Jos ollaan ihan rehellisiä, niin kauan kuin MS (tarkoitat varmaan Maaseudun Tulevaisuutta?) tai muut kaupalliset mediat eivät kykene muuhun mediakritiikkiin Ylen lisäksi, olen hyvin skeptinen "osaamisen" tasosta. Yle vs. muut on ollut tapetilla pitkään ja nyt kaupalliset mediat on Ylen haaskalla ja se ei varmasti ole vahinko. Vaikka ylisyönyttä Yleä mielellään kritisoin niin tässä kohtaa joudun sitä myös puolustamaan.
MT, toki, ei MS. Tuo MS tai oikeammin Ms (Microsoft) tuli jotenkin aiemmasta duunista mieleen ja näppikselle. Tarkastelin YLE:n tilannetta myös historiallisesti. YLE on ollut läänitetty puolueille ja siten etupiiriajattelulle vuosikymmeniä. Esimerkiksi Moskovan kirjeenvaihtajan piti olla Neuvostoliittoon myönteisesti suhtautuva, mielellään kommunisti. Poikkeuksia toki oli niiden parin vuosikymmenen aikana, jona asiaan perehdyin, mutta pääosin toimittajat kokivat itsekin tulleensa valituksi em. syystä. Ja tekivät juttuja sen mukaisesti.. Venäjän aikana sama meno jatkui ja vielä pari vuotta sitten Marja Mannisen raportit Krimiltä olivat suoraan Russian Todayn ja Putinin propagandaa. Sen jälkeen humanitaarisen maahanmuuton väärä edistäminen tuli YLE:n agendaan. Humanitaarisia maahanmuuttajia tuli saada Suomeen mahdollisimman paljon, mutta kotouttamisen laadulla ja kustannuksilla tai kuntapaikoilla tai sillä, olivatko tulijat avun tarpeessa, ei ollut väliä saati sillä, mistä rahat otetaan.
Kun toimituspolitiikka on noinkin tiukasti rajattu ja läänitetty, YLE:n johto ei voi toimia terveesti siinäkään tapauksessa, että johto itse olisi pätevä. Esimerkiksi takavuosina silkkaa valhetta melkein jutusta toiseen suoltava Moskovan kirjeenvaihtaja istuu paikallaan, koska faktisesti YLE:n johto on itsekin sitoutunut siihen, että näin menetellään Neuvostoliiton/Venäjän kanssa. Valtakunnan tason johto (presidentti, hallitus, yksittäiset ministerit, myös kansanedustajat) on puuttunut alusta asti YLE:n toimintaan. Sinun tai kenenkään muun on turha väittää, ettei näin olisi tapahtunut. Pienikin perehtyminen Suomen historiaan Kekkosen ja Koiviston presidenttikausiin antaa jossain määrin jopa lohduttoman kuvan siitä, miten huonosti YLE:n toimintaan on puututtu esim sen räikeimmissä ylilyönneissä itäisen naapurin ylistämisessä tai miten tiukasti YLE:ä on vaadittu ajamaan samaa ulkopoliittista linjaa kuin varsinkin Kekkonen, mutta myös Koivisto ajoivat. Aiemmin oli Näin naapurissa valefaktaohjelma, mutta lähes saman tason valeuutisia tulee jopa edelleen.
Mitä tulee painostukseen, Sipilän hallitus tuskin on poikennut edeltäjistään millään tavalla, koska YLE:ssä on toimitukselliset etupiirit. Sipilän hallituksen plussana sanottakoon se, että siellä on ilmeisesti yritetty tosissaan jotain YLE:n kanssa tehdä, mutta törmätty välittömästi epäterveen työympäristön tyypilliseen tilanteeseen, jossa vahvat toimittajat, toimitukset ja ay-liike johtavat ohi esimiesten. Tällä on YLE:ssä perinteitä, sillä esimiehet ovat usein poliittisesti valittuja ja sekä johtamisosaamiseltaan ja journalismin käsitykseltään heikkoja.