Jälkikäteen on helppoa jeesustella kuinka tuo tuonne meni.
Lomat on varattu ja ne pidetään kun tilanne oli silloin hyvä.
Tällä hetkellä olisi tyhmää matkustaa tuonne mutta sen hetkisen tiedon perusteella se ei sitä ollut.
Se nyt ei aivan näinkään ole, mutta itse näen tässä suurimpana ongelmana juuri THL:n linjan, eli he eivät laskeneet niitä alueita epidemia-alueiksi, jotka paikalliset viranomaiset esim. Italiassa ja Itävallassa laskivat, jolloin pääsi käymään siten kuten nyt kävi eli THL:n ohjeisiin luottanut lääkäri lomamatkan jälkeen palasi suoraan töihin, koska tämän viikon maanantaina THL:n listauksen mukaan Itävallan Tiroli ei ollut epidemia-aluetta, vaikka se paikallisesti oli jo riski-/epidemia-alueeksi julistettu.
Ongelmia vieläpä lisäsi se, että vielä viikon alussa THL:n ohje oli, epidemia-alueelta paalavat oireettomat, voivat mennä suoraan töihin. Samaan aikaan monissa muissa maissa ohjeistettiin epidemia-alueilta palaavia jäämään oireettominakin kotiin, ja useimmissa maissa epidemia-alueet olivat laajemmat kuin THL:n Suomessa nimeämät.
HUS:n lääkäri toimi täysin THL:n ohjeiden mukaan, hän palasi alueelta, jota THL ei ollut (jostain syystä) nimennyt epidemia-alueeksi, hän oli oireeton, joten ei ollut perustetta jäädä kotiin. Tilanne muuttui THL:n nimettyä Itävällan Tirolin epidemia-alueeksi (ti tai ke), jolloin useampi alueella matkaillut, oireita matkan jälkeen saanut, pääsi/ ohjattiin testeihin. Näin kävi esim. Pohjanmaalla, jonka ensimmäinen virustartunta löydettiin Itävallan Tirolin alueella matkailleelta mieheltä, joka osasi hakeutua hoitoon vasta luettuaan alueen nimetyn THL:n toimesta epidemia-alueeksi samana/ edellisenä päivänä. No, ny Pohjois-Pohjanmaalla on seurue sairastunut, kun köyhinä opiskelijoina tekivät reissun (eikä ollut perustetta perumiseen, koska THL ei ollut matkan alkaessa julistanut aluetta epidemia-alueeksi).
Tästä ei ole muuta kuin ottaminen opiksi, tulevaisuudessa epidemioiden yhteydessä kriisiviestintään ja toimiin on hyvä saada terävyyttä, huomioida se mikä vaikutus matkustelulla on ja ehkäpä ottaa tosissaan ne toimet, joita ulkomailla viranomaiset tekevät, sen sijaan, että niitä nimitetään "sirkustempuiksi" (tämän lausuja taisi tosin olla PM ei THL:n edustaja).
Ja edelleen kiinnostavaa on se, että terveydenhoidon- ja sosiaalitoimen sekä koulujen/ päiväkotien henkilökunnille ei tietääkseni jaettu mitään erillisiä ohjeita, kuinka toimia matkustelun jälkeen, jos on epäilys sairastumisesta, josta seurasi se, että moni meni töihin "pienessä flunssassa", koska sitä ei pidetty aiheellisena syynä olla poissa töistä. Ikävä kyllä moni esim. hoitoalalla menee töihin lievässä flunssassa tms. koska poissaolosta seuraa paheksuntaa tai se voi johtaa (usein johtaakin) keskusteluun työnantajan edustajan kanssa - mikä käytännössä on (ainakin osassa yksityisiä yrityksiä) tilaisuus, jossa työntekijää syyllistetään huonoksi työntekijäksi, koska hän on liikaa poissa töistä.