Nähdäkseni Kokoomuksen kannatuksen nousu perustuu juurikin siihen, että ihmiset ymmärtävät vasemmiston pettäneen heidät. Marinin talouspuheissa vastuu on kuulijalla ja Mäkysen osalta ei vastuuta ei ota kukaan. Orpo ja Kokoomus ymmärtävät historiallisen hetken ja se tulee näkymään hallitusohjelmassa. Talouden osalta vain pari poimintaa:
* palkka- ja eläketulojen verotuksen keventämistä 800 miljoonalla eurolla.
* selvästi vähemmän velkaa jatkossa
* selvästi enemmän varoja tutkimukseen, opetukseen ja ammatilliseen koulutukseen
* työllisyyden vahvistaminen yksityiselle sektorille
* budjetin menotasoa vähennetään noin 2 mrd
* julkinen talous kevenee noin 1.5 mrd
Kestävän tulevaisuuden vaihtoehto – kokoomuksen vaihtoehtobudjetti 2022 Petterin alkusanat Tavoitteena hyvinvointipalveluiden pelastaminen Kokoomuksen vaihtoehto Suomelle Talouspolitiikan säännöt on uudistettava entistä
www.kokoomus.fi
Jos tuo sopii SDP:lle, mikä ettei. Mutta epäilen vahvasti nykyisen SDP:n halua lähteä rakentamaan taloudellisesti kestävää Suomea. Nyt he ovat ottaneet 11-12 mrd lisävelkaa korona- ja turvallisuusvelkojen
päälle. Miksi he luopuisivat taikaseinästään?
Yksi vähemmän puhuttu Suomen vakava rakenteellinen ongelma on edelleen vientiteollisuuden kapeakärkisyys. Vientimme on yhä vain liian paljon raskaan teollisuuden varassa ja merkittävistä vientiyhtiöistä monet vieläpä toimivat niin kutsutuilla auringonlaskun aloilla.
Suomi on monella mittarilla yksi innovatiivisimmista maista ja meillä syntyy paljon lupaavia teknologiastartupeja. Ne törmäävät kuitenkin usein hyvin nopeasti
a) kotimarkkinan ongelmallisuuteen: paitsi sen pienuuteen myös hitauteen ja joustamattomuuteen
b) kasvurahoituksen puutteeseen
ja näiden kautta
c) kansainvälistymisen vaikeuteen
Erityisen selkeästi nämä ongelmat näkyvät useilla vihreän teknologian aloilla. Suomi on alalla innovatiivisuudessa maailman absoluuttista kärkeä, mutta toistaiseksi diilit kansainvälisillä markkinoilla menevät liian usein kilpailijamaiden yrityksille. Tämä johtuu erityisesti muutamasta asiasta:
1. Pienellä markkinalla ei yksinkertaisesti saa kotimarkkinareferenssejä, jos julkisissa hankinnoissa ei pyritä näitä korkean kasvupotentiaalin nuoria yrityksiä tukemaan. Kun ei ole kotimarkkinareferenssejä, menee diilit kansainvälisillä markkinoilla muille.
2. Suomi on pahasti paitsiossa sijaintinsa, kielensä ja tunnettuntensa / imagonsa kanssa, eikä meillä ole luontaisia ja perinteisiä kauppayhteyksiä muualle siinä määrin, kuin kilpailijamailla. Siksi Suomi lähtökohtaisesti häviää sekä asiakkaista että pääomasta kilpailtaessa.
***
Elinkeinopolitiikassa - erityisesti kasvuyritysten osalta - Suomi on suoraan sanottuna epäonnistunut hallitus toisensa jälkeen ihan riippumatta siitä, ketä siellä on ollut. Elinkeinopolitiikan rohkea uudistaminen olisi selkein low hanging fruit kakun kasvattamiseksi. Vientirakenteen monipuolistaminen olisi edellytys paitsi vaihtotaseen parantamiselle, työllisyyden nostamiselle sekä kasvaville henkilö- ja yritysverotuloille, myös lopulta ulkomaisille investoinneille ja ulkomaisten osaajien houkuttelemiselle.
Muutamia konkreettisia toimenpiteitä tarvittaisiin:
1. Leikkaamisen sijaan (mitä on tehty käytännössä kaikkien viimeaikaisten hallitusten aikana), yritysten kansainvälistymispalveluihin pitää panostaa paljon nykyistä enemmän. Koska ollaan aivan pussinperällä ja kilpailijoihin verrattuna tuntemattomia, suomalaiset kasvuyritykset tarvitsevat näitä palveluja paljon enemmän kuin kilpailjamaiden yritykset kv-asiakkaista ja kasvurahoituksesta kilpaillakseen.
2. Kotimaiset innovatiiviset kasvuyritykset pitää huomioida julkisissa hankinnoissa. Innovatiivinen kotimainen ratkaisu > standardiratkaisu joltakin ulkomaiselta suuryritykseltä.
Miksi nostan tässä esiin, niin luottaisin tämän rakenteellisen ongelman korjaamisessa eniten hallitukseen, jota johtaa Kokoomus ja jossa RKP sekä vihreät ovat mukana. Persut eivät ymmärrä vihreän siirtymän potentiaalista Suomelle tuon taivaallista, Keskustaa kiinnostaa vain maakuntien sellutehtaat ja demareiden elinkeinopoliittiset linjaukset = ay-liikkeen työmarkkinaänkyröinti. Kokoomus kuitenkin on ollut toistaiseksi asiasta hiljaa ja keskittynyt vain menopuolesta melskaamiseen ilman ääneenkeskusteltuja ratkaisuja siitä, miten tulopuolta voitaisiin lihottaa.