Toisekseen, ei mulla ole mitään sitä vastaan, että työstä palkitaan. Niinhän sen pitääkin mennä. Kysymys on enemmänkin siitä, että minkä kustannuksella palkitaan?
Jos yrittämisestä tai palkkatyöstä palkittaisiin enemmän, niin minkä kustannuksella näkisit sen tapahtuvan?
Eivät nuo ole noin mustavalkoisia asioita. Yrittäjä ei laita jokaista ansaitsemaansa euroa omaan fikkaansa, vaan osa ja yleensä aika suuri osa menee firman kasvattamiseen ja kehittämiseen. Tätä kautta kakku kasvaa, eli voi syntyä lisää työpaikkoja ja enemmän verotuloja = yhteiskunta voittaa ja tulonsiirtojen saamapuolella olevat myös. Yrittämistä motivoivana insentiivinä toimiii jonakin päivänä mahdollisesti kertynyt mukava omaisuus, mutta sitä ei tietenkään takaa kukaan.
Vain pieni osa yrittäjistä menestyy siten että lopputuloksena on varakoitunut yrittäjä. Pitää muistaa etteivät kaikki menestyisi siinäkään tilanteessa että Suomi olisi maailman yrittäjäystävällisin valtio. Sellainen Suomi ei kuitenkaan ole.
Suomessa yrittäjyyteen kannustaminen on skitsoa touhua. Yhtäältä on kaikenlaisia yrityshautomoita, starttirahoja, mahdollisuuksia käyttää kohtuuhintaista konsulttiapua, kansainvälistymis- ja tuotekehitysohjelmia ynnä ties mitä jelppiä. Toisaalta on kaikenlaista kapuloiden rattaisiin heittoa, kuten heikko sosiaaliturva palkansaajaan tai työttömään nähden, byrokratian luoma ainainen paperisota ja yli kaiken ronski verotus. Työnteköiden palkkaaminen on Suomessa sen verran kallista ja riskialtista että tämä muodostaa useille yrittäjille konkreettisimman kasvun esteen. Työpaikan luomista ja sen ylläpitämistä soisi arvostettavan nykyistä enemmän, niin että työllistämiseen kannustettaisiin paljon nykyistä voimakkaammin. Nyt huomio on lähinnä elinkaaren toisessa päässä. Siis vaaditaan kaikenlaisia sopeuttamisia ja uudelleenkoulutuksia, irtisanotun ja yhteiskunnankin näkökulmasta toki painavin perustein, kun työpaikka milloin mistäkin syystä lakkaa olemasta.