Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 010 291
  • 81 135

Magenta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
28.4 päivätyssä Ylen uutisessa THL:n Nohynek kertoo kuinka ”suojateho ennen toisen annoksen antamista on rokotteesta riippuen noin 50 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen se nousee 70-90 prosenttiin”.

Vaikea tässä nyt on toimittajasta syyllistä tehdä, kun siteeraa THL:n ylilääkäriä.

Edit. Tässä linkki Rokotettujenkin on syytä pitää maskia – Hanna Nohynek kertoo, mitkä suojatoimet ovat yhä tärkeitä ja kuinka kauan

Huom. Tuossa puhutaan laboratoriovarmistetusta taudista, eli myös oireettomat kantajat. Teho on siis 50% tartuntaa vastaan, ei oireita. Tuo toinen aiemmin mainittu luku taitaa viitata ennemminkin niihin tutkimuksiin, jossa vain oireelliset testattiin.

Hankalaa on kyllä seurata näitä uutisia ja eri lukuja, eikä välttämättä kannatakaan. Piikkiä hihaan vaan ja tehdään mitä pystytään. Se tiedetään, että teho sekä oireita että tartuntaa vastaan on kohtuullinen yhden annoksen jälkeen ja erinomainen kahden annoksen jälkeen.
 
28.4 päivätyssä Ylen uutisessa THL:n Nohynek kertoo kuinka ”suojateho ennen toisen annoksen antamista on rokotteesta riippuen noin 50 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen se nousee 70-90 prosenttiin”.

Vaikea tässä nyt on toimittajasta syyllistä tehdä, kun siteeraa THL:n ylilääkäriä.

Edit. Tässä linkki Rokotettujenkin on syytä pitää maskia – Hanna Nohynek kertoo, mitkä suojatoimet ovat yhä tärkeitä ja kuinka kauan

Hyvä huomio! Puhuisko Nohynek muutes näistä tartuttavuuteen liittyvistä luvuista tuossa haastattelussa?

Vielä ei tiedetä tarkkaan, miten koronavirusrokotteet vaikuttavat taudin tartuttamiseen. Väestöpohjaisissa tutkimuksissa mRNA-rokotteen suojateho oireetonta viruskantajuutta vastaan on ollut 52 % ensimmäisen annoksen jälkeen ja jopa 90 % toisen annoksen jälkeen.
(Lähde THL)

Median kautta on hankalaa pysyy peräs näissä.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Uskotteko kotona?

Kymsote perustasolle mutta tänään 7 uutta tartuntaa. Näin isoja lukemia ei montaa päivää putkeen kestä tai siirtymä tulee olemaan taas nopeasti kiihtymistasolle.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pakko kyllä ihmetellä, mitkä ovat riittävät syyt pitää yllä tiukempia rajoituksia, kuin vaikkapa viime syksynä. Potentiaaliset virusvariantitko? Tartunnat luisuvat nyt alaspäin viikko viikolta ja maaginen 50% rokotekattavuus saavutetaan ihan lähipäivinä. Terveydenhoidon kantokyky ei ole ollut uhattuna enää ainakaan pariin kuukauteen, eli odotetaanko tässä tosiaan "australiamaisia lukuja", että maan sisäisesti voisimme alkaa elää normaalia elämää?

Pikkuhiljaa Suomi alkaa myös erottua erittäin tiukasta kontrollista suhteessa tartuntojen määrään. Vanhemmat ikäluokat voivat olla eri case, mutta ainakin 1970-luvulla syntyneet ja sitä nuoremmat omaavat kontaktiverkon myös Suomen ulkopuolelle. Todellako maamme "milleniaalit" aikovat vain hyväksyä kohtalonsa, kun heidän ulkomaalaiset ystävänsä esim. USA:ssa ja muissa Euroopan maissa saavat päivä päivältä elää normaalimpaa arkea ja juhlaa, siinä missä exit-strategia on ajautunut täällä umpikujaan ja politikointiin?
 
Viimeksi muokattu:

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
..... Vanhemmat ikäluokat voivat olla eri case, mutta ainakin 1970-luvulla ja sitä nuoremmat omaavat kontaktiverkon myös Suomen ulkopuolelle. Todellako maamme "milleniaalit" aikovat vain hyväksyä kohtalonsa, kun heidän ulkomaalaiset ystävänsä esim. USA:ssa ja muissa Euroopan maissa saavat päivä päivältä elää normaalimpaa arkea ja juhlaa, siinä missä exit-strategia on ajautunut täällä umpikujaan ja politikointiin?
Äläs nyt, me olemme täällä sosiaalidemokraattien hellässä huomassa ja kyllä äiti aurinkoinen tietää sinua paremmin mikä on sinulle hyväksi. Näin on aina ollut ja tulee olemaan. Jään odottamaan lakialoitetta, millä tämä viesti tulkitaan vihapuheeksi.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kymsote perustasolle mutta tänään 7 uutta tartuntaa. Näin isoja lukemia ei montaa päivää putkeen kestä tai siirtymä tulee olemaan taas nopeasti kiihtymistasolle.
Minun mielestäni tuo kertoo vain siitä, että miten käsittämättömän tiukalle nuo rajat on vedetty. Eikö noista nyt ihan oikeasti kesällä voisi jo luopua? Kiihtymistaso ei taida enää automaattisesti tuoda mitään supertiukkoja rajoituksia, mutta onhan tuo nyt aivan uskomattoman pösilöä, että tällä rokotekattavuudella muutamat tämmöiset hiirenpaskan kokoiset tartuntamäärät riittää heittämään 173 000 ihmisen maakunnan taas tasolta toiselle.

Ylipäätänsä tässä vaiheessa rajoitusten tiukennuksien pitäisi olla enää ainoastaan paikallisia ja niille pitäisi olla erittäin voimakkaat perustelut. Jos joku tosi iso tartuntarypäs puhkeaa jossain paikassa, niin sen kohdalla lienee edelleen perusteltavissa jonkinlaiset rajoitusten kiristykset. Mutta sairaanhoidon kantokyvyn kestolla ei voida enää, eikä ole voitu pitkään aikaan enää perustella mitään rajoitusten tiukennuksia.

Nyt ei ole enää aika sille, että kansakuntaa kuritetaan tässä koronasolmussa, vaan kaikessa pitäisi koko ajan mennä kohti vapaampaa elämää. Takapakkeja olisi syytä ottaa ainoastaan silloin, kun niille on todella voimakkaasti tarvetta.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
(1)
  • Tykkää
Reactions: Mojo

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Muistaako kukaan kun viime helmikuussa puhuttiin vain kuinka tämä ei koske Suomea. Silloin vähäteltiin koko juttua, kun taas nyt ammutaan kärpäsiä tykillä. Olisi oikeasti kiva tietää mitä silloin puhuttiin suljettujen ovien takana versus nyt.

Uskaltaisin välttää että nämä meidän virkamiehet ja naiset eivät ole oikein missään vaiheessa hoitanut tätä hyvin. Suomalaiset kansana on hoitanut tämän, ja nyt alkaisi kyllä olla kiitoksen paikka tämän jatkuvan negailun sijaan.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Jos ei huomenna tule pikamuutosta, niin Kymenlaaksossa ei futiksen iltapelejä katsota terasseilla. Vaikka on siirrytty muuten perustasolle niin ravintolarajoitukset ovat tällä hetkellä vielä kiihtyvyystasolla eli pilkku 22. ja porukka pihalle 23. Viimeiset EM-kisalähetykset alkavat vasta kello 22.

"Valtioneuvoston päätöksessä lukee seuraavaa: "Uudet ohjeet ovat voimassa 9.6. alkaen. Rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakasmääriin vaihtelevat eri maakunnissa. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, niitä tarkastellaan viikoittain."

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on siis tilanne, että maakunta on virallisesti perustasolla, mutta ravintolat noudattavat kiihtymisvaiheen rajoituksia."
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
@Zeta03 Kuinka ollakaan. Täällähän on terasseilla muutenkin niin hirmuinen ryysis. :) Noh, tällä mennään. Onneksi pallopelit saa nyt vissiin ottaa kannattajaa sisään.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ylen seurannasta paistoi silmään tällainen pikku-uutinen:
Oireeton koronainfektio arveltua yleisempi, taudin sairastaneita voi olla peräti kaksinkertainen määrä
Koronaviruksen oireettomana sairastaneiden määrä voi olla Suomessa lähes kaksinkertainen aiemmin arvioituun verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Mehiläisen ja Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMMin tutkimuksesta.

– Sähköisen oirekyselyn perusteella vain pieni osa osallistujista on sairastanut koronan. Vasta-ainetutkimusten perusteella sairastaneita on lähes kaksi kertaa enemmän, kertoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen.

Lisäksi tutkimus osoittaa, että laumaimmuniteettia ei ole taudin sairastamisen kautta saavutettu vielä edes niillä alueilla, joilla tartuntoja on ollut eniten.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Aikamoista touhua.

THL:n raportoimien koronatapausten kuntakohtaisia tietoja on korjattu. Teknisen vian takia 5.-8.6. todetut 177 uutta koronatapausta tilastoituivat kunkin sairastuneen kotikunnan sijaan hänen hoitopaikkansa tai testilaboratorion sijaintikunnan mukaisesti.


Vika saatiin korjattua 8.6. ja tapaukset kirjattiin tartunnan saaneiden kotikuntiin. Päivitetyt tiedot näkyvät THL:n koronakartalla sekä avoimessa datassa.


Suurin muutos tapahtui Helsingissä, jonka tapausmääristä 79 siirtyi toiseen koti- tai asuinkuntaan. Tampereen tapausmääristä poistui 45, Vantaalta 36, Savonlinnasta 5 ja Espoosta 3. Alle kahden koronatapauksen muutoksia ei pystytä täysin todentamaan viasta johtuneeksi.



 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Pakko kyllä sanoa, että vaikka kerran Spectren olenkin nähnyt (Väsyneenä Qatar Airwaysin koneessa Bangkokokista Dohaan), en muista juonesta juuri mitään. Perinteiseen Bond-tyyliin alppimaisemissa taidettiin seikkailla lopussa.
Joo, siellä Alpeillahan yritettiin suojautua koronalta, mutta yritykseksi jäi. -:D
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Vapaavuori avautuu jälleen hallituksen ja STM:n toimista. Ihan asiaahan tuo puhuu.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toteaa MTV Uutisten haastattelussa, ettei alueilla ja kaupungeilla ole minkäänlaista roolia ravintolarajoitusten kiristämisessä tai höllentämisessä.

– On selvää, että hallitus nojaa osin epidemiatilanteeseen, kuten se on tehnyt tämän kriisin aikana. Useamman kerran on sekä kiristetty että kevennetty ja kertaakaan ei ole meiltä kysytty.

– Nyt tällä kertaa tunnutaan kysyttävän näin vaaliviikolla niin siihen ei varmaan ole mitään muuta perustetta, kuin että nyt on vaaliviikko.

Vapaavuori painottaa, että valtioneuvostolla on täysi oikeus tehdä ravintolarajoituksia koskevia päätöksiä haluamallaan tavalla.

– Viimeisen 15 kuukauden aikana kertaakaan alueelta ei ole kysytty mitään. Se, että STM vaaliviikolla kysyy ei voi perustua mihinkään muuhun kuin siihen, että nyt on vaaliviikko.

– Onneksi kunnallisvaaleja järjestetään vain neljän vuoden välein. Ainoa asia, mikä tässä mättää on vaalit. Vaaliviikolla halutaan vähän ylimääräistä draamaa. Ilmeisesti kaikki gallupit eivät ole miellyttäneet kaikkia vaaleissa ehdolla olevia.
 

axe

Jäsen

Pirkanmaalla purettiin kaikki muut paitsi ravintolarajoitukset, koska minkään instanssin tai instituution valta ei ylety sentään yli Kristan, ei edes Chuck Norrisin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tosi hyvältä näyttää. Käytännössä voidaan tällä menolla pian purkaa lähes kaikki rajoitukset. Huolestuttavia signaaleja tulee enää lähinnä ulkomailta - se että hallituslähteet vuotavat, että Britanniassa ehkä lykätään lockdownin lopullista purkamista, on edelleen sangen outoa. Boris Johnson niin ei ole Krista Kiuru (vaan populistinen idiootti), notta tuntuu todella kummalliselta asialta. Mutta meillä menee toistaiseksi erittäin hyvin.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Tosi hyvältä näyttää. Käytännössä voidaan tällä menolla pian purkaa lähes kaikki rajoitukset. Huolestuttavia signaaleja tulee enää lähinnä ulkomailta - se että hallituslähteet vuotavat, että Britanniassa ehkä lykätään lockdownin lopullista purkamista, on edelleen sangen outoa. Boris Johnson niin ei ole Krista Kiuru (vaan populistinen idiootti), notta tuntuu todella kummalliselta asialta. Mutta meillä menee toistaiseksi erittäin hyvin.
Eikös Britanniassa ole pistetty väkeä pihalle hallituksesta valehtelun, sääntöjen rikkomisen ja muutaman muunkin asian takia? Hiljattain Dominic Cummings sanoi että nykyinen Terveysministeri ansaitsee potkut työstään, koska kyseessä on niin kädetön tyyppi, joka on aiheuttanut enemmän haittaa kuin hyötyä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Eli lähes sama, Krista ei vaan ole niin populisti.
No siis Boriksen koko juttu on olla Mr Feel Good, siis tyyppi joka hoiti täysin tuskattoman brexitin maalleen, siksi 21.6, eli covid lockdownin päättäminen on Britannian uusi itsenäisyyspäivä, paitsi ettei ehkä olekaan, mikä vaikuttaa hieman kummalliselta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kun on kovin muodikasta vertailla koronavirusta ja influenssaa, niin otetaan vähän positiivisempi artikkeli tähän väliin siitä, mitä hyvää tämä pandemia on tuonut. Se on nimittäin ollut - kiitos näiden suojaustoimien - todella tehokas ase influenssaa vastaan, ja tämä on artikkelin perusteella erittäin hyvä asia tulevaa ajatellen.


Loppukaneetti on oikeastaan ainoa, joka jonkin verran vertailee viruksia:

Tulokset osoittavat, miten paljon tarttuvaisempi COVID-19 on influenssaan verrattuna, Stojanovic toteaa. Terveysviranomaisille tämä on helppo oppi koronapandemian jälkeiselle ajalle, sanoo puolestaan professori Simon Bacon.

– Tiedämme, että influenssa on erityisen ongelmallinen iäkkäille ja muun muassa hengityselinsairauksista kärsiville. Riskiryhmäläisiä tavatessa olisi hyvä idea pitää kiinni keinoista, joihin olemme nyt COVID-19:n aikana jo tottuneet, Bacon sanoo.

Ja itse totean vielä loppuun, että tämänkään perusteella kenenkään ei kannata pelätä, että Krista ja Sanna laittaisivat maan kiinni joka influenssakaudella...
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Joo, omakin reaktio vastaavanlaisille uutisille on nykyään mallia "vaihtakaa nyt jo levyä". Näissä varianttien löytymisessäkin toistuu sama noidankehä joka kerta alusta loppuun, kunnes löydetään uusi "villivirus" jostakin kun vanha variantti ei enää ylitä uutiskynnystä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös