Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Kiina hyökkää Taiwaniin?

  • 27 214
  • 105

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Jos osaisi matematiikkaa, niin voisi varmaan helposti laskea miten monta alusta tarvittaisiin saartorenkaaseen, jolla Taiwanin kokoista saarta piiritetään. Vakkapa 5 km alusten etäisyys toisistaan ja 20 km etäisyys rantaviivasta.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Eniten minua huollestuttaa Kiina ja sen "agrot" Taiwania kohtaan. Jep, sitä on jatkunut jo vuosia, mutta nyt on Kiinalle sopiva tilaisuus tehdä jotain Taiwania kohtaan kun huomio on Venäjän toiminnassa. Kiinan presidentti vieraili vähän aikaa sitten Venäjällä ja se kertoo jo jotain, vähintään sen että Kiina ei tuomitse Venäjän aloittamaa sotaa ja pahimmassa tapauksessa sitä, että Kiina tukee Venäjää taustalla. Kiina haluaa Taiwanin ja siitä voi valitettavasti sota levitä maailmansodaksi jos Kiina ignooraa amerikkalaisten lentotukialusten tuen Taiwanille ja vain hyökkäävät Taiwaniin. Jos Kiina hyökkää ja valtaa Taiwanin, mitä jenkit tai muutkaan voivat sille? Eivät mitään. Koska Venäjä.
Taiwanin tilanne voi hyvinkin eskaloitua, mutta mielestäni on melko oikaisevaa väittää, että nyt kun Ukrainassa on sota, Kiina voi vaan jättää huomiotta USAn sotavoimat tyynellämerellä ja tuosta vain naps vallata Taiwanin. Jos nyt esimerkiksi lasketaan yhteen aiemminkin yhteistyötä tehneiden Etelä-Korean, Japanin ja USA:n kyky toimia tyynellämerellä, ei Ukrainan sota ole vaikuttanut siihen juurikaan. Tottakai tilanne on Kiinan ja Taiwanin välillä tulenarempi nyt, mutta matkaa on vielä siihen, että Taiwan olisi Kiinan hallussa.
 

Mr. Tasuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palloseura, Avalanche
Jos osaisi matematiikkaa, niin voisi varmaan helposti laskea miten monta alusta tarvittaisiin saartorenkaaseen, jolla Taiwanin kokoista saarta piiritetään. Vakkapa 5 km alusten etäisyys toisistaan ja 20 km etäisyys rantaviivasta.
Nopeasti kun vetelin google mapsin mitalla n. 20km päästä rantaviivaa saaren ympäri, niin matkaa tuli aika tasan 1000km. Jos 5km välein olisi alus, niin sehän tekisi 200 alusta.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Ajan takaa sitä, että maailman mediat keskittyvät Ukrainan sotaan. Kiina on aina halunnut Taiwanin itselleen, mutta ei ole voinut vallata koska jenkit ja tukialukset. Kiina on kiristänyt huhtikuun alusta agressioitaan Taiwania kohtaan ja se ei ole mikään yllätys. Varsinkaan sen jälkeen kun Kiina ei ole tuominnut Venäjää ja Kiinan presidentti Xi Jinping kävi vierailulla Venäjällä. Itse en ymmärrä miten ihmiset eivät ymmärrä sitä, että Venäjän sota Ukrainaa vastaan ei liittyisi Kiina/Taiwan konfliktiin? Kiina on muna pystyssä euroopan konflikteista.

En saa edelleenkään kiinni tästä. Mediat tietysti keskittyvät tällä hetkellä Ukrainaan, mutta ei Yhdysvaltojen sotilaallinen apu Taiwanille ole kiinni mediasta. Toisekseen, ei kai Jenkkien tukialukset liity Ukrainaan mitenkään.

En vittuile, mutta en vain saa kiinni ollenkaan ajatuksestasi.
 

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Itse olen näkevinäni selkeitä merkkejä siitä, että edeltäjistään poiketen XJP ei ole talous edellä vetävä kaveri, vaan kyllä tuo näyttää enemmän juuri vallanhaluiselta, aatteelliselta ja tietyissä määrin röyhkeältä. Siinä missä Dengistä lähtien nimenomaan talous toimi veturina ja asenne oli, että "hiljaa hyvä tulee" ja keskitytään kasvattamaan osaamista ja taloudellista mahtia, niin XJP:n aikana näitä oppeja on lähes järjestelmällisesti romutettu, vanhoja aatteen idoleita hävitetty nykyisen suuren johtajan tieltä eri aineistoissa, ulkopolitiikka on muuttunut aggressiiviseksi vastoin perusperiaatteita, sekä paljon on tehty taloutta rokottavia linjauksia tehty oman aseman pönkittämiseksi.

Huonoja merkkejä nimenomaan henkilökulttia silmällä pitäen ovat mm.:
- Presidentin kausirajojen poisto tietysti ilmeisin.
- Itsensä piirittäminen yes-miehillä ja puolueen sisäisten eriävien mielipiteiden siivoaminen merkittävistä positioista.
- Nyt jopa Maon ja muiden häneen verrattuna vähäpätöisempien ex-johtajien (Hu, Jiang muun muassa) siivoaminen puolueen materiaaleista ja korvaaminen vain Xillä. Myös puolueen oppimateriaaleihin on aatetta vaihdettu Xi'n ajatuksiin.
- Liian suuren vaikutusvallan saavat julkkikset ja liike-elämä torpataan, mainostaen henkilökultteja vaarallisina, mutta samaan aikaan Kansan päiväuutiset tietää jokaisessa numerossaan mainostaa kuinka suuri johtaja taas teki jossain hienosti.
- Paljon olisi vielä lisääkin.

XJP on usein todennut Kiinan yhdistämisen olevan ajan kysymys ja viimeiset sotaharjoitukset ovat keskittyneet jo Taiwanin vesistöissä valtaamisen harjoitteluun. Kiikarissa siintää isoja sisäisiä ongelmia esim. asuntokuplan ja väestön ikääntymisen myötä, joten turbulenssia on silläkin saralla luvassa ja monestihan isommat sisäiset ongelmat ratkaistaan löytämällä akuutti ulkoinen vihollinen.

Vähän sekavasti listailin laidasta laitaan erilaisia punaisia lippuja, mutta mielestäni kaikki viittaa siihen, että siellä on tulossa Putte vol2. Kiina ei ole enää se sama rauhallinen ja omaa aikaansa odottava "hidden dragon" puolueen ohjauksessa, vaan mesoava öykkäri, jonka valta on keskittynyt entistä vahvemmin yhden edeltäjistään monella tapaa poikkeavan johtajan ympärille, joka on murtanut monia niitä tukijalkoja, jonka varaan Kiinan kasvu on luotu.

Toivon tietysti, että olen väärässä, mutta luulen, että tulevaisuudessa mietitään sit lehdistössä, että "olihan noita merkkejä ilmassa ja nythän se näyttää päivänselvältä, mutta ei sitä silloin tajuttu". Merkkejä on niin paljon, että tähän sopii "if it walks like a duck.." -sanonta. Talous edellä menevä Kiina on ollutta ja mennyttä.

Edit. Uskon siis, että pahimmassa tapauksessa muutaman vuoden sisälläkin läikkyä, koska melko kynnyksellä tässä jo nähdäkseni ollaan. Toivottavasti Venäjän heikko menestys hillitsee intohimoja Taiwaninsalmella tai Etelä-Kiinan merellä järjestää mitään massiivisia voimannäyttöjä. Voi olla, että ylimpään kerrokseen kulkee vain tieto, että Kiinalla maailman isoin laivasto, mutta sitä päätöksiä tekevä johto ei tiedä, että merkittävissä määrin joukkoon kuuluu jotain hikisiä kalastusaluksia, jotka kuuluu nimellisesti vahvuuteen. En tiedä onko vahvuuteen laskettu se lakimuutos, että jokaiselle paatille on määritetty sota-ajan tarkoitus ja ovat reserviä. Siinä joukossa on nimittäin melkoisia purkkeja.

Edit2. Ja siitä olen melko varma, että patrioottinen Kiinan kansa tulee olemaan minkä tahansa konfliktin puolella. Siellä unohtuu nopeasti mitä eilen tapahtui ja tänään ollaan samaa mieltä kuin viisaammat kertoo. En pitäisi mahdottomana, että sielläkin lähdetään veljiä vapauttamaan jenkkien talutusnuorassa olevalta johdolta ja kansa taputtaa urhealle kansan vapautusarmeijalle.

Yo. erinomaisen analyysin ja sen faktan nojalla, että länsimaat ovat juuri nyt henkisesti, poliittiselta valmistautumiseltaan ja sotilaalliselta varustelultaan pehmeimmillään keskipitkällä aikavälillä (10-20 vuotta tästä eteenpäin) mitä tulevat olemaan pitkään aikaan, niin sieltä saattaa olla tulossa odottamaton jytky. Meillä on täällä venäjän rajanaapurina varmaan vähän sellainen illuusio, että koko länsimaailmassa ymmärretään, minkälaisten asioiden edessä tässä ollaan.

Jos sieltä on tulossa sotilaallinen hyökkäys, niin se tapahtunee mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, tämän tai ensi vuoden aikana. Vielä siis sen aikana kun rauhan ajan länsi asettelee ajatuksiaan siihen, mitä maailmassa tapahtuu ja miten se liittyy meihin.
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Tästä olen kertonut jo kauan aikaa sitten. Ja vasta nyt tyypit täällä huomaavat ja...... en edes viitsi.
 
Viimeksi muokattu:

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Taiwanin tilanne voi hyvinkin eskaloitua, mutta mielestäni on melko oikaisevaa väittää, että nyt kun Ukrainassa on sota, Kiina voi vaan jättää huomiotta USAn sotavoimat tyynellämerellä ja tuosta vain naps vallata Taiwanin. Jos nyt esimerkiksi lasketaan yhteen aiemminkin yhteistyötä tehneiden Etelä-Korean, Japanin ja USA:n kyky toimia tyynellämerellä, ei Ukrainan sota ole vaikuttanut siihen juurikaan. Tottakai tilanne on Kiinan ja Taiwanin välillä tulenarempi nyt, mutta matkaa on vielä siihen, että Taiwan olisi Kiinan halluss
Taiwan on ollut Kiinan indresseissä kauan ennen Venäjän toimia. Siksi siellä on Jenkkien tukialuksia. Mutta jos Kiina oikeasti haluaa vallata Taiwanin, ei kukaan voi sille mitään. "Ei Ukrainan sota ole vaikutanut siihen juurikaan" Huvittava kommentti, se sota on toiminut täysin Kiinan mukaan. Xi on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen varsinkin kun on käynyt vierailulla Putlerin kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
Taiwan on ollut Kiinan indresseissä kauan ennen Venäjän toimia. Siksi siellä on Jenkkien tukialuksia. Mutta jos Kiina oikeasti haluaa vallata Taiwanin, ei kukaan voi sille mitään. "Ei Ukrainan sota ole vaikutanut siihen juurikaan" Huvittava kommentti, se sota on toiminut täysin Kiinan mukaan. Xi on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen.

Taiwanilla itsellään voi olla tuohon sanottavaa. Mutta kun ollaan Ukraina-ketjussa, kerrotko yhteyden Taiwanin ja Ukrainan operaatioiden välillä? Joo, kyllähän se tukee Kiinan tianxia -pyrkimystä, mutta nyt en muuten tavoita. Soittikohan Xi venäjälle, että hyökätkääpäs nyt johonkin, että voidaan aloittaa teidän kolmipäiväisen onnistuneen erikoisoperaation jälkeen omat hommat täällä päin. Lopuksi varmaan nauroivat, että näin maailmanjärjestys muutetaan yhteensä kuudessa päivässä?

Kyllä, Xi on varmaan tyytyväinen, kun lännen aseteollisuus nostelee kierroksia, Nato on saanut lisää jäseniä, EU on herännyt kiinan riskeihin jossain määrin enemmän, Venäjä on paljastunut paperitiikeriksi ja mitä näitä on.
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Kirjoitit toiseen ketjuun, että jos Kiina haluaa vallata Taiwanin, niin kukaan ei voi sille mitään.

Ihan vain tässä pohdin, että ilmeisesti Taiwanilta ei kysytä eikä vastarintaa tule?
Taiwanilla ei ole mitään varteenotettavaa vastarintaa, olet oikeassa. Taiwanilta ei kysytä mitään ja se on vitun väärin. Silti se on nykyistä politiikkaa ja se on huvittavaa.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Offtopic:

Taiwanin tilanne voi hyvinkin eskaloitua, mutta mielestäni on melko oikaisevaa väittää, että nyt kun Ukrainassa on sota, Kiina voi vaan jättää huomiotta USAn sotavoimat tyynellämerellä ja tuosta vain naps vallata Taiwanin. Jos nyt esimerkiksi lasketaan yhteen aiemminkin yhteistyötä tehneiden Etelä-Korean, Japanin ja USA:n kyky toimia tyynellämerellä, ei Ukrainan sota ole vaikuttanut siihen juurikaan.
Olen ennustellut sen kaltaista, että jossain vaiheessa Yhdysvallat haluaa eroon Naton perussopimuksessa olevasta lausekkeesta, ettei Nato-maa voi tehdä toista yhtä sitovaa sopimusta. Olen lähes varma, että kun Yhdysvallat on varautunut kahden rintaman sotaan ja Naton sopimukset on tehty heti kohta toisen maailmansodan jälkeen, niin se jossain vaiheessa haluaa tehdä "natomaisen" sopimuksen Australian, Uuden-Seelannin, Japanin ja Etelä-Korean kanssa.

Tästä sitten tulee vääntöä Euroopan maiden kanssa, koska en usko, että Natossa kellekään muulle kuin Yhdysvalloille voi antaa moista oikeutta.
 

Juze80

Jäsen
Ei kait nyt yksi Taiwan olisi kiinalaisille kuin suupala halutessaan. Taiwan on mitätön pläntti (karkeasti todeten pinta-alaltaan noin puolet Oulun läänistä). Tuollaiseen alueeseen on paljon helpompi keskittää tuli ja sotilaallinen voima kuin esim Ukrainaan, joka on aidosti iso maa. Ensin moukaroi kunnolla ja sen jälkeen maihinnousu, kun vastapuoli on jo huterilla jaloilla köysissä.
Toki se on täysin eri asia, että tuleeko Kiina tuota tekemään ja siihen on jo täälläkin monta syytä mainittu miksi asiat eivät ole niin yksiselitteisiä.
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Käyttäjä on saanut viikon pelikiellon.
Tätä ketjua lukiessa sain kyllä ihan toisenlaisen käsityksen.
Sinulla ei ole omaa käsitystä? Oikeasti? Olet aika nolo tyyppi, hävettää puolestasi. Pitää kuitenkin olla joku mielipide jumalauta, heh.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Täysimittaiseen hyökkäykseen en jotenkin jaksa uskoa, mutta nyt eletään aika epänormaaleja aikoja muutenkin, niin ei se mahdottomuus kuitenkaan ole.

Aivan valtavasta sotilasoperaatiosta tuossa kuitenkin puhuttaisiin, ja Kiina tarvitsisi mielettömän määrän sotilaallista voimaa. Moninkertaisesti sellaisen määrän, millä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, että kannattaisi lähteä edes yrittämään. Sillä oletuksella siis, että taiwanilaisten puolustustahto on edes lähelle samaa luokkaa.

"Kaiken pommittaminen paskaksi", kuten jossain tuolla ylempänä mainittiin, ei ole mitenkään toteutettavissa ilman valtavaa maihinnousuoperaatiota. Ja senkin jälkeen tuo "taktiikka Mariupol" olisi erittäin hidasta ja ihan valtavasti kuolonuhreja vaativaa taistelemista.

Ja itseasiassa kun katsoo esimerkiksi tuota Taiwanin länsirannikkoa, ja miten se on periaatteessa tuollaista yhtä isoa kaupunkia koko alue, niin jonkun urbaanin taistelutaktiikan toteuttaminen Mariupolin tapaan ei ole mitenkään realistisesti toteutettavissa.

En tiedä miten isänmaallisia ihmisiä taiwanilaiset ovat, mutta jos nyt vähäänkään asiaansa suhtautuvat, kuten ihmiset nyt yleensä kotimaansa puolustamiseen suhtautuvat, niin 23 miljoonaa ihmistä pakattuna tuollaiselle suhteellisen pienelle saarelle tietäisi verikylpyä myös hyökkääjälle, jos/kun siellä jonkinlainen sissiliike viriäisi. Lisäksi tuo maa on varustettu taistelukykyisellä ja melko modernilla armeijalla, sekä USA:n tuki takana.

Tällöin hyökkäys sinne tietäisi sellaista verilöylyä, että siihen verrattuna Putininkin ruumiskasat olisivat vasta pientä lämmittelyä.

Paitsi tietenkin Taiwanilaisten vahva vastarinta, niin Kiinan on laskettava mukaan se että USA löisi vastaan koko konventionaalisen sotilaallisen voimansa, riippumatta onko pressa Sleepy Joe vai Don The Con, Taiwan on kuitenkin Aasiassa Korean ja Japanin lisäksi se valta jota USA ei voi hylätä ilman riskiä että nuo kaksi muuta vetäisivät omat johtopäätöksensä että USA:han ei voi enää luottaa.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ei kait nyt yksi Taiwan olisi kiinalaisille kuin suupala halutessaan. Taiwan on mitätön pläntti (karkeasti todeten pinta-alaltaan noin puolet Oulun läänistä). Tuollaiseen alueeseen on paljon helpompi keskittää tuli ja sotilaallinen voima kuin esim Ukrainaan, joka on aidosti iso maa. Ensin moukaroi kunnolla ja sen jälkeen maihinnousu, kun vastapuoli on jo huterilla jaloilla köysissä.
Toki se on täysin eri asia, että tuleeko Kiina tuota tekemään ja siihen on jo täälläkin monta syytä mainittu miksi asiat eivät ole niin yksiselitteisiä.
"Jossois helppoo oisin tehnyt sen jo..."

Jos Taiwan olisi Kiinalle pelkkä suupala, niin näiden 70 vuoden aikana Kiina olisi kyllä haukannut Taiwanin. Niin ei ole käynyt. Ymmärrän toki, että loppuviimeksi helppous ja vaikeus mitataan vasta siinä vaiheessa, kun lähdetään sotimaan (kuten Ukrainan ja Venäjän tapauksessa), mutta ei minusta alkuasetelmat nyt ihan hirveästi suosi Kiinaa.

Ei, en usko, että Taiwan voi tehdä sen, mitä se himoitsee eli kaataa Manner-Kiinan hallinnon, ei edes sotilaallisesti. Jos Taiwan lähtisi suorittamaan maihinnousua mantereelle, niin tulos olisi todennäköisesti aika huono. Mutta samalla, ei Kiinan ole ihan niin helppoa haukata Taiwania, koska tosiaankin maihinnoususta tulisi todennäköisesti ihan hillitön teurastus.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Ei kait nyt yksi Taiwan olisi kiinalaisille kuin suupala halutessaan. Taiwan on mitätön pläntti (karkeasti todeten pinta-alaltaan noin puolet Oulun läänistä). Tuollaiseen alueeseen on paljon helpompi keskittää tuli ja sotilaallinen voima kuin esim Ukrainaan, joka on aidosti iso maa. Ensin moukaroi kunnolla ja sen jälkeen maihinnousu, kun vastapuoli on jo huterilla jaloilla köysissä.
Toki se on täysin eri asia, että tuleeko Kiina tuota tekemään ja siihen on jo täälläkin monta syytä mainittu miksi asiat eivät ole niin yksiselitteisiä.

Tämä moukarointi ei ole Ukrainassakaan oikein onnistunut, vaikka tulta on keskitetty esimerkiksi Itä-Ukrainassa ja Taiwanilla on paljon parempi ilmapuolustus kuin Ukrainalla, niin ohjukset eivät mene perille asti. Myös Taiwanin pienuus on tässä tapauksessa hyvä asia, koska ilmantorjuntajärjestelmiä ei tarvitse levitellä laajalle alueelle. Taiwan saa kunnon siilipuolustuksen pystyyn, mitä ei helposti murreta.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Ei kait nyt yksi Taiwan olisi kiinalaisille kuin suupala halutessaan. Taiwan on mitätön pläntti (karkeasti todeten pinta-alaltaan noin puolet Oulun läänistä). Tuollaiseen alueeseen on paljon helpompi keskittää tuli ja sotilaallinen voima kuin esim Ukrainaan, joka on aidosti iso maa. Ensin moukaroi kunnolla ja sen jälkeen maihinnousu, kun vastapuoli on jo huterilla jaloilla köysissä.
Toki se on täysin eri asia, että tuleeko Kiina tuota tekemään ja siihen on jo täälläkin monta syytä mainittu miksi asiat eivät ole niin yksiselitteisiä.
Vaikka Taiwan ei olekaan mikään Ukrainan kokoinen maa, niin ei se kuitenkaan mikään ihan mitättömän kokoinen läntti ole, vaan esim. Belgiaa isompi pinta-alaltaan. Ja ennen kaikkea se on saari. Vahvasti linnoitettu saari.

Teoriassahan tuo on helppoa aina, että "moukaroidaan vaan sileäksi ja sitten hyökätään vihellellen" mutta niinhän sen piti mennä Ukrainassakin. Venäjän piti vaan pistää lentokentät ja ilmatorjunta paskaksi ja sen jälkeen piti suurin piirtein järjestää paraati Kiovassa. Ei Taiwaninkaan kaltaisen pienemmän valtion sileäksi moukaroiminen ihan helppo tehtävä ole, koska heidän ilmatorjuntansa ja meritorjuntansa on jo luokkaa parempi kuin Ukrainalla. Ja tuon tulen helpomman keskittämisen varjopuolena on se, että myös puolustajan on helpompi keskittää torjuntansa, kun puolustettava alue on pienempi. Taiwanin kohdalla asian tekee vielä vaikeammaksi sekin, että kenttätykistön käyttö on pois suljettua. Ja joka tapauksessa on sitten vielä tehtävä se maihinnousu. Paljon pitää kyllä Kiinan pistää pommia Taiwaniin ennen kuin maa on niin köysissä että maihinnousu olisi helppo homma.

Ilman USA:n tukea Kiina tulisi kyllä halutessaan lopulta valtaamaan Taiwanin, mutta suupala se ei tule olemaan. Tuollaisen väittäminen on minusta ihan järkyttävää Taiwanin aliarvioimista.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Jos osaisi matematiikkaa, niin voisi varmaan helposti laskea miten monta alusta tarvittaisiin saartorenkaaseen, jolla Taiwanin kokoista saarta piiritetään. Vakkapa 5 km alusten etäisyys toisistaan ja 20 km etäisyys rantaviivasta.

Nopeasti kun vetelin google mapsin mitalla n. 20km päästä rantaviivaa saaren ympäri, niin matkaa tuli aika tasan 1000km. Jos 5km välein olisi alus, niin sehän tekisi 200 alusta.

Saartohan ei tietysti tarkoita sitä, että vedetään tasaisin välimatkoin miehiä tai aluksia saarrettavan kohteen ympärille ja pidetään toisia käsistä kiinni ettei kukaan pääse siitä läpi, vaan että otetaan haltuun strategisesti tärkeimmät paikat ja kulkuväylät. Vaikka kartalla näyttäisi, että jonkun saaren ympärillä on satoja kilometrejä avomerta, niin välttämättä nuo eivät ole aina liikennöitävissä kuin jostakin tietystä kapeasta kohdasta ja kaikenlainen liikenne ja vastustajan alusten sotilaallinen toiminta pystytään estämään ottamalla jokin tärkeä salmi tai muu kulkuväylä hallintaan.

En ole varma, miten helppoa tuo Taiwanin kohdalla olisi, mutta käsittääkseni ainakin tuo Taiwaninsalmi (Formosansalmi) on virtauksiltaan aika hankala paikka. Voi olla, että Taiwaninkaan piirittämiseen ei välttämättä tarvitse kuin tiettyjen avainpaikkojen hallinta.
 

Mr. Tasuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palloseura, Avalanche
Saartohan ei tietysti tarkoita sitä, että vedetään tasaisin välimatkoin miehiä tai aluksia saarrettavan kohteen ympärille ja pidetään toisia käsistä kiinni ettei kukaan pääse siitä läpi, vaan että otetaan haltuun strategisesti tärkeimmät paikat ja kulkuväylät. Vaikka kartalla näyttäisi, että jonkun saaren ympärillä on satoja kilometrejä avomerta, niin välttämättä nuo eivät ole aina liikennöitävissä kuin jostakin tietystä kapeasta kohdasta ja kaikenlainen liikenne ja vastustajan alusten sotilaallinen toiminta pystytään estämään ottamalla jokin tärkeä salmi tai muu kulkuväylä hallintaan.

En ole varma, miten helppoa tuo Taiwanin kohdalla olisi, mutta käsittääkseni ainakin tuo Taiwaninsalmi (Formosansalmi) on virtauksiltaan aika hankala paikka. Voi olla, että Taiwaninkaan piirittämiseen ei välttämättä tarvitse kuin tiettyjen avainpaikkojen hallinta.
Juu, ei itselläni tosiaan ole tietoa, enkä osaa arvioida miten saarto toteutettaisiin. Kyse oli enemmänkin siitä, että sain itsekin Taiwanin mittasuhteista paremman käsityksen. Tartuin täkyyn ja kävin mittailemassa karttaa. En usko että alkuperäinen kysyjäkään vakavasti oletti saarron näin tapahtuvan.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Tässä muuten ihan hyvää MPK:n erikoistutkijan pohdintaa siitä, miten Taiwanin valtaus mahdollisesti onnistuisi:
Miten Taiwan vallataan? – Kiinan sotilaalliset suunnitelmat saarivaltion alistamiseksi ovat täynnä epävarmuustekijöitä

Kuten jo tuossa jutun otsikossa mainitaan, niin vaikka Kiina on paperilla jopa ylivoimaisen näköinen vastustaja niin tuossa paljon on epävarmuustekijöitä, ja Taiwanin lyöminen ei todellakaan olisi taattua. Sekin pitää nimittäin vielä muistaa, että Kiinan asevoimia ei ole nähty tositoimissa vuosikymmeniin, ja ei ole mitään takeita kuinka homma käytännössä toimii. Kuten Ukrainassa on nähty, maailman "toiseksi vahvin armeija" osoittautui aika paperitiikeriksi tositoimissa, vaikka he ovat jo olleet mukana monenlaisissa isommissa ja pienemmissä konflikteissa viimeisten kahden-kolmenkymmenen vuoden aikana.

Vaikka Kiina on ehkä "länsimaistanut" armeijansa toimintaa, niin silläkin on kuitenkin ollut paljon yhteistyötä venäläisten kanssa ja kenelläkään ei ole ihan tarkkaa kuvaa siitä, mikä sen todellinen suorituskyky on. Miten esim. eri aselajien yhteistoiminta sujuu? Miten johtamiskäytännöt toimii? Tosin samassa tilanteessa on myös Taiwan, mutta kuten on nähty aika monessakin sodassa, niin puolustautuminen on huomattavasti hyökkäämistä helpompaa ja vaatii vähemmän. Ja oletus on joka tapauksessa, että USA ei tulisi jättämään Taiwania täysin yksin, joten Kiinalla ei olisi vastassaan pelkästään Taiwanin asevoimat vaan myös USA.
 
Sinulla ei ole omaa käsitystä? Oikeasti? Olet aika nolo tyyppi, hävettää puolestasi. Pitää kuitenkin olla joku mielipide jumalauta, heh.
Mihinkäs ne sinun tietosi perustuvat siihen että Taiwan ei pysty puolustautumaan? Vaikuttaa lähinnä kauhukuvien maalailulta ilman parempaa tietoa.
 
Sinulla ei ole omaa käsitystä? Oikeasti? Olet aika nolo tyyppi, hävettää puolestasi. Pitää kuitenkin olla joku mielipide jumalauta, heh.

Erikoinen tapa käydä keskustelua. Sanoisin jopa, että hävettää puolestasi.

Kyllä minä olen mielipiteeni muodostanut tästä aiheesta ja se tuntuu olevan mahdollisimman kaukana sinun vastaavasta. Mutta kuten sanoin, ei tästä näemmä saada keskustelua aikaan tuollaisella alakoulutasoisella debatoinnilla, joten annetaan olla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös