"Kaksi rokoteannosta saaneista, pisara-eristystoimin suojautuneista, hoitotyön tekijöistäkin noin 11 prosenttia on saanut tartunnan.
Heistä yli puolet on saanut taudista kliinisiä oireita, osa merkittäviäkin. Kahteen kertaan rokotettujen henkilökunnan jäsenten perheissäkin on todettu selviä jatkotartuntoja, mikä antaa tarkentuvaa tietoa rokotettujen tartuttavuudesta."
Tässä siis lainaus tuosta YLE:n uutisesta. Tämä on taas aika vaarallista journalismia ja tässä ollaan nyt koko homman ytimessä.
Mikäli tuplarokotteen saaneista hoitohenkilökunnan jäsenistä (oletettavasti työkykyisiä ja ainakin osa perusterveitä) noin 1/10 sairastuu ja osa heistä saa "merkittäviä" oireita niin se on mielestäni jo vähän isompi uutinen. Harmittaa, että tuo jätetään tuollaiseksi puolivillaiseksi heitoksi. Mitä nuo "merkittävät oireet" nyt sitten tarkoittavat? Se kiinnostaisi todella tietää.
Edit: No joo eli sadasta hoitajasta olisi 11 sairastunutta, joista yli puolet saanut kliinisiä oireita, joista osa merkittäviäkin. Hiljalleen tää nykyjournalismi avautuu kun vaan tarpeeksi kelaa.
Suomeksi sanottuna tämä voi tarkoittaa, että 6 on saanut nuhan (kliiniset oireet) ja heistä 2 kuumeen kaupan päälle (merkittävä kliininen oire).
Kyllä. "Olen absolut samaa mieltä", kuten suuri Uuno Turhapuro sanoi aikoinaan.
Itse ajattelen asiaa niin, että tuollaisessa sairaalaympäristössä, missä ollaan potilaiden kanssa sangen tiiviisti, on mahdollista, että virukselle myös altistutaan huomattavasti enemmän kuin keskimäärin jokapäiväisessä elämässä. Jotenkin epäilisin, että tästä johtuen tuossa ympäristössä on paljon todennäköisempää, että tapahtuu niitä tilanteita, joissa virus onnistuu kiertämään rokotetun vastustuskyvyn.
Sen sijaan "keskimääräisessä arkielämässä" noita vastustuskyvyn ohituksia tapahtuu paljon vähemmän, ja se johtaa siihen, että tartunnat painuvat ennen pitkää (lähes) nolliin. Satunnaisia ryppäitä voi esiintyä, mutta ei laajamittaisia epidemioita.
Viimeksi muokattu: