1980-luvun Suomessa käytettiin merkkivaatteita, nukuttiin vesisängyssä, kuvattiin kotivideoita ja rusketuttiin solariumissa. Myös pörssikursseista kiinnostuttiin.
Suomalaisten rahankäyttö sai ennennäkemättömät ulottuvuudet. Rahaa sai suoraan seinästä, ja mikä vielä kätevämpää, käteisen sijasta maksut saattoi hoitaa muovilla.
Kodit alkoivat täyttyä monenmoisista uutukaisuuksista: kotitietokoneista, elektroniikkapeleistä, korvalappustereoista, langattomista puhelimista... Aika kului yhä enemmän television edessä, sillä ohjelmien lisäksi nyt myös teksti-tv tarjosi kaikenlaista kiinnostavaa.
Yöt nukuttiin vesisängyssä, kuntoa ylläpidettiin saleilla, rusketus hankittiin solariumista. Lomalle lähdettiin joko reippaasti merta edemmäs tai hyvinvarustellulle kesämökille vaikkapa muskeliveneilemään.
Juppikulttuurin myötä oli coolimpaa asua kaupungissa kuin maaseudulla. Suomessa se johti Helsinki-keskeisyyteen. Uuden ajan ilmentymiä olivat City-lehti ja Radio City.
Vuosikymmenen loppupuolella ihmiset saivat luettavakseen tarinoita äkkirikastuneista pörssimiehistä. Esimerkin innoittamina ja pankkien auliilla komppauksella myös tavalliset palkansaajat innostuivat kokeilemaan siipiään osakemarkkinoilla.
Kasinotalous päättyi monen kohdalla huonosti viimeistään 1990-luvun laman myötä. Moni rehellisinkin keinoin rahaa tehnyt, mutta sitä myös menettänyt, maksoi velkojaan vielä pitkään. Talousrikolliset puolestaan astuivat katukuvasta takavasemmalle, kukin tyylinsä mukaisesti
Elävän arkiston aiheita.
yle.fi