystyy kiekon kanssa varmoihin ratkaisuihin. Näin Mirolta keväällä kaksi peliä ja oli kyllä HPK:n suvereeni ykköspakki vaikuttaen laadukkaalta yleispuolustajalta. Ennakoin aiemmin kesällä ja sanon sen nytkin - Karjalainen on terveenä pysyessään tällä kaudella EHT-tasoa. Theoder Johnsson debytoi 19-vuotiaana SHL:ssä ja viime kaudella 20-vuotiaan liigassa. Ennakoin hänellekin eteenpäin menoa ja kuulumista Sportin TOP4 puolustajiin. Hyvä puolustaja jo nyt ja potentiaalia vielä parempaan.

Theodor Johnssonista ei liene kauheasti lisättävää. Tottakai 20-vuotiaan tulisikin mennä eteenpäin, mutta en oikein osaa sanoa mistä löydät "hyvä puolustaja jo nyt"-kommentille katetta, koska asetat Johnssonille statuksen TOP4:ään. Mielestäni näytöt ovat vielä tähän antamatta.

Mirolta olet nähnyt kaksi peliä ja sitten puhutaan EHT:sta ynnä muuta. En pääse tästä jyvälle. Itsekin näin ne pari peliä ja pelkästään niiden perusteella olen todella epävarma väitteistäsi, toki ei hän nyt huonokaan omasta mielestäni ollut. Viime kauden Kerhossa toki kaikki meni enemmän tai vähemmän päin persettä, joten siellä mukiinmeneväkin esitys pomppaa silmille herkemmin. Karjalainen ei omaa yhtään täyttä kautta koko liigaurallaan, vaan pelikiellot ja loukkantumiset riivaavat ja itse asiassa tämä edellinen loukkaantuminen oli todella paha. Tähän päälle vielä Liigan oletettavasti ja viestityn perusteella oleellisesti tiukentuva tuomarilinja, niin jotenkin väitteesi tuntuvat vähän ufoilta ja eniten itseäni ihmetyttää että kynnys hakea jotain sensaatiota on sinulla kovin, kovin matala siihen nähden millä otannalla jumppaat menemään silmätestin osalta. Mutta kaikki tyylillään.

Sportin hyökkäyksestä olen samoilla linjoilla kanssasi. Keskikaista on todella laadukas ja mahdollistaa paljon. Keskikaista vetää vertoja lähes jokaiselle joukkueelle tässä sarjassa.

Tästä samaa mieltä. Todella hyvä sentteristö kasassa.

Laituriosasto on sen sijaan heikompi. Kärkikolmikko on vielä laadukas: Hjalmarsson, Andersson ja Stålberg. Sen jälkeen taso tippuu liikaa. Laadukas keskikaista paikkaa kuitenkin paljon.

Stålbergin tulisi mielestäni olla astetta kovempi hyökkäyssuuntaan ollakseen varteenotettava kärkiketjujen mies. Roolipelaajana ja tasapainoittavana grinderina sekä kapteenina todella tärkeä mies Sportille varmasti. Samaa mieltä siitä että laiturosasto on Sportilla heikohko, ja kyllä maalinteon kanssa lienee tiukkaa tulevalla kaudella.

Maalivahtiosasto on lähes pelkästään ykkösvahti Svobodan varassa ja siinä toki piilee oma riskinsä. Näkemissäni peleissä Svoboda oli hyvä ja ihmettelinkin, kun näin hänen heikot tilastonsa viime kaudelta. Nyt alkaa toinen kausi Liigassa ja aiempaa laadukkaampi puolustus edessä, joten en ole Svobodasta huolissani.

Omasta mielestäni puolustus ei ole riittävän laadukas, vaan Svoboda joutuu paljon vartijaksi oletettavasti aika kovaan paikkaan kun Hahlin puolustuspelin organisoinnista ei ole mitään liigatason takeita ja aiemmillakin kausilla veskareille on Vaasassa tullut enemmän kuin hiki. Lisäksi Svobodan kohdalla taas mennään (ilmeisesti?) kevyellä otannalla sen osalta mitä olet nähnyt ja tilastothan sitten kertovat sen, että jo viime kaudella oli hankalaa. Vielä mikäli kilpailutilanne on tämä ja tulitukea ei kauheasti tule jos otteet lähtevät viettämään etelään nopeasti niin itse kyllä olisin huolissani ennemmin kuin optimistinen.

Svobodalla toki on hyvät tilastot aiemmilta vuosilta Tsekin liigasta, mutta lieköhän nuo organisaatiot olleet kärkiporukoita? Nyt joudun kysymään kun en tiedä, mutta on luonnollisesti ihan eri seistä tolppien välissä sellaisessa paikassa jossa oma puolustus ei vuoda niin pahasti.
 

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@Brooklyn
Svobodan Plzen oli 2022-2023 kaudella 12. ja kaudella 2021-2022 runkosarjan 6.

Svobodan kaksi edeltävää kautta (19-20 & 20-21) menivät Vitkovicessa ja runkosarjan sijoitukset olivat 8. ja 12.

Vitkovicessa Svoboda oli runkosarjoissa selkeähkö ykkonen, kun taas Plzenissä vastuuta oli jakamassa Ilveksessä ensi kaudella pelaava Dominik Pavlat.

Vaikka Svobodan joukkue jokaisella kaudella pääsi Tshekissä pudotuspeleihin, niin vain kahdessa pelissä kaudella 21-22 oli tullut vastuuta Plzenissä.
 

Brooklyn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varsinais-Suomalainen juniorikiekko
@Brooklyn
Svobodan Plzen oli 2022-2023 kaudella 12. ja kaudella 2021-2022 runkosarjan 6.

Svobodan kaksi edeltävää kautta (19-20 & 20-21) menivät Vitkovicessa ja runkosarjan sijoitukset olivat 8. ja 12.

Vitkovicessa Svoboda oli runkosarjoissa selkeähkö ykkonen, kun taas Plzenissä vastuuta oli jakamassa Ilveksessä ensi kaudella pelaava Dominik Pavlat.

Vaikka Svobodan joukkue jokaisella kaudella pääsi Tshekissä pudotuspeleihin, niin vain kahdessa pelissä kaudella 21-22 oli tullut vastuuta Plzenissä.

Jes, eli lienen korjaavani omia odotusarvojani hänen osaltaan. Laadukkaalta kassarilta vaikuttaa siis, ja kyennee hyvään kauteen jos kaikki osuu nappiin. Saattaa toki olla, että ei Sportin alakerran takana kuitenkaan ihmeisiin pysty.

E: Kiitos päivityksestä @#16
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: #16

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Saisiko jonon jatkoksi Ässät-Kookoo vertailun?

Tulee tässä. Perustelut hyvin tiiviisti, koska kumpaankin joukkueeseen on jo paneuduttu tarkemmin jo aiemmin.

KOOKOO vs ÄSSÄT

Keskushyökkääjät:

Riley Sawchuk vs Jan-Mikael Järvinen
Marcus Davidsson vs Peter Tiivola
Otto Paajanen vs Kasperi Ojantakanen
Samuel Valkeejärvi vs Feetu Knihti
Akseli Mäkinen vs Patrik Juhola

KooKoolla paperilla hieman parempi, tai ainakin potentiaalisempi sentterikalusto. Toisaalta KooKoolla kumpikin kärkisenttereistä, eli Sawchuk ja Davidsson, ovat myös potentiaalisia floppaajia. Kun taas Ässillä Tiivola lienee ainoa, jonka taso voi olla mitä vaan. Kokonaisuudessaan menee siis aika tasan, vaikka kaksi KooKoon pelaajaa tuossa onkin lihavoituina.

Laitahyökkääjät:
Vilmos Gallo vs Lenni Hämeenaho
Radek Koblizek vs Eemil Erholtz
Petter Emanuelsson vs Jonne Tammela
Ville Leskinen vs Olli Palola
Teemu Engberg vs Roope Talaja
Joonas Oden vs Dylan Fabre
Matic Török vs Valtteri Lipiäinen
Simo Heinonen vs Lassi Vanhatalo
muut: Ässät

Hyvin tasaista. Kärkikenttien osalta KooKoo on mielestäni napsun verran parempi, jos Leskinen sekä Palola ovat ensi kaudella keskenään yhtä hyviä tai huonoja. Sen sijaan Ässillä on paljon enemmän kilpailua viimeisistä pelipaikoista ja myöskin kokeneempia ja parempi pelaajia näille pelipaikoille. KooKoollahan jää tästä listalta reserviin vain yksi Mestistä pelannut hyökkääjä (Jaakkola), kun taas Ässille mm. kolme jo viime kaudella liigassa pelannutta nuorta (Viitala, Noiva, Virtanen).

Puolustajat:
David Farrance
vs Radek Kucerik
Seth Barton vs Valtteri Viljanen
Joonas Lehtivuori vs Tuomas Salmela
Christian Kåsastul vs Joona Riekkinen
Jimi Suomi vs Kasper Puutio
Ari Gröndahl vs Rami Määttä
Kalle Loponen vs Aleksi Anttalainen
muut: tasan

KooKoo vie kärkipakkien vertailun. Lehtivuoren ja Gröndahlin osalta on huomioitu tämän hetkinen tieto sairauslomista. Ässillä on enemmän liigatason vaihtoehtoja pelaavaan kuusikkoon kuin KooKoolla, mutta löytyykö tästä sakista johtavia pelaajia? Kucerik, Viljanen ja Puutio lienevät ne, keiltä sitä odotetaan, mutta ei ole mitenkään varmaa.

Maalivahdit:
Antoine Bibeau vs Niklas Rubin
Eetu Randelin
vs Topias Rovio

Jätän kyllä kakkosvahdit oikeasti kokonaan noteeraamatta, koska Ässät todennäköisesti sellaista vielä etsii. Ja ei pitäisi olla kovin vaikea homma löytääkään sellaista, joka on vähintään lähellä Randelinin tasoa.

Valmennus:
KooKoo vs Ässät

Henkilökohtaisesti - ihan jo persoonistakin johtuen - valitsisin sata kertaa sadasta ennemmin Jouko Myrrän kuin Jarno Pikkaraisen. Mutta jos ja kun yrittää ihan taustoja vertailla ja osaamista pähkäillä sen perusteella, niin eipä näihin saa aikaiseksi merkittävää eroa suuntaan tai toiseen. Ässillä muussa tiimissä vähän enemmän kokemusta ja myöskin jotain jatkuvuuttakin.

Yhteenveto:

Ässien hyökkäyskalusto on tasaisempi ja laajempi, mutta KooKoolla kärki on mahdollisesti vähän terävämpi. Puolustuksessa oikeastaan sama juttu.

Hyökkäys kokonaisuutena varmaankin aika lailla tasan, puolustuksesta hiukan etua KooKoolle. Jos valmennus laitetaan tasan, niin maalivahdit ratkaisee. Bibeau voi olla hyvä - ja uskonkin siihen - mutta Rubinin tiedetään olevan hyvä. Tästä lorisee Ässien laariin sen verran pisteitä, että tasoittaa erot pakistossa ja riittää ehkä niukasti myös menemään ohi.

Sijoitan taulukossa KooKoon Ässien taakse.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tein myös vertailun Kiekko-Espoon ja Sportin välillä. Jos joku nyt on erityisesti kiinnostunut siitä, niin voi pyytää sitä nähtäville.

Oli kuitenkin sen verran selvähkö, etten usko, että tämän parin paremmuusjärjestyksestä on mitään suurempaa erimielisyyttä: Sport vie hyökkäyksen ja maalivahdit jopa aika selvästi, puolustus on aika lailla tasan, ja vain valmennus menee K-Espoolle (toki selvällä erolla).

Tämän myötä saadaankin sitten taulukkoon koko alempi puolikas valmiiksi. Täytyy tosin sanoa, että JYP, Ässät, KooKoo ja Sport ovat niin tasaväkisiä, että on ihan mielipide- ja painotusasia mihin keskinäiseen järjestykseen ne laittaa. Yksittäinen uusi hankinta tai vastaavasti joidenkin avainpelaajien loukkaantuminen kääntäisi tilanteen heti. Ja myöskin JYP-TPS oli kaksikkona ihan toisissaan kiinni.

Ja en minä tiedä sitäkään, että onko tässä vertailutavassa mitään oikeaa hyötyä. Jollain tapaa konkreettinen ja selkeä tämä kuitenkin on. Siis jos nyt vaikka verrataan, että onko Svoboda, Rubin vai Bibeau paras valinta ykkösvahdiksi. Tai ottaisiko kärkipakiksi ennemmin Bartonin vai Leppäsen. Helpompi verrata näin kuin kokonaisuuksia, toki sitten kokonaisuudesta joutuu jonkunlaisen yhteenvedon joka tapauksessa tekemään.

*******

Ranking:

Tappara
...
Kärpät
...
Lukko
...
TPS
...
9. JYP
10. Ässät
11. KooKoo
12. Sport
13. Kiekko-Espoo
14. SaiPa
15. HPK
16. Jukurit
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös