Eiköhän tällä tarkoiteta sitä, että se tutkinto suoritetaan sille määritellyssä ajassa, eikä roikuta akateemisen vapauden nimissä yliopistolla vuosikausia yhteiskunnan elätettävänä. Tämä suomalainen kummallisuus nimeltään "akateeminen vapaus" on yksi suurimpia kilpailukyvyn esteitä verrattuna muihin maihin, mitä koulutukseen tulee.
Jaa... toki esitit tuon tahallaan hiukan kärjistettynä, mutta en menisi tuota väitettä ihan käsi raamatulla vannomaan, tai muutenkaan sellaisenaan allekirjoittamaan. Mielestäni suomalaista akateemista opiskelua pidentävät eniten vieraiden kielten oppivelvoitteet verrattuna valtaosaan muista maista. Samoin suomalaisten gradujen taso (ihan nykytilanteesta en ole selvillä, mutta oletan, ettei vaatimustaso ainakaan romahtamaan ole päässyt) pesee mennen tullen ja palatessa monien muiden länsimaidenkin master's tason lopputyöt.
Toki parannettavaakin löytyy ja käsittääkseni varsinkin yliopistotason opetuksen laatu on kärsinyt Suomessa kun ammattikorkeakouluihin on suunnattu enemmän resursseja, mutta en kyllä ihan ensimmäisenä enkä kovimmalla kädellä lähtisi tuhoamaan akateemista vapautta, kun se kuitenkin opettaa myös itsenäistä ajattelua ja vastuunkantoa jotka ovat loppupeleissä kuitenkin niitä kaikkein tärkeimpiä ominaisuuksia työelämään siirryttäessä. Varsinaisen sisällön kuitenkin oppii työtä tekemälläkin lähes alalla kuin alalla.
En ilmottaudu suomalaisen koulutusjärjestelmän viralliseksi puolustajaksikaan, mutta olen työskennellyt (paljonkin) maailman huippuyliopistoista (Oxford, Cambridge, Harward jne..) valmistuneiden kanssa, enkä ole juurikaan osannut hävetä omaa osaamistani. Toki se on paljon ihmisestä itsestäänkin kiinni, mutta kyllä suomalaisen koulutuksen yksi eittämätön vahvuus on myös siinä, että meillä on noin keskimäärin jumalattoman hyvä yleissivistus.