Mielestäni ne ovat kaikki liittyneet siihen että koulutusta ja työpaikkoja on lisättävä muualla maassa jotta maahanmuuttajat hakeutuisivat myös sinne.
Joo eihän tuosta olla eri mieltä mutta miten se käytännössä tapahtuu ja mitäs sitten jos siitä ei ole apua?
Vastasin mm. Nuiva-manifestiin, jossa esitin mielipiteeni myös ongelmien ratkaisuista mikäli koin, että ongelma on olemassa.
Laajemmin moni ongelma johtuu siitä, kuten olen jatkoaikaan useasti kirjoittanut, että kuntien nihkeästä suhtautumisesta. Vain pieni osa kunnista antaa kuntapaikkoja pakolaisilla mikä on pääsyy itsenäiseen muuttamiseen. Mihin sitä ensimmäisenä sitten menisi jos vastaanottokeskuksen lähikunnat eivät myönnä kuntapaikkoja? Aivan.
Tästä on Suomessa käyty pitkään keskusteluja ja valtio on yrittänyt kuntakorvauksien myötä parantaa tilannetta, mutta aika laihoin tuloksin. Tällä hetkellä valtio miettii jopa pakotteita kunnille, jotta maahanmuutto saadaan yhteiseksi asiaksi. Suomessa on tosiaan pienillä paikkakunnilla, joissa on vastaanottokeskuksia hyviä kokemuksia siitä kun lähikunnat ovat sitoutuneet pakolaisten vastaanottamiseen. Itseasiassa monelle kunnalle se on ollut win-win tilanne kun uusien tulokkaiden myötä esim. pienten kyläkoulujen luokat ovat täyttyneet, erilaisiin täydennyskoulutuksiin on riittänyt tulijoita ja myös maahanmuuttajien pääsy ammatillisiin koulutuksiin on mahdollistunut. Pääkaupunkiseudulla taas koulutuksiin on aika vaikeaa päästä kun tulijoita on paljon enemmän kuin paikkoja.
Lapsien pääseminen perusopetuksen pariin, aikuisten koulumahdollisuudet ja sitä kautta pääsy työelämään ovat olleet merkittävinä tekijöinä niille pakolaisille, joilla ei ole lähisukulaisia suurissa asutuskeskuksissa. Jotkut ovat jääneet siltikin, koska ymmärtävät elämänlaadun olevan parempi kuin lähiössä kattoon sylkemässä.
Näistä asioista voi lukea lisää SM:n Osalliseksi Suomessa - hankkeesta.
Sisäasiainministeriö - Osallisena Suomessa -hanke