Hyviä kysymyksiä. Suomi nyt on väärällään turhia maistereita, joista olen yksi esimerkki. Kuitenkin Jatkoajan tilanteen voi nähdä sellaisena, että täällä, toisin kuin yleisissä mielikuvissa, myös vitunkorkeastikoulutetutkin keskustelevat jääkiekosta. Se on hyvä asia, se.
Amislaisuus oli kouluaikoinani 80-luvulla pohjamudissa, mutta nykyään korkeassa kursissa, kun jonkun ne LVI-hommat kuitenkin pitää hoitaa ja turhia ylioppilaita on jo riittämiin. Mietitään nyt metallimiestä, ei niitä enää paljon ole, jotka osaavat metallia vääntää ja ammatin arvostus on käsittääkseni hyvä. Serkkupoika on rakennusmies ja kokee ammatissaan arvostusta. Ylipäänsä nämä 80-luvulla pilkatut alat ovat saaneet arvoisensa arvonnousun.
Tunnen muuten yhden viulistin, joka viisikymppisenä kouluttautui putkimieheksi. Yhä soittelee viulua Savonlinnan oopperabileissä ym. riekkujaisissa ja muut ajat liittelee putkia yhteen läntisellä Uudellamaalla. Sinne terkut.
Eli: "huonompi" työ kelpaa, eikä sitä enää edes pidetä huonompana työnä, koska se ei ole huonompaa työtä vaan tärkeää työtä.
Rakennusalan erikoistyöt (esim. LVI) oli aikanaan tosiaan aliarvostettu ammatti. Tänä päivänä osaava putkimies tekee hyvää tulosta rahallisesti. Hyviä putkimiehiä on jopa vaikeaa löytää.
Tänä päivänä on työmarkkinoilla mielestäni se ongelma, että edelleen on tarjolla ns. "Paskahommia", mutta niille ei tahdo löytyä tekijöitä, koska suomalaiset on ylikoulutettuja (tämä on vain yksi syy toki). Tiedän valitettavan monta tapausta, jotka väkisin etsivät ja odottavat sitä oman alansa työtä. Siinä samalla, kun sitä etsii, niin voisi mielestäni ottaa myös jonkun työn vastaan ja jatkaa etsintää siinä sivussa.
Toki iso syy on myös siinä, että Suomessa ei ole järkevää tehdä työtä josta korvaus on huono. Tukia maksetaan sen verran hyvin, että on järkevämpää pysyä kotona kuin ottaa vastaan huonopalkkainen työ.
Itse olen aikanaan aloittanut myyntihommat rautakaupassa ja palkka mitä siitä sai oli joku 1500€/kk ja siitä verot pois. Silti tein sitä työtä ja omin lisää tietoa itseeni (opiskelin työn kautta). Edelleen olen myyntialalla ja nykyään tienistit ovat tuosta kolminkertaistuneet.
Yritän ajaa sitä takaa, että paskempi palkkainenkin työ kannattaa ottaa vastaan ja tehdä se työ niin hyvin kuin osaa. Sitä kautta aukeaa monesti lisää mahdollisuuksia.
Tulipahan tarinaa, ehkäpä se pointtikin sieltä jostain löytyy.
Oik.tiet. yo
Minä tiedän kaiken. Te ette tiedä mitään.
Diplomityötä, eli normaalien ihmisten kielellä gradua
Merkonomi.
Tätäkin äänestystä katsoo, niin ylikoulutetaanko Suomessa / ylikouluttautuuko suomalaiset?
Kelpaako enää se "huonompi" työ?
Tuolla normaalilla tarkoitit kai tavanomaista, keskinkertaista?
T. morningstar, TkT
Homman pihvihän on siinä että se DI nostaa parempaa palkkaa kuin se AMK-mikälie tekemättä mitään, koska eihän se osaa tehdä mitään. Suits me.
Minä maisteri olen englanniksi Bachelor of Arts, eli Taiteiden Poikamies.Master of Science, tieteen mestari siis. Maisteri, toki myös maisteli.