Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 926 162
  • 81 126

Hexa

Jäsen
Pikku hiljaa alkaa tuntumaan siltä, että näiden asiantuntijoiden ja lääkäreiden, jotka ovat koronan myötä nousseet valtakunnan tärkeimpien ihmisten asemaan, on vaikea päästää irti koronasta. Haastattelupyynnöt ja julkisuus kuulkaas sokaisee koulutettuja ihmisiä siinä missä muitakin. Ja jotta oma asema julkisuudessa säilyisi, on koronauhkaa pidettevä yllä.
Tuota samaa mietin joskus aiemmin Ruotsin valtionepidemiologi Tegnellin suhteen. Kyseessä täytyy olla hyvä puhuja, että on saanut pidettyä virkansa. Jollakin ihmeellä on pystynyt säilyttämään asemansa, vaikka sortui raskaasti vääriin arvioihin. Ehkä Ruotsissakin vielä jossain vaiheessa tehdään lopullinen tilinpäätös koronanhoidon suhteen.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Kaverilla oli tuossa instagramissa storyssä kuvaa jostain räppikeikalta helsingissä. Siinä oli yleisönä tiiviissä nipussa maskittomia nuoria aikuisia laulamassa ja joraamassa n. Parisataa ”peteriä”, veikkaan että myös ottaneet hiukan alkoholia. Eli oltiin kuin ei koronaa olisikaan, joskin ennen koronaa yleisöä olisi ollut 4 x enemmän.

No jos/kun meininki on tuota, niin kaikki ymmärtää, että se on rajoitusten osalta game over.

Jotain todella elinvoimaista siinä näyssä kyllä on, onhan se pitkälle niinkin, että maailma on nuorten pelikenttä, ei kai sille lopulta mitään voi, eikä pidäkään.

Nyt jos on oikeasti niin, että suurin osa sairaalassa on rokottamattomia bmi yli 40, rokottamattomia tai bmi yli 40. Niin kyllähän tässä pitää myös ohjata jengiä kattomaan peiliin.

Ja nyt, ilman mitään bodyshamingia ja ymmärtäen että bmi yli 40 on oikeasti sellainen tilanne, että VARSINKIN JOS ON NEUVOTTU OTTAMAAN ROKOTE ja sitä ei oteta, niin on se sitten jo aika monta väärää valintaa tehty.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

Ihan hauska :) Vaihteeksi videota.

Video toimikoon kaikille opettavaisena kokemuksena siitä, kuinka massatiedottaminen toimii. Siellä on aikuiset ihmiset ravintoloista tuplarokotteiden kanssa ja heti perään sanotaan, että ravintolat pitää laittaa kiinni. Itse ei pysytä poissa menomestoilta, joten onkin parasta laittaa ne kiinni kaikilta.

Mutta tätähän tämä on - sairas aika & yhteiskunta, koska meillä kaivataan vain syyllisiä. Ja tässäkin on vähintään hauskaa, ettei varmasti ole valikoitu lainkaan haastateltavia. Huomasin, että ikäjakauma jäi sinne roimasti +50v puolelle pääsääntöisesti. Aika hyvin media hoitaa hommaansa ja hyvin myydään kansalaisille pirun ravintolat & tapahtumat -ajatuksia.

Lopetetaanko jo kohta tää syyllisten hakeminen ja syytetään sitä koronavirusta eikä milloin ketäkin toimintaa? Eikä nyt sitten keksitä taas niitä välttämättömyyksiä uudestaan, että ihan välttämätöntä on sellainen, joka ei ole välttämätöntä. Kyllä käy oikeasti alle 30v kansalaisia sääliksi. Toivottavasti aikuisista suurin osa asettuu puolustamaan meidän nuoria. On tää hirveää menoa julkisuudessa jo toista vuotta.
 

Hexa

Jäsen
Kaverilla oli tuossa instagramissa storyssä kuvaa jostain räppikeikalta helsingissä. Siinä oli yleisönä tiiviissä nipussa maskittomia nuoria aikuisia laulamassa ja joraamassa n. Parisataa ”peteriä”, veikkaan että myös ottaneet hiukan alkoholia. Eli oltiin kuin ei koronaa olisikaan, joskin ennen koronaa yleisöä olisi ollut 4 x enemmän.
Eikä varmasti ollut ainoa vastaava tilanne. Sama meininkihän se on monilla muillakin festareilla ja kokoontumisissa monien osalta. Siihen nähden tartuntoja on jopa yllättävän vähän.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toistan saman viestin jostain tuhannen sivun takaa. Kun joku esittää rajoituksia, pitäisi aina vaatia myös selitystä siitä, mitä rajoituksilla kuvitellaan saavutettavan vs. tila jos vastaavaa rajoitusta ei oteta käytöön. Eihän näitä voi edes arvioida muuten jälkikäteen, mikä tietenkin lienee poliitikkojen tavoite.

Minunkin mielestä on niin, että jos koronasta halutaan väliaikaisesti täysin eroon, niin kaikki ihmiset pitäisi sulkea koteihinsta ja rajat pistää 100% täysin kiinni. Saavutettu tila olisi kuitenkin väliaikainen ja rajoitukset aiheuttaisivat kohtuutonta haittaa, joten niissä ei ole mitään järkeä. Toinen ääripää on se, että ei tehdä mitään, niin mitä sitten käy. Luultavasti niin kuin juuri nyt on käymässä, eli ei juuri mitään vakavaa, joten loputkin rajoitukset voi puolestani purkaa. Ainoastaan jotain maskipakoja tms. voi pitää, koska ne eivät sinänsä haittaa mitään, vaan ovat enempi pieni vaiva.
 

Oadie

Jäsen
Lopetetaanko jo kohta tää syyllisten hakeminen ja syytetään sitä koronavirusta eikä milloin ketäkin toimintaa? Eikä nyt sitten keksitä taas niitä välttämättömyyksiä uudestaan, että ihan välttämätöntä on sellainen, joka ei ole välttämätöntä. Kyllä käy oikeasti alle 30v kansalaisia sääliksi. Toivottavasti aikuisista suurin osa asettuu puolustamaan meidän nuoria. On tää hirveää menoa julkisuudessa jo toista vuotta.
Juurikin näin. Päivä toisensa jälkeen syyllisten hakeminen vaan kiihtyy ja media kyllä edesauttaa tätä upeasti. Tälläkin palstalla tällä sivullakin on löydetty syyllisiä. Ja mikäs ihme se on kun johtavia lääkäreitä myöten "syylliset" tuodaan esiin. Kyllähän tämä tauti erottaa jyviä akanoista monella tavalla ja tuo niitä ihmisen "todellisia" puolia esiin. Ihmiset jotka eivät tiedä mitä pitäisi tehdä ja panikoituvat silloin helpoin lääke on syyttää muita. Tämähän löytyy jo ihmiskunnan historiastakin. Joukkolynkkauksella saa mukavaa yhtenkuuluvuuden tunnetta ja taas tuntee itsensä erinomaiseksi ihmiseksi. Eikä siinä inhimillistähän tuo lienee, mutta johtavissa asemissa olevat mm. nämä pari lääkäriä pitäisi pystyä tuomaan asioita ilmi ilman jatkuvaa "hirttotuomiota". Se kun leviää kulovalkean tavoin pelkäävässä ihmisessä. Jollekin psyykettä tutkivalle tässä riittää materiaalia yllinkyllin.

E. Iltapäivälehdet painaa nyt kyllä kovalla setillä päälle. Saas nähdä joutuuko päättäjät taipumaan ja rajoitusrumba alkaa.
 

Röda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Möyrivä IFK
Ensimmäinen järkevä uutinen, jossa on myös Eeva Ruotsalainen. Rasti seinään


Mielenkiintoista dataa husin sairaalapotilaista. Jätetään nuyt huomioimatta muutama kauhistelu ja raflaavasti kirjoitettu pelottelu, mutta kaksi tärkeintä pointtia mun mielestä:

-Tällä hetkellä kolme neljästä potilaasta on rokottamattomia
-Joka toisella sairaalassa olijalla painoindeksi yli 40

Tuo eka on aika hyvä uutinen sinällään. Rajoituksilla ei ole mitään perusteita, kun halutessaan voi ottaa rokotteen, joka pienentää huomattavasti todennäköisyyttä joutua sairaalaan. Kuten on tiedettykin. Potilasmäärää ei voida hillitä ison massan perusoikeuksiin puuttumalla, kun kuka tahansa voi omalla valinnallaan minimoida todennäköisyyden joutua sairaalaan.

Toinen on osaltaan huvittava ja osaltaan huolestuttava. Huvittavaa, että Ruotsalaisen mukaan ollaan niin perusterveitä, mutta omataan kuitenkin sairaalloinen ylipaino. Joka jo terminä kertoo, että ollaan kaukana perusterveestä. Huolestuttavaa sinällään, että ihmiset päästävät itsensä tuollaiseen kuntoon, jossa korona on yksi pienimmistä huolenaiheista. Eniten ihmetyttää, etteivät tällaiset todella sairaat ja suureen riskiryhmään kuuluvat ihmiset ole hankkineet rokotetta ajoissa.

All in all, vaikka jutun tarkoitus oli varmaan kauhistelu, niin se alleviivaa vain sitä, että millekään rajoituksille ei tällä hetkellä ole juuri tarvetta. Rokotukset tehoavat mainiosti. Mikäli ihmiset eivät halua ottaa rokotetta, sen takia ei tule rangaista yli viittä miljoonaa ihmistä. Logiikka alkaa olla jo sellainen, että kun muutamat ihmiset töhöilevät kännispäissään liikenteessä, niin liikennettä tulee rajoittaa rankalla kädellä ja kieltää esim. öisin ajelu, koska silloin voi olla liikenteessä rattijuoppoja.
Erinomainen tiivistelmä. Juuri tätä asiaa tullut tässä ihan jonkin verran spekuloitua omassa pienessä päässä viimeajat. Eli, on ihan oikeasti helvetin oleellista kokonaisuuden kannalta tietää, ketkä sinne sairaalaan nyt aikuisten oikeasti joutuu koronan takia. Jos valtaosa tälläkin hetkellä sairaalahoitoa vaativista on kaunistelematta rokottamattomia ja ylipainoisia, niin työntäkää nyt jo ne rajoitukset ja maalailut etäopiskelusta perseeseenne ja syvälle! Eikai tämä nyt herranisä voi loputtomattomiin jatkua niin, että 5,5 miljoonaa saa "nauttia" rajoitustoimenpiteistä, jos joillekin idiooteille ei rokote maistu (eriasia, jos sairauden takia ei pysty ottamaan piikkiä) tai ovat sairaalloisen ylipainonsa takia alttiita vähän mille tahansa sairaudelle. Vähimmän mahdollisen haitan periaate, haloo?! Me kaikki joko jatkamme näiden rajoitusten kanssa mahdollisesti vuosia, mikäli halutaan varmistaa, ettei nämä rokotteesta kieltäytyvät pikku kultamussukat missään nimessä sairastu vakavasti. Tai palautamme normaalin elämän vastuunsa kantaneille, ja rokote kieltäytyjät kantavat siitä seurauksensa. Kumpi kuulostaa järkevämmältä?

Kokonaan eri keskustelu noista luvuista on vielä se, että kuinka moni on nimenomaan koronan takia sairaalaan joutuneita ja kuinka moni sairaalassa jo valmiiksi olleita, ja koronapositiivisia. Tilastojen taakse on hyvä osata katsoa niin voi hahmottaa kokonaisuuden.

Ps. Lopettakaa pliis jo toi lapsenusko siitä, että syksyllä helpottaa nykymeiningillä. Kukaan ei tosiasiassa tiedä helvettiäkään siitä, kuinka paljon noita rokotteesta kieltäytyjiä on, joten joku syyskuun se ja se rokotekattavuus on puhdas MuTu. Toki helppohan se on päättäjien maalailla taas vaihteeksi kansalaisille hillotolppaa syksystä, varmaan joku edelleenkin menee noin halpaan ja julistaa rajoitusten kaikkivoipaisuutta, "vielä hetki jaksetaan :)". Ellei olla valmiita hyväksymään sitä, että rokotteen ottamatta jättämisestä on seuraukset, tämä paska jatkuu paljon tätä vuotta pidemmälle.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät
Erinomainen tiivistelmä. Juuri tätä asiaa tullut tässä ihan jonkin verran spekuloitua omassa pienessä päässä viimeajat. Eli, on ihan oikeasti helvetin oleellista kokonaisuuden kannalta tietää, ketkä sinne sairaalaan nyt aikuisten oikeasti joutuu koronan takia. Jos valtaosa tälläkin hetkellä sairaalahoitoa vaativista on kaunistelematta rokottamattomia ja ylipainoisia, niin työntäkää nyt jo ne rajoitukset ja maalailut etäopiskelusta perseeseenne ja syvälle! Eikai tämä nyt herranisä voi loputtomattomiin jatkua niin, että 5,5 miljoonaa saa "nauttia" rajoitustoimenpiteistä, jos joillekin idiooteille ei rokote maistu (eriasia, jos sairauden takia ei pysty ottamaan piikkiä) tai ovat sairaalloisen ylipainonsa takia alttiita vähän mille tahansa sairaudelle. Vähimmän mahdollisen haitan periaate, haloo?! Me kaikki joko jatkamme näiden rajoitusten kanssa mahdollisesti vuosia, mikäli halutaan varmistaa, ettei nämä rokotteesta kieltäytyvät pikku kultamussukat missään nimessä sairastu vakavasti. Tai palautamme normaalin elämän vastuunsa kantaneille, ja rokote kieltäytyjät kantavat siitä seurauksensa. Kumpi kuulostaa järkevämmältä?

Kokonaan eri keskustelu noista luvuista on vielä se, että kuinka moni on nimenomaan koronan takia sairaalaan joutuneita ja kuinka moni sairaalassa jo valmiiksi olleita, ja koronapositiivisia. Tilastojen taakse on hyvä osata katsoa niin voi hahmottaa kokonaisuuden.

Ps. Lopettakaa pliis jo toi lapsenusko siitä, että syksyllä helpottaa nykymeiningillä. Kukaan ei tosiasiassa tiedä helvettiäkään siitä, kuinka paljon noita rokotteesta kieltäytyjiä on, joten joku syyskuun se ja se rokotekattavuus on puhdas MuTu. Toki helppohan se on päättäjien maalailla taas vaihteeksi kansalaisille hillotolppaa syksystä, varmaan joku edelleenkin menee noin halpaan ja julistaa rajoitusten kaikkivoipaisuutta. Ellei olla valmiita hyväksymään sitä, että rokotteen ottamatta jättämisestä on seuraukset, tämä paska jatkuu paljon tätä vuotta pidemmälle.
Lienee aika perusteltua olettaa ykkösannosten perusteella, että kahden kuukauden päästä kahden rokotuksen kattavuus on +60% väestöstä. Sitten ei oo enää perusteluja rajottaa yhtikäs mitään. Sitten kaikki mitä tulee otetaan vastaan, sillä se on ihan normaalia elämän kiertokulkua.
 

Röda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Möyrivä IFK
Lienee aika perusteltua olettaa ykkösannosten perusteella, että kahden kuukauden päästä kahden rokotuksen kattavuus on +60% väestöstä. Sitten ei oo enää perusteluja rajottaa yhtikäs mitään. Sitten kaikki mitä tulee otetaan vastaan, sillä se on ihan normaalia elämän kiertokulkua.
Näin. Mä en vaan keksi mikä nykytiedon valossa viittaa siihen, että tuo rokotekattavuus riittää päättäjille? Edelleen jäisi satojatuhansia rokottamattomia, edelleen tulisi tartuntoja ja edelleen tulisi sairaalahoitoa vaativia tapauksia. Eli suomeksi sanottuna sirkus jatkaisi normaalisti pyörimistään.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Alkaa näyttämään huvittavalta tuo asiantuntijoiden mielipiteiden erilaisuus. Tai, huvittava ei ehkä ole oikea sana.

Tuo johtunee aika pitkälti siitä että nämä Eeva Ruotsalaiset ja Esa Rintalat arvioivat tilannetta vain omaan sairaanhoitopiiriinsä nojaten, THL:n ihmiset arvioivat enemmän koko maata kokonaisuutena.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät
Näin. Mä en vaan keksi mikä nykytiedon valossa viittaa siihen, että tuo rokotekattavuus riittää päättäjille? Edelleen jäisi satojatuhansia rokottamattomia, edelleen tulisi tartuntoja ja edelleen tulisi sairaalahoitoa vaativia tapauksia. Eli suomeksi sanottuna sirkus jatkaisi normaalisti pyörimistään.
Onko joku päättäjä jossain sanonut, että niin kauan rajotetaan kunnes on joku, esim 90% rokotekattavuus. Missä?

Itse veikkaan, että päättäjille riittää, että kansalle on annettu mahdollisuus suojautua.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Nuoret käyvät aktiivisesti piikillä ympäri maan, se taitaa jo olla melko selvä asia kaikille. Kun nämä saa piikit hihaan en kyllä millään usko että tänne saadaan enää mitään isoa epidemiaa aikaiseksi. Epidemian moottorina on kokoajan toiminut nuoret ja nuoret aikuiset. Nämä samat tyypit saavat myös aikaiseksi todella hyvän immuunivasten aikaiseksi, eli eivät tartuta eteenpäin tehokkaasti. Kun katsotaan rokotteiden tehoa, siinä on keskiarvo kaikista ikäryhmistä. Jokainen varmasti ymmärtää että se ei ole nuoret jotka ajaa rokotteiden tehoa alas, vaan ikäihmiset jotka eivät toimi moottorina tässä epidemiassa.

Tämä on lopulta yksinkertaista, ja viestintä pitäisi olla sen mukaista. Nyt jotkut nuoret voi elää siinä käsityksessä että rokote on turha koska voivat tartuttaa eteenpäin, kun todellisuudessa asia ei ole niin. Nuorille pitää tarjota sankarin viittaa eikä vain jatkuvasti uhkailla niitä. Jokainen ymmärtää omassa elämästä että se porkkana maistuu paljon paremmalle kuin keppi perseelle.

Miksi vitussa tästä pitää tehdä niin vaikeaa, en vaan ymmärrä.
 

Röda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Möyrivä IFK
Onko joku päättäjä jossain sanonut, että niin kauan rajotetaan kunnes on joku, esim 90% rokotekattavuus. Missä?

Itse veikkaan, että päättäjille riittää, että kansalle on annettu mahdollisuus suojautua.
Oma ajatuskulkuni: Jos tällä hetkellä päätöksiä ajaa tartunnat ja sairaalatapaukset, miksei niitä ajaisi myös parin kuukauden päästä? Ja noita molempia tulee pomminvarmasti myös parin kk päästä, koska kaikille ei maistu rokottaminen. Olen pöyristynyt, jos tässä valtakunnassa alettaisiin yhtäkkiä vaatimaan yksilöltä myös vastuunkantoa, ei olla järin tunnettuja nääs siitä.

Eli olen samaa mieltä kanssasi, miten tämän pitäisi mennä, mutta lähestulkoon toivoni jo menettänyt.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kieltämättä hieman huolestuttavaa tuo, että sairaalassa 95, joista teholla 15. Tämä kuvaa tilannetta 2 viikkoa sitten, joten odotuksena lukemat ovat tuosta vielä nousussa lähiviikot.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Kieltämättä hieman huolestuttavaa tuo, että sairaalassa 95, joista teholla 15. Tämä kuvaa tilannetta 2 viikkoa sitten, joten odotuksena lukemat ovat tuosta vielä nousussa lähiviikot.
95, joista yleistäen 40 on sairaalloisesti ylipainoisia ja 70 rokottamattomia. Huolissaan voi toki olla, mutta ei koronasta, vaan näistä ihmisistä yleisesti. Noilla spekseillä noutaja tulee ennemmin mieluummin kuin myöhemmin, vaikka tämä maailman vaarallisin asia eli korona ei nyt veisikään.
 
F

Flonaldo

Kyllä, rokotteet tehoavat mainiosti, ja kunhan saadaan vielä parempi rokotekattavuus, voidaan todennäköisesti luopua kaikista rajoituksista - tämä kattavuus syntyy ajan kanssa ja riippuu mihin asti (ikäryhmään) se halutaan. Yli 40-vuotiaiden kohdalla mennään valtakunnallisesti syys-lokakuun vaihteeseen, ennenkuin 2. rokotteen suoja on syntynyt. Tässä on tosiaan otettava huomioon se, ettei koko Suomi ole edennyt samassa tahdissa rokotettavien ikäryhmien osalta.

Kun päättäjät ovat päättäneet, mihin ikäryhmään saakka halutaan kahden rokotteen antama suoja ja se on saavutettu (jonkun ikäryhmäkohtaisen %-osuuden mukaan), sen jälkeen voidaan mielestäni alkaa pelata enemmistön ehdoilla.

Yllättävän monella kirjoittelijalla täällä unohtuu jatkuvasti, että Suomessa rokotetaan varsin eritahtisesti ja että rokotteen pistämisen jälkeenkin tarvitaan vielä pari viikkoa, että suoja on syntynyt.
Jos vakavan taudin, kuolemien ja sairaalahoitojen estämisestä puhutaan, ei siinä yhteydessä kannata kyllä nähdäkseni 40-vuotiaista puhua. Kuoleman riskistä ~99 % osuu yli 50-vuotiaisiin ja riskiryhmiin. Sairaalahoitoon joutumisessa ei ihan yhtä korkea, mutta joka tapauksessa siinä 40 => 50 välillä jo riski tuplaantuu.

Ja suurimmilta osin 50-vuotiaiden toisen annoksen suoja alkaa olla jo tässä elokuun puolivälissä. 40-vuotiaillakin se kyllä omasta mielestäni on kasassa jo elo-syyskuun vaihteessa, ei kuukautta myöhemmin. Käyrien kehitystä kun katsoo, niin nelikymppiset suurelta osin oli saatu täyteen viikon 24 lopussa ja nyt toiset annokset keskimäärin seuraavat ~10 viikon jälkeen - huomattavan moni on aikaistanut toistansa. Toisen annoksen lisäsuoja kehittyy myös nopeammin kuin alkuperäisen ensimmäisen; eka annos siis mRNA-rokotteilla aika lailla se 10 päivää ja toisen kohdalla viikko jo riittää hyvin.

Jos taas jossain Turussa tms. ollaan muuta maata ikäryhmissä viikkoja myöhässä, ei kenenkään muun sitä tarvi nähdäkseni odotella muualla, jos/kun 90+ % ikäryhmistä on valtakunnallisesti saavuttanut sen kattavuuden mihin ylipäänsä päästävissä.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Oma ajatuskulkuni: Jos tällä hetkellä päätöksiä ajaa tartunnat ja sairaalatapaukset, miksei niitä ajaisi myös parin kuukauden päästä? Ja noita molempia tulee pomminvarmasti myös parin kk päästä, koska kaikille ei maistu rokottaminen. Olen pöyristynyt, jos tässä valtakunnassa alettaisiin yhtäkkiä vaatimaan yksilöltä myös vastuunkantoa, ei olla järin tunnettuja nääs siitä.

Eli olen samaa mieltä kanssasi, miten tämän pitäisi mennä, mutta lähestulkoon toivoni jo menettänyt.
Älä menetä toivoas. Tilanne muuttuu parin kuukauden päästä oleellisesti juuri tuolta osalta, että about kaikilla on ollut mahdollisuus saada ne tarvittavat 2 piikkiä
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kieltämättä hieman huolestuttavaa tuo, että sairaalassa 95, joista teholla 15. Tämä kuvaa tilannetta 2 viikkoa sitten, joten odotuksena lukemat ovat tuosta vielä nousussa lähiviikot.

Nuo reagoivat enemmänkin viikon viiveellä, mutta nousua on odotettavissa, ellei sitten THL tee jotain korjausta, kun noissa luvuissa oli nähtävissä oudon suurta kasvua, joka ei ole linjassa heinäkuun kehityksen kanssa.

Huomenna tai ihan lähipäivinä saatetaan saavuttaa uusi tartuntaennätys liukuvalla viikkokeskiarvolla mitattuna. Siitä ollaan alle viiden prosentin päässä.

Mutta sitten positiivisia havaintoja:

1. Päijät-Häme, jossa ilmaantuvuusluku oli vielä jokunen aika sitten HUS-aluetta pahempi, on kovassa laskussa. Siellä R-luku on tartuntojen kehityksen perusteella <0.8. Siellä aalto alkoi ensimmäisten joukossa, eli olisiko aalto hiljalleen taittumassa muuallakin?

2. Varainais-Suomen kasvuvauhti osoittaa hidastumista. R-luku oli tartuntojen kehityksen perusteella joku aika sitten >1.4, nyt enää hieman yli 1.0.

3. HUS-alueella kasvuvauhti tuntuisi olevan myös aiempaa hitaampaa. Sama tilanne on myös HUS-alueen ulkopuolella, jos tätä tarkasteltaisiin kokonaisuutena.

Varovaisia hyviä merkkejä? Huomautan kuitenkin jo heti tähän, että näitä väliaikaisia suvantovaiheita on ollut aiemminkin.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Nyt näkyy tilastoissa nuo Kainuun marjanpoimijat, kun Kuhmossa 43 tartuntaa.

Uudellamaalla tänään 452 tartuntaa, viime keskiviikkona 310. Kohtuu kova kasvu se vaan edelleen jatkuu. Helsingin omaseuranta ei oo päivittynyt, outoa.

Päijät-Hämeessä tänään 6 tartuntaa. Viime viikon keskiviikkona 14 tartuntaa. 21.7 oli 22 tartuntaa. Et kohtuu suurta toi Päijät-Hämeen tartuntojen hidastuminen tällähetkellä.

Pirkanmaalla 104 tartuntaa, viime keskiviikkona 61 tartuntaa. Nousu siis edelleen jatkuu.

Varsinais-Suomessa 90 tartuntaa, viime keskiviikkona 96 tartuntaa. Pienoinen lasku siis edelleen jatkuu Varsinais-Suomessa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä, Bunch of Jerks
Eihän tämä hyvältä näytä, mutta onneksi rokotukset etenevät meillä kohtuullisesti. Asiat kun voisi olla hullumminkin. Floridassa on reilut 20 miljoonaa ihmistä, ja siellä on tällä hetkellä sairaalahoidossa 11 515 COVID-potilasta, joista 2400 on teholla. Näin käy kun rokotteen ottamisesta (tai itse asiassa rokotteen ottamatta jättämisestä) on tehty politiikkaa.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos vakavan taudin, kuolemien ja sairaalahoitojen estämisestä puhutaan, ei siinä yhteydessä kannata kyllä nähdäkseni 40-vuotiaista puhua. Kuoleman riskistä ~99 % osuu yli 50-vuotiaisiin ja riskiryhmiin. Sairaalahoitoon joutumisessa ei ihan yhtä korkea, mutta joka tapauksessa siinä 40 => 50 välillä jo riski tuplaantuu.

Ja suurimmilta osin 50-vuotiaiden toisen annoksen suoja alkaa olla jo tässä elokuun puolivälissä. 40-vuotiaillakin se kyllä omasta mielestäni on kasassa jo elo-syyskuun vaihteessa, ei kuukautta myöhemmin. Käyrien kehitystä kun katsoo, niin nelikymppiset suurelta osin oli saatu täyteen viikon 24 lopussa ja nyt toiset annokset keskimäärin seuraavat ~10 viikon jälkeen - huomattavan moni on aikaistanut toistansa. Toisen annoksen lisäsuoja kehittyy myös nopeammin kuin alkuperäisen ensimmäisen; eka annos siis mRNA-rokotteilla aika lailla se 10 päivää ja toisen kohdalla viikko jo riittää hyvin.

Jos taas jossain Turussa tms. ollaan muuta maata ikäryhmissä viikkoja myöhässä, ei kenenkään muun sitä tarvi nähdäkseni odotella muualla, jos/kun 90+ % ikäryhmistä on valtakunnallisesti saavuttanut sen kattavuuden mihin ylipäänsä päästävissä.
Jio kyl määki itseasiassa puoltaisin tuota, että 40+ ikävuotta pitäis olla se raja minkä tulee olla suojattu. Alle 40v tosiaan aika pieni riski ja jo yhdellä rokotuksella riski on ihan olematon. En tosiaan tarkemmin oo ite asiaa tutkinut, mutta hienoa jos se raja saavutetaan jo 1 kk päästä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös