Mielestäni ei voi nimenomaan sanoa, että Tegnellin strategia on edustanut tähänkään hetkeen mennessä pääsääntöisesti kaikkea, mikä on mennyt vikaan. Sillä on ollut hintansa, mutta toisaalta silloin on onnistuttu varmaankin paremmin niissä asioissa, joita yhteiskunnan pienempi rajoittaminen ja ilmapiirin pitäminen enemmän normaalioloja vastaavana pitää sisällään. Kuten itsekin sanot suorat kuolinluvut ovat yksi ulottuvuus tässä kokonaisuudessa. Niistä on myös hankala eritellä, kuinka suuri osuus kuolemista olisi tapahtunut muutenkin lyhyen ajan sisällä ilman koronaa tai koronarajoituksia. Ja kuten mainitsit kuolemat ovat pysyneet Ruotsissa pandemian alun jälkeen paremmin kurissa laajemman immuniteetin turvin ja kenties myös senkin vuoksi, että aluksi se niitti merkittävän osan kaikkein hauraimmista. Kuolemien kokonaismääräkin on toki vielä auki niin kauan kunnes pandemia on ohi.Ottamatta muuten kantaa niin Tegnellhän on Ruotsissa edustanut pääsääntöisesti kaikkea sitä, mikä Suomessa meni vikaan. Ruotsin tilannetta on jaksettu (todennäköisesti läheisen naapuruussuhteen vuoksi) taivastella todella paljon Suomessa. Se, mikä Ruotsista keskustellessa tuppaa unohtumaan, niin Ruotsi on Suomea tietyissä poliittisissa kysymyksissä ja täten myös yhteiskunnallisesti edellä. Tällä tarkoitan sitä, että Ruotsissa esimerkiksi lähisotahistoria on täysin toisenlainen kuin meillä ja Ruotsista on tullut eräänlainen pohjoismainen "Hollanti", sillä se on ollut meitä jopa kymmenen vuotta edellä parhaimmillaan tasa-arvon ja monialaisen keskustelun saralla. Ei ole tämän keskustelun teema, mutta Suomi hyötyi siis merkittävästi Ruotsista myös koronapandemian alussa; Ruotsissa homma karkasi heti ja juuri sen takia Suomessa laitettiin jarrut päälle sen kaksi viikkoa aikaisemmin, jolla ensimmäinen aalto koronaviruksesta meiltä padottiin.
Ruotsin lähtökohta oli koko ajan pandemian hoidossa erilainen kuin muilla: Ruotsi ei halunnut siirtää koronaviruksen hoitoa pois virkamiehiltä vaan se halusi pitää suositukset selkeästi virkamiesvetoisina. Se tarkoitti alussa sitä, että Ruotsissa oli selvästi löysempi kuri suhteessa muualle, mutta pidemmälle ajanjaksolle jaettuna se alkoi selvitä sekä taloudellisesti että inhimillisesti Suomea paremmin. Se maksoi tuhansien ruotsalaisten hengen eikä tätä asiaa voi muuksi muuttaa - kuolinluvut ovat kuitenkin ainoastaan yksi ulottuvuus tässä kokonaisuudessa ja samalla kannattaa huomata, että Ruotsissa ne pysyivät sitten pandemian edetessä laajemman immuniteetin turvin paremmin kurissa kuin muualla. Kokonaismäärä kasvoi silti Pohjoismaiden suurimmaksi. Omikron toi vasta Suomeen saman tilanteen kuin Ruotsissa, mutta me puolestaan maksamme nyt hintaa siitä, että meillä politikot pitivät tämän homman alusta asti vahvasti hyppysissään. Meillä virkamiehet - kuten Tegnell - ovat poliittisen ohjauksen alla. Viimeksi tänään sen myönsi Mika Salminen: suoraan sanoen Krista Kiuru on tilannut tietynlaisia näkökulmia ja halunnut panna ne toimeen niiden kokonaisarviosta välittämättä.
Lopulta se lienee jäävän historioitsijoiden tehtäväksi miettiä, kumman strategia oli oikea. Suomi on ainakin uhrannut taloutta erityisesti 2021-22 enemmän kuin Ruotsi ja meillä ollaan siirtymässä tähän Tegnellin malliin vasta nyt, jossa olisi siis tarkoitus virkamiesohjeistuksin selvitä eteenpäin. Toivon kuitenkin, ettei sellaista vahinkoa saada aikaiseksi kuin jossain vaiheessa näytti: Suomen media haukkui niin kovasti Ruotsia, että se levisi kansassa myös ruotsalaisten syrjimiseksi. Nämä kaksi kansaa ovat kuitenkin kasvaneet niin yhteen, että puolin et toisin on paikka oppia toisen virheistä. Nyt meidän olisi aika taas kunnioittaa Ruotsia ja tehdä se, missä Ruotsi on meitä paljon parempi: paineesta huolimatta heidän virkamieskoneistonsa on pelittänyt pandemian isossa kuvassa paremmin. Kritiikittä sekään ei ole mennyt.
Mutta tosiaan, joskus tulevaisuudessa meillä on parempi kokonaiskuva mitä kannatti tehdä ja mitä ei. Edelleen on liian varhaista sanoa lopullisia totuuksia erilaisten koronastrategioiden toimivuudesta.