Kiurun halu testauslisäykseen ja samalla rahoituksen leikkaus, ei oikein toimi. HUS:n Lehtonen jossaivaiheessa jutteli, että rahoitusta on pirusti leikattu, että järin suuri testauksen lisäys ei tule onnistumaan. Mutta hyvä että Kiuru saa taas tuoda esille itseään. Täällä tehdään monet päätökset niin hätäisesti..
Krista Kiurun mukaan jatkossa kaikilla, joilla on koronaan sopivia oireita tai epäily tartunnasta, on oltava mahdollisuus koronatestiin. Krista Kiuru sekä STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertovat, että Suomessa aiotaan ottaa käyttöön myös laajamittainen kotitestaus sekä antigeeni- eli...
www.mtvuutiset.fi
Tässä vielä tämä uutinen.
Husin diagnostiikkajohtaja
Lasse Lehtonen kertoo kuitenkin Iltalehdelle, että testaamista joudutaan päinvastoin vähentämään – ja reippaasti.
– Valtio veti rahoituksen pois koronatestaamiselta. Valtion budjetissa ei ole koronatestaamiselle ensi vuodelle mitään määrärahaa, Lehtonen kertoo.
Hus-alueen koronatestibudjetti on tänä vuonna ollut 250 miljoonaa. Lehtonen kertoo, että alue budjetoi itse itselleen ensi vuoden testeille 100 miljoonaa euroa.
– Se tarkoittaa testimäärien puolittumista vuodenvaihteen jälkeen.
Kunnat tekevät jatkossa siis koronabudjettinsa itse. Lehtosen mukaan kunnat pyrkivät minimoimaan sote-kulunsa. Tämä liittyy uuteen sote-lakipakettiin.
– Eivät ne ihmiset odottele, tuleeko joku strategia vai ei. He menevät muualle töihin ja sitten ihmetellään, mistä sitä väkeä saadaan. Näytteenottoon ja tartunnanjäljitykseen tarvitaan paljon väkeä, jos Suomi on palaamassa aiempaan testaa ja jäljitä –strategiaan, Lehtonen sanoo.
– Ei se raha mistään tyhjästä tule. Potilaiden hoitaminen sekä tartuntojen etsiminen ja jäljittäminen maksaa. Se on hyvä ymmärtää.
Julkisuudessa on puhuttu koronatestaamisen lisäämisestä, mutta Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan testaamisen määrä joudutaan leikkaamaan puoleen.
www.iltalehti.fi