Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 955 736
  • 81 126

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

Ei mene 10k rikki. THL:n mukaan päivän luku tulee olemaan 9 619.
Voi pojat, syksyllä kauhistetiin ku 1000 meni rikki. Kaikkeen tottuu. Salit auki ja eteenpäin.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään tosiaan 9 619 tartuntaa, jota selittää tuo noin 6000 tartunnan rekisteröinti 23.-27.12. välille.

Tartuntatautirekisterin ja laboratorioiden väliset tiedonsiirto-ongelmat raportoitavissa koronavirustapauksissa on saatu selvitettyä. Tänään uusia koronavirustapauksia tulee yhteensä 9 619. Niistä noin 6 000 tapausta on todettu 23.-27.12.

Huomenna nähdään taas paremmin, mikä on todellinen tartuntamäärä.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Tänään tosiaan 9 619 tartuntaa, jota selittää tuo noin 6000 tartunnan rekisteröinti 23.-27.12. välille.

Tartuntatautirekisterin ja laboratorioiden väliset tiedonsiirto-ongelmat raportoitavissa koronavirustapauksissa on saatu selvitettyä. Tänään uusia koronavirustapauksia tulee yhteensä 9 619. Niistä noin 6 000 tapausta on todettu 23.-27.12.

Huomenna nähdään taas paremmin, mikä on todellinen tartuntamäärä.

Noin äkkiseltään niin siinä 3000-3500 tartunnan haarukassa taitaa olla päivittäinen määrä.

Ja kovasti HUSin alueelle nyt painottuu, omikroni selittänee tuon oikeastaan kokonaan.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pirkanmaalla on luovuttu Koronavilkun käytöstä tartuntojen jäljittämisessä ja Koronavilkun käyttäjämäärä on muutenkin romahtanut. Koronavilkun käyttäjien määrä romahti – infektiolääkäri Aamulehdelle: ”Koronavilkulla ei ole tällä hetkellä mitään arvoa”
Yllättävän paljon tuota edelleen näköjään käytetään. Oletin, että olisi romahtanut paljon pahemmin ja iso osa olisi tuon poistanut toisen piikin jälkeen viimeistään. Elokuussa tuli itse tuosta luovuttua.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos sulla tai sun läheisillä on kolme rokotetta, niin mitä pelkäät?

Kerron vain yhden esimerkin. Isäni on kohta 78-vuotias, munuaisensiirron saanut. Mainittakoon, että hänellä tuo ei johtunut omista elintavoistaan, vaan kyse oli puhtaasti satunnaisesta sairaudesta, joka voi tulla kenelle tahansa. Äitini on muutaman vuoden nuorempi, mutta hänellä on myös monenlaista lääkitystä hieman ennen pandemiaa sairastamansa onneksi alkuvaiheessa havaitun syövän vuoksi.

Heillä molemmilla on kolmannet rokotukset, mutta iän ja taustan vuoksi niiden suojateho ei ole samalla tasolla kuin meillä perusterveillä (isäni saa itse asiassa neljännen jo lähiaikoina). He ovat ihmisiä, jotka todennäköisesti niputettaisiin kansan syvien rivien keskusteluissa "vanhuksiksi, joilla ei muutenkaan ollut elinaikaa juurikaan jäljellä", vaikka todellisuus on toista. Molemmat elävät aktiivista elämää, eikä akuuttia terveyttä uhkaavaa ole, vaikka toki tuolla iällä on ihan yleistä, että joku äkkinäinen sairauskohtaus tai joku muu nopeasti etevä tauti iskee ja vie nopeasti.

He eivät ole linnoittautuneet kellariin, mutta he luonnollisesti arvioivat menojansa tarkasti koronatilanteen mukaan. Tuo ei poikkea mitenkään esimerkiksi siitä, miten pahimman influenssakauden aikana menetellään, paitsi toki siinä mielessä, että korona-aika on kestänyt kauemmin. Toki siinäkin aaltojen mukaan on vaihtelua.

Itse olen vasta kahdesti piikitetty. Itseni takia en sairautta enää pelkää, mutta mieluiten sairastuisin vasta kolmannen piikin jälkeen, jolloin tauti on kaveripiirissäni olleiden kokemusten perusteella kevyt nuha, kun taas kahdesti piikitetty kaatuu pariksi päiväksi sängyn pohjalle. Mutta vanhempieni luokse en haluaisi viedä tuota tautia. No, joulun vietimme heidän luonaan. Sitä edelsi se, että vietimme "matalaa profiilia" muutaman päivän ennen heidän luoksensa menoa. Tuollaisella pääsee jo varsin pitkälle, vaikkei se sataprosenttinen suoja olekaan.

Pitkä teksti, mutta ehkä tämä avaa sitä, miksi kaikki eivät täysin laske pelkkien rokotteiden varaan. Tätä ei kuitenkaan kannata kenenkään olkiukkoilla sellaiseksi, että vaatisin yhteiskunnan sulkua vanhempieni suojaamiseksi, koska siitä ei ole kyse. Heillä on nyt paras mahdollinen suoja, mitä lääketiede voi tarjota (tai isälläni on kohta, kun neljäs piikki tulee), ja sen jälkeen näillä mennään. On kuitenkin vain ja ainoastaan inhimillistä, että sen jälkeen taudin edelleen voimalla jyllätessä, tuossa tilanteessa olevat ihmiset jatkavat varovaista elämää. Se on järkevää, vaikka jotkut pahat kielet kutsuvat sitä "pelossa elämäksi". Meillä terveillä ihmisillä asia on täysin erilainen, mutta kyllä mekin joudumme ottamaan lähipiirimme riskiryhmät huomioon, vaikka muuten rokotteet mahdollistavatkin meille vapaammin elämän.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Tähän vielä päälle nuorten lisääntyneet mt-ongelmat ja sosiaalitoimen ruuhkautuminen asiakkaista jotka ennen koronaa eivät olleet missään tekemisissä sosiaalitoimen kanssa. Huostaanotot ja muu sosiaalitoimen toiminta on nyt korona-aikana lisääntyneet melkein räjähdysmäisesti.

Koko tämän koronan loppuvaikutus saadaan tod näk selville vasta vuosien kuluttua kun huomataan kaikki ongelmat mitä itse korona on aiheuttanut ja mitä nämä rajoitukset ovat aiheuttaneet esim juuri nuorien keskuudessa. Todella paskamainen tilanne jota hankaloittaa eniten nämä hihhulit jotka eivät luota koronarokotuksiin.
Näinhän se on. Tulevia kokonaisvaikutuksia voidaan nyt vain arvailla, eikä kaikkiin asioihin löydetä yksioikoista oikeaa vastausta edes jälkeen päin. Sama pätee tietenkin myös yhteiskunnan talouspuolta. Itse toivon, että tästä pandemia-ajasta koituisi myös jotain pitkäkestoisia hyviä muutoksia yhteiskunnassa sen rakenteissa ja tietenkin meissä ihmisinä. Tai että tämä jollain tapaa vauhdittaisi jotain kehitysprosesseja.

Kirjoituksestasi tuli myös mieleen pieni seikka, joka tuntuu aika usein toistuvan keskusteluissa. Usein kirjoituksista jää kuva, että MT-ongelmat olisivat kasvussa yksinomaan rajoitusten vuoksi. Luulisin kuitenkin pandemia-ajan aiheuttavan MT-ongelmia, vaikka rajoitustoimet olisivat olleet mitä tai vaikka rajoituksia ei olisi ollut lainkaan. Elämme raskaimpia aikoja vuosikymmeniin ja se tulee tietenkin jättämään jäljen eritoten lapsiin ja nuoriin. Kuitenkin kuten edelläkin totesin, toivottavasti kaikki vaikutukset eivät ole negatiivisia.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Itse olen vasta kahdesti piikitetty. Itseni takia en sairautta enää pelkää, mutta mieluiten sairastuisin vasta kolmannen piikin jälkeen, jolloin tauti on kaveripiirissäni olleiden kokemusten perusteella kevyt nuha, kun taas kahdesti piikitetty kaatuu pariksi päiväksi sängyn pohjalle

Tämä tietysti kiinnostaa. Kaverisi lienevät iäkkäitä tai riskiryhmäläisiä jos ovat jo kolmannen piikin ehtiä saamaan ja taudin sairastamaan. Itse päättelisin että jos 30-50 vuotiaille perusterveille uusi muunnos iskee parin piikin jälkeen se on tuo ”nuha”. Jos Delta läpäisee, on asia todennäköisemmin sitten tuo oikea sairastuminen.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itsemäärämisoikeuden menetystä ja niitä erittäin epätodennäköisiä vakavia haittavaikutuksia. Mutta samalla toki Buranaa popsitaan huoletta.

Toisesta ääripäästä haluaisin kylläkin myös kysyä, että mitä tupla-/triplarokotetut pelkäävät vielä koronassa?

Kyllä mua tuplarokotettuna (ensi keskiviikkona triplarokotettuna) vieläkin kauhistuttaa ajatus, että isäni (72-vuotias) tai hänen vaimonsa (sydänsairauksien takia riskiryhmää) saisivat rokotuksista huolimatta meidän perheeltä vakavan version koronasta ja joutuisivat sairaalaan tai pahimmillaan kuolisivat siihen.

Toki ollaan nähty heitä kokoajan aika normaalisti, mutta esim viime yönä huomasin saaneeni jonkun taudin (kuume nousi ja limaa kurkussa/keuhkoputkessa) ja lapsi oli heillä eilen hoidossa niin hieman mietityttää tämä tilanne. Kotitesti näytti negatiivista, mutta käyn silti lauantaina terveystalossa varsinaisessa testissä, jotta saadaan mielenrauha koko porukalle.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Kovasti yritetään saada sitä 10 000 tapauksen päivää, vetoamalla kaikenlaisiin raportointiviiveisiin ym. Mutta edelleenkin nämä YKSITTÄISEN päivän luvut pyörivät siellä 3-4000 välimaastossa.

Minun puolestani saisi tullakin näitä lähes 10 000 päiviä, se kuitenkin nopeuttaa tämän koko paskan loppumista/hiipumista.

Kuka muuten ehtii näistä "asiantuntijoista" ensimmäisenä julistamaan tämän päivän uusien tapausten julkistuksen jälkeen, että kahden viikon päästä meillä sairaalat repeilevät Koronapotilaista. Mäkijärvi, Ruotsalainen vai kenties joku muu jokerikortti.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Noin äkkiseltään niin siinä 3000-3500 tartunnan haarukassa taitaa olla päivittäinen määrä.

Ja kovasti HUSin alueelle nyt painottuu, omikroni selittänee tuon oikeastaan kokonaan.
Millä matematiikalla? Tuossa on linkki thl:n sivuille, jonka perusteella se on n. 5000 ja nousussa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä tietysti kiinnostaa. Kaverisi lienevät iäkkäitä tai riskiryhmäläisiä jos ovat jo kolmannen piikin ehtiä saamaan ja taudin sairastamaan. Itse päättelisin että jos 30-50 vuotiaille uusi muunnos iskee parin piikin jälkeen se on tuo ”nuha”. Jos Delta läpäisee, on asia todennäköisemmin sitten tuo oikea sairastuminen.

Kaverini on hieman alle 40-vuotias. Hän sai kolmannen piikin, koska silloinen THL:n ohjeistus oli sellainen, että hän perussairautensa vuoksi saamansa lääkityksen vuoksi oli oikeutettu piikkiin. Tuo siitä huolimatta, vaikka lääkärinsä olikin sitä mieltä, että tuo sairaus ei oikeasti riskeeraa vakavalle taudinkuvalle.

Hänellä oli pari kuukautta kolmannesta piikistä. Puolisonsa oli rokotettu kahdesti.

Edit: omikron mitä todennäköisimmin syynä oireiden ja "maantieteen" perusteella.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Toi 3 688 on kai siis nyt se virallinen luku.

Suomessa on raportoitu 9 619 uutta koronavirustartuntaa, joista noin 6 000 on todettu 23.12. ja 27.12. välisellä ajalla. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Loput 3 688 tartuntaa ovat kahdelta viime päivältä.

 

hege

Jäsen
Oma tuntuma on, että aikanaan toiminut jäljitys ja testaus systeemi on vain nyt "rikki". Jos virallista testiä tarvitset niin ilmeisesti HUS-alueella on se 4-5 päivän jono ja aika moni sitä kuitenkin tarvitsee ja toisaalta jäljityksestä ei kyllä kuulu mitään ikinään ja koskaan testin jälkeen. Kävi ilmi, että meillä sairastunut kundi oli ilmeisesti altistunut jo 18.12 ja altistaja oli antanut meidänkin yhteystiedot lomakkeeseen mutta eipä sieltä mitään ole koskaan kuulunut.
Toisaalta tauti ollut varsin vähäoireinen eli kuumetta ei ole ollut missään välissä ja mitään oireita ei oman ymmärryksen mukaan ole myöskään ollut reiluun viikkoon. Joten toisaalta varsin helpolla meni ja olettaisin tässä kohtaa tilanteen olevan jo ohi vaikka tosiaan mitään virallista eristyspäätöstä ei ole näkynyt.
Tsemppiä kaikille jotka joutuvat eristyksen tai vapaaehtoisen karanteenin kanssa kärvistelemään ja pikaista paranemistä sairastuneille!
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sanoit itse, että tuo uutisoitu laskelma perustui "täysin puuttuviin rajoituksiin + helvetin huonoon tuuriin".

Mielestäni laskelmia, jotka perustuvat edes osittain helvetin huonoon tuuriin ei pidä julkistaa missään vaan ne kuuluu pitää, kuten joku sanoi, visusti piilossa.

Ei siis kannata ehkä ihmetellä miksi näitä juttuja naureskellaan ja pilkataankin. Syy löytyy sylttytehtaalta, ei naureskelijoista.
Englannissahan toimittajat ovat alkaneet ampua kovilla sikäläisiä mallentajia vastaan. Sielläkin uskottavuus on aika lähellä nollaa tällä hetkellä: My Twitter conversation with the chairman of the Sage Covid modelling committee | The Spectator

Tästä voi hieman seurata tuota keskustelun etenemistä:



Eli toisinsanoen käsketty mallentamaan kauhuskenaarioita, koska sellaiset skenaarioilla päättäjät eivät tee mitään, joiden vuoksi ei tarvitse tehdä rajoituspäätöksiäkään.

"Okay, so you were asked to model bad Omicron outcomes and make no comment as to the probability?"

Ei tainnut tulla vastausta tuohon enää :D
 
Viimeksi muokattu:

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Koronabotista vielä THL:n kommentti.

THL:n mukaan joulun luvut on nyt raportoitu ja botin viikkosummat ja ilmaantuvuusluvut vastaavat todellisuutta. Viiveitä oli erityisesti alueilla HUS, KYM ja E-P. Lukujen viivästymisestä johtuen botti näyttää ensi ma-ke jonkun verran liian korkeita summia.
 
Toi 3 688 on kai siis nyt se virallinen luku.

Suomessa on raportoitu 9 619 uutta koronavirustartuntaa, joista noin 6 000 on todettu 23.12. ja 27.12. välisellä ajalla. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Loput 3 688 tartuntaa ovat kahdelta viime päivältä.

Ja juuri sanottiin, että HUS:in alueella on todettu 3000 tartuntaa eilen, eli muualla yhteensä 600? Ei kyllä vieläkään vakuuta tuo tartuntojen raportointi. Taas tulossa isompi keräilyerä jossain vaiheessa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Yllättävän paljon tuota edelleen näköjään käytetään. Oletin, että olisi romahtanut paljon pahemmin ja iso osa olisi tuon poistanut toisen piikin jälkeen viimeistään. Elokuussa tuli itse tuosta luovuttua.

Itsekään en sitä enää ladannut sen jälkeen, kun ostin uuden älypuhelimen kuukausi sitten. Ei tuolla sovelluksella oikeasti tee yhtään mitään.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ja juuri sanottiin, että HUS:in alueella on todettu 3000 tartuntaa eilen, eli muualla yhteensä 600? Ei kyllä vieläkään vakuuta tuo tartuntojen raportointi. Taas tulossa isompi keräilyerä jossain vaiheessa.
Koronabotista lainaus 28.12. päivältä. Eli pitää muistaa, että menee se 1-2 päivää, että HUS:n labran luvut näkyy THL:n rekistereissä.

Tartuntalukujen näkymisestä: - SHP:iden tiedot näkyvät viiveellä. HUSin viive on ollut lyhyt, 1-2 päivää. - Tästä kuvaajasta voi parhaiten arvioida mikä on SHP:n raportointitilanne. Nyt HUS:in käyrä on ainoita, joissa joulu poikkeaa selvästi trendistä.
 
K

Kiekkokatsoja

Nyt lienee viimeistään hyvä uskoa, että tauti tulee pyrkimään meistä jokaiseen jossainvaiheessa. Ja hyvin moneen se osuukin. On sitten jokaisen oma asia, että yrittääkö toimia siten, että ei tarttuisi. Tai jokaisen oma asia, että tarttuuko se rokotettuna, vai ilman.
Hyvä on kuitenkin huomioida riskiryhmäläiset. Toimia siten, että ei itse veisi tautia heille. Heille kun tuo (lieventynytkin) tauti, voi olla vaarallinen.

Myös hallituksen + avit tulisi huomioida päätöksissään, että nyt liikkuu sellainen tautiversio, että sitä ei pysty estämään. Pääpaino päätöksissä tulisi olla riskiryhmäläisten riittävä suojelu, ja että perustoiminnot rullaavat. No mikä nyt on kellekkin riittävää.. tai perustoimintojen ylläpitoa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Toi 3 688 on kai siis nyt se virallinen luku.

Suomessa on raportoitu 9 619 uutta koronavirustartuntaa, joista noin 6 000 on todettu 23.12. ja 27.12. välisellä ajalla. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Loput 3 688 tartuntaa ovat kahdelta viime päivältä.
Hienoa! Ei muuta kuin lisää kierroksia koneeseen, niin sitä nopeammin saadaan tämä paska loppumaan.

Käyrät ylöspäin!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös