En rationaalisesti ajatellen jaksa uskoa että ihan lähitulevaisuudessa Kiina lähtee mähinöimään, mutta toisaalta näin voimakkaita merkkejä ei ole ollut ilmassa aikoihin. Maailmanhistoriassa on nyt käynnissä selvä epäjatkuvuuskohta (vrt. WTC-iskut, Berliinin muuri, Kuuban kriisi jne.), joka voi laukaista yllättäviä tapahtumavyöryjä. Tapahtumien ennakointi on nyt todella vaikeaa.
Kiinan merkitys maailmantaloudelle on ihan massiivisesti suurempi kuin Venäjän. Jos oli joillekin tiukkaa jo Venäjän eristäminen ja energiariippuvuuden katkaisu, Kiinan merkitys on ihan toista luokkaa. Pakotepolitiikasta ja kaupan tyrehdyttämisestä seuraisi ennennäkemätön talouskriisi. Ihan globaalisti. Koskee toki myös Kiinaa itseään.
Paljon puhutaan että Kiina ei lähde sooloilemaan koska sille talous on tärkeä. Näin varmasti on, mutta voitaisiinko siellä laskelmoida, että globaalin taloudellisen disruption aiheuttaminen edesauttaisi heidän suhteellista asemaansa pitkällä tähtäimellä, vaikka lunta tulee omaankin tupaan?
Toinen tärkeä huomio on Kiinan demografia. Maa vanhenee hyvää vauhtia, syntyvyys on pohjamudissa, ja lähivuosina työvoiman tarjonta tulee kääntymään jyrkkään laskuun. Tämä ei voi olla näkymättä taloudessa, joskin vaikutukset konkretisoitunevat vasta 2030-luvulla.
Intian nousua talousmahdiksi ja mahdolliseksi Kiinan alueellisen hegemonian haastajaksi on odoteltu pitkään mutta toistaiseksi se ei ole pystynyt vastaamaan odotuksiin. Nyt ihan viimevuosina on alkanut kuitenkin näkymään merkkejä että status quo ei välttämättä tule jatkumaan loputtomiin. Väestön määrässä Intia taisi juuri ohittaa Kiinan, mutta isossa kuvassa merkittävää on että Intian väestöpyramidi on huomattavasti terveemmällä pohjalla. 20 vuoden päästä Intian työikäisen väestön määrä on valtavasti suurempi kuin Kiinan, ja lisäksi huoltosuhde on paremmin tasapainossa.
Kiinan nousua puolestaan globaaliksi supervallaksi ja Yhdysvaltain haastajaksi on odotettu jo pitkään, ja sen "piti" tapahtua ilmeisesti juuri nyt 2020-2030. Nyt kun ajan pitäisi olla käsillä, on kuitenkin ilmassa Kiinan kannalta huolestuttavia merkkejä; BKT:n kasvu on hidastumassa, väestöpyramidi on perseellään. Ennusteet ovat kääntymässä siihen suuntaan, että Kiina ei välttämättä koskaan nousekaan Yhdysvaltoja haastamaan, kun taas pitkällä aikavälillä jopa sen oma asema Aasian jättiläisenä voi olla uhattuna.
Vaikka Kiina näyttää vahvalta, en usko että sielläkään ollaan ihan tyytyväisiä nykytilanteeseen. Varmasti on laskelmoitu että 2030-2040 tämä planeetta tanssii Kiinan pillin mukaan. Tämä unelma ei välttämättä toteudu odotetussa mittakaavassa. Mitä tulee tähän ketjun aiheeseen, on mahdollista että Kiina katsoo etsikkoaikansa olevan nyt 2020-luvulla, ja tulee lyömään kortit pöytään. Henkeä pidätellen en odottele taistelua Taiwanista, mutta olisin jopa hieman yllättynyt jos mitään ei tapahtuisi seuraavan 5 vuoden sisällä.