Kiekko-Espoon talousseuranta

  • 1 324 712
  • 5 817

Kippe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko jollain muistikuvaa, minkä arvoisena liigaosake on muilla osakkailla taseessa? Jos Bluesin konkurssipesä ei pysty realisoimaan omaansa tuohon hintaan, se voi hyvinkin vaikuttaa kaikkien tilinpäätösten uskottavuuteen.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Ei sekään huono skenaario olisi, että esimerkiksi Jukurit ostaisi liigaosakkeen konkurssipesästä tyyliin 1,8 MEUR ja näin samalla kuittaisivat Jääkiekko Espoon puuhastelijoiden kuprun velkojien suuntaan.
Jukureilla (kuten myös Sportilla ja KooKoolla) on viisi vuotta aikaa maksaa liigaosake ja sellainen järjestely ei onnistu konkurssipesän kanssa.
 
Ei sekään huono skenaario olisi, että esimerkiksi Jukurit ostaisi liigaosakkeen konkurssipesästä tyyliin 1,8 MEUR ja näin samalla kuittaisivat Jääkiekko Espoon puuhastelijoiden kuprun velkojien suuntaan. Sitten vaan jostain alemmista sarjoista uuteen nousuun, niin olisi ainakin aikaa pistää perusasiat kuntoon.
Eiköhän Liigalla ja Jukureilla ole sopimus liigaosakkeen ostamisesta Liigalta. Liiga tuskin vapaaehtoisesti luopuisi tuosta 1.8 miljoonasta eurosta joka heille päin on tulossa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Onko jollain muistikuvaa, minkä arvoisena liigaosake on muilla osakkailla taseessa? Jos Bluesin konkurssipesä ei pysty realisoimaan omaansa tuohon hintaan, se voi hyvinkin vaikuttaa kaikkien tilinpäätösten uskottavuuteen.

Ilveksellä 1.8 miljoonaa, muistaakseni TPS:llä samaten, KalPalla 1,2 tms.

Tämähän tässä on mielenkiintoista, että miten tää prosessi vaikuttaa osakeen arvostukseen eli useamman seuran taseeseen. Ilves esim kikkaili tällä pääomansa plussalle viime tilinpäätökseen.
 

Tuamas

Jäsen
Onko jollain muistikuvaa, minkä arvoisena liigaosake on muilla osakkailla taseessa? Jos Bluesin konkurssipesä ei pysty realisoimaan omaansa tuohon hintaan, se voi hyvinkin vaikuttaa kaikkien tilinpäätösten uskottavuuteen.

Arvostus on välillä 100€-1,9milj€.

Nyrkkisääntönä se, mitä vakavaraisempi seura, sitä pienempi arvostus.

Ainakin Ilves ja Blues ovat arvostaneet osakkeen tappiin ja TPS yli miljoonaksi.

Ässillä muistaakseni 100€ ja Lukolla samaa luokkaa.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Ennemminkin minua ainakin kiinnostaa Liiga osakkeen arvostuksen sijaan, se paljonko sitä on käytetty mm. lainojen vakuutena. Tulokset voi olla mitä vaan, mutta kun sitä rahaa tarvitsee sinne pankkitilille mistä ne laskut maksetaan. Nyt kun tuolta lävähtääkin muutamalta joukkueelta taseesta miltsin verran pois, niin siinä voi ensinnäkin hätäisimmät olla postittelemassa konkurssihakemuksia (minä olisin velkojana ainakin), mutta pahimmassa tapauksessa voidaan alkaa kaataan melkoista korttitaloa. Siis mikäli tätä osaketta on käytetty lainoja vastaan vakuutena, mitä hyvin suurella todennäköisyydellä onkin tehty, kun ei noilla joukkueilla kauheasti muuta omaisuutta ole. Ei sille sen kirjaamiselle taseeseen miljoonana, tai suuremmasta arvosta olisi muutoin karmeasti järkeä. Sillä kun ei makseta yhtään laskua, vaikka toki pääoman painumisen miinukselle välttääkin.

Tästä päästäänkin sitten sellaisiin skenaarioihin (huom mikäli. sitä lainaa on otettu), kuin velallisen epärehellisyys, petos, erinäiset kirjanpitorikokset, niin yritysten, kuin tilitoimistojen taholta jne. Että se on vähän sellanen juttu, että jos siellä Liigassa on joku fiksu hommissa, niin luulis olevan aika kiirus soitella sen perään, että mitä kaikkea sillä 1.8miljoonan euron taseeseen kirjatun lapun tuomaa varallisuutta vastaan ollaankaan puljailtu. Siinä voi pikaseen olla halvempaa, että Liiga hissunkissun ostaa kiltisti sen osakkeen pois ja lopettaa laukomasta typeryyksiä julkisuuteen, ennen kuin alkaa oikeasti joukkueita putoilla kuin kärpäsiä.

Mutta vähintään voimme ainakin odotella äärimmäisen mielenkiintoisia aikoja tulevaisuudessa, kun sieltä aletaan tekemään alaskirjauksia ja todellisten tappioiden määrät paljastuu. Mikäli ei ala näkyä, niin eiköhän joku sen tutkintapyynnön asiasta tee. Pallohan on toki edelleen Salonojalla/Liigalla, maksaa se osakkeen reaalinen hinta.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Onko tästä jotain muutakin kuin "YLEn saamien tietojen mukaan"? Siis että KooKoo maksaa osakettaan suoraan TV-rahoista.

Ei ole muuta lähdettä kuin tuo YLE:n Juttu :) käsittääkseni kuitenkin KooKoo ei ole korjannut ylen tietoja että maksu hoidettaisiin jollain muulla tavalla? Sportiltahan Hiltunen mainitsi että sitä ei peritä sportin TV raha osuudesta.
 
Jukurit maksaa liigaosaketta osamaksulla usean vuoden ajan SM-liigan tv-sopimuksesta saamillaan rahoilla kuten KooKoo ja Sportkin tekevät.
Tiedän, saman rahan Liiga siitä saa vaikka se maksetaan osissa. Jos Jukurit ostaisi osakkeen konkurssipesästä ei Liiga saisi mitään. Pointtini oli alunperin se, että tuskin Jukurit ostaa pesästä osaketta kun heillä on jo sopimus Liigan kanssa osakkeen ostosta heiltä. Ja Liiga tuskin tuota sopimusta suostuu purkamaan.
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Mitä Salonojan pitäisi maksaa liigaosakkeesta? Osake on maksanut 1,8 miljoonaa, mutta se on arvoton ilman lisenssiä. Lisenssin myöntää Liiga, joka taas sen myöntääkseen asettaa osakkeen haltijalle läjän ehtoja. Joita se ei oikeasti edellytä, ei ainakaan valvo.

Idea on siis seuraava: urheilullisesti ja taloudellisesti kyvykäs seura ostaa liigaosakkeen ja joukkueelle (yhtiölle) myönnetään lisenssi. Joukkue ryhtyy pelaamaan Liigassa. Hyvä hyvä. Mutta koska osake on viraton ilman, että lisenssin edellytykset täyttyvät, on osake arvoton ilman lisenssiä. Jääkiekko Espoo Oy:n konkurssipesässä on osake, joka on taseessa tuon 1,8 miljoonaa. Koska ko. paja on konkassa, osakkeen arvo määräytynee tarjousten perusteella. Ketkä ovat kyvykkäitä ja halukkaita (ei Jokerit, ei vielä) pelaamaan Liigaa? Nyt? Siis tietysti niistä joukkueista, jotka eivät vielä siellä pelaa. Ei tule mieleen kuin TuTo ja meidän Jussin tuleva joukkue. Ja TuTon suhteen on muistettava, etteivät uudet joukkueet oikeastaan ole ostaneet liigaosaketta, vaan ovat suostuneet alennettuun tv-maksuun määräajaksi. Tuskin TuTo kykenee laittamaan 1,8 miljoonaa tiskiin, jos eivät Sport, KooKoo tai Jukuritkaan pystyneet. Paljonko on siis osakkeen "käteishinta"? Ehkä puoli milliä? Konkurssipesälle kun ei enää esitetä mitään "maksetaan jos jaksetaan"- lupauksia. Kaikki, mitä Jussi maksaa markkinahinnan yli, on hyväntekeväisyyttä.

Liiga on sotkenut itsensä suohon, paska taloustilanne, Liigan omat talouskuprut ja osakkeen linkittäminen lisenssiin on saanut aikaiseksi aikamoisen sopan. Vielä kun Liigan tj ja pj sopivasti molemmat osottautuivat osaamattomaksi tolvanoiksi. Kuka edes johtaa Liigaa? Niinku oikeesti?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Arvopapereille kirjataan kirjanpidossa arvonalenemista vasta silloin kun niitä myydään ostohintaan nähden tappiolla.

Olin käsityksessä että tämä koskee vain listattuja arvopapereita mutta ilmeisesti olin väärässä.

Jerekin voisi halutessaan liittyä vaikka Jussin kelkkaan, jos kerran oikeasti on huolissaan Jere Lehtinen murehtii Bluesin konkurssia: "Paljon koskettaa"
Mutta jos ei kiinnosta niin sen paidan vois sitten vaikka "sulattaa"!

Jere Lehtisen nimen sotkeminen tähän konkurssiin noilla sanankääntein on aivan täydellinen rimanalitus. Ylläoleva lisäys ei asiaa juurikaan paranna.

Hävettää että tällaista pitää täältä lukea.

Juurikin näin, aivan käsittämätöntä tuubaa tämäkin ketju tuottaa. Siinä kohtaa kun Jere toi Stanley Cupin Espooseen Länkkärille (eikä mihinkään väsyneeseen alajuoksun tuppukylään) pikkujunnujen kosketeltavaksi v. 1999 niin aika moni taapero on saanut ison sysäyksen lätkäuraansa, ehkäpä joku nykyisistäkin Bluesissa kasvatuksen saaneista ammattilaisista.

Tässä nyt vähän pelottaa nuo Esarin ja Jussin keskinäiset välit. Esarhan kuitenkin edelleen hallinnoi Areenan liiketoimintaa, joten voi periaatteessa pyytää Jussin omistamalta seuralta ihan millaista vuokraa tahansa Jussin omistaman Areenan käytöstä. Ja oikeastaan käytännössä jopa estää Jussin omistaman joukkueen pelaamisen Jussin omistamassa Areenassa.

Ja jos nuo Areenan käyttöehdot on ollut alun perin kohtuuttomia TMA:lta JE:n suuntaan, JE:n kanssa hyvin lähellä oleva Esar saattaa muodostua Jussille oikeasti ongelmaksi...

Esar on saneerauksessa ja Bluesin konkurssin myötä senkin jatko on pyhän hengen varassa, teoriassa voi rimpuilla ja yrittää kiristää mutta käytännössä vipuvarsi on olematon. Esarilla on velvoitteita Jussin TMA:n suuntaan ja ilman Bluesia niistä tuskin selvitään, jos sopuratkaisuun ei päästä niin TMA voi käsittääkseni hakea oikeudelta saneraauksen purkua muuttuneiden olosuhteiden takia.

Mikä on JE Oy:n omistusosuus Esar Oy:stä? Sekin lienee melko merkittävä, jos siitä osuudesta on saatu 600 000€ tarjous Tagen toimesta. Jotenkin luulisi, että Esarinkin taru on aikalailla lopussa tätä myöten?

Itseasiassa missään ei ole konkreettisesti sanottu että JE Oy:llä on omistusosuus Esarista, konkurssipäätöksen selittelyosiossa Tagen Efterin lausunnoista voi tällaisen käsityksen saada mutta käsittääkseni siinä viitattiin vain siihen että Esarin ja JE:n omistajat ovat samoja ja sitä kautta JE:n omistajat yrittävät saada lisärahoitusta, ei sitä että JE omistaisi Esaria.

Kenelle tv-rahat maksetaan?
Lisenssin vai osakkeen haltijalle?

Väittäisin että molemmat tarvitaan, muutenhan joku voisi ostaa osakkeen vaikkapa 3M€ summaan ja nauttia 900K€ tv-sopparin tuloista ilman että omistaa liigajengiä.
 

MrBluus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Itseasiassa missään ei ole konkreettisesti sanottu että JE Oy:llä on omistusosuus Esarista, konkurssipäätöksen selittelyosiossa Tagen Efterin lausunnoista voi tällaisen käsityksen saada mutta käsittääkseni siinä viitattiin vain siihen että Esarin ja JE:n omistajat ovat samoja ja sitä kautta JE:n omistajat yrittävät saada lisärahoitusta, ei sitä että JE omistaisi Esaria.
Konkurssipäätöksessä lukee seuraavasti:

"Jääkiekko Espoo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tage Johansson on kuultaessa kertonut, että ostotarjous ESAR:in osakkeista on päänavaaja osakeyhtiön rahoituksen järjestämisessä. Kun tämä sopimus toteutuu tulee muita rahoittajia mukaan. Johansson uskoi, että tämän sopimuksen perusteella Jääkiekko Espoo Oy tulisi saamaan 600.000 euroa. Tämän jälkeen kaksi muuta rahoittajaa ovat valmiit sijoittamaan yhtiöön rahaa, toinen 600.000 euroa ja toinen 300.000 euroa."

Eli ostotarjous on tehty ESAR:in osakkeista, jotka omistaa Jääkiekko Espoo Oy? Vai onko ostotarjous tehty Jääkiekko Espoon omistajille heidän henkilökohtaisista osakkeista josta lupautuivat sijoittamaan saadun pääoman suoraan Jääkiekko Espoo Oy:öön.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Eikös ne TV-maksut makseta niille joukkueille, joiden pelejä näytetään. Eli liigassa pelaaville joukkueille. En tiedä onko jossain sopimuksessa sitten määritelty, että pitää olla osake. Tavallaan se on turhaa koska se osake on jo pelaamisen edellytys. Sama koskee lisenssiä.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Konkurssipäätöksessä lukee seuraavasti:

"Jääkiekko Espoo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tage Johansson on kuultaessa kertonut, että ostotarjous ESAR:in osakkeista on päänavaaja osakeyhtiön rahoituksen järjestämisessä. Kun tämä sopimus toteutuu tulee muita rahoittajia mukaan. Johansson uskoi, että tämän sopimuksen perusteella Jääkiekko Espoo Oy tulisi saamaan 600.000 euroa. Tämän jälkeen kaksi muuta rahoittajaa ovat valmiit sijoittamaan yhtiöön rahaa, toinen 600.000 euroa ja toinen 300.000 euroa."

Eli ostotarjous on tehty ESAR:in osakkeista, jotka omistaa Jääkiekko Espoo Oy? Vai onko ostotarjous tehty Jääkiekko Espoon omistajille heidän henkilökohtaisista osakkeista josta lupautuivat sijoittamaan saadun pääoman suoraan Jääkiekko Espoo Oy:öön.

Tätä juuri tarkoitin. Missään ei sanota että JE omistaa Esaria vaan että Esarin osakkeiden myynnillä JE:n omistajat saisivat massia jota sijoittaa JE:n ja joka toisi lisää rahaa muilta sijoittajilta.

Jos JE Oy omistaa Esarin osakkeita niin se löytyy myöhemmin konkurssipesän asset-luettelosta, epäilen vahvasti ettei näin tosin ole.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Eikös ne TV-maksut makseta niille joukkueille, joiden pelejä näytetään. Eli liigassa pelaaville joukkueille. En tiedä onko jossain sopimuksessa sitten määritelty, että pitää olla osake. Tavallaan se on turhaa koska se osake on jo pelaamisen edellytys. Sama koskee lisenssiä.

Jotta saat tv-tuloja sinun pitää olla Liiga Oy:n osakas ja sinun pitää omata lisenssi pelata liigassa. Ilman osaketta et voi saada lisenssiä mutta teoriassa ilman lisenssiä voit silti omistaa osakkeen.

Käytännössä pitää olla molemmat että saat fyffeä tv-sopparista.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Toisaalta Esar omisti JE:n osakkeita joten miksei myös toisinpäin. Vai onko JE maksanut vuokria osakkeina?

Omisti vai vielä omistaa?

Jos Esar omistaa JE:n osakkeita ja JE on konkassa, arvo menee nollaan. Tämäkin voi vaikuttaa Esarin saneerauksen jatkumiseen, joskin se on pienempi ongelma vrt. liiketoiminnan kannattavuus ilman Bluesia.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Omisti vai vielä omistaa?
Nykytilannetta en tiedä, mutta Invesdorin annin aikaan osakasluettelossa oli Esar ihan kohtuullisella omistuksella. En nyt muista paljonko niitä osakkeita oli, mutta olisko ollut niin, että muutamia prosentteja oli omistus. Vaikea kuvitella että niitä olisi sittemmin myyty.
 

Toni85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen jääkiekko oikeissa käsissä
Hesarin juttu aiheesta jossa mielenkiintoinen yksityiskohta: Bluesin armonaika päättyi, konkurssi pysyy voimassa ja pelastajaa ei löytynyt | Urheilu | HS

Ainakin rahankeruussa Blues vaikutti olevan tosissaan, kun se pelasi kotiottelunsa Metro-areenassa ja vaati kokoonpanon ulkopuolelle jääneitä pelaajiaan maksamaan pääsylipusta.
Tähän saatiin vastine Bluesilta Facebookissa ja pari päivää sitten myös Iltalehdessä. Hesarin toimittajana oli Heikki Miettinen, jolla on minun muistukuvan mukaan herne molemmissa sieraimissa, kun Bluesista kirjoittelee..
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Esar oli Jääkiekko Espoo Oy:n suurin yksittäinen omistaja, 16,97% oli omistusosuus.

Toisin päin? Eli siis JE oli suurimpia Esarin omistajia. TMA (eli Jussi käytännössä) oli taas JE:n suurimpia omistajia?

Edit: Katos vaan, olit ihan oikeassa. Tuo oli mennyt aiemmin ohi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös