Kumpi näistä on kovempi musakaupunki? Hyviä bändejä molemmista tullut.
Kyllähän Lappeenranta tämän vie:
Lappeenrannasta: Kotiteollisuus, Stam1na, Mokoma, Pave Maijanen, Laineen Kasperi, Battlelore, Anal Thunder, Jimi Sumen, Jarmo Nikku, Erkki Junkkarinen sekä Idols-voittajat Hanna Pakarinen ja Anniina Timonen.
Kouvolasta: Peer Günt, Tuure Kilpeläinen, Viikate, Aleksanteri Hakaniemi, Norma John, Kivesveto Go Go, Lasten Hautausmaa ja Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS.
70-luvulla Suomen musiikkipiireissä puhuttiin niin sanotusta Wilmasoundista (tulee Lappeenrannan ruotsinkielisestä nimessä Villmanstrand), kun Lappeenrannan rock-yhtyeille oli kehittynyt oma tunnistettava saundinsa, jolla menestyttiin muun muassa rockin SM-kisoissa monena vuonna. Esim vuonna 1977 lappeenrantalaisbändit ottivat kaksoisvoiton, kun Jimi Sumen Dreams voitti ja Sukellusvene tuli toiseksi. Vuotta myöhemmin lappeenrantalainen Farout voitti sm-kultaa.
Kouvolassa rock ja punk nousivat 80-luvulla, mutta siinäkin oli Lappeenrannalla sormensa pelissä. Kouvolalaisen Peer Güntin ja Loose Prickin alkuperäisjäseniin kuuluva Pauli "Loose" Johansson on useammassa yhteydessä kertonut, että 70-luvulla hän ja muut kouvolalaiset wannabe-muusikot lähtivät nimenomaan Lappeenrantaan hakemaan vaikutteita ja saamaan oppia, miten musiikkia tehdään. Ja noita hedelmiä sitten 80-luvulla poimittiin. Tuosta Lappeenrannan 80-luvun aktiivien porukasta komeat urat ovat tehneet ainakin Pave, Jimi Sumen, Jarmo Nikku, Masa Maijanen, Ike Seppälä ja Lasu Valjakka. Osa omalla nimellään, osa tunnetuissa yhtyeissä.
80-luvulla Lappeen meno hyytyi, kun kaikki nuo kovat tekijät lähtivät Helsinkiin. Silloin taas Kouvolassa punk/rock nousi Güntin johdolla.
Mutta 90-luvun alussa Lappeenrannassa nähtiin 70-luvun kaltainen ilmiö, kun syntyi uusi kultainen ikäluokka nälkäisiä muusikoita, jotka perustivat ristiin erilaisia yhtyeitä. Oli Valtava kääpiö, Slumgudgeon, Pronssinen pokaali, ym. ja monissa tyypillisesti aina osittain samoja jäseniä. Esimerkiksi yhden albumin tehnyt Slumgudgeon hajosi, ja kaksi jäsenistä perusti Mokoman ja yksi liittyi HIMiin. Tuon ajan tuloksena syntyi myös Suomen ehkä merkittävin indie-levy-yhtiö Sakara Records, mutta Mokoman kundit pistivät oman levy-yhtiön pystyyn ja ottivat myös Stam1nan sinne. Toinen merittävä asia oli se, että Lappeenrantaan perustettiin Astia Studio, joka on ehkä merkittävin pääkaupunkiseudun ulkopuolella oleva äänitysstudio, missä mm. Children of Bodomin musiikkia tehtiin 1997-2020. Ja taas on Lappeenranta ojentanut Kouvolalle auttavaa kättään, sillä Astia Studiolle mm. se Viikatekin on Kouvolasta tullut levyjä purkittamaan.