Tässä puhutaan siis aivan samasta omaisuudensuojasta, mitä kuvaat omistusoikeuden piiriin kuuluvalla. Voi tuntua intuitiivisesti hassulta, mutta siitä ks. esimerkiksi
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Documents/pevl_9+1999.pdf linkin PeVL. Omaisuudensuoja koskee maksussa olevia eläkkeitä, myönnettyjä eläkkeitä ja niitä eläkkeitä, joiden eläketapahtuma (so. hetki, jolloin eläke on mahdollinen, joko eläkeikä tai työkyvyttömyys tms.) on tapahtunut. Näitä suojataan aivan samaan tapaan kuin kiinteää ja irtainta omaisuutta. Eli
@demitra on tässä asiassa täsmälleen oikeassa. Asiasta on tullut kuultua varmasti kaksinumeroinen määrä sosiaalioikeuden asiantuntijoita itsekin.
Logiikka tässä on se, että oikeus työeläkkeeseen ansaitaan palvelussuhteen kestäessä. Tällä tavoin ansaittavaa mutta vasta myöhemmin maksettavaa etuutta pidetään työsuorituksen vastikkeen osana, eli se on ikäänkuin siirrettyä palkkaa - vaikka taktinen rahoitusmalli onkin toisenlainen. Sen sijaan esimerkiksi juuri tämänhetkistä järjestelmää tai kertymäoikeutta tulevaisuuteen ei omaisuudensuoja koske, kuten ei vaikkapa esiin nostamaasi työttömyysturvaa.
Kun PeV on tuon tulkinnut ja vahvistanut erittäin moneen kertaan, vaadittaisiin perustuslain säätämisjärjestys, että asiasta voitaisiin poiketa.