Jotenkin - Matti Nykäsen sanoin - "sellainen Bon Voyage -fiilis, että olen kokenut tämän joskus aiemminkin".
Mainitaan vielä, että missään en ole vielä havainnut sellaista, että suuri suhteellinen kasvu jatkuisi muuttumattomana pitkään. Epidemian kasvu alkaa itsessään rauhoittua kun tartuntojen määrä kasvaa. Ihmiset muuttavat käyttäytymistään ja ryhtyvät varovaisemmiksi.
Sellainen huomio paavompetäjä-äänellä, että Patrick Vallance ennen kyseisen graafin esittämistä suorassa tv-lähetyksessä totesi "TÄMÄ EI OLE ENNUSTE".
Toisaalta briteissä ei myöskään tällä hetkellä ole mitään tekijää, mikä kasvua rajoittaisi. Tämän hetkiset luvut (ainakin viimeiset 2-3 viikkoa) ovat myös rajusti alakanttiin, koska normiväestöstä ehkä ~10% pääsee lottoarvonnalla testiin, jos heillä oireita on. Vaikka UK siis testaa n. eniten Euroopassa, siitä kapasiteetista 80% menee vanhainkoteihin, terveydenhuoltoon jne. jne.
***
Onko jossain annettu suuren kasvun jatkua pitkään ilman valtion toimenpiteitä? Sellaisen esimerkin puute on siis mielestäni vähän heikko lähtökohta, kun missään ei oikein sellaista ole kokeiltu. Tai jos onkin (Intia yms.), niin lukujen luotettavuus on olematonta.
***
Väestön tasolla varovaisuus varmasti lisääntyy silloin, kun tartuntaluvut kasvavat merkittävästi.
Kuitenkin läntisestä Euroopastakin löytyy monenlaista yhteiskuntaa. Esimerkiksi juuri briteissä yhteiskunnan turvaverkko on aika lailla maan tasolla. Esim. Leicesterissä koko alkup. lockdownin ajan iso osa kaupungin aasialaistaustaisesta väestöstä kävi nälkäpalkalla vieri vieressä vaatetehtaissa duunissa joka päivä - koska ilman sitä £5 tuntipalkkaa, perheessä olisi nähty nälkää.
Siinä ei sitten paljon auta vaikka tartuntaluku näyttäisi mitä, duuniin on mentävä ja lapset on saatava hoitoon / kouluun missä kunnossa tahansa.
Sitten lisätään mukaan se, että esim. tällä hetkellä korkeimpien tartuntalukujen Boltonissa iso osa väestöstä uskoo salaliittoteorioihin / ryhmäpaine vaikuttaa ihan väärään suuntaan.
Exclusive: social media hashtag #thinkingforyourself bolsters residents refusing to follow rules
www.theguardian.com
Ja opiskelijat bilettävät kuin viimeistä päivää, koska joka ilta pitää vetää päädyt ("FAT SESH!") tai muuten Oxfordin £15k/v lukukausimaksuille ei saa vastinetta.
When you coop up teenagers for seven months then send them to a university filled with potential new friends and love interests, ensuring social distancing can become nigh on impossible.Oxford Brookes University’s freshers week began this week, a fortnight or so earlier than most other institutions,
www.thetimes.co.uk