Koronavirus – keskustelua rokottamisesta

  • 1 253 419
  • 10 614

Byvajet

Jäsen
Rokote nimenomaan mahdollistaa yhteiskunnan avaamista. On täysin eri asia halutaanko ensimmäisenä rokotteen saavien alkavan elää heti ilman rajoitteita.

Miksi rokote auttaisi, kun suoja vaikuttaa olevan väliaikainen? Tauti muuntuu ja rokote antaa suojan vain aikansa. Sen jälkeen alkaa uusi kierros. Suljetaanko yhteiskunta jokaisella kierroksella?
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Rokote nimenomaan mahdollistaa yhteiskunnan avaamista. On täysin eri asia halutaanko ensimmäisenä rokotteen saavien alkavan elää heti ilman rajoitteita.

Niin, kuten THL:n ylilääkärikin sanoo "toistaiseksi ei". Onko tuo "toistaiseksi" 6kk vai 2v niin se jää nähtäväksi

" – Täydellistä steriiliä immuniteettia rokotus ei saa aikaan, eli toistaiseksi rokotetutkaan eivät voi luopua koronarajoituksista. Rokotettu saattaa kuitenkin erittää virusta edelleen ja levittää sitä eteenpäin, Nohynek painottaa. "

Esimerkiksi Israelissa rajoituksia poistetaan voimakkaasti (ravintolat, hotellit, tapahtumat jne) vasta kun 95% +50v kansalaisista on rokotettu. Tähän menee Suomessa vielä tovi jos saman mallin mukaan mentäisiin.
 
F

Flonaldo

– Kuntien ja sairaanhoitopiirien kapasiteetti mahdollistaa 500 000-600 000 henkilön rokottamisen viikossa, Kontio sanoo.

Kova olisi tahti, jos rokotetta vaan tulisi tarpeeksi maahan.
Ei tuon pitäisi olla mitenkään mahdoton, joskin se toki on tavoitteellinen luku.

Briteissä selvästi hidastavana tekijänä on yhä rokotteen saatavuus, ja väkilukuihin suhteutettuna pistelevät tällä hetkellä 250k (3M) viikossa. Rokotusten järjestämisessä myös samankaltaisuutta Suomen kanssa: julkinen terveydenhuolto, isompia ja pienempiä terveysasemia, osin isoista sairaaloista ja lisäksi kourallinen joukkorokotuspaikkoja.

Jossain kohdin tulee vastaan tietysti myös ihmisten halukkuus. Briteissä tuohon on pystytty, kun esim. >95 % 75-79-vuotiaista on piikin käynyt hakemassa välittömästi, kun siihen on tilaisuus tarjoutunut. Kun mennään nuorempiin ikäluokkiin, ei jokaista aikaa kalenterissa enää niin vaan saadakaan täytettyä ja osa vuorokauden kellonajoista on sellaisia, että töissä käyvät vanhemmat eivät vain niihin taivu. Ellei rokotuksia tuoda sinne Prismaan jne.

***

Tuo "täysin steriili immuniteetti" on hyvä tarkennus Nohynekilta. Varmasti loppuvuodesta saatetaan vetää riskiryhmille uutta rundia, mutta ylipäänsä viruksen leviämisen potentiaali on huomattavasti pienempi silloin ja voidaan todeta, että ei-riskiryhmien kohdalla täysi rokotuskierros ei enää ole edes välttämättä pakollinen. Vaikka immuunisuojasta olisi ajan kulumisen ja/tai uusien varianttien myötä karissut jotain pois, on se hyvin todennäköisesti riittävä tekemään koronasta hyvin toisenlaisen taudin profiililtaan: vähemmän leviävän ja vähemmän vaarallisen.
 
F

Flonaldo


AstraZeneca and IDT Biologika are exploring options to accelerate output of finished COVID-19 Vaccine AstraZeneca in the second quarter of 2021 in order to help support Europe’s immediate vaccination needs during the pandemic.

AstraZeneca and IDT Biologika also intend to strengthen Europe’s vaccine manufacturing capability with a joint investment to build large additional drug substance capacity for the future. Details of the agreement are to be finalised. Both companies plan to invest in capacity expansion at IDT Biologika’s production site in Dessau, Germany to build up to five 2,000-litre bioreactors capable of making tens of millions of doses per month of AstraZeneca’s COVID-19 vaccine. The new assets are estimated to be operational by the end of 2022.
 

Lättykiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dayton Bombers
Olen seurannut erittäin tiiviisti Israelin rokotusdataa ja siihen liittyvää vaikuttavuutta kuolleisuuteen.

Israel saavutti 25% rokotekattavuuden yhdellä rokotteella 18.1. ja kahdella rokotteella 10.2. Tämä tarkoittaa että käytännössä kaikki halukkaat yli 65 vuotiaista ja riskiryhmistä on suojattu. Yli 90% kuolemista tapahtuu näiden ihmisten keskuudessa, eli teoriassa kuolleisuus tippuu jopa 90% kun rokotteen vaikutus on saavutettu.

Kuolleiden määrä on ollut pitkään 50-60 tietämillä per päivä, mutta nyt viimeisen 1 - 1,5 viikon aikana on tullut raju 50% pudotus tähän. Eli erittäin lupaavalta näyttää kun tartuntojen määrän lasku ei mitenkään selitä tätä kuolleisuuden laskua.

UK:ssa kuolleiden määrä tippuu myös erittäin rajusti mutta tämä on lockdownin aiheuttaman tautimäärän tippumisen ja rokotteen yhteisvaikutusta. Rohkaisevaa on kuitenkin myös UK:ssa että kuolleisuuden trendin kulmakerroin on huomattavasti jyrkempi kuin kevään lockdownin aikana, erittäin mielenkiintoista seurata mikä rokotekattavuus riittää tiputtamaan kuolleisuuden tarpeeksi matalalle tasolle.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Osmo Soininvaara seuraa myöskin Israelin tartuntojen kehittymistä:


Israelissa on nyt raportoitu, että ensimmäinen piikki suojaa vähemmän kuin lääkeyhtiö on ilmoittanut. Vasta tehostepiikki toimii. Ero rokotekokeeseen saattaa liittyä siihen, että koehenkilöt eivät tienneet, saivatko rokotetta vai suolavettä. Siksi he varoivat tautia. Israelissa on ehkä lähetty rokotteen rohkaisemana takki auki kaupungille.

Mikä rokote Israelissa on käytössä?
 
Suosikkijoukkue
IFK
Israelissa on nyt raportoitu, että ensimmäinen piikki suojaa vähemmän kuin lääkeyhtiö on ilmoittanut. Vasta tehostepiikki toimii. Ero rokotekokeeseen saattaa liittyä siihen, että koehenkilöt eivät tienneet, saivatko rokotetta vai suolavettä. Siksi he varoivat tautia. Israelissa on ehkä lähetty rokotteen rohkaisemana takki auki kaupungille.

Mikä rokote Israelissa on käytössä?


 

Lättykiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dayton Bombers
Osmo Soininvaara seuraa myöskin Israelin tartuntojen kehittymistä:


Osmo seuraa näköjään Worldometerin datan perusteella, kuten myös itse kirjoittaa niin siinä on raportointiteknisistä syistä paljon heittelyitä mutta trendi tietysti näkyy siitä myös samalla tavalla.

Jos jotakuta kiinnostaa niin Worldometer poimii datan Israelin valtion datapankista johon on kaikilla pääsy: Datadashboard COVID-19 Israel ja tuosta näkyy nyt erittäin selvästi tämä 50%-60% pudotus josta puhuin. Google Chromen translate -lisäosa auttaa Heprean kääntämisessä :)
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
YLE:n jatkuvasti päivittyvässä seurannassa on kaksi mielenkiintoista uutista, jotka painuvat nopeasti ketjussa alemmas:


1. Ranska aikoo suositella vain yhtä piikkiä niille, jotka ovat jo sairastaneet koronan.

2. Curevacin mRNA-rokote on menossa EMA:n arvioitavaksi. Jos rokote saa myyntiluvan, sitä on tulossa Suomeen 2.7 miljoonaa annosta.

Tosin sellainen asia YLE:n uutisesta puuttuu, että ilmeisesti kyse on hyvinkin aikaisen vaiheen kokeista, kun EMA:n tiedotteessakin mainitaan vain "review is based on preliminary results from laboratory studies (non-clinical data) and early clinical studies in adults"

Eli ei ihan heti kyllä tuon perusteella olisi myyntilupaa tulossa.

 
F

Flonaldo

Kansainvälinen tutkimus kansan halukkuudesta ottaa koronarokote. Näitähän on eri maissa ollut kyllä, mutta tässä lienevät tutkimusmetodit yhteneväiset maiden välillä.


Of all 15 countries surveyed, the United Kingdom shows the highest level of vaccination intent: Nine in ten British adults (89%) who say they have not been vaccinated against COVID-19 agree they would get a vaccine if it were available.
  • Very high in Brazil (88%), China (85%), Mexico (85%), Italy (80%), Spain (80%), Canada (79%), and South Korea (78%);
  • Fairly high in Australia (73%), the United States (71%), and Germany (68%);
  • Middling in Japan (64%), South Africa (61%), and France (57%); and,
  • Low in Russia (42%).
Suomessa tuo on tainnut huidella tuolla 70-80 % tuntumassa. Siinä varmaan heijastuu kuinka vähällä ollaan toistaiseksi selvitty. Pahiten kärsineissä maissa a) henkilökohtainen pelkokerroin ja b) halu päästä lockdowneista eroon on korkeampi, ja sitä kautta myös sitten rokotushalukkuus. Suomella tuossa on sitten 10%yks. verran tsempattavaa jahka projekti tosissaan pääsee liikkeelle.
 

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
Tottahan tuo hauskasti vaikuttaa mielipiteisiin, kun rokotteita ei riitä kaikille. Sitä huomaa kanssakansalaisten vaativan rokotetta ja rynnivän jopa jonojen ohi semmoisen saadakseen. Ilmeisesti ei-niin-höyrähtäneille rokote"kriittisillekin" tulee pientä FOMO-, eli fear of missing out -ilmiötä ja kelkka kääntyy rokotteen suhteen täysin. Auttaa varmasti myös kun maailmalla on rokotettu miljoonia, eikä niitä peloteltuja painajaisskenaarioita kuulukaan mistään. Kiinan nettisensuuri on myös tässä asiassa hyödyllinen; siellä ei varmaan ole anti-vaxxereista kuultukaan. Brasilian luku oli kyllä minulle yllätys, kansa on selvästi fiksumpi kuin presidenttinsä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Brasilian luku oli kyllä minulle yllätys, kansa on selvästi fiksumpi kuin presidenttinsä.

Sen verran karusti tauti on tuota maata kolhaissut, että en yhtään ihmettele tuota lukua. Ovat nähneet, kuinka pahaa jälkeä tauti tekee, ja presidentti toimillaan vielä pahentaa asiaa.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Mummoni saa koronarokotuksen ensi viikon tiistaina.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
THL:n tilastojen perusteella rokotustahti on pysynyt viime viikot hyvin vakaana, mutta mitä välillä on mediasta kuullut, niin etenkin joissain sairaanhoitopiireissä tilastot olisivat jatkuvasti pahasti jäljessä. Sitä en toki tiedä, että onko näin oikeasti.

Tällä viikolla THL:n rekistereihin kirjattiin hieman alle 56400 annettua rokoteannosta. Edeltävällä viikolla luku oli hieman yli 57800 annosta. Ja tätä edeltävällä noin 56700. Eiköhän tuo tuosta hiljalleen kuitenkin nopeudu.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mielenkiintoista kun tällä viikolla kuitenkin ymmärtääkseni vihdoinkin tuli sitä Oxfordin tavaraa Suomeen ja silti rokotustahti vain hidastui. Mikä tässä nyt oikein maksaa?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielenkiintoista kun tällä viikolla kuitenkin ymmärtääkseni vihdoinkin tuli sitä Oxfordin tavaraa Suomeen ja silti rokotustahti vain hidastui. Mikä tässä nyt oikein maksaa?

Hyvä kysymys, mutta saattaa olla ihan näistä kirjausten viiveistäkin kyse.

THL:n mukaan maahan olisi tullut viime viikon loppuun mennessä noin 363 000 annosta. Näitä on seurannan mukaan annettu reilu 277 000 annosta (joista toisia piikkejä noin 67 000).

Tuo tarkoittaisi, että noin 78% maahamme tulleista rokotteista on annettu. Viive kirjauksissa selittää ainakin osan. Ehkä jotain tehostamista voisi silti harkita, sillä eilisen aikana annettiin seurannan mukaan vain 717 piikkiä. Sunnuntaisin ei ainakaan vielä ole kovinkaan aktiivisesti rokotettu.
 

Kaspar11

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Pittsburgh Penguins
Onko näkynyt päivitettyä tietoa paljonko lähiviikkoina rokotteita tulossa? Tanskasta näin otsikon että saamiensa lisäannosten johdosta kuvittelevat rokottaneen kansansa kesäkuun loppuun. Noista määristä kaiketi voi laskea Suomen tilanteen.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onko näkynyt päivitettyä tietoa paljonko lähiviikkoina rokotteita tulossa? Tanskasta näin otsikon että saamiensa lisäannosten johdosta kuvittelevat rokottaneen kansansa kesäkuun loppuun. Noista määristä kaiketi voi laskea Suomen tilanteen.

Eikös tuossa periaatessa pitäisi suurinpirtein samaa tahtia joka EU maahan tulla, se tässä juuri nyt eniten ainakin itseä mietityttänyt että nykyistä tahtia jos mennään niin tuohonhan menisi melkein parivuotta että 70% on kansasta rokotettu (HS laskurissa oli että 14 päivän tahti 21kk), että kuinka paljon se tahti sitten oikeasti tulee lähiviikkoina nopeutumaan, senhän kuitenkin pitäisi nopeutua todella nopeasti että edes siihen riskiryhmän rokottamiseen päästäisiin, puhumatta sitten koko kansan rokottamisesta.
 

RedNumber9

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko näkynyt päivitettyä tietoa paljonko lähiviikkoina rokotteita tulossa? Tanskasta näin otsikon että saamiensa lisäannosten johdosta kuvittelevat rokottaneen kansansa kesäkuun loppuun. Noista määristä kaiketi voi laskea Suomen tilanteen.


Tuolta sivulta löytyy taulukko "Suomeen saapuneiden rokoteannosten ja arvioitu tulevien rokoteannosten määrä". Sitä tunnutaan päivittävän noin 1-2 kertaa viikossa. Tänään viimeksi.

Tällä viikolla pitäisi tulla 109 000 annosta, ensi viikolla 151 000 ja sitä seuraavalla 107 000. Eli nyt seuraavan kolmen viikon aikana tulisi saman verran kuin tähän mennessä on tullut yhteensä.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Onko näkynyt päivitettyä tietoa paljonko lähiviikkoina rokotteita tulossa? Tanskasta näin otsikon että saamiensa lisäannosten johdosta kuvittelevat rokottaneen kansansa kesäkuun loppuun. Noista määristä kaiketi voi laskea Suomen tilanteen.

Kalevassa oli tänään juttua, että terveen aikuisväestön rokotukset alkaisivat elokuussa Suomessa. Ihan samassa tahdissa ei Tanskan kanssa mennä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös