Mainos

Kiina hyökkää Taiwaniin?

  • 27 101
  • 105

Petofani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Anaheim, Raahe-Kiekko, PattU, Lippo
Viime kuukausina on paljon keskusteltu Kiinan mahdollisesta hyökkäyksestä Taiwaniin mm. Venäjä hyökkää Ukrainaan - ketjussa. Useiden lähteiden mukaan Kiina on tähän valmistautunut. Kiinan ja Taiwanin välit on erittäin huonot.

Kiinassa on käsitykseni voimassa laki, että se hyökkää Taiwaniin, mikäli se julistautuu itsenäiseksi.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Toki diktatuureista ei voi koskaan tietää varmuudella, mutta Kiina on uhitellut vastaavanlaisella retoriikalla ja toiminnalla (Taiwanin saarto) aiemminkin vastavetona mm. liian korkean profiilin yhdysvaltalaisvaikuttajien vierailuun Taiwanilla. Lisäksi kiinalaisilla, toisin kuin itänaapurillamme, on ihan eri markkinat tuotteilleen ja heillä valtion (=puolueen) kannalta kriittinen talouskasvu pysähtyy välittömästi jos länsimaailmassa aletaan kyseenalaistaa kaupanteko kiinalaisten kanssa edes alustavien pohdintojen tasolla. Toki myös Kiinassa, samoin kuin itänaapurissamme, valta on keskittynyt vanhan miehen käsiin (toisin kuin puolueen kaikki säännöt sallivat ja juuri tästä syystä, samoin kuin itänaapurissamme), mikä voi puolestaan nostaa itsetuhoisten nopanheittojen riskiä. Suuressa kuvassa en kiinalaisten hullukoirataktiikkaan siis usko ainakaan siten että itse lähtevät sekoilemaan. Vieressään kyhjöttävä sekopäisempi Korea on sitä paitsi kaikessa hiljaisuudessa jo valmistautunut itsemurhaan ameriikkalaisia näpäyttääkseen, pyörittämällä ydinaseohjelmaansa ylikierroksella korona- ja sotavuodet kun ihmisten maiden huomio on ollut kiinni muissa asioissa. Taiwanin suhteen kiinalaisten fiksumpi pitkä peli olisikin antaa P-K:n paksun Kimmon aloittaa kansanmurha E-Koreassa ja lupautua pistämään piski ruotuun semmoista nimellistä korvausta vastaan että punalippu nousee salkoon Taipeissa.

Noista puolueiden säännöistä (tai virallisesti ihan perustuslaeissa, joskin diktatuureissa ei ole juuri käytännössä eroa onko säännöstö puolueelle vai koko maalle) kun oli puhe ylempänä, niin P-K:ssa on säännöt suunniteltu nimenomaan päinvastaisiksi myös teksteiltään kuin Kiinassa tai edes jämäneukkulassa. Toisin kuin isommissa diktatuureissa joissa on edes aiempina vuosikymmeninä nähty riskit siinä että 100% vallasta on mahdollisesti hyvinkin dementoituneen keisarin taskussa, on P-K:ssa koko järjestelmä rakennettu sen ympärille että vallan pitää olla yhdellä jumaljohtajalla ja jos se nyt sattuu jostain syystä kuolemaan koskaan (epätodennäköistä toki), niin vallan on pysyttävä jumalsuvulla. Sotilasdoktriiniin tämä on päivitetty nyt viime vuosina siten, että P-K on ilmoittanut viralliseksi ja lainsäädännön sitomaksi sotasuunnitelmakseen suorittaa ennaltaehkäisevä kansanmurha (mahdollisuuksien mukaan ydinasein) Etelä-Koreassa, jos kokevat että jumalsuvun henkeä ja terveyttä ollaan uhkaamassa (riippumatta kenen toimesta).
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Itse en usko Kiinan hyökkäykseen Taiwaniin seuraavan viiden vuoden aikana ainakaan. Kiina näki varmasti miten Venäjälle kävi Ukrainassa ja kuinka homma voi mennä länsimaisten aseiden edessä ihan reisille. Maihinnousu Taiwaniin on kertaluokkaa tai kahta vaativampi operaatio kuin mitä Venäjä teki sodan alussa kun se pystyi hyökkäämään eri suunnista Ukrainaan maata pitkin. Entä jos kiinalaiset laivat vain ammutaan merenpohjaan ja sota on vain lentokoneita ja ohjuksia? Ei sillä saarta miehitetä. Tuhotaan vaan.

Suurimman uhan näen tässä olevan Xin iän. Samalla tavalla kuin Putin, hänkin haluaisi jotain suurempaa perintöä hallintokaudestaan.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Kiina jatkaa Taiwanin painostamista sotilaallisesti vielä vuosien ajan, mutta laajamittaiseen sotaan ainakaan ennen 2030-lukua en usko. Liian suuret taloudelliset seuraamukset sotilaallisista menetyksistä puhumattakaan painavat vaakakupissa liian paljon. Jossain vaiheessa he kyllä iskevät Taiwaniin, se on valitettavan todennäköistä.
 

Morgoth

Jäsen
Mitäköhän sellaisessa skenaariossa tapahtuu, että Kiina saartaa meri- ja ilmavoimillaan Taiwanin ja ilmoittaa käyttävänsä ydinaseita mikäli USA yrittää purkaa saartoa? Taiwan joutuisi tuossa tilanteessa antautumaan jossakin vaiheessa.

Taiwanille ei mitään virallisia turvatakuita kuitenkaan ole.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Mitäköhän sellaisessa skenaariossa tapahtuu, että Kiina saartaa meri- ja ilmavoimillaan Taiwanin ja ilmoittaa käyttävänsä ydinaseita mikäli USA yrittää purkaa saartoa? Taiwan joutuisi tuossa tilanteessa antautumaan jossakin vaiheessa.

Taiwanille ei mitään virallisia turvatakuita kuitenkaan ole.

Mihin Kiina sitä ydinasetta siis tässä skenaariossa käyttäisi? Taiwaniin? Yhdysvaltoihin?
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Mitäköhän sellaisessa skenaariossa tapahtuu, että Kiina saartaa meri- ja ilmavoimillaan Taiwanin ja ilmoittaa käyttävänsä ydinaseita mikäli USA yrittää purkaa saartoa? Taiwan joutuisi tuossa tilanteessa antautumaan jossakin vaiheessa.

Taiwanille ei mitään virallisia turvatakuita kuitenkaan ole.
Merisaarto olisi ehkä jollakin tasolla hetkellisesti mahdollinen, mutta ilmasiltaa Kiina ei saisi mitenkään estettyä.
 

Morgoth

Jäsen
Vuodelta 2021 on aiheesta ihan mielenkiintoinen pätkä YouTubessa (hieman yli 40min pätkä), ainakin tuolloin Kiinalla on ilmeisesti ollut määrällisesti suuremmat merivoimat kuin jenkeillä, ja vaikea uskoa että n. 1,5 vuodessa tilanne olisi kauheasti muuttunut:
Laadun voi kyseenalaistaa sekä myös Kiinan osaamisen merisodankäynnissä. Toki määrällä on myös oma arvonsa kuten Venäjä on osoittanut. Ongelma tosin, että USAn koko laivasto ei ole eikä voi olla Kiinan edustalla ja onhan huolto hieman hankalaa, koska Kiina luultavasti pystyisi häiritsemään ainakin jonkin verran merikuljetuksia. Toisaalta USAlla kokemusta ja osaamista toisesta maailmansodasta, kun Kiinalla ei ollenkaan.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Voisi olettaa, että Kiina tietää varsin hyvin mitä saa vastaansa, jos lähtee sotimaan Taiwanin kanssa. Taiwan on käsittääkseni ns. hampaisiin asti aseistautunut länsimaisilla aseilla, eikä asehankintoja ole piiloteltu.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Taiwan on sangen vaikea valloittaa ja tuskin Kiina sitä edes yrittää. Armeija on suht vahva ja takuulla Suomen tapaan suunniteltu yhtä vihollista varten. Kiinan laivasto on iso, mutta myös haavoittuva. Ainoa mihin laivastolla pystytään on saarto kauempaa, mutta jos pitäisi päästä perille, niin aika rumat tappiot tulisi. Jäljelle ohjukset ja ilmaiskut, mutta niitä pitäisi sitten tehdä ihan mottipäinen määrä. Tykistö kun ei ole vaihtoehto, niin hintalappu olisi melkoinen. Taiwanilaiset taitaa myös olla aika vittuuntuneitä Kiinaan, eli varmasti on taistelutahto tapissa.
Sanoisin, että ei uskalla Kiina kokeilla, koska läntinen naapurikin on täysin kusessa. Taloudelliset pakotteet olisivat myös massiiviset ja se veisi maan todella paljon taaksepäin. Toki se vaatisi länsimailta isoja uhrauksia, mutta uskoisin lännen niistä selviytyvän. Toki Ranska on lännessä kapulana rattaissa.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Kiinan lähitulevaisuuden horisontissa siintää rutkasti ongelmia jo ilman "turhaa" ja monella tapaa kuluttavaa sotaa. Haluan uskoa, että heidän diktaattorinsa on myös astetta fiksumpi kuin itänaapurimme vastaava. Näistä syistä en usko Kiinan Taiwaniin hyökkäävän, ainakaan ennenkuin he ovat selvittäneet demografiset sudenkuoppansa. Siinä voi mennä hetki, ja epäilen ettei prosessi tule olemaan kivuton.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
En rationaalisesti ajatellen jaksa uskoa että ihan lähitulevaisuudessa Kiina lähtee mähinöimään, mutta toisaalta näin voimakkaita merkkejä ei ole ollut ilmassa aikoihin. Maailmanhistoriassa on nyt käynnissä selvä epäjatkuvuuskohta (vrt. WTC-iskut, Berliinin muuri, Kuuban kriisi jne.), joka voi laukaista yllättäviä tapahtumavyöryjä. Tapahtumien ennakointi on nyt todella vaikeaa.

Kiinan merkitys maailmantaloudelle on ihan massiivisesti suurempi kuin Venäjän. Jos oli joillekin tiukkaa jo Venäjän eristäminen ja energiariippuvuuden katkaisu, Kiinan merkitys on ihan toista luokkaa. Pakotepolitiikasta ja kaupan tyrehdyttämisestä seuraisi ennennäkemätön talouskriisi. Ihan globaalisti. Koskee toki myös Kiinaa itseään.

Paljon puhutaan että Kiina ei lähde sooloilemaan koska sille talous on tärkeä. Näin varmasti on, mutta voitaisiinko siellä laskelmoida, että globaalin taloudellisen disruption aiheuttaminen edesauttaisi heidän suhteellista asemaansa pitkällä tähtäimellä, vaikka lunta tulee omaankin tupaan?

Toinen tärkeä huomio on Kiinan demografia. Maa vanhenee hyvää vauhtia, syntyvyys on pohjamudissa, ja lähivuosina työvoiman tarjonta tulee kääntymään jyrkkään laskuun. Tämä ei voi olla näkymättä taloudessa, joskin vaikutukset konkretisoitunevat vasta 2030-luvulla.

Intian nousua talousmahdiksi ja mahdolliseksi Kiinan alueellisen hegemonian haastajaksi on odoteltu pitkään mutta toistaiseksi se ei ole pystynyt vastaamaan odotuksiin. Nyt ihan viimevuosina on alkanut kuitenkin näkymään merkkejä että status quo ei välttämättä tule jatkumaan loputtomiin. Väestön määrässä Intia taisi juuri ohittaa Kiinan, mutta isossa kuvassa merkittävää on että Intian väestöpyramidi on huomattavasti terveemmällä pohjalla. 20 vuoden päästä Intian työikäisen väestön määrä on valtavasti suurempi kuin Kiinan, ja lisäksi huoltosuhde on paremmin tasapainossa.

Kiinan nousua puolestaan globaaliksi supervallaksi ja Yhdysvaltain haastajaksi on odotettu jo pitkään, ja sen "piti" tapahtua ilmeisesti juuri nyt 2020-2030. Nyt kun ajan pitäisi olla käsillä, on kuitenkin ilmassa Kiinan kannalta huolestuttavia merkkejä; BKT:n kasvu on hidastumassa, väestöpyramidi on perseellään. Ennusteet ovat kääntymässä siihen suuntaan, että Kiina ei välttämättä koskaan nousekaan Yhdysvaltoja haastamaan, kun taas pitkällä aikavälillä jopa sen oma asema Aasian jättiläisenä voi olla uhattuna.

Vaikka Kiina näyttää vahvalta, en usko että sielläkään ollaan ihan tyytyväisiä nykytilanteeseen. Varmasti on laskelmoitu että 2030-2040 tämä planeetta tanssii Kiinan pillin mukaan. Tämä unelma ei välttämättä toteudu odotetussa mittakaavassa. Mitä tulee tähän ketjun aiheeseen, on mahdollista että Kiina katsoo etsikkoaikansa olevan nyt 2020-luvulla, ja tulee lyömään kortit pöytään. Henkeä pidätellen en odottele taistelua Taiwanista, mutta olisin jopa hieman yllättynyt jos mitään ei tapahtuisi seuraavan 5 vuoden sisällä.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Ei mihinkään, mutta riittäisikö Kiinan pelkkä uhkaus ydinaseiden käytöllä vai uskaltaisiko USA katsoa bluffin?
Kiina on tuonut moneen kertaan esille, ettei hyväksy ydinaseilla uhkailua. Tietenkin yksi syy tähän se, että heidän ydinkärkiensä määrä enemmän luokkaa Ranska - Iso-Britannia kuin Yhdysvallat - Venäjä. Eli tyyliin 5-10% Yhdysvaltain kapasiteetista. Toki noillakin ydintalven saa aikaiseksi jos oikein kunnolla alkaa pommittamaan.

Tottakai Xille kelpaisi ikuisuusprojekti Taiwanin saattaminen loppuun valtakautensa kruununa, mutta niin olisi kelvannut aika monelle muullekin Kiinan ex-presidentille. Harva heistä on kuitenkaan on ollut valmis ottamaan sitä riskiä, että heidät muistetaankin epäonnistuneen suursodan aloittamisesta Yhdysvaltain riennettyä Taiwanin avuksi.

Mitä tulee ydinaseilla uhkailuun, niin ensimmäisen Taiwaninsalmen kriisin yhteydessähän muuten Eisenhower uhkasi käyttää ydinasetta jos Kiina ei perääntyisi.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kiinan lähitulevaisuuden horisontissa siintää rutkasti ongelmia jo ilman "turhaa" ja monella tapaa kuluttavaa sotaa. Haluan uskoa, että heidän diktaattorinsa on myös astetta fiksumpi kuin itänaapurimme vastaava. Näistä syistä en usko Kiinan Taiwaniin hyökkäävän, ainakaan ennenkuin he ovat selvittäneet demografiset sudenkuoppansa. Siinä voi mennä hetki, ja epäilen ettei prosessi tule olemaan kivuton.

En uskonut Venäjän aloittavan sotaa, koska a) en ajatellut Putinin olevan niin helvetin tyhmä ja b) vaikka olisikin, joku siitä klikistä olisi tajunnut ja pystynyt estämään valtiollisen itsemurhan.

Olin väärässä.

Nyt en usko Kiinan hyökkäävän Taiwaniin, koska a) en usko Xin olevan lähellekään yhtä idiootti kuin Putinin ja b) vaikka olisikin, joku muu valtaeliitissä tajuaa ja pystyy estämään valtiollisen itsemurhan.

Pidän todennäköisyyttä Kiinan hyökkäykselle edelleen täysin olemattomana. Xi on osoittanut ymmärtävänsä sen, että valtion nostaminen todelliseksi suurvallaksi vaatii paljon enemmän, kuin sotilaallista voimaa. Se vaatii ennen kaikkea vahvaa ja monipuolista taloutta.

Putinista on huomannut aina sen, että hän ei ymmärrä taloudesta pöläystäkään. Ei sitten niin mitään. Hänellä oli huippukäsi - monessa mielessä paljon parempi kuin Kiinalla. Hän on hukannut sen. Urpo hävisi Hold'em jaon värisuoralla. Ainoa mitä hän on saanut aikaiseksi, on täydellisen kleptokratian. Sitten hän aloitti sodan, joka sekin menee kaikilta osin päin helvettiä, koska kleptokratiassa ei toimi mikään ja siten ei armeijakaan.

Xi ja hänen hallintonsa on toista maata. Päinvastoin kuin Putinin Venäjällä, Xin Kiinassa puututaan jatkuvasti ongelmakohtiin: koulutusta parannetaan, taloutta kehitetään tukemaan innovaatiotoimintaa, korruptiota ja epätehokkuuksia poistetaan jne.

Siksi en usko alkuunkaan Kiinan aloittamiin sotilaallisiin toimiin.


...Vaan Putinin sekoilun takia suhtautumiseni on nyt paljon varauksellisempi...
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Kiinan hyökkäys tosiaan aiheuttaisi isoja ongelmia länsimaille. Ei pelkästään sota itsessään, vaan Kiinan eristäminen. Esimerkkinä Kiinasta tulee valtaosa antibiootteihin tarvittavaa ainesosaa. Puhumattakaan akkutuotannosta, johon lännessä on todella hitaasti reagoitu. Yhdysvallat ja Eurooppa on todellakin riippuvaisia Kiinasta, mutta Ukrainan sota onneksi herätti länsimaat unesta tämän asian suhteen. Aikaa se toki vie, että länsimaissakin pystytään olemaan omavaraisia tärkeiden raaka-aineiden ja teknologian suhteen.

Toivottavasti ei saada koskaan vastausta siihen, mutta mielenkiintoista on miten Yhdysvallat vastaisi Kiinan yritykseen vallata Taiwan. Pakotteet näkyisi nopeasti myös Yhdysvaltojen taloudessa. Se näkyisi myös kansalaisten arjessa ja tulisi aiheuttamaan isoa vastustusta. Jos Yhdysvallat taas osallistuisi suoraan sotilaallisesti niin kolmannen maailmansodan riski nousisisi. Kiinaa pidän kuitenkin järkevämpänä ja vakaampana maana ydinaseiden suhteen kuin Venäjää, joten en näe sellaista skenaariota, että ydinaseiden suhteen olisivat aloitteellisia. Yhdysvaltojen on pakko joka tapauksessa jollain tapaa reagoida oman uskottavuuden vuoksi. Ja oliko se nyt niin, että Kiinan onnistuessa Taiwanin valtauksessa se hallitsisi käytännössä koko maailman sirumarkkinoita?
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi

Itse en usko Kiinan hyökkäykseen Taiwaniin seuraavan viiden vuoden aikana ainakaan. Kiina näki varmasti miten Venäjälle kävi Ukrainassa ja kuinka homma voi mennä länsimaisten aseiden edessä ihan reisille. Maihinnousu Taiwaniin on kertaluokkaa tai kahta vaativampi operaatio kuin mitä Venäjä teki sodan alussa kun se pystyi hyökkäämään eri suunnista Ukrainaan maata pitkin. Entä jos kiinalaiset laivat vain ammutaan merenpohjaan ja sota on vain lentokoneita ja ohjuksia? Ei sillä saarta miehitetä. Tuhotaan vaan.

Suurimman uhan näen tässä olevan Xin iän. Samalla tavalla kuin Putin, hänkin haluaisi jotain suurempaa perintöä hallintokaudestaan.
Joku ajatushautomohan oli luonut tuosta Kiinan hyökkäyksestä erilaisia simulaatioita, joiden avulla simuloitiin erilaisia skenaarioita mitä tuosta seuraisi. Noita simulaatioita oli muistaakseni aika iso määrä, mutta vain yksi niistä päätyi Kiinan voittoon, ja se oli se missä USA (ja Japani) jättäisi Taiwanin kokonaan oman onnensa nojaan eikä auttaisi millään tavalla. Tuossakin simulaatiossa Kiinan tappiot oli raskaat, mutta se lopulta voittaisi ihan puhtaasti massalla.

Suurin osa muista simulaatioista johti hyökkäyksen nopeahkoon pysähtymiseen. Taiwan on saari, Taiwan on hampaisiin asti ja moderneilla aseilla aseistautunut, ja siellä saadaan liki miljoona miestä aseisiin, joten jos se vielä saa USA:lta ja Japanilta tukea niin saaren valtaus ja tuhoaminen vaatisi ihan valtavat joukot Kiinalta. USA on ilmaissut aika selkeästi, että se tulee puolustamaan Taiwania. Lupaukset on tietysti tämän päivän maailmassa usein paperia, mutta käsittääkseni tämä asia ei USA:ssa jaa samalla tavalla poliittisia äärilaitoja kuin esim. Ukrainan tukeminen, joten aika todennäköistä on että USA ei jätä Taiwania ihan yksin.

Toki käytännössä kaikissa noissa simulaatioissa lopputulema oli se, että sodan seuraukset olisi joka tapauksessa ihan katastrofaaliset sekä Taiwanille, Kiinalle että koko maailman taloudelle. Tämän takia en usko, että tuo hyökkäys ainakaan ihan lähitulevaisuudessa toteutuisi. Siinä ei vaan olisi Kiinankaan kannalta mitään järkeä. Mutta toisaalta pidin vuosi sittenkin hyvin epätodennäköisenä että Venäjä lähtisi oikeasti hyökkäämään Ukrainaan, koska en pitänyt sitäkään millään tavalla järkevänä ajatuksena. Näitä seitsemänkymppisiä setiä maailmanvalloitushaaveineen ei pidä näköjään koskaan aliarvioida. Xin ymmärrys taloudesta ja politiikasta näyttäisi olevan kuitenkin sen verran laajempi kuin Putinilla, että hän osannee kalkuloida vähän paremmin tällaisten "erikoisoperaatioiden" riskit. Se tekeekin minusta Kiinasta vieläkin vaarallisemman, koska heillä on kyky tehdä tätä pehmeää vaikuttamista venäläisiä paremmin.

Hyökkäyksen puolesta puhuu taas se, että Kiinan aikaikkuna on käymässä koko ajan pienemmäksi. Kuten täälläkin mainittu, niin väestöpyramidi on huolestuttava ja Kiinan voima ei välttämättä tästä enää lisäänny kovin merkittävästi. Ja viime vuosien tapahtumat on ehkä vähän herätelleet Eurooppaa ja USA:ta ajattelemaan asioita laajemmin. Vaikka onhan toki sitten Macron.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Hyökkäyksen puolesta puhuu taas se, että Kiinan aikaikkuna on käymässä koko ajan pienemmäksi. Kuten täälläkin mainittu, niin väestöpyramidi on huolestuttava ja Kiinan voima ei välttämättä tästä enää lisäänny kovin merkittävästi. Ja viime vuosien tapahtumat on ehkä vähän herätelleet Eurooppaa ja USA:ta ajattelemaan asioita laajemmin. Vaikka onhan toki sitten Macron.

Kiinan väestöpyramidi ei ole vain huolestuttava, se on katastrofaalinen. Suurimmalla osalla länsimaista on tiedossa demografisia ongelmia, mutta Kiinassa pitkään valloilla ollut yhden lapsen politiikka ajoi heidät ohituskaistalle niihin liittyvien ongelmien suhteen. Taiwanista Kiina ei saisi merkittävää hyötyä näihin ongelmiin (toisin kuin Venäjä ehkä laski saavansa Ukrainasta). Tilanne on globaalilla tasolla ennen kokematon, ja Kiina tuleekin toimimaan jättimäisenä petrimaljana sen suhteen, mitä kansallisella tasolla tapahtuu kun väestöpyramidi kääntyy katolleen. Kuinka tuollaista yhteiskuntaa kannatellaan kärjellään keikkuvalla pyramidilla? Omalla tavallaan mielenkiintoista nähdä, mitä Xi on suunnitellut tämän ongelman varalle.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Vähän kyllä ihmettelen näitä puheita täällä taloudesta. Toki se on iso asia Kiinalle, mutta toisaalta kyllähän Kiina korona aikana näytti, että talouden voi helposti jättää myös kakkoseksi, jos Peking löytää itselleen jotain tärkeämpää agendaa. Korona aikana hyvinkin kevyesti laittoivat miljoona kaupunkeja säppiin ja pitivät niitä joissakin tapauksissa hyvinkin pitkää suljettuna.

Ja kun sitten ajattelee sitä taloutta tosiaan isommassa kuvassa, niin meille lännessä jo Venäjän eristäminen aiheutti jonkin verran sisäistä levottomuutta ja jos kohta Kiinalle koitettaisiin samaa tehdä, niin vaikutukset olisivat varmaan huomattavasti kovemmat. Kun sitten mietitään, että kumpi tuollaista "stressitilannetta" sietäisi paremmin? Demokraattinen ja vapaan median länsi vai tiukan mediakontrollin Kiina, niin ei sekään tilanne meidän kannalta hyvältä näyttäytyisi.

Eli vaikka talous voisi ottaa pahasti hittiä Kiinassa, mahdollisen sodan alkaessa, niin saattaisi se ottaa sitä pahasti myös muuallakin ja sillä tavalla se ei välttämättä toimi sellaisena jarruna Kiinan kansallisimielisille voimille, kuin me täällä lännessä toivoisimme.

Sitten toinen on tämä Taiwanin valtaus. Edelleen ihmettelen, että mikä estäisi kiinalaisia tekemästä Taiwanille saman, mitä Venäjä on tehnyt esim. Mariupolille ja nyt viimeisimpänä Bakhmutille? Eli pommittaisivat ihan kaiken mahdollisen paskaksi ja sen jälkeen nousisi saarelle maihin "humanitaarisen avustusohjelman" varjolla? Venäjän hyökkäystä Ukrainaan pidettiin vaikeana mentaalisesti, koska ainakin jotkut kokivat ukrainalaisten ja venäläisten olevan "veljiä", kun Neuvostoliiton hajoamisesta oli kuitenkin vain vähän yli 30 vuotta. Taiwanin väki on ollut "erossa" mannermaan väestä jo yli 70 vuotta. Eli tuntevatko nuo keskenään mitään samankaltaista veljeyttä, joka sitten voisi toimia jonkinlaisena jarruna vai ovatko enemmän aatteellisia vihollisia ja siten mitään jarruja ei olisi siltäkään kannalta?
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
En ymmärrä puolijohteiden valmistamisesta tuon taivaallista, mutta onko joku nimenomainen syy, miksi niitä valmistetaan juuri taiwanissa niin paljon? Eikö tuotantoa olisi järkevämpi hivuttaa "turvaan" pahan päivän varalle ja ripotella muuallekin, vaikkapa jollain lisenssillä. Ymmärtääkseni kiina himoitsee tätä tekniikkaa jossain määrin?
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
En ymmärrä puolijohteiden valmistamisesta tuon taivaallista, mutta onko joku nimenomainen syy, miksi niitä valmistetaan juuri taiwanissa niin paljon? Eikö tuotantoa olisi järkevämpi hivuttaa "turvaan" pahan päivän varalle ja ripotella muuallekin, vaikkapa jollain lisenssillä. Ymmärtääkseni kiina himoitsee tätä tekniikkaa jossain määrin?

Syy on se, että Taiwan on aikoinaan laittanut paljon valtiontukiaisia kyseisen teollisuushaaran kasvattamiseksi. Ja heistä on tullut valmistamisen edelläkävijöitä. Tuotantolaitosten pystyynlaittaminen ei ole mitään helppoa, joten tietotaito on kasaantunut Taiwaniin.

EDIT: ja tuohon turvaanhivuttamiseen sen verran, että varmaankin olisi järkevää - mutta ei Taiwanille. Nyt he ovat tärkeitä maailmalle ja heitä on myös taloudellisia syitä puolustaa.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Sitten toinen on tämä Taiwanin valtaus. Edelleen ihmettelen, että mikä estäisi kiinalaisia tekemästä Taiwanille saman, mitä Venäjä on tehnyt esim. Mariupolille ja nyt viimeisimpänä Bakhmutille? Eli pommittaisivat ihan kaiken mahdollisen paskaksi ja sen jälkeen nousisi saarelle maihin "humanitaarisen avustusohjelman" varjolla?
Käsittääkseni Taiwanin ilmapuolustuskyky on monta luokkaa parempi kuin Ukrainalla, siitäkin huolimatta että Kiina on oikein erityisesti panostanut asevoimissaan tuon murtamiseen. Varsinkin jos USA ja Japani lähtisivät tukemaan Taiwania sotilaallisesti, niin Mariupolin tai Bakhmutin kaltainen hävitys ei välttämättä olisi kovin helposti toteutettavissa. Ja mittakaava koko Taiwanin tuhoamisessa olisi täysin eri luokkaa kuin yhden keskikokoisen kaupungin tuhoaminen.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Sitten toinen on tämä Taiwanin valtaus. Edelleen ihmettelen, että mikä estäisi kiinalaisia tekemästä Taiwanille saman, mitä Venäjä on tehnyt esim. Mariupolille ja nyt viimeisimpänä Bakhmutille? Eli pommittaisivat ihan kaiken mahdollisen paskaksi ja sen jälkeen nousisi saarelle maihin "humanitaarisen avustusohjelman" varjolla? Venäjän hyökkäystä Ukrainaan pidettiin vaikeana mentaalisesti, koska ainakin jotkut kokivat ukrainalaisten ja venäläisten olevan "veljiä", kun Neuvostoliiton hajoamisesta oli kuitenkin vain vähän yli 30 vuotta. Taiwanin väki on ollut "erossa" mannermaan väestä jo yli 70 vuotta. Eli tuntevatko nuo keskenään mitään samankaltaista veljeyttä, joka sitten voisi toimia jonkinlaisena jarruna vai ovatko enemmän aatteellisia vihollisia ja siten mitään jarruja ei olisi siltäkään kannalta?
Tähän jos pelkästään ottaa kantaa, niin käytännössä kuvaamasi skenaario on mahdoton. Taiwan on pirun iso alue eikä sen absoluuttinen lanaaminen taitaisi onnistua edes kaikilla pallon aseilla (ydintalvi toki tekisi viiveellä vittumaisuutta kaikille ml. Taiwan).

Jos kohteeksi valitaan joku yksittäinen kaupunki, niin silti toteutus olisi Kiinalle mahdoton. Itäpaskan terroristiraiskaajalla oli paljon helpompaa päästä toteuttamaan mielihalujaan Mariupolissa, kuavoin Melitopolin puolustajat lahjottiin antautumaan taistelutta. Toki jos eivät olisi antautuneet, olisi pommitus tapahtunut Melitopolissa. Myös Bakhmutista tykinkantamalle tunkioimperiumin kansanmurhaajat ovat päässeet ilman puolustuksen lahjontaa. Taiwanilta ei sen sijaan saa Kiina mitenkään sillanpääasemaa jolle tuoda tykistöä, koska siinä olisi joko lahjonnan, tai sodankäynnin keinoin ohitettava helvetin monta kerrosta länsikalustolla operoivaa, äärimmäisen motivoitunutta puolustuslinjaa. Konventionaalinen tykistö on siis pois yhtälöstä.

Kiina voi paukutella toki ohjuksilla taiwanilaiskohteita, mutta ainakaan itänaapurimme esimerkki ei anna kovin lupaavaa kuvaa sen tehosta. Ilman maavoimien uhkaa, ei tuolla saavuta muuta kuin motivaatiota puolustajille.

Ainoa merkittävä vaikutus tulisi ydinaseita käyttämällä. Toisaalta lännen vastalause "pelkästään" perinteisillä yritettävään kansanmurhaan oli sekä Moskovassa että Pekingissä järkytys. Vaikka kynnys Kiinan sanktioinnille on reilusti tunkioimperiumin vastaavaa korkeampi, voi ydinaseilla siviilien tuhoaminen sen ylittää jopa suurella todennäköisyydellä.

Kiinan sotilaalliset pelimerkit ovat siis todellisuudessa äärimmäisen rajalliset, vaikka USA ja muu länsi jopa jättäisi Taiwanin yksin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös