Pandemia loppuu aikanaan. Toivottavasti WHO voi julistaa pandemian päättyneeksi vielä tämän vuoden aikana. Tosin Afrika on niin paljon jäljessä rokotuksissa että saa nähdä. Vaikka pandemia loppuisikin niin korona on edelleen keskuudessamme. Ei korona mihinkään katoa. Joten sen kanssa on alettava elämään ilman yhteiskunnan sulkemisia säännöllisesti vuoden vaihteen tienoilla. Tämähän jatkuu niin kauan kun sairaalapaikkoja ei lisätä.
Samaa mieltä tuosta, ettei näitä sulkuja voida loputtomiin jatkaa. Viime viikolla THL:n Mika Salminen esitti mediassa, että terveydenhuollon resursseja pitäisi kasvattaa, jotta koronarajoituksiin ei tarvitsisi yhtä herkästi tulevaisuudessa ryhtyä. Poliitikot suhtautuivat ajatukseen nihkeästi, koska rahoitus resurssien kasvattamiseen pitäisi kaivaa jostakin. Toisaalta sulutkin maksavat, mutta ilmeisesti ajatellaan, että suluilla on osittain eri maksaja.
Rajoituksilla ja suluilla on hyvä tarkoitus, mutta erityisesti niiden epäjohdonmukaisuus turhauttaa. Nyt näyttäisi siltä, että omikronin myötä suurempi ongelma alkaa olla henkilökunnan runsaat sairauspoissaolot kuin tehohoitoa vaativien potilaiden määrä. Suomessa oli ymmärtääkseni sairaalahoidon resurssit mitoitettu jo ennen pandemiaakin niin, ettei kovin paljoa ylimääräistä pelivaraa ollut.
Silti tämä ei ole pelkästään Suomen ongelma. Jostakin luin pandemian alussa, että Saksassa tehohoitokapasiteetti asukasta kohden olisi maailman paras. Siitä huolimatta Saksassakin pelataan nyt mm. jalkapalloa, jääkiekkoa ja koripalloa ilman yleisöä. Sulku alkoi joulun jälkeen ja jatkuu toistaiseksi. Seurojen argumentit sulkua vastaan ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessakin. Vedotaan mm. siihen, että ottelutapahtumia osataan järjestää turvallisesti ja tartunnat tulevat jostakin muualta. Jalkapalloseurat korostavat lisäksi, että ulkona virus tarttuu heikommin.