Nyt USA, UK, Kanada ja EU ovat yhdessä rintamassa asettaneet mukavasti kiinalaisille virkamiehille pakotteita johtuen Xinjiangin tilanteesta, mistä Kiina veti herneen nokkaan ja lätkäisi vastapakotteita ainakin joillekin EU-instansseille ja virkamiehille, mm. Heidi Hautalalle. Mielenkiintoisia aikoja eletään ja itse ainakin tervehdin näitä pakotteita ilolla, vaikka muodollisia ovatkin, mutta enemmän viestiksi ne ovat tarkoitettukin.
Mielenkiintoista vieläkin kuinka vähälle huomiolle jotkin asiat jää, sillä mielestäni tämä Kiinan kyberhyökkäys eduskuntaan, kieltäytyminen Kiinan Kemiin kohdistuneesta lentokenttäinvestoinnista yms. saavat verrattain vähän palstatilaa. Tai ainakin itse näen Kiinan vahvistumisen kyllä suurimpana kansallisena uhkana pitkällä aikavälillä länsimaiselle elämäntavalle ja EU:n tulevaisuudelle.
Mielenkiintoinen tapaus oli myös Montenegron avunpyyntö, kun haluaisivat päästä kiinalaisesta velasta eroon, kun kiinalaiset rahtasivat omiaan tekemään infrahankkeet ja Montenegrolle ei jäänyt odotetusti kuin luu käteen. Nyt huudetaan EU:ta apuun, että velka siirtyisi mielummin yhteistyökykyisemmälle kumppanille. Tätä neo-imperialismiahan lainotettujen investointien muodossa Kiina pyörittää kautta maapallon jatkuvalla syötöllä.
Viime aikoina tullut myös vastaan juttua siitä kuinka Kiinan rakentamat Etelä-Kiinan meren saaret uhkaavat vajota, kun niiden rakentamiseen käytetty betoni on liian huonolaatuista ja hajoaa alle. Johan ne saaret ovat muutaman vuoden kestäneetkin, hehe.
Hesari on myös kirjoitellut lukuisia hyviä artikkeleita koskien Kiinaa, suosittelen kyllä lukemaan Hesaria jos aihe kiinnostaa. Hauskinta myös lukea kirjoittaja Ilkka Luoman kommentteja kommenttiosiossa, kun kyseessä on aika ilmeinen "wumao" eli "viismarkkanen" eli kiinatrolli. Suomen huoltosuhdettakin koskevaan uutiseen kerkeää käydä kirjoittamaan pitkän tekstin, jossa kehutaan loppujen lopuksi kuinka maailman vanhimpiin lukeutuva korkeakulttuuri hoitaa perhekeskeisesti ihmisiä hienosti ja tehokkaasti, eikä jää ihmiset yhteiskunnan harteille. Termi "wumao" tulee siis sanoista "wu", joka tarkoittaa viittä (5) ja "mao", joka tarkoittaa tässä yhteydessä 10-senttistä (yuan) rahaa. Tarinan mukaan Kiinan trollit saavat puolikkaan yuanin jokaisesta kirjoitetusta kommentista.
Edit. Olisiko tämäkin ketju muuten enemmän Löylyhuone-kamaa, kun Venäjäkin siellä on. Vaikka Kiinan kohdalla ollaan vielä toistaiseksi mukavan yksimielisiä ja vielä viismarkkaset eivät ole tänne tietään löytäneet. Pitänee varmaan itse tiedustella, että haluavatko tekijämiehen, niin saisi itsekin vähän sivutuloja copy-pastettaessa sitä oikeaa totuutta, josta länsimaissa ei uskalleta kertoa.