Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 020 183
  • 81 135

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Älkööt kukaan vaan klikatko tätä ala-arvoista lööppilinkkiä. Näitä paskalööppejä riittää tasan niin pitkään, kun typerä kansa näitä klikkaa…

Ehdin jo klikkaamaan ja linkki oli selaimessa jo auki, joten kopioin tekstin alle, jotta muiden ei tarvitse klikata. Suosittelen myös erittäin voimakkaasti klikkaamatta jättämistä.

Disclaimer: teksti on puhdasta diibadaabaa PaniikkiWAU -otsikon alla. Siinä muun muassa jauhetaan sitä samaa "rajoitukset purettiin liian aikaisin" -mantraa, josta en ole missään vaiheessa päässyt selville, että mitä helvettiä sillä ylipäätään tarkoitetaan: sitäkö, että oikea ratkaisu olisi ollut määrätä kaikki koko menneen kesän ja syksyn sekä meneillään olevan talven ajaksi johonkin kotiarestiin ilman virikkeitä vai mitä?

Iltapäivälehdet ovat siis palanneet rytinällä tuohon tutunturvalliseen paniikinlietsomiseen tilanteessa, jossa ajattelevat ihmiset ymmärtävät, että rokotukset ovat omikroninkin kanssa avain turvalliseen elämään yksilön kannalta sekä myös avain terveydenhuoltojärjestelmän kapasiteetin varmistamiseksi.

Parhaiten valmistaudutaan omikroniin houkuttelemalla mahdollisimman moni rokottamaton ensimmäiseen rokotukseen ja kertaalleen rokotettu toiseen rokotukseen tekemällä se heille helpoksi ja yksinkertaiseksi. Lisäksi minä nopeuttaisin kolmansia rokotuksia esim. neljään kuukauteen, kuten monin paikoin on tehty ja joka on todettu ilmeisesti hyödylliseksi omikronin suhteen. Sillä varmistettaisiin mahdollisimman hyvä suoja niille vanhemman polven ihmisille, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut jo pidempi tovi.

Ja toki, omikron voi nähtävästi tarttua kahdenkin rokotuksen ohi, mutta mitä sitten? Varmaa on se, että rokote lievittää omikroninkin aiheuttamaa tautia ja lisäksi kaikki merkit viittaavat siihen, että omikron aiheuttaa ylipäätäänkin lievää tautia (tai ei missään tapauksessa ainakaan vakavampaa kuin delta). Eli mitä perkeleen syytä on luoda paniikkia, kun rokotteet kuitenkin lieventävät tautia joka vieläpä todennäköisesti on lähtökohtaisestikin lievä?

Jos jotakin epärealistista kovasti toivoisin, niin sitä, että iltapäivälehdet heräisivät kantamaan edes hieman vastuuta ja laittaisivat jäitä hattuun tuon kriisijournalisminsa kanssa.

Iltamörkö kirjoitti:
Analyysi: Suomi jäi täysin telineisiin omikronmyrskyn edellä – ”Ikinä ei olla oltu näin pahassa tilanteessa”

Iltalehden haastattelemien asiantuntijoiden ja poliitikkojen mukaan Suomi ei ole koko koronaepidemian aikana ollut yhtä huonosti valmistunut ottamaan vastaan uutta koronamuunnosta kuin nyt, kirjoittaa Kreeta Karvala.

Kreeta Karvala
kreeta.karvala@iltalehti.fi
Tänään klo 17:12

–Ikinä ei olla oltu näin pahassa tilanteessa, eräs lähde kommentoi.
Tällaista synkkää analyysiä eivät viranomaiset ja koronatoimia johtavat poliitikot halua sanoa omalla nimellään julkisuuteen, jotta kansalaiset eivät pelästy, mutta taustakeskustelujen sävy on synkkä.

Ilman Suomea uhkaavaa ja helposti tarttuvaa omikronmuunnostakin koronatilanne on nyt huono: Sairaalat ja tehohoitopaikat ovat täynnä, ja tuplarokotettujen yli 12-vuotiaiden osuus on vasta reilut 82,8 prosenttia väestöstä. Lisäksi tartuntojen leviämisen hidastamiseen tarkoitetut testaaminen ja jäljittäminen eivät toimi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla alle 30 prosenttia positiivisista koronatestituloksista pystytään jäljittämään.

Tietoa vähän

Vaikka alustavien tietojen perusteella omikronin aiheuttama taudinkuva näyttäisi olevan lievä, silti muunnoksesta tiedetään vielä liian vähän, etenkin mahdollisista vakavammista tautimuodoista.
Se kuitenkin tiedetään, että omikron tarttuu nykyistä deltamuunnosta helpommin myös tuplarokotettuihin.
Omikronin nopean tartunta- ja leviämistahdin pelätään johtavan voimakkaaseen epidemia-aaltoon. Se kuormittaisi entisestään terveydenhuollon kapasiteettia, sillä kun tautia on liian paljon liikkeellä, rokottamattomat päätyvät tehohoitoon ja kahdesti rokotetut riskiryhmäläiset joutuvat sairaalaan.

Rokotusten kohtalo

Nykytietojen mukaan kolmas rokoteannos näyttäisi antavan hyvän suojan myös omikronin vakavalta taudinkuvalta ja oireelliselta infektiolta.
Tästä syystä esimerkiksi Britanniassa ja Tanskassa on aloitettu laajat rokotustoimet kolmansien rokotusten antamiseksi kaikille.
Euroopan lääkevirasto (EMA) ilmoitti hiljattain, että valtiot voivat harkita toisen ja kolmannen rokotteen välisen ajan lyhentämistä kolmeen kuukauteen.

Suomessa THL:n asettaman Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) on tarkoitus käsitellä omikron-muunnoksen vaikutuksia Suomen rokotusohjelmaan vasta 11. tammikuuta. Samalla on tarkoitus pohtia myös 5–11-vuotiaiden rokotuksia. Tosin kokousta on luvattu aikaistaa, jos omikrontilanne niin vaatii.
Nykyinen suositeltu rokotusväli on 5–6 kuukautta, mutta jos Suomessa haluttaisiin suojautua vakavan taudin lisäksi myös tuplarokotettujen lievemmiltä omikron-tartunnoilta, silloin rokoteväliä olisi syytä aikaistaa 3 kuukauteen.

Riittävätkö rokotteet?

STM:n mukaan Suomessa on riittävästi rokotteita myös kolmansiin tehosterokotteisiin. Esimerkiksi jouluun mennessä varastoissa on 2,5 miljoonaa rokotetta ja lisää tulee koko ajan.
THL:n johtaja Mika Salminen on kuitenkin rokotemäärien suhteen eri linjoilla. Hän totesi Ylellä (13.12.) ettei Suomessa ole tällä hetkellä riittävästi rokotteita, jotta kolmansiin rokotuksiin pystyttäisiin suoraan menemään.
Iso ongelma on kuitenkin se, ettei henkilökuntaa rokotusten antamiseksi ole kaikissa kunnissa riittävästi. Siksi rokottaminen on monilla alueilla tyhjäkäynnillä. Esimerkiksi Helsinki on ilmoittanut aloittavansa alle 60-vuotiaiden rokottamisen vasta joulun jälkeen. Monissa kunnissa joululomat hidastavat rokottamista.
Kolmansien rokotusten vauhdittamiseksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on jo luvannut, että työterveyshuolto otetaan mukaan rokottamaan.
–Ikävä kyllä tähän tilanteeseen on herätty syksyn aikana liian hitaasti, ja koko kentän osalta tarvitaan ryhtiliike. Tulen esittämään työterveyshuollon laajempaa mukaan ottamista, jotta kunnilla on enemmän resursseja, Kiuru sanoi perjantaina.
Työterveyshuollolla olisi mahdollisuus rokottaa noin 1,9 miljoonaa työikäistä.

Eri mieltä

Kiurun ehdotus on herättänyt myös vastustusta. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen muistutti HS:n haastattelussa lauantaina, ettei mitään lisäreserviä rokotuksiin ole olemassa, sillä kunnat ovat jo käyttäneet ”voimakkaasti” yksityisiä toimijoita.
Lehtosen mukaan myöskään testausta ei ole järkevää lisätä, koska ”nykyisiäkään tartuntaketjuja ei pystytä katkaisemaan”.
Syksyn aikana testaus- ja jäljityskapasiteettia on monilla alueilla supistettu hallituksen syyskuussa tekemän hybridistrategialinjauksen mukaisesti.
STM kuitenkin kiristi perjantaina testaus- ja jäljitysohjeita, jotta paheneva koronaepidemia saadaan hallintaan.
Husin Lehtosen mukaan Marinin (sd) hallituksen linjan muutos testauksen ja jäljityksen suhteen kertoo siitä, että hallitus on tullut katumapäälle. Lehtonen moitti päätöstä poliittiseksi, koska aluevaalit lähestyvät ja ”ministeri (Kiuru) haluaa näyttää siltä, että tehdään jotain asialle”.
Iltalehden tietojen mukaan kipuilua saattaa olla myös kuntien päässä, koska ne hoitaisivat mieluummin rokotuksia kuin panostaisivat lisää resursseja testaukseen ja jäljitykseen.

Kaikki pielessä

Miten Suomen surkeaan nykytilanteeseen on tultu? Perussyy on se, että syksyllä ei tehty tarpeeksi varotoimia.
–Nyt olemme täysin valmistautumattomia siihen, että meille tulee uusi omikronvirus, eräs lähde kommentoi.
Nykyinen huono tilanne juontaa juurensa siihen, että alkusyksyn aikana terveysviranomaisilla ja osalla hallitusviisikon jäsenistä oli liian optimistinen kuva koronatilanteesta, jonka seurauksena rajoituksia alettiin purkaa ennen riittävän rokotekattavuuden saavuttamista. Samalla osalle kansasta saattoi syntyä mielikuva, ettei rokotuksia enää tarvitakaan.
–Vielä alkusyksystä moni asiantuntija arveli viruksen olevan jo voitettu, Krista Kiuru sanoi Iltalehden haastattelussa 20.11.
Myös koronatoimia johtanut pääministeri Sanna Marin (sd) ehti julistaa jo syyskuussa Ilta-Sanomien haastattelussa (24.9.) että korona on pian selätetty ja ”nyt saa mennä, kokea ja tehdä”.

Väärä tilannekuva johti käytännössä siihen, että alueilta poistettiin koronarajoitukset liian aikaisin, eikä tautitilanteen pahentuessa reagoitu riittävän nopeasti rajoitusten kiristämiseksi.
Etenkin nuorilla myös rokotusten pitkä 12 viikon annosväli johti siihen, että he tulivat rokotusten piiriin toisen annoksen osalta vasta elokuussa, kun Suomea alettiin jo henkisesti avata.
–Moni saattoi arvioida, etteivät he tarvitse tuplarokotuksen antamaa suojaa, Kiuru totesi Iltalehdelle marraskuussa.
STM:ssä oli kuitenkin toivottu jo heinäkuussa, että rokotusten annosväliä olisi pystytty muuttamaan nopeasti, mutta THL:n rokoteasiantuntijat jäivät pohtimaan asiaa.

Hätäjarru käyttöön

Kuluvaa viikkoa ja joulunalusviikkoa pidetään ratkaisevana sen suhteen, ottaako hallitus niin sanotun hätäjarrun käyttöön, eli kiristetäänkö koronarajoituksia valtakunnallisesti.
Hätäjarrumekanismin kriteerit ovat jo pääosin täyttyneet. Vielä odotellaan sitä, miten eri alueiden tekemät kiristystoimet ovat tehonneet, ja pärjäävätkö sairaalat joulun pyhien yli nykyisessä tautitilanteessa.
Hätäjarrun käyttöönotto tarkoittaisi sitä, että hallitus patistaisi alueita sulkemaan tiloja ja rajoittamaan yleisötilaisuuksia nykyistä tiukemmin, ja myös muissa paikoissa kuin korkean riskin toiminnoissa.
Rajoitukset voisivat koskea esimerkiksi liikuntapaikkoja ja liikennevälineiden matkustajamääriä. Myös koulujen etäopetukseen siirtyminen on mahdollista, mutta sitä pidetään poliittisesti vaikeana päätöksenä.

Keinovalikoimaan kuuluu myös rajatarkastusten palauttaminen.
THL ehdotti STM:lle tiistaina, että jatkossa kaikilta maahantulijoilta vaadittaisiin ennakkotesti rokotusstatuksesta riippumatta.
Myös hallituksen peukalon alla olevat ravintolarajoitukset voivat nousta pöydälle. Silloin ravintolarajoituksia tai muitakaan kokoontumisrajoituksia ei voisi enää kiertää koronapassilla.
Hallituksen sote-ministerivaliokunta kokoontuu torstaina pohtimaan rajoitustoimien riittävyyttä, ja ensi viikolla hallitus voi halutessaan päättää uusista rajoituksista.

Koronaepidemiasta ulos

Viime helmikuussa osa Marinin hallituksen ministereistä puhui jo koronan suhteen ”operaatio loppukiristä”. Siitä voi kuitenkin tulla pitkä, sillä asiantuntijoiden näkemysten mukaan koronaepidemia voi jatkua vielä vuosia.
Epidemian kulkuun vaikuttavat merkittävimmin rokotekattavuus ja mahdolliset uudet virusmuunnokset.
Jotta koronaepidemia alkaisi Suomessa laantua, pitäisi rokotekattavuuden olla yli 90 prosenttia. Siksi piikki-innon nostamiseksi tarvitaan lisätoimia. Myös tartunnat pitäisi saada selvästi hiipumaan, ja siksi myös testausta, jäljitystä sekä suojamaskien käyttöä pitäisi tehostaa.
Mutta niin kauan, kun kaikkia maailman ihmisiä ei saada rokotettua, myös Suomessa jouduttaneen antamaan koronan tehosterokotuksia – jopa vuosia, vähän samaan tapaan kuin influenssarokotuksia annetaan.
 

torreira#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Arsenal
37 alle 50-vuotiasta suomalaista kuollut koronaan tämän vajaan kahden vuoden aikana. Luulenpa, että lähes kaikkiin muihin mahdollisiin syihin on kuollut enemmän alle 50-vuotiaita tänä samana aikana. Satoja ja taas satoja ihmisiä kuollut mm. liikenneonnettomuuksissa, itsemurhiin, erinäisiin muihin sairauksiin....Milloin tämä järjettömyys loppuu?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Milloin tämä järjettömyys loppuu?

Ehkä silloin, kun ihmiset tajuavat, ettei kuolleisuus ole ainoa relevantti mittari koronan vaarallisuutta määriteltäessä.

Vakavasti ottaen: itse veikkaan, että kolmannet kierrokset tuovat aika ratkaisevan helpotuksen deltaa kohtaan. Mutta riippuu täysin, että miten pian se ehtii käydä rokottamattomat läpi. Omikronin osalta kehitystä on hankalampi ennustaa, mutta eiköhän siihen tule jotain selkoa lähiaikoina.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kun jokaiseen sensaatiohakuiseen uutiseen reagoidaan paniikilla ja rajoituksia on viikko toisensa perään pakko kiristää koko Euroopassa, niin miten tämä toimii toisinpäin? Vai pitääkö meidän olla pitkäänkin henkisesti heikompien ihmisten panttivankina?

”Omikron on äärimmäisen lievä. Muulla maailmalla ei ole mitään pelättävää”, Streitcher toteaa.



Herää kysymys, kuka on Peter Streicher? Hänestä puhutaan ainoastaan "Johannesburgin yliopiston tutkijana" eikä Google ollut aluksi kovinkaan avulias. Vastaan tuli mm. tämän tason "laatumediaa" (infowars): South Africa’s Omicron Outbreak Already “Running Out of Steam”

Kyseessä lienee siis tämä henkilö: https://twitter.com/pieterstreicher

Mahdollisesti siis joku aikanaan tekniikan tohtoriksi väitellyt jannu jolla ei ole mitään tekemistä minkään pandemiaosaamisen kanssa eikä hänen yhteydestään Johannesburgin yliopistoon löydy minun googlaustaidoillani mitään. Linkediniä en nyt linkitä, mutta samalla nimellä löytyy erehdyttävästi samannäköinen Johannesburgissa vaikuttava jannu, joka on oman cv:nsä mukaan 70-luvulla väitellyt psykologiasta (onhan sekin mahdollista) jostain teknisestä yliopistosta, mutta sen jälkeen akateemista kokemusta ei ole. Toteaa profiilissaan, notta

" I am an energetic and result-orientated person and believe a healthy body house a healthy mind. "

Voi silti olla eri henkilökin.

Ja että tämä kehdataan tuoda esille "sensaationhakuisuudesta" ja "paniikista" sekä "henkisesti heikommista" puhuen... Kova on tarve löytää samanmielisiä uutisia. Sitten Tuuli Lappalaisen kaltaiset erittäin meritoituneet tiedemiehet dumataan alimpaan helvettiin kun ollaan eri mieltä...

ping tähän asti linkistä tykänneet @BitterX , @Huono pakki ja @Jinsui


edit: Ja selvisihän tämäkin mysteeri. Kaveri on siis ainakin 90-luvulla tutkinut betonia, mikä varmasti riittää takaamaan asiantuntijuuden myös koronaviruksen osalta...


"The development of a rapid chloride test for concrete and its use in engineering practice"

Aikamoinen rimanalitus erityisesti TM:ltä sekä kansainvälisiltä lehdiltä joista TM oli uutisensa ilmeisen kritiikittömästi kopioinut.
 
Viimeksi muokattu:

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Kova selviytymistarina viisikymppisellä miehellä, itseä ei ainakaan kiinnostaisi joutua kuukaudeksi teholle, jos sen pystyy muutamalla piikillä mahdollisesti välttämään. Keuhkot voivat jäädä loppuiäksi vajaatoimintaan vaikka muuten saisikin itsensä kuntoutettua lähes samaan mitä ennen koronaa

 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
ping tähän asti linkistä tykänneet @BitterX , @Huono pakki ja @Jinsui

On ylipäätään olemassa muutenkin jo hyvin vahvoja viitteitä siihen suuntaan, että omikron aiheuttaa vakavan taudinkuvan (ehkä selvästikin) pienemmällä todennäköisyydellä, kuin delta. South African Medical Associationin puheenjohtaja Angelique Coetzee, jota pidetään muunnoksen "löytäjänä", on toistanut tätä jo useaan otteeseen, viimeksi kai eilen.

Tietysti tähän liittyy epävarmuutta, joten ymmärrän erinomaisesti viranomaisten sekä laadukkaiden medioiden varovaisuuden. On esimerkiksi mahdollista, että se on Euroopan vanhemmassa väestössä keskimäärin vakavampi kuin Etelä-Afrikan melko nuoressa väestössä. Siitä huolimatta, myös Etelä-Afrikalla on erittäin paljon kokemusta deltan aiheuttamasta taudista, joten vertailukohta sinällään pätee.

Juuri siksi, että omikronkin voi olla vaarallinen (vaikkakin pienemmällä todennäköisyydellä) ja korkea tartuttavuus voi nostaa sairaanhoidon tarvetta, nostin edellisessä viestissäni esille sen, että parasta valmistautumista olisi nyt ottaa "aggressiivisempi" ote ykkös- ja kakkosrokotusten jakeluun ja mahdollisesti nopeuttaa kolmatta rokotekierrosta.

Ykinkertaisesti syytä paniikkiotsikoinnille ei silti kertakaikkiaan ole, eikä paniikille ylipäätäänkään. Paniikki huono.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Varmaan tätä kaikkea näkee osin eri lailla kun palvelutalossa on useamman kuoleman nähnyt (ei koronaan toki). Kuolemasta on jotenkin tehty niin suuri "peikko" nyt, vaikka se on ihan normaali osa elämää.

Esim ikäihmisen koronakuolemaa surullisempaa on melkein se, että osa etenkin viime vuonna tai alkuvuodesta kuoli niin, että lähes kaikissa palvelutaloissakin oli vierailukiellot ja parhaimmillaan asukkaiden keskinäistäkin yhdessäoloa vähennettiin. Onko sekään sitten sen suojelun arvoista, että viimeisiä vuosia elävät ihmiset ovat yksin asunnoissaan? Moni heistä ei itsekään tuosta pitänyt.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Juuri siksi, että omikronkin voi olla vaarallinen (vaikkakin pienemmällä todennäköisyydellä) ja korkea tartuttavuus voi nostaa sairaanhoidon tarvetta, nostin edellisessä viestissäni esille sen, että parasta valmistautumista olisi nyt ottaa "aggressiivisempi" ote ykkös- ja kakkosrokotusten jakeluun ja mahdollisesti nopeuttaa kolmatta rokotekierrosta.

Niin kyllähän, asialla sitten Delta tai Omikron maamme tilanne olisi joka tavalla käytännössä 100% varmuudella tämänhetkistä parempi, jos kansa olisi käynyt hakemassa rokotteensa. Olen itse 1993 syntynyt perusterve ja sain toisen piikkini 30.8. Jokseenkin käsittämätöntä ajatella Suomessa vielä riittävän minua huomattavasti iäkkäämpiä ja sairaampia, jotka eivät ole halunneet ottaa sitä ensimmäistäkään. Tilanne on miltei irvokas, sillä rokotejakelu on edelleen alkutekijöissään lukuisissa kehittyvissä maissa, mutta vauraassa Pohjolassa, missä rokote on maksutta tarjolla de facto jokaiselle 12 vuotta täyttäneelle, tuhansia ja taas tuhansia "ei vaan nappaa"...
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Hätäjarru tarkottaa siis käytännössä ravintolarajoitusten kiristystä ja mahdollisia STM:n ohjauskirjeitä, vaiko? AVI:t ja Sairaahoitopiirit päättää muut rajoitukset, kuten kokoontumisrajoitukset. Se ongelma tässä tosiaan on, että sairaalahoitopiirien pitäisi vaatia. On kyllä sekavaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Juha Korpelainen kertoo, että tilanne on viime päivinä mennyt hieman parempaan suuntaan: tartuntamäärät eivät ole enää kasvaneet ja sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on vähentynyt viime viikosta. Sairaalahoidossa on kaikkiaan 23 koronapotilasta, heistä kahdeksan on tehohoidossa.

Korpelainen uskoo, että alueella voimassaolevat rajoitukset alkavat pikku hiljaa purra. Tavallisesti menee ainakin kaksi viikkoa ennen kuin rajoitukset alkavat näkyä tartuntamäärissä. Sairaalakuormituksessa muutos näkyy vielä pidemmällä viiveellä.

Juha Korpelainen: Viime päivien lukujen valossa sanoisin, että nyt mennään vähän parempaan suuntaan ja lakipiste on meidän alueella ohitettu. Varmasti tätä ei voi sanoa, kun omikron tuottaa nyt harmaita hiuksia. Ei tiedetä mitä sen suhteen tapahtuu. Uskon, että tilanteesta selvitään jo suunnitelluilla toimepiteillä.

Jari Petäjä: Tässä täytyy erottaa kaksi asiaa. Miltä tämän hetken tilanne näyttää ja toisaalta ne ennusteet ja pohdinnat, miten omikronvariantti mahdollisesti muuttaa tätä tilannetta lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä terveydenhuollon kantokyky ei ole HUSissa vaarantunut. Potilaiden määrä on vähentynyt jo hetken aikaa.

Petäjä: Minusta on edelleen epäselvää, mitä hätäjarrulla tarkoitetaan, vaikka siitä on julkisuudessa keskusteltu paljon. Tuntuu, että hätäjarrun pääsisältö on se, että hallitus vaatii ja ohjeistaa ja sairaanhoitopiirien pitäisi myös vaatia, että aluehallintovirastot ja kunnat tekisivät hyvin voimakkaita rajoitustoimia. Esimerkiksi asiakastilojen sulkemista niin, ettei koronapassillakaan niistä voisi vapautua. Juuri nyt HUS ei voi vaatia lisärajoituksia, koska tämän hetken sairaanhoidon kuormitus ei mahdollista niitä.



 
Viimeksi muokattu:

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On ylipäätään olemassa muutenkin jo hyvin vahvoja viitteitä siihen suuntaan, että omikron aiheuttaa vakavan taudinkuvan (ehkä selvästikin) pienemmällä todennäköisyydellä, kuin delta. South African Medical Associationin puheenjohtaja Angelique Coetzee, jota pidetään muunnoksen "löytäjänä", on toistanut tätä jo useaan otteeseen, viimeksi kai eilen.

Tietysti tähän liittyy epävarmuutta, joten ymmärrän erinomaisesti viranomaisten sekä laadukkaiden medioiden varovaisuuden. On esimerkiksi mahdollista, että se on Euroopan vanhemmassa väestössä keskimäärin vakavampi kuin Etelä-Afrikan melko nuoressa väestössä. Siitä huolimatta, myös Etelä-Afrikalla on erittäin paljon kokemusta deltan aiheuttamasta taudista, joten vertailukohta sinällään pätee.

Juuri siksi, että omikronkin voi olla vaarallinen (vaikkakin pienemmällä todennäköisyydellä) ja korkea tartuttavuus voi nostaa sairaanhoidon tarvetta, nostin edellisessä viestissäni esille sen, että parasta valmistautumista olisi nyt ottaa "aggressiivisempi" ote ykkös- ja kakkosrokotusten jakeluun ja mahdollisesti nopeuttaa kolmatta rokotekierrosta.

Ykinkertaisesti syytä paniikkiotsikoinnille ei silti kertakaikkiaan ole, eikä paniikille ylipäätäänkään. Paniikki huono.

Niin, tosin se että jauhat "paniikkiotsikoinneista", tykkäilet jonkun huijarin lausuntoja sisältävästä fake newsista ja kuittaat asian sillä että "olen kuitenkin oikeassa" ei ehkä ole omiaan herättämään suurinta luottamusta tai ole paras osoitus lähde-/mediakritiikistä.

Henkilökohtaisesti annan niiden oikeiden huippututkijoiden ottaa kantaa kun tarvittava evidenssi on, enkä lähtisi hyppimään yksittäisten "vahvoja viitteitä" -lausuntojen mukana kun riskeerattavana on paljon. Etelä-Afrikan nuori väestö on varmasti yksi asia ja toiseen suuntaan on varmasti muita. Toisaalta vaikka variantti olisi ihan yhtä vaarallinen, immuniteetiltaan vähemmän naiivissa populaatiossa se helposti näyttää vaarattomammalta. Liikkuvia osia on paljon.

Minua kuitenkin huvittaa se, että ilmeisesti mieleltään herkät mutta silti aiheesta jatkuvasti keskustelemaan pyrkivät ihmiset kokevat "panikoinnin" ja sen ihan varteenotettavan mahdollisuuden, että ilman kohtalaisia toimia ollaan kenties jonkinmoisessa kusessa, myöntämisen niin ahdistavana että hypätään lähes minkä tahansa "maltillisen" viestin kelkkaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Krista Kiurulle pieni vitutus on hyvä. On todella uskottava ja pätevä puhuja A-studiossa just nyt.

Ei saa edes hyvä ja suulas juontaja puheenvuoroa :)
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Etelä-Afrikan nuori väestö on varmasti yksi asia ja toiseen suuntaan on varmasti muita. Toisaalta vaikka variantti olisi ihan yhtä vaarallinen, immuniteetiltaan vähemmän naiivissa populaatiossa se helposti näyttää vaarattomammalta. Liikkuvia osia on paljon.

Liikkuvia osia on paljon. Kuitenkin hyvä mittari on se, että Etelä-Afrikassa kuolleisuus näyttää tilastojen perusteella olevan 60% matalampaa kuin aiemmissa aalloissa. Tässä siis verrataan kuolleisuutta samassa väestöryhmässä. Tuo viittaa minusta vahvasti siihen, että samansuuntainen muutos on myös muissakin väestöissä - mutta siellä toki vertailu on tehtävä heidän aiempiin aaltoihinsa.

Yhtä kaikki, tämä ei vielä merkitse mitään. Selityksiä Etelä-Afrikan lukemiin voi olla muitakin. Tilastoviiveet yhtenä. Ja kuten moneen kertaan on todettu: jos tuo leviää noin rajusti, niin kuolemia tulee kyllä rajuna piikkinä, vaikka suhteellinen kuolleisuus olisikin pienempi. Ja terveydenhuollon kuormittuminen aiheuttaa pahimmillaan runsaasti kuolemia, joita muuten pystyttäisiin välttämään.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Krista Kiurulle pieni vitutus on hyvä. On todella uskottava ja pätevä puhuja A-studiossa just nyt.
Vitutus ehkä tekee hyvää hänelle, mutta onhan tuo nyt niin ylikiihtyneessä mielentilassa, ettei tuo "Hyökyaalto tulee!" -vouhotus ainakaan minun silmiin erityisen uskottavalta tai pätevyyttä huokuvalta vaikuta. "Otetaan virus rajalla kiinni" -puhe nyt ei ainakaan minua vakuuta. Paniikinomainen pelko perseessähän Kiurulla on, ettei vaan pääsisi kukaan sanomaan, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi. Sitten kun hyökyaalto tulee.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ja kuten moneen kertaan on todettu: jos tuo leviää noin rajusti, niin kuolemia tulee kyllä rajuna piikkinä, vaikka suhteellinen kuolleisuus olisikin pienempi. Ja terveydenhuollon kuormittuminen aiheuttaa pahimmillaan runsaasti kuolemia, joita muuten pystyttäisiin välttämään.
Niin, vaikuttaa kyllä huolestuttavalta tuossa suhteessa. Myöskin lienee loogista ajatella, että tilanteemme seuraa Norjan ja Tanskan trendejä, toivottavasti toki lievempänä, mutta etenkin Norja on ollut kautta kriisin hyvä verrokki meille.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Vitutus ehkä tekee hyvää hänelle, mutta onhan tuo nyt niin ylikiihtyneessä mielentilassa, ettei tuo "Hyökyaalto tulee!" -vouhotus ainakaan minun silmiin erityisen uskottavalta tai pätevyyttä hyökyvältä vaikuta. "Otetaan virus rajalla kiinni" -puhe nyt ei ainakaan minua vakuuta. Paniikinomainen pelko perseessähän Kiurulla on, ettei vaan pääsisi kukaan sanomaan, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi. Sitten kun hyökyaalto tulee.

tulin salilta himaan ja näin vain lopun Kiurun paasauksesta. Oikeastiko pysäytetään virus rajalle? Onkohan jossain muissa EU maissa tässä onnistuttu?
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Vitutus ehkä tekee hyvää hänelle, mutta onhan tuo nyt niin ylikiihtyneessä mielentilassa, ettei tuo "Hyökyaalto tulee!" -vouhotus ainakaan minun silmiin erityisen uskottavalta tai pätevyyttä hyökyvältä vaikuta. "Otetaan virus rajalla kiinni" -puhe nyt ei ainakaan minua vakuuta. Paniikinomainen pelko perseessähän Kiurulla on, ettei vaan pääsisi kukaan sanomaan, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi. Sitten kun hyökyaalto tulee.

Sieltähän tuli ratkaisut tosta vaan, ja se lista minkä tossa kirjaimellisesti latasi, niin kannattaa kyllä heti pistää käytäntöön. Ihan turha urpoille on enää mitään korulauseita A-studiossa ladella, kun ei oo perille 1,5 vuodessa menny, ni tuskin menis jatkossakaan. Salminen ja muutkin selkeästi turhautuneita...syystäkin.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin, vaikuttaa kyllä huolestuttavalta tuossa suhteessa. Myöskin lienee loogista ajatella, että tilanteemme seuraa Norjan ja Tanskan trendejä, toivottavasti toki lievempänä, mutta etenkin Norja on ollut kautta kriisin hyvä verrokki meille.

Näin on. Ajattelin, että voisin lähiaikoina ottaa Norjan seurantaan. Maasta saadaan hyvää vertailudataa, jahka omikron alkaa viiveellä näkyä sairaanhoidon ja kuolemantapausten määrässä. Ja sitten kun ne 300 000 tartuntaa päivässä tulevat, niin sitten nähdään niidenkin vaikutus.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
tulin salilta himaan ja näin vain lopun Kiurun paasauksesta. Oikeastiko pysäytetään virus rajalle? Onkohan jossain muissa EU maissa tässä onnistuttu?

Se oli vain yksi niistä kohdista, eikä edelleenkään täyssulku sentään.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Liikkuvia osia on paljon. Kuitenkin hyvä mittari on se, että Etelä-Afrikassa kuolleisuus näyttää tilastojen perusteella olevan 60% matalampaa kuin aiemmissa aalloissa. Tässä siis verrataan kuolleisuutta samassa väestöryhmässä. Tuo viittaa minusta vahvasti siihen, että samansuuntainen muutos on myös muissakin väestöissä - mutta siellä toki vertailu on tehtävä heidän aiempiin aaltoihinsa.

Yhtä kaikki, tämä ei vielä merkitse mitään. Selityksiä Etelä-Afrikan lukemiin voi olla muitakin. Tilastoviiveet yhtenä. Ja kuten moneen kertaan on todettu: jos tuo leviää noin rajusti, niin kuolemia tulee kyllä rajuna piikkinä, vaikka suhteellinen kuolleisuus olisikin pienempi. Ja terveydenhuollon kuormittuminen aiheuttaa pahimmillaan runsaasti kuolemia, joita muuten pystyttäisiin välttämään.

Tuo on toki lohdullista tässä tilanteessa ja antaa toivoa. Mutta kuten itsekin mainitset viiveistä, tartunnat ovat ampaisseet kahdessa viikossa kolmesta tuhannesta kolmeentoista tuhanteen. Tuonkin porukan kuolleisuus selviää vasta ajan myötä. Lisäksi Etelä-Afrikka kuuluu maihin, jossa ylikuolleisuus on ollut huomattavasti ilmoitettuja koronakuolemia suurempaa: Tracking covid-19 excess deaths across countries

Ylikuolleisuudenkin osalta totuuteen päästään kiinni vasta jälkijunassa. Mutta se mikä on selvää, on ettei omikroniin kuolla kuin kärpäset ja sen suhteen paniikkiin ei ole tarvetta. Mutta tarttuvampi lievempi tauti voi olla kansanterveydelle pahempi kuin tarttumaton vakavampi tauti. Vielä ei ainakaan minun ymmärtääkseni tiedetä tarpeeksi että voitaisiin olla huolestumatta omikronista ja varautumatta toimenpiteisiin uuden aallon hillitsemiseksi.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Onneksi rokotusvälistä päättää THL:ä ja KRAR. Eikä Kiuru mieltymykset. Taitaa harmittaa Kiurua. Ihanku Kiurulla ei olisi kokoajan todellisuuden taju kunnossa.
Eikä rokottajia tyhjästä taijota, kuten HUS:n Lehtonen sano. Rahoituski pitäisi saada kuntoon, jos meinataan rokottaa. Ensivuodellehan ei oo rahoitusta. Eläkeläiset on kutsuttu jo esim. Etelä-Pohjanmaalla töihin, jos muistan oikein.

Saa nähdä millainen tappelu tosta rajashowsta tulee.


– Olemme tehneet esityksen siitä, että ihmisillä pitäisi olla EU-Shengenin ulkopuolelta tultaessa alle 48 tuntia voimassa ollut ennakkotestitodistus. Olemme saaneet vastakaikua tälle ehdotukselle ja nyt keskustellaan enemmän siitä, minkälainen siirtymäaika tähän tulisi rakentaa.

Kiuru sanoo, että STM ja THL tekevät lisäksi suosituksen kaikille matkustajille siitä, että ennakkotesti tulisi tehdä jo etukäteen. Lisäksi jokaisen tulisi tehdä kotitesti heti maahantulon jälkeen. Suositus koskee myös suomalaisia ja eurooppalaisia matkustajia.

Kolmantena toimena terveysviranomaiset ovat Kiurun mukaan esittäneet aluehallintovirastoille terveysturvallisuustoimien ulottamista esimerkiksi Tanskasta, Norjasta ja Britanniasta saapuviin matkustajiin. Tämä tarkoittaisi käytännössä pakollisia terveystarkastuksia. Kyseisissä maissa koronavirustilanne on heikentynyt merkittävästi.

Kiurun mukaan nimenomaan kolmas rokoteannos on olennainen, koska kahdesti rokotettujen henkilöiden suoja alkaa hiipua. Tänään kokoontunut ministeriryhmä on esittänyt, että eläkkeellä olevat terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat kutsuttaisiin töihin rokotuksia varten


 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Työelämän koronapassin valmistelu viivästyy helmikuulle saakka, sillä asiaa valmisteleva työryhmä saa esityksensä valmiiksi 11. helmikuuta. Myös koronapassin laajennus on valmisteilla. Tällä hetkellä koronapassilla voidaan kiertää alueella voimassa olevia rajoitustoimia, mutta laajennuksen jälkeen koronapassilla voitaisiin estää rokottamattomien pääsy esimerkiksi tilaan, tilaisuuteen tai tapahtumaan. Eli pelkkä negatiivinen testitulos ei sen jälkeen enää riittäisi. Passista tulisi myös itsenäinen rajoitustoimi eikä sillä voisi enää kiertää rajoituksia samalla tavalla kuin nyt. Hallituksen esitys lähtee tällä viikolla lausuntokierrokselle. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puolsi tänään mietinnössään koronapassin voimassaolon jatkamista kesäkuun 2022 loppuun asti.

Eli ei kyllä mikään viittaa siihen, että hallitus olisi ainakaan vielä hätäjarrusta vetämässä. Jos näin olisi, niin koronapassin laajennusesitys tuskin lähtisi vielä lausuntokierrokselle. Eikä passin voimassaoloa varmasti oltaisi jatkamassa kesään saakka.

Työelämän koronapassin valmistelu venyy helmikuulle - Politiikka - Ilta-Sanomat
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo on toki lohdullista tässä tilanteessa ja antaa toivoa. Mutta kuten itsekin mainitset viiveistä, tartunnat ovat ampaisseet kahdessa viikossa kolmesta tuhannesta kolmeentoista tuhanteen. Tuonkin porukan kuolleisuus selviää vasta ajan myötä.

Kyllä. Kuitenkin Etelä-Afrikassakin kuolleisuus on noudattanut yllättävän hyvin kahden viikon viivettä, mikäli mittarina on 14 vuorokauden aikana kuolleiden määrä suhteessa kahden viikon takaiseen 14 vuorokauden ilmaantuvuuslukuun.

Eilisellä datalla 14 vuorokauden aikana kuolleita oli 326. Tämän "aiheutti" 14 vuorokautta aiemmin kahden viikon aikana sairastuneiden joukko, 20481 henkeä.

Aiemmissa aalloissa suunnilleen samalla sairastuneiden määrällä kuolleita on tullut selvästi enemmän. Tässä esimerkkejä, jolloin tartunnat ovat olleet kasvusuunnassa.

22.5.2021: 20447 sairastunutta, 1048 kuollutta
18.6.2020: 21655 sairastunutta, 889 kuollutta

Mutta on ihan totta, että kaksi viikkoa sitten tuo 14 vuorokauden aikana sairastuneiden määrä oli vielä varsin pieni. Nyt luku on yli kymmenen kertaa suurempi. Kirjataanko tilastoihin kahden viikon päästä noin 3300 kuollutta (14 vuorokauden ajalla), aika näyttää. Aiemmissa aalloissa noilla määrillä kuolleita on tullut noin 5000 - 7000...
 
F

Flonaldo

Kiuru oli erittäin jämäkkä ja viesti erittäin hyvin. Osa asioista olivat fiksuja, osa aivan järjettömiä.

Työterveyshuollon, eläkeläisten, opiskelijoiden jne. mukaan tuominen rokotuksiin on järkevä toimi. Joku voisi kysyä miksi sitä ei tehty vuosi sitten ja ole tehty koko vuoden ajan?

Sitten normaali THL:n ja KRAR:n suolaaminen ja siihen päälle toteaminen "Suomi on Euroopan surkeimpia maita tässä rokottamisessa". Että tsemppiä vaan niille kaikille ihmisille sen rokottamisen kanssa, vituiksi olette vetäneet.

Rajaturvallisuuteen hirttäytyminen taas kaikkein erikoisinta. Oli ja meni. Omikron leviää Suomessa väestössä, uusien tartuntojen tulolla rajoilta ei enää juuri mitään merkitystä ole. Varsinkaan melko randomilla yksittäisten eurooppalaisten maiden poimiminen ei tuota mitään hyötyä ja vie vain kaikkialta resursseja säätämiseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös