Kiinan kommunistinen kansantasavalta käyttää tehokkaasti hyödykseen ikiaikaista divide et impera -periaatetta. Ostamalla ja lainoittamalla sekä satamia että muuta infraa se onnistuu sitouttamaan yksittäiset kohdemaat tahtonsa alaisuuteen. Tästä taktiikasta on nähty vuosien varrella monia esimerkkejä niin Afrikassa kuin Aasiassakin, mutta nyt Kiina hamuaa myös Eurooppaan. Viimeisimpänä isona hankkeena on Piraeuksen satama Kreikassa, minkä seurauksena EU ei enää tuomitse yksimielisesti Kiinan ihmisoikeusloukkauksia.
Kansalaisten pitäisi yleisesti ottaen olla kiinnostuneita siitä, mitä Kiinassa tapahtuu. Kiinan tavoitteena on propagandan ja pehmeän vallan avulla kasvattaa globaalipoliittista vaikutusvaltaansa. Päätepisteenä on "Kiina 2049"-visio, jota ajetaan täyttä häkää eteenpäin. Hankkeet ulottuvat myös Suomeen jäämerenradan muodossa.
Samanaikaisesti Euroopan maat ja Yhdysvallat sekoilevat keskenään eivätkä löydä yhteistä säveltä edes asioissa, joissa niillä olisi selkeästi yhteneviä intressejä.
Kiinan poliittinen johto on oivaltanut, että poliittiset lainalaisuudet eivät ole muuttuneet miksikään aikojen saatossa. Tänäkin päivänä tehokkain keino haalia valtaa on tarjota oikeassa suhteessa keppiä ja porkkanaa. Hajauttamalla vallankäyttöään Xi varmistaa sen, että Suomella, Kreikalla tai Hollannilla ei ole muskeleita arvostella Kiinan toimintaa.
Moni ihasteli Kiinasta Ähtäriin roudattuja söpöjä pandoja. Todellisuudessa ne ovat samanlaisia politiikan instrumentteja kuin KHL tai Rosatom. Panda-diplomatialla ja muilla "pehmeillä" ohjauskeinoilla Kiina levittää valheellista mielikuvaa politiikastaan ja arvoistaan.
Kiina on kommunistinen valtio, joka valvoo kansalaistensa jokaista liikettä, pisteyttää ihmisiä puolueuskollisuuden perusteella ja heittää toisinajattelijat leireille. Ei mitään uutta auringon alla, siis. Uutta on kuitenkin se, että Kiina on oivaltanut, miten se voi nousta kokoaan suuremmaksi peluriksi maailmanpolitiikassa: siihen vaaditaan hienovaraista ulkopolitiikkaa, taloudellisia kannustimia ja oikeanlaisia liittolaissuhteita.
Jokaisen länsimaalaisen sietäisi olla varuillaan. Kiinan vaikutusvalta ei ylitä Euroopan ja Pohjois-Amerikan vastaavaa tulevaisuudessakaan, mutta jos jokainen länsimaa toimii itsenäisesti, Kiina napsii ne yksi kerrallaan taskuunsa ja määrittää lopulta pelin säännöt uusiksi.