Vaikka onkin uhkarohkeaa kiistää palstan Nostradamusta niin teen sen silti varovasti.
1.Jotkut ihmiset voivat noin ajatella, mutta nyt todella monet sekoittavat tartuntaluvut ja niiden tämän hetkisen vakavuuden. Sairaalaluvut ovat todella maltilliset ja vanhojen ihmisten tartunnat olemattomissa. Siis juuri niiden, joita lähdettiin suojelmaan. Vaikka täällä surullinen esimerkki esitettiinkin niin luotan rokotteiden tehoon ja niistä julkaistuun tietoon.
2. Venäjän reissulla oli seuraukset lukujen nousussa, mutta tuo reissu lienee nyt ohi tuossa mittakaavassa. Pysynee otsikoissa vielä jonkin aikaa, koska tuo on klikkauksillekin hyvä lypsylehmä medialle. Ja vaikka kuinka on peloteltu ja syytelty, ketä mistäkin aina on tartuntoja tullut jostain. En tiedä onko sekään hyvä, että ihmisten jotka eivät usko rokotteisiin vaikka piikin olisivat saaneet pitää olla nuppi jumissa jatkuvasti. Viitaten esim. festareihin, joita nyt on ollut. Siellä jos tartunta nuorten seassa napsahtaa sama ralli kuin Venäjän tilanteessa vaikka se ei terveydenhuollon kuormituksessa näkyisikään.
3.Tämän lasken kyllä ihan omiin arvailuihisi. Se että Iltapäivälehdissä ei herkuteltaisi lukemilla ei tarkoita sitä, ettei viranomaisilla ole tietoa. Kuitenkin suurin osa ihmisistä imee tietonsa ja infonsa median kautta. Harva käynee THL:n sivuja kyttäämässä, jotka julkaistaan ilman sen suurempaa dramatiikkaa.
Enhän minä ole mitään muuta kuin tänne paljon kirjoittava nimimerkki, jonka kommentteja saa ja pitää kyseenalaistaa, jos sille on aihetta. Minä kerron sitten tarkentavan kommenttini, jos sille on aihetta.
1. Samaa mieltä. Minusta ei ole olemassa sellaista yksittäistä tilastoa, joka riittäisi selittämään tilanteen vakavuuden asteen (tarkennan jo, että tilanne ei ole minusta vakava). Minusta tärkeimpiä ovat seuraavat (järjestys satunnainen):
- Tartuntojen kehitys viikkotasolla (kertoo parhaiten epidemian kehityssuunnan)
- Tartuntojen määrä kahden viikon aikana (kertoo parhaiten, minkä verran tautia sairastavia on tällä hetkellä)
- Sairaalaluvut ja kuolleisuustilastot (näitä vertaamalla voidaan myös huomata, miten rokotusasteen kasvu muuttaa taudin vakavuutta)
- Rokotusdata
2. Totta. Venäjän reissu pysyy otsikoissa sen aikaa kun tartunnat ovat koholla. Eilen kirjoitin tänne perustelun, miksi uskon menevän 3-4 viikkoa, kunnes tartunnat ovat taas samalla tasolla kuin ennen tätä. Toki tämä vain siinä tapauksessa, että mitään uusia ryppäitä ei enää tule. Ja jos niitä tulee, media löytää uudet otsikot. Toki voi hyvinkin olla, että ryppäitä ei tule ja kausivaihtelukin saattaa palata juhannustauolta, ja painaa taas tartunnat laskuun.
3. Totta tuokin. Iltapäivälehtien paskaotsikoinnista olen sitä mieltä, että sille emme voi mitään - oli kyse koronasta tai jostain muusta. Itse katson luvut sieltä, missä ne julkistetaan ensin. Suosin YLE:ä ja Helsingin Sanomia, mutta eivätpä nekään täysin puhtaita papereita saa. Suurimmaksi osaksi ne ovat kuitenkin kohtuullisen laadukkaita.
Ja vastaus jo etukäteen. En kannata tietojen pimittämistä, en vaan näe että niille on kovin suurta perustetta tällä hetkellä. Sairaaloiden kuormituksesta täälläkin pahimpana aikaan puhuttiin, mikä oli täysin ymmärrettävää. Nyt tuota ei ole, joten periaatteessa kytätään tautia, joka on suurimmalle osalle oireeton tai hyvin lievä.
Tähän oikeastaan tuo sama vastaus kuin 1. kohtaan.
Ja vielä kysymys. Oletko sitä mieltä että rokotteet eivät ajakkaan asiaansa vaikka esim. ikääntyneiden kohdalla tuo juuri nyt näkyykin sellaisena.
En todellakaan.
Olen sataprosenttisesti rokotteiden kannattaja. Se on muuten todettava, että sinänsä sairaalaan joutuneiden tai kuolleiden suhteellisessa osuudessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia rokotusasteen kasvaessa, vaan määrä on pudonnut suunnilleen samassa suhteessa kuin sairastuneiden määrät. Minusta tämä todistaa sitä, että näillä Suomessa nyt jyllänneillä varianteilla rokotteet estävät tehokkaasti tartuntoja, mikä heijastuu sitten sairaalalukuihin ja kuolleisuustilastoihin.
Sen sijaan lieväoireisia tapauksia, jotka päätyisivät tilastoihin tartuntoina, on tilastollisesti varsin vähän. Jos niitä olisi enemmän, myös todettujen tartuntojen määrä olisi nykyistä suurempi (ja sairaalassa olijoiden määrä pysyisi ennallaan, jolloin sairaalaprosentti olisi pienempi).
Delta-variantin kohdalla tilanne voi sitten olla erilainen. Britannian tilastot viittaisivat vähän siihen. Silloin saatetaan päätyä siihen, että sairastuneiden määrä on nykyistä isompi, mutta sairaalaluvut pysyvät suunnilleen ennallaan, eli sairaalaprosentti putoaa.