Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 933 754
  • 81 126

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Maski sitä tätä. Ei se maski mikään tämän epidemia pelastaja ole. Ja mitä hyötyä rokotteista on jos joka paikas pitää rättiä naamalla. Eli vaikka on ottanut rokotteet, ei kannattaisi mennä mihinkään, mitä hittoa :D

Viimeisimmät rajoitustoimet näyttävät tuottaneen tulosta. Lehtonen kertoo sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrän pudonneen HUSin alueella parissa viikossa noin 20:llä. Maanantaina hoidossa oli 44 potilasta.

Tässä kohtaa kansalaisten onkin Lehtosen mukaan syytä jarruttaa viruksen leviämistä omilla toimillaan.

– Kasvomaskin käyttö on nyt erityisen tärkeää. Vaikka koronapassilla pääsee eri tilaisuuksiin, niin etenkin sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä pitäisi ehdottomasti käyttää kasvomaskia. Kun vähänkin isompi porukka kokoontuu, niin maski on helpoin keino.

– Yleisesti kannattaa miettiä, onko ylipäätään suurta tarvetta mennä mihinkään ihmisjoukkoihin.

No, ei ainakaan ole tämän suosituksen aikana tullut tilannetta vastaan, jossa sitä maskin käyttöä olisi mitenkään seurauksien uhalla valvottu (kop kop kop). Paitsi laboratoriossa olon aikana, jossa se kasvosuojus on jopa ihan hyödyllinen. Mutta on se sen verran hanurista pitää monta tuntia putkeen naamalla, että kyllä lentää pois aika vikkelään heti kun päivä päättyy.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Alkaisi jo kiinnostaa joku pitkän aikavälin suunnitelma. Ihmiset tuskin isoissa määrin haluavat jotain koronapassia näyttää kaikkialla maailman tappiin saakka?

Kyynikkona totean, että ainoa toimiva pitkän aikavälin suunnitelma on: "Mennään tilanteen mukaan".

Hebk koht toivon että omikron tosiaan on lievempi ja helposti tarttuvampi - antaisi sitä suojaa kun tarpeeksi moni sen sairastaa. Mutta toki tuonkin varjolla lähinnä lietsotaan pelkoa ja vihaa.

Kokonaisuus riippuu juuri siitä, että miten paljon paremmin tarttuva ja miten paljon lievempi se on. Jos se olisi flunssan veroinen tappaja (mitä se ei valitettavasti ole), tauti voisikin mennä nopeasti koko yhteiskunnan läpi. Se, mitä viranomaiset nyt joutuvat tekemään, on keinojen pohdinta, tavoitteena välttää sairaaloiden ylikuormitus. Alustavien merkkien perusteella omikronin kohdalla siedetään isompaa tartuntamäärää, mutta rajat tulevat silläkin vastaan, ja todennäköisesti ajallisesti nopeammin kuin deltalla olisi tapahtunut, kiitos tuon leviämiskyvyn.
 
F

Flonaldo

A-Studion illanotsikko. Mitäs hittoa?:D Jossain vaiheessa oli 20 omikron tartuntaa todettu.

Koronan omikron-variantti leviää Suomessa vauhdilla
UK:ssa terveysviranomaisten arvio on, että maassa on tällä hetkellä 200 000 aktiivista omikron-tartuntaa. Uusista tartunnoista Englannissa 1/3 on omikronia ja 1/2 Lontoossa.

Viralliset luvut ovat 50 000 tartuntaa päivässä koko UK:ssa ja 10 000 Lontoossa ja vastaavasti 1500 uutta omikronia päivässä ja 5000 yhteensä.

Virallinen luku on siis vain 1/40 todellisuudesta koko ajalta ja 1/10 yksittäiseltä uusimmalta päivältä.

UK:ssa tehdään sekvensointia enemmän kuin Suomessa. Mutta se sekvensointi kestää, ne viralliset numerot tulevat aina merkittävästi jäljessä ja yhä läheskään kaikkia näytteitä sekvensoida.

Suomen 20 on siis todellisuudessa useita satoja joka tapauksessa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olenko ainoa joka ei halua enää rokotettuna edes mennä testiin vaikka olisi oireita tai jos tietäisi altistuneensa? 2v kohta menty niin ei jaksa mitään 2viikon karanteeneja.

En haluaisi minäkään. Etenkin näin talvella autottomana tuo tarkoittaisi reilun kolmen kilometrin kävelyä suuntaansa, tai sitten pitäisi yrittää saada taksi, joka suostuu kuljettamaan koronatestiin, mutta eipä sellaisia todennäköisesti tässä pikkukaupungissa ole. Ja eipä tuo karanteenikaan kiinnostaisi yhtään.

Mutta koska en osaa ajatella omilla aivoillani, niin kaipa se pitää mennä virallisen linjan mukaan. Tai sitten pitää se auto hankkia... Se on vain niin huono sijoituskohde, eikä sille oikein ole tarvetta.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Pakko näin rehellisesti sanottuna myöntää, että suunnilleen samaa mieltä. Voisin tietysti huvikseni kokeilla jossain kohtaa lyödä Norjan luvut Exceliin ja katsoa, että millaista R-lukua ovat käyttäneet arviossaan.

Norjassa on Worldometerin mukaan seitsemän päivän liukuva keskiarvo 4627 tartuntaa / vrk. Tuo tarkoittaisi, että tartuntojen pitäisi kolmessa viikossa melkein 65-kertaistua, jotta tuo pahempi skenaario toteutuisi. Tuo lievempi vaatisi, että ne noin 20-kertaistuisivat...

Paljon on tullut paskoja ennusteita ja mallinnuksia tämän pandemian aikana nähtyä, mutta tämä Norjan THL:n 300k tartuntaa / päivä taitaa kyllä silti mennä listan kärkeen. Nyt tarvittaisiin joku Sporde Porttila tyrkyttämään mikkiä paikallisen Mika Salmisen nenän eteen ja kysymään, miten tuo viestintäpuoli meni noin niinku omasta mielestä?
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Paljon on tullut paskoja ennusteita ja mallinnuksia tämän pandemian aikana nähtyä, mutta tämä Norjan THL:n 300k tartuntaa / päivä taitaa kyllä silti mennä listan kärkeen. Nyt tarvittaisiin joku Sporde Porttila tyrkyttämään mikkiä paikallisen Mika Salmisen nenän eteen ja kysymään, miten tuo viestintäpuoli meni noin niinku omasta mielestä?

Salminen vastasi tuohon telkkarissa vaivaantuneena ”Kuulostaa hieman korkeahkolta”

Näki naamasta että vitutti. Salminen on ihan asiallinen kaveri.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vähemmän yllättäen otsikot kirkuvat punaisena juuri siitä maasta, missä tautitilanne on uhkaavasti taas nousussa. Pari kuukautta sitten koko Euroopan "polttopisteessä" ollut Latvia ei taida saada palstamillimetrejä Suomessa enää yhtään. Tartuntamäärät ovat ko. maassa pudonneet noin neljännekseen loppusyksyn huipuista ja kuolinluvut seuraavat samaa käyrää.

Japanin liki "mystinen" tilanne luulisi kiinnostavan positiivisuudellaan myös klikkimedioita. 126-miljoonan maassa kellotetaan nyt ~150 tartunnan päivälukemia ja kuolemat ovat niin ikään miltei nollassa. Oletettavaa on, ettei tilanne kestää ikuisuuksiin ja Japaniakin koettelee viimeistään 2022 puolella taas uusi aalto, mutta jos kerta Norjan "300 000 tartuntaa" pääsee Ylen ja Hesarin etusivulle, luulisi myös käytännössä päinvastaisen ja vielä reaalimaailman esimerkin niin ikään.

No, en olekaan uutispäällikkö.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kun Norjan lukuja mietitte, kannattaa muistaa THL:n samankaltainen "ennuste".

Siinä päivittäiset luvut olivat jopa 11 000 (Norjassa 90 000 - 300 000). Molempien "mallien" takana olivat maan terveysviranomaiset. Suomessa ne annettiin, koska haluttiin perustella vaalien siirtäminen isoilla riskeillä. Suomessa THL:n pääjohtaja Tervahauta totesi lukumyllerryksen keskellä, että lukuja ei annettu oikeusministeriölle THL:n esityksenä, vaan ne olivat taustamuistiossa. Tervahauta totesi myös, että luku 11 000 ei ole THL:n arvio. Silti oikeusministeri Henriksson asian näin esitti useita päiviä... Lopulta THL:stä kerrottiin, että 11 000 oli luku, jossa ei huomioitu mitää rajoitustoimien kiristämisiä tai rokotuksia lainkaan. Siis melko puhdas vedätys.

Norjassa terveysviranomaiset ovat joutuneet lukujensa kanssa samaan ristituleen kuin THL silloin aikanaan Suomessa. Nyt Norjassa kerrotaan, että nämä esitetyt luvut kertovat skenaarion, jossa rajoitustoimet epäonnistuivat. Ja ehkäpä ei sattumalta suinkaan, Norjassa viranomaiset kertovat tänään illlalla uusista rajoitustoimista. Itse käsitin luvut siten, että tässä on teoreettinen ja samalla mahdotonkin skenaario (joku voi sanoa jopa huijaus, jonka allekirjoitan) siinä tapauksessa, että norjalaiset eivät hyväksy pian kerrottavia rajoituksia.

Nyt tuli sitten päätökset Norjassa ja alkoholin anniskelu ravintoloissa kiellettiin toistaiseksi. Se oli varmaan eniten vihaa aiheuttava ja voimaan ylihuomenna. Arvelin, että ns. tilaustyö nuo Norjan luvut ja samaa mieltä edelleen. Jos näin, hallitus valitsee eri maissa ihmeellisiä tapoja, vaikka voisi rehellisesti asiat kertoa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomessa THL:n 11000 tartuntaa päivässä -malli johti vaalien siirtoon. Norjassa paikallinen 300 000 tartuntaa päivässä -malli johti vielä kovempaan toimeen: maassa kielletään alkoholin myynti ravintoloissa kuukaudeksi. Tipaton tammikuu pidennetttynä?

 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pakko kysyä, että paljonko matka olisi muina vuodenaikoina?

Joo, nappaan vuoheni ja poistun takavasemmalle…

Olisin tietysti voinut mainita, että menisin fillarilla talven ulkopuolella. Toisaalta voisin esimerkkisi mukaisesti hankkia vuohen ja mennä sillä.
 

Oadie

Jäsen
Tuo Norjan 300 000 tartuntaa päivässä on nyt jokaisen suuren median pääotsikkona.

Harrastaako nuo omilla aivoilla ajattelua ollenkaan?
Norjahan on helmikuussa täysin koronaton, kun siellä on nuo 300 000 tartuntaa päivässä tammikuussa. Tulee tiukat ajat terveyden huollolle. Onneksi tuohon on lääke. Lopetetaan kaljan juonti. Vittu näitä uutisia. Media on kyllä täysin vastuuton toimija tällä hetkellä. Osa jengistä hyppii seinille ja osa on täysin kyllästynyt koko aiheeseen.
 
Tämä kertoo nykymedian rappiotilasta. Mitä tahansa paskaa laitetaan pääotsikkoon kunhan sillä vain saadaan aikaan valtava määrä klikkauksia. Millään muulla ei ole väliä.

Nykymedian? 1960-luvulla Hymylehden etusivulla oli lööppi "Onko maaherra Jorma Tuomisella avioton lapsi Keski-Suomessa!?"

Sitten jossain sivulla 13 oli juttu, jossa Tuominen ja lähipiirinsä ilmoitti, että ei ole, Eikä jutussa ilmennyt mitään aiheeseen viittaavaa

Valtava ja perin yleinen harha tuo "Ennen oli kaikki paremmin/ nykyään on kaikki paskemmin", joka ei kestä yhtään tarkastelua missään kategoriassa.

Nykyään sentään faktat voi tarkistaa, ennen mentiin "kuu on juustoa"-tasolla, - "todista, ettei ole!"
 

TheJackal

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK ilman Ville Peltosta ja Tobias Salmelaista
Mä niin tiesin, et panimo alan yrittäjät laittoi koko taudin liikkeelle ja nyt Norjakin sen tajusi!

Hienoa uutisointia, toivottavasti suurin osa jaksaa vielä ajatella omilla aivoillaan, eikä vaan klikkaa joka otsikkoa...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Redimor

Jäsen
Vähemmän yllättäen otsikot kirkuvat punaisena juuri siitä maasta, missä tautitilanne on uhkaavasti taas nousussa. Pari kuukautta sitten koko Euroopan "polttopisteessä" ollut Latvia ei taida saada palstamillimetrejä Suomessa enää yhtään. Tartuntamäärät ovat ko. maassa pudonneet noin neljännekseen loppusyksyn huipuista ja kuolinluvut seuraavat samaa käyrää.

Japanin liki "mystinen" tilanne luulisi kiinnostavan positiivisuudellaan myös klikkimedioita. 126-miljoonan maassa kellotetaan nyt ~150 tartunnan päivälukemia ja kuolemat ovat niin ikään miltei nollassa. Oletettavaa on, ettei tilanne kestää ikuisuuksiin ja Japaniakin koettelee viimeistään 2022 puolella taas uusi aalto, mutta jos kerta Norjan "300 000 tartuntaa" pääsee Ylen ja Hesarin etusivulle, luulisi myös käytännössä päinvastaisen ja vielä reaalimaailman esimerkin niin ikään.

No, en olekaan uutispäällikkö.

Tämä Japanin tilanteen taustat olisi kiva saada ääneenkin, että milläs kikka kuutosella ollaan päädytty nykyiseen tilanteeseen.
Aika onnistunut siirto tehty jossain vaiheessa.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Mä niin tiesin, et panimo alan yrittäjät laittoi koko taudin liikkeelle ja nyt Norjakin sen tajusi!

Hienoa uutisointia, toivottavasti suurin osa jaksaa vielä ajatella omilla aivoillaan, eikä vaan klikkaa joka otsikkoa...
Toki Norjassahan on paljon riskiryhmäläisiä, kun jopa jokaisella ammattiurheilujalla on paha astma.

Nyt vain odotellaan niitä Kiurun vuosi sitten lupaamia tuhatta tehlhoitopaikkaa, jotta se kantokyky kestäisi vähän pienemmät rajoitukset.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Tämä Japanin tilanteen taustat olisi kiva saada ääneenkin, että milläs kikka kuutosella ollaan päädytty nykyiseen tilanteeseen.
Aika onnistunut siirto tehty jossain vaiheessa.

Ainakin tämä:
"Japanin viranomaiset rajoittavat toistaiseksi matkustusta Japaniin lähes kaikista maista, mukaan lukien Suomesta. Maahan pääsyyn vaaditaan viisumi tai oleskelulupa. Mikäli olet aikeissa matkustaa Japaniin, olethan yhteydessä lähimpään Japanin edustustoon. Vapaa-ajan matkustus ei toistaiseksi ole mahdollista.

Suomesta Japaniin saapuvilta vaaditaan etukäteistesti aikaisintaan 72h ennen lentoa ja testi lentokentällä maahan saapuessa. Lisäksi heiltä edellytetään 14 päivän karanteenia ja pidättäytymistä julkisen liikenteen käytöstä. Karanteeni on tietyin ehdoin lyhennettävissä 10 tai 3 päivään. Viranomaiset kehottavat käyttämään hengityssuojainta kodin ulkopuolella liikuttaessa."
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Pari kuukautta sitten koko Euroopan "polttopisteessä" ollut Latvia ei taida saada palstamillimetrejä Suomessa enää yhtään. Tartuntamäärät ovat ko. maassa pudonneet noin neljännekseen loppusyksyn huipuista ja kuolinluvut seuraavat samaa käyrää.

Eikä ihme, kun Latviassa oli lockdown sisältäen ulkonaliikkumiskiellot ja edelleen melko tiukat rajoitukset. Lisäksi käytännössä pakkorokotukset, jos aikoo työpaikalle päästä ja palkkaa saada.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Vähemmän yllättäen otsikot kirkuvat punaisena juuri siitä maasta, missä tautitilanne on uhkaavasti taas nousussa. Pari kuukautta sitten koko Euroopan "polttopisteessä" ollut Latvia ei taida saada palstamillimetrejä Suomessa enää yhtään. Tartuntamäärät ovat ko. maassa pudonneet noin neljännekseen loppusyksyn huipuista ja kuolinluvut seuraavat samaa käyrää.

Intia on mielestäni myös hyvä esimerkki. Maan koronatilanne katosi uutisotsikoista toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla kuin röyhtäys taifuuniin, kun se muuttui hyvin nopeasti aivan liian hyväksi otsikointiin. Siihen mennessä mediassa maalailtiin kuvaa palavista ruumisröykkiöistä (joo, Intiassa poltetaan ruumiit ja konservatiivisen hindulaisuuden mukaan nimenomaan avotulella roviolla), ruumiita täynnä olevasta Gangesista (joo, konservatiivisen hindulaisuuden mukaan vainaja kastellaan Gangesin vedellä ennen polttamista) ja siitä, että koko yhteiskunta on romahtamispisteessä (joo, Intia on kaoottinen kriisissä ja ilman kriisiä, ja maata tuntemattoman länsimaisen silmin se näyttää olevan koko ajan romahtamispisteessä).
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eikä ihme, kun Latviassa oli lockdown sisältäen ulkonaliikkumiskiellot ja edelleen melko tiukat rajoitukset. Lisäksi käytännössä pakkorokotukset, jos aikoo työpaikalle päästä ja palkkaa saada.

Joo tämähän on ihan selvä juttu, mutta siihen nähden kuinka paljon joidenkin yksittäisten maiden koronatilanteet ovat nousseet kärkiotsikoiksi Yleä ja HS:ää myöten, toivoisi tarinan saattamista maaliin niin ikään, tyyliin: "Rajoitukset tehoavat, epidemiatilanne hiiipumassa Latviassa. Kirjeenvaihtajan raportti ihmisten tunnelmista joulukuisesta Riiasta".

Myös niinkin useimmille suomalaisille hyvin kaukaisen maan Brasilian koronakatastrofi nousi pitkäksi aikaa puheenaiheeksi asti myös täällä, mutta nyt tilanteen ollessa vakaa ja tilastojen valossa Suomeakin rutkasti parempi, ei tämä kiinnosta juuri ketään. Syyt nyt pystyy päätellä miltei jokainen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös