Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 176 412
  • 81 180

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Taudin saaminen sen takia, että ei noudata rajoituksia on oma vika.
eli jos asut vaikka Vantaalla ja joka päivä menet junalla ja metrolla esim. Itäkeskukseen TÖIHIN. Olet töissä kaupassa jossa kohtaa päivittäin satoja ihmisiä. Jos saat Koronan niin oma syy kun et noudata rajoituksia?
Nyt silmä käteen.
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Varmaan aika helvetin tyhjäpää. Koska en ymmärrä miten lähipiirissä oleva tartunta on jotenkin enemmän merkitsevä näitä rajoituksia arvosteltaessa kuin esimerkiksi suosikkijoukkueessa ilmennyt tartunta.
Sillä tavalla, että vaikka minä ja minun lähipiirini ja lähipiirin lähipiirikin on jättänyt osaa näistä suosituksista noudattamatta, niin siltikään yhtään tartuntapausta ei ole ilmennyt kenelläkään. Otanta on silti pieni, ehkä noin 100 ihmistä, mutta kuitenkin.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kotoa saa poistua ulkoilemaan perhepiirissä + 2 ulkopuolista, mutta ilmeisesti kunnan rajaa ei saa ylittää ulkoilun takia.
Joo, olihan se siinä jutussa sanottu. Itse katsoin vaan sitä poikkeuksien listaa, kumma ettei ollut siihen tuota laitettu? Kunnanrajoista en kyllä ole mielestäni nähnyt puhetta. Paitsi jossain vaiheessa oli juttua, että alkuperäisessä ehdotuksessa olisi puhuttu ulkoilun sallimisesta vain kodin lähiympäristössä, mutta tuosta lähiympäristön vaatimuksesta olisi luovuttu.

Vähänhän näissä rajoituksissa on myös riski, että kääntyvät itseään vastaan sillä tavalla, että jos nyt joku järjestää rajoitusten vastaisen tapaamisen, jossa korona leviää, niin ihmiset eivät välttämättä tunnusta asiaa enää koronajäljitystä suorittaville viranomaisille, koska jäisivät tällöin kiinni rikoksesta. Riskinä on siis, että rajoitukset vaikeuttavat taudin jäljitystyötä.

Sitten joku pölvästi vielä kehtaa kirjoittaa ettei tunne ketään joka olisi sairastunut kotonaan. Suosikkijoukkueenaan HIFK. Entäs Pekka Virta? Nevöhööd?
Harva palstalainen tuntee Pekka Virtaa. Ehkä joku tunteekin. Mutta eihän tuossa nyt mitään kummallista ole. Suomalaisista pyöreästi 1 % on testattu koronapositiivisiksi pandemian aikana. Tartunnat eivät jakaannu mitenkään tasaisesti väestössä, joten voidaan päätellä, että suuri osa, ellei jopa suurin osa, suomalaisista ei tunne tai tiedä ketään koronaan sairastunutta. Itsekään en tietääkseni tiedä ketään koronaan sairastunutta. Voihan olla, että joku tutuntutun tuttu, jonka etäisesti tiedän, on taudin sairastanut, mutta minulla ei tällaista tietoa ole.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Samaan aikaan edelleen ne rajat vuotavat ja sadat virolaiset rekkakuskit kulkevat rajan yli miten haluavat, niin kyllähän tässä alkaa yksi jos toinen ihan normaali ihminen kyseenalaistamaan tätä Suomen menoa.
Vaikka rajoilla ollaankin oltu lievempiä kuin monessa muussa Euroopan maassa niin nämä maat ovat kärsineet pahemmin kuin Suomi, mukaanlukien Norja tästä 2/3 -aallosta. Nyt ulkomaalaisten tartuntojen osuus taisi olla 1% kaikista - epäilisin että Suomen kohdalla tämä löperyys on johtunut pitkälle taloudellisista paineista, ruuhka-Suomen rakennusalaa ja matkailu-Suomen turisteja on turhan pitkään ajateltu ja pidetty rajanylitykset kohtuullisen helppoina.

Toisaalta tässäkin ketjussa on taloudellisia arvoja korostettu ihan väsyksiin asti. Mutta se että joissain asioissa on tehty selviä virheitä, ei tarkoita sitä, että sitten olisi ok tehdä niitä vielä lisää toisaalla. Ylivoimaisesti tärkeimmät lisätoimet ovat maan sisäisiä, ei enää rajoille kohdistuvia. Viranomaiset varmasti pyrkivät ylireagoimaan, koska ajattelevat uhkakuvia ja ovat vastuussa terveydenhuoltojärjestelmän kestämisestä kaikissa olosuhteissa. Tämä on ihan rationaalista - eikä mistään salaliitosta tai ilkeydestä tai personaallisuushäiriöistä johtuvaa, ja pitää vain ihmetellä, että tällä aikuisten, tolkun ihmisten hyvin moderoidulla palstalla syydetään tuollaista älytöntä sontaa.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Pysäyttävä tieto Brasiliasta: Yhä nuoremmat sairastuvat vakavaan koronaan – yli puolet nuorista sairaalapotilaista tarvitsee tehohoitoa Pysäyttävä tieto Brasiliasta: Yhä nuoremmat sairastuvat vakavaan koronaan – yli puolet nuorista sairaalapotilaista tarvitsee tehohoitoa

Huolestuttava tieto Brasiliasta. Toivottavasti saavat tuon variantin kuriin, ennen kuin se leviää Eurooppaan.
Njaa. Tämä on näitä taas. Varmasti nykyiset rokotteet tehoavat tuohonkin varianttiin niin, että vakava taudinkuva estyy.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Eiköhän näillä pyritä puuttumaan juuri siihen, että keskeinen tartuttajaryhmä (aktiiviset 20-40-vuotiaat) jättäisi ne viini- ja lautapeli-illat sun muut väliin seuraavien viikkojen aikana.

Tauti ei juuri leviä, mikäli ihmiset pysyttelevät perhepiirissä, jolloin kontaktien määrä on rajattu samassa taloudessa asuviin. Kaikenlaiset illanvietot ja kaveritreffailut sisätiloissa ovat sitten se riski, jolla virus voi kulkeutua uusiin kotitalouksiin, joista taas tulee niitä jatkotartuntoja.

Minusta on vääristelyä puhua vuoden katkoksesta tapaamisiin. Kyllä tässä on suurin osa viettänyt joulut ja muut pyhät ihan normaalisti, eikä monissa maakunnissa ole ollut muutoinkaan suurta riskiä nähdä lähipiiriä ja kavereita.

Ihmiset noudattavat aika säntillisesti viranomaismääräyksiä. Somessa on toki matala kynnys huudella, miten maskit lentää roskikseen ja miten baarissa vedetään normaaliin tapaan, mutta moniko näitä oikeasti toteuttaa?

Ei ole minusta liikaa vaadittu, että kiristää muutamaksi viikoksi varautumisastetta ja siirtää vaikka ne kaveritapaamiset myöhemmälle kevääseen. Tämä siis näillä riskialueilla.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Sitten meitä oli siinä törkeät 11 ihmistä. Onneksi kuitenkin selvittiin tuostakin. Ei ole ainakaan 11pv aikana uutisoitu koronalingoista eikä jäljittäjät ole soitelleet.
Sitä kun itse jokaikisessä työvuorossa on sisätiloissa melko pienissä konttoritiloissa, jossa pahimmillaan on samaan aikaan jopa lähes 20 ihmistä lärvit lähes kiinni toisissaan, niin en ole vapaa-ajalla näitä lillukanvarsien pyörittelyjä jaksanut miettiä sekuntiakaan koko pandemian aikana.

Oma järjenkäyttö nyt kuitenkin on sallittua, vaikka sanottaisiin kokoontumisrajoituksiksi ihan mitä tahansa.

Sitä paitsi minä olen jo ajat sitten pudonnut kärryiltä, että koskettaako joku tuollainen kokoontumisrajoitus edes tällä hetkellä meidän aluettamme? Ei totta puhuen kyllä kiinnostakaan. Ei tässä mihinkään isoihin ihmismassoihin pääsisikään, vaikka haluaisi, kun ei missään pidetä mitään tapahtumia, jossa paljon porukkaa kokoontuisi yhteen.
 

nataS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta sisältää perusteluissaan mielestäni ihan samankaltaisia liioiteltuja lukemia kuin aiemmat THL:n laskuharjoituksetkin, joilla tätä nykyistä "sulkutilaa" perusteltiin. Alla on esimerkiksi lainaus esityksestä.

HUS-alueen mallinnus osoittaa, että jos ainoastaan nykyisillä rajoituksilla jatketaan toukokuun loppuun asti, epidemia ei laannu vaan kiihtyy nykyisestä n. 400-500 tapauksen päivittäisestä määrästä korkeimmillaan noin 800:aan toukokuun alussa. Epidemian huipulla sairaalaan joutuu noin 35 henkilöä ja tehohoitoon noin 5 henkilöä päivässä. Tällainen kuormitus ei olisi hoidettavissa ilman kiireettömän hoidon lähes täydellistä alasajoa. Yhteensä arvioitu tapausmäärä 1.3-30.6.2021 on yli 71000. Sairaalan vuodeosastolle joutuisi yhteensä noin 3000 henkilöä sekä tehohoitoon noin 400. Kuolemantapauksia kertyisi yli 200 ja elinvuosien menetyksen on arvioitu olevan lähes 3700."

Lähde: Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta

Ensinnäkin, miksi epidemia kiihtyisi HUS-alueella voimassa olevilla rajoituksilla nykyisistä tartuntalukemista lähes kaksinkertaiselle tasolle, kun tartuntamäärät ovat olleet jo nyt lievässä laskusuunnassa? Mihin tämä arvio perustuu? Nykyiset rajoitukset ovat sitä paitsi olleet niin vähän aikaa voimassa, että niiden täysi teho ei edes vielä näy tartuntalukemissa, mutta silti tartunnat jo nyt vähenevät. Kuolleiden ja sairaalahoitoon joutuvien määrät ovat samanlaista liioittelua kuin tartuntamäärätkin.

Sitten tuo menetettyjen elinvuosien määrä on ihan utopistinen. Tuossa esityksessä on ilmoitettu kuolemantapauksia tulevan yli 200 ja elinvuosia menetettävän lähes 3700. Tämähän tarkoittaisi, että yksi koronakuolema aiheuttaisi keskimäärin 18,5 elinvuoden menetyksen. Millähän ihmeelisellä laskukaavalla tuohon on päädytty? Koronaan kuolleiden mediaani-ikä on 83 vuotta. Jos vaikka tuohon tyypilliseen koronakuolleen ikään lisätään tuo 18,5 vuotta, niin päästään 101,5 vuoden ikään. Ymmärtääkseni keskimääräinen suomalaisen elinaika on kuitenkin 82 vuotta (eli alle koronakuolleen mediaani-iän), joten koronakuolleilla ei keskimäärin olisi ollut kovin pitkää elinaikaa enää jäljellä. Käsittämätöntä liioittelua siis on tuossa esityksessä menetettävien elinvuosien osalta.

Jos nyt edes jonkinlaisiin faktoihin tai realismiin koittaisivat perustaa näitä arvioitaan, niin silloin ne olisi helpompi hyväksyä. Jos lukuja heitellään hatusta tai harjoitellaan laskemista, niin hankala on niihin perustuvia ihmisen perusoikeuksiin tehtäviä rajoitustoimia purematta hyväksyä.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Sillä tavalla, että vaikka minä ja minun lähipiirini ja lähipiirin lähipiirikin on jättänyt osaa näistä suosituksista noudattamatta, niin siltikään yhtään tartuntapausta ei ole ilmennyt kenelläkään. Otanta on silti pieni, ehkä noin 100 ihmistä, mutta kuitenkin.
Tuohan nyt ei millään tavalla vastaa siihen mitä ihmettelin. Teillä on käynyt hyvä tuuri, toivotaan että se jatkuu.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Joo, olihan se siinä jutussa sanottu. Itse katsoin vaan sitä poikkeuksien listaa, kumma ettei ollut siihen tuota laitettu? Kunnanrajoista en kyllä ole mielestäni nähnyt puhetta. Paitsi jossain vaiheessa oli juttua, että alkuperäisessä ehdotuksessa olisi puhuttu ulkoilun sallimisesta vain kodin lähiympäristössä, mutta tuosta lähiympäristön vaatimuksesta olisi luovuttu.

Vähänhän näissä rajoituksissa on myös riski, että kääntyvät itseään vastaan sillä tavalla, että jos nyt joku järjestää rajoitusten vastaisen tapaamisen, jossa korona leviää, niin ihmiset eivät välttämättä tunnusta asiaa enää koronajäljitystä suorittaville viranomaisille, koska jäisivät tällöin kiinni rikoksesta. Riskinä on siis, että rajoitukset vaikeuttavat taudin jäljitystyötä.


Harva palstalainen tuntee Pekka Virtaa. Ehkä joku tunteekin. Mutta eihän tuossa nyt mitään kummallista ole. Suomalaisista pyöreästi 1 % on testattu koronapositiivisiksi pandemian aikana. Tartunnat eivät jakaannu mitenkään tasaisesti väestössä, joten voidaan päätellä, että suuri osa, ellei jopa suurin osa, suomalaisista ei tunne tai tiedä ketään koronaan sairastunutta. Itsekään en tietääkseni tiedä ketään koronaan sairastunutta. Voihan olla, että joku tutuntutun tuttu, jonka etäisesti tiedän, on taudin sairastanut, mutta minulla ei tällaista tietoa ole.
Tässähän oli alkuperäinen pointti se että ei haluta noudattaa rajoituksia sillä logiikalla ettei tunne ketään kotonaan sairastunutta. En minäkään tunne, mutta tiedän että paikka jossa P. Virta vietti 27 vrk on tälläkin hetkellä kahta potilasta vajaa täynnä. Ja siltä varalta että minulle tai vaikkapa sinulle sattuisi jotain vakavaa (onnettomuus, korona) ja tarvittaisiin tehohoitoa, en halua sen osaston olevan täynnä. Ja siksi pyrin noudattamaan suosituksia koska se on se miten minä tähän asiaan voin potentiaalisesti vaikuttaa.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tämä näkökulma on itseänikin häirinnyt. Esitetään kritiikkiä siitä, että tämä ja tämä rajoitus tappaa firmoja ja heikentää taloudellisia näkymiä, mutta samalla ei nähdä rekkaliikenteen keskeyttämisen/hankaloittamisen massiivista vaikutusta samaan asiaan minkäänlaisena ongelmana.
Toisekseen tässä on semmoinen juttu, että rahdinkuljettajien osuus virustartunnoista Suomessa on oltava aivan minimaalisen pientä. Jos kerran tällä hetkellä todetaan, että 1 % tartunnoista on rajojen yli tulevaa, niin tuosta yhdestä pinnasta se rahdinkuljettajien osuus on vielä jotain ihan murto-osia.

Valtaosa ulkomaisista rekkakuskeista, kun viettää kuitenkin sen reissunsa lähes pelkästään siellä ajoneuvonsa hytissä, eikä kohtaa juurikaan muita ihmisiä. Sen mitä itärajan tilannetta tiedän, niin tämä ei päde tietysti kaikkiin, mutta selkeään enemmistöön kuitenkin.

Joten kuten sanotkin tuossa, niin ei minunkaan mielestä ole mitenkään oikeasuhtaista tässä tilanteessa lähteä hankaloittamaan rahdin kulkemista Suomeen. Täällä niin moni toimija on kuitenkin niin riippuvainen tuosta sujuvasta rahdin kulkemisesta rajojen yli, että voimakas puuttuminen rahtiliikenteeseen olisi täysin kohtuutonta hyttysen ampumista tykillä.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

Näin. Nykyisten poliisien määrä ei edes riittäisi valvonnan toteuttamiseen, vaan resursseja olisi irroitettava muualta Suomesta. Mutta mitä väliä niillä muilla tehtävillä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tässähän oli alkuperäinen pointti se että ei haluta noudattaa rajoituksia sillä logiikalla ettei tunne ketään kotonaan sairastunutta. En minäkään tunne, mutta tiedän että paikka jossa P. Virta vietti 27 vrk on tälläkin hetkellä kahta potilasta vajaa täynnä. Ja siltä varalta että minulle tai vaikkapa sinulle sattuisi jotain vakavaa (onnettomuus, korona) ja tarvittaisiin tehohoitoa, en halua sen osaston olevan täynnä. Ja siksi pyrin noudattamaan suosituksia koska se on se miten minä tähän asiaan voin potentiaalisesti vaikuttaa.
Hyvin muotoiltu. Teho-osastopaikkojen jatkuvasti kasvanut käyttöaste lienee yksi niitä päällimmäisimpiä huolenaiheita tässä tilanteessa. Tällä hetkellä pärjätään, mutta heilahdus selvästi pahempaan on täysin mahdollisuuksien rajoissa - siksi mieluummin reagoidaan liikaa kuin liian vähän. Halutaan turvata suomalainen sairaanhoitojärjestelmä kaikissa olosuhteissa. En oikein näe tässä mitään paikkaa suuremmalla kohkaamiselle ja nillittämiselle vaikka itsekin ajattelen, että voitaisiin vielä odottaa ja katsoa riittävätkö jo olemassaolevat toimenpiteet. Mutta minäpä en olekaan vastuussa suomalaisen tehohoitojärjestelmän toimivuudesta ja suoranaisesti ihmishengistä.

Vähänkin pidemmällä tähtäimellä tilanne näyttää sangen hyvältä: rokotteita alkaa pian vyöryä maahan, loppukevät ja kesä helpottanee tilannetta muutenkin ja esim. kuukauden sulkutoimet pahimmilla alueilla varmasti vaikuttavat myöskin. Tietysti voi miettiä kannattaisiko hallituksen jo painottaa tätäkin puolta, mutta se ehkä johtaisi lisääntyneeseen välinpitämättömyyteen nykyhetkessä. Notta viälä pikkuusen pitääs jaksaa, kyllä se siitä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Pysäyttävä tieto Brasiliasta: Yhä nuoremmat sairastuvat vakavaan koronaan – yli puolet nuorista sairaalapotilaista tarvitsee tehohoitoa Pysäyttävä tieto Brasiliasta: Yhä nuoremmat sairastuvat vakavaan koronaan – yli puolet nuorista sairaalapotilaista tarvitsee tehohoitoa

Huolestuttava tieto Brasiliasta. Toivottavasti saavat tuon variantin kuriin, ennen kuin se leviää Eurooppaan.

Brasilia on perseillyt koko epidemian ajan, niin ei ole kyllä mitään luottoa, että maa onnistuisi estämään variantin leviämistä. Nyt pitää Euroopassa olla hereillä, ettei tänne pääse viruksen kanssa.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä

Näin. Nykyisten poliisien määrä ei edes riittäisi valvonnan toteuttamiseen, vaan resursseja olisi irroitettava muualta Suomesta. Mutta mitä väliä niillä muilla tehtävillä.

Tätä olen itsekin mielessäni miettinyt, että nyt alkaa rikollisilla kissanpäivät tämän ulkonaliikkumiskieltoalueen ulkopuolella.
saattaahan siinä jossain vähän turvallisuudentunne vähentyä, mutta mikään uhraus ei ole liikaa taistelussa Koronaa vastaan.

Milläköhän prosentilla näitä ulkona laittomasti liikkuvia "rikollisia" saadaan kiinni. Jään mielenkiinnolla odottamaan otsikoita.

Näillä mennään!
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tässähän oli alkuperäinen pointti se että ei haluta noudattaa rajoituksia sillä logiikalla ettei tunne ketään kotonaan sairastunutta. En minäkään tunne, mutta tiedän että paikka jossa P. Virta vietti 27 vrk on tälläkin hetkellä kahta potilasta vajaa täynnä. Ja siltä varalta että minulle tai vaikkapa sinulle sattuisi jotain vakavaa (onnettomuus, korona) ja tarvittaisiin tehohoitoa, en halua sen osaston olevan täynnä. Ja siksi pyrin noudattamaan suosituksia koska se on se miten minä tähän asiaan voin potentiaalisesti vaikuttaa.

Tääkin on asia, joka näissä uutisoinneissa ja infoissa välillä mietityttää. Eli tarkoittaako täysi täyttä ja sitä että lopuilla se on game over. Mihin jäivät ne vuosi sitten kovalla medianäkyvyydellä esitetyt tehohoitopaikkojen kapasiteetin nostot. Ovatko ne jo käytössä?

Aikoinaan jouduin viettämään reilu 60vrk TAYS:n teho-osaistoilla ja omaisten huoneissa ja siellä tuli sitä maailmaa nähtyä. Välillä oli tyhjää välillä täyttä, välillä sitten potilaita siirreltiin ja tehtiin järjestelyitä.

Sairaalakapasiteetin loppuminen on huono juttu, sitä en kiellä mutta eikö rokotukset tähän ole vaikuttaneet positiivisesti? Enkä usko hetkeäkään, että sairaaloista todetaan kolarin uhrille että "sori, täyttä", jos sinne on juuri tuotu se viimeisin koronapotilas. Tämä toki ihan omaa mutua. Ehkä lyövät ovet lukkoon ja samanlaisen numeronäytön päivystyksen oveen mitä eri parkkihallien ovissa. Näkee lanssikuskitkin sitten onko tilaa 012 paikkaa vai 000.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Kotoa saa poistua ulkoilemaan perhepiirissä + 2 ulkopuolista, mutta ilmeisesti kunnan rajaa ei saa ylittää ulkoilun takia.

Tämähän on itselleni aivan perkeleen hieno asia. Asun 200 metriä kunnan rajalta ja sinne suuntaan on kaikki kävellen liikkuminen
 

Jeffrey

Jäsen
Eiköhän näillä pyritä puuttumaan juuri siihen, että keskeinen tartuttajaryhmä (aktiiviset 20-40-vuotiaat) jättäisi ne viini- ja lautapeli-illat sun muut väliin seuraavien viikkojen aikana.

Tauti ei juuri leviä, mikäli ihmiset pysyttelevät perhepiirissä, jolloin kontaktien määrä on rajattu samassa taloudessa asuviin. Kaikenlaiset illanvietot ja kaveritreffailut sisätiloissa ovat sitten se riski, jolla virus voi kulkeutua uusiin kotitalouksiin, joista taas tulee niitä jatkotartuntoja.

Käsittääkseni keskeisimmät tartuttajaryhmät eivät juuri alkoholia saa nauttia, epäilen myös hinkua monopolin ääreen.

Perhepiirissä pysyttely vaatisi melkoisen täydellistä lockdownia. Ei käydä kaupassa, töissä, tarhassa, koulussa, uskonnollisissa tilaisuuksissa, tai missään muuallakaan mistä sen viruksen voi perhepiiriin haalia.

Onko sinulla jotain dataa tämän tueksi, että korona tarttuisi nyt lähinnä viini- / lautapeli-iltamissa?
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Tämähän on itselleni aivan perkeleen hieno asia. Asun 200 metriä kunnan rajalta ja sinne suuntaan on kaikki kävellen liikkuminen

Hah. Itellä lyhimmälle rajapaikalle linnuntietä 29km ja 85km pisimmälle rajapaikalle linnuntietä.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Satakunnan Kansassa tänään juttu, jossa on haastateltu Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Petteri Lankista.

Laitetaan vähän lukuja ja hintoja.


”Satakunnassa on viime viikkoon mennessä yhteensä 95 886 koronanäytettä, joista 8075 oli vasta-aineita mittaavia antigeenitestejä ja pääosa yleisessä käytössä olevia PCR-testejä.
– Antigeenitestien tuloksetkin on tarkastettu PCR-testillä, sillä vasta-ainetestiä ei voida luotettavasti käyttää akuutin taudin diagnostiikkaan. Vasta-ainetestejä on tehty vain joitakin kymmeniä, eikä niistä muodostu merkittävää kustannusta.

Yhden PCR-tutkimuksen hinta on 75 euroa, mikä teki reilusti yli 7 miljoonan euron laskun sairaanhoitopiirille viime vuonna. Silti koronatesti tulee halvemmaksi kuin vuodeosastohoito, minkä keskimääräinen hinta on 750 euroa per hoitopäivä.

– Yhden hoitopäivän kustannus vastaa lähes kymmenen koronanäytteen kustannusta. Testeihin tulee siis hakeutua yhä pienellä kynnyksellä, jotta tartunnat havaitaan pian. Näin ehkäistään tartuntojen leviäminen, Lankinen painottaa.


Koronan takia vuodeosastohoitoa on tarvinnut Satakunnassa viime viikkoon mennessä 58 henkilöä. Heidän keskimääräinen hoitoaika vuodeosastolla on ollut noin viisi vuorokautta, mikä on tehnyt yhteensä noin 217 500 euron laskun.

– Tämän lisäksi alueen perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidettu 12 potilasta, missä oli myös pitkiäkin hoitojaksoja iäkkäillä potilailta, Lankinen sanoo.

Satasairaalan teho-osastolla koronan takia on puolestaan ollut neljä potilasta.

– Hoitoajoissa on vaihtelua, mutta keskimäärin hoitoaika on 13 vuorokautta. Tehohoitopäivän sairaalan sisäinen laskutus on 3500 euroa vuorokaudessa, Lankinen summaa.”
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös