No niin. Viikonlopun järktytyksestä on pikkuhiljaa päästy yli, joten ehkäpä sitä nyt uskaltaa tänne jo jotain kirjoittaa.
Joukkueen kokonaisvaltainen suorittaminen. Tämä on hyvää, koska runkosarjassa ollaan kahden parhaan joukossa. Tämä ei muuksi muutu. Fanin sydäntä raastava tehtävä on tietysti elää mukana hyvinä ja huonoina aikoina. Sitä tässä ketjussa on nyt tehty ja mielestäni parannuskohteet on hyvin tunnistettu useamman kirjoittajan toimesta. Niistä alla omia mietteitä.
Kurittomuus
Kiekko-Espoo on onnistunut myös tottamaan sarjan kärkipaikan jäähyissä: 17,32 per ottelu. Tämä siis tarkoittaa epäsuorasti 17 minuuttia ja 19,2 sekuntia alivoimaa (kannatta lukea pidemmälle ennen kommentointia kympeistä). Toisena on TUTO ja heillä tuo luku on melkein puolitoista minuuttia vähemmän. Kolmantena ja neljäntenä olevat oleva FPS ja Ketterä pääsivät 14,20 ja 14,07 minuuttiin ottelua kohden. Näihin kahteen verratuna pelataan siis reilu minuutti enemmän alivomaa per erä. Hermeksellä ja KOOVEElla on vähiten jäähyjä (10,04 ja 9,96). Näitä vastaan pelataan alivoimaa keskimäärin reilu kaksi minuuttia enemmän per erä.
Noh kokonaismäärä ei tietysti kerro kaikkea. Vitosia Kiekko-Espoo onnistui haalimaan runkosarjassa yhteensä 5 kappaletta. Ottelu-/pelirangaistuksia on saman verran. Toiseksi "paras" tässä oli Peliitat kolmella. Huomiona sellainen, että KeuPalla näitä ei ole yhtään. Kymppitilastokin varmaan voitetaan lukemalla 13 yhdessä TUTOn kanssa. Tällä hetkellä toista sijaa jakavat Ketterä, Hokki, IPK ja Lohi. Pikkukakkosten tilaston voittanee Ketterä. Imatralaiset ovat nyt ottaneet kakkosia 140 kpl ja jäljellä on vielä yksi ottelu. Kivikovalla lukema 143 ja FPS:llä sekä TUTOlla 141. Hermeksellä ja peliitoilla molemmilla 97 kpl.
Puolivälierissä vastaan tulee joku nelikosta K-Vantaa, TUTO, Hermes, Peliitat. Näihin vertailtaessa jätetään kympit ja otteliu-/pelirangaistukset pois, koska niistä ei tule alivoimaa. Tästä saadaan keskimääräinen ottelukohtainen alivoima-aika per joukkue.
- Kiekko-Espoo 9,9 (9 min 54 s)
- TUTO 9,7 (9 min 42 s)
- Kiekko-Vantaa 8,0 (8 min)
- Hermes 7,4 (7 min 24 s)
- Peliitat 6,7 (6 min 42 s)
Samalla tahdilla TUTOlle ei anneta hirveästi etumatkaa ja Lohellekin vaan vähän alle kaksi minuuttia per ottelu. Peliittoja vastaan luku onkin sitten jo yli minuutti per erä.
On täysin selvää, että tällaista etumatkaa ei voida pudotuspeleissä antaa. Varsinkaan, kun sarjat ova lyhyitä, jolloin yksikin maali merkitsee paljon.
Joukkuepelaaminen
Muutama perusasia ensialkuun. Joukkuueen tulee puolustaa ja hyökätä viisikkona. Puolustajien tulee nousta tukemaan hyökkäystä ja vastaavasti hyökkääjien on tarjottava avausmahdollisuutta tarpeeksi alas. Samalla on tärkeätä, että jokaisella ns kaistalla (molemmat laidat ja keskusta) löytyy pelaaja. Hyökätessä tämä venyttaa vastustajan puolustusta niin, että rakoja löytyy helposti. Eritoten hyökkäyssinisestä ylitettäessä tämä korostuu.
Tähän on vähän hankala löytää tilastoja, mutta hyvänä mittarina toimii ylivoimahyökkäysten määrä. Toinen käytännöllinen mittari on kiekon tuonti hyökkäysalueelle vs heitto päätyyn ja perään. Molemmissa vastustaja on lähes joka ottelussa ollut edellä. Ensimäisessä syynä on se, että viisikon väliset etäisyydet kasvavat liian pitkiksi. Tällöin hyvin organisoitunutta joukkuettava vastaan kärjistetysti hyökätään kolmella ja puoluestetaan kahdella. Tuo jälkimmäinen taas kertaa kahdesta asiasta. Ensimmäisenä heikosta avauspelaamisesta johtuen kiekkoa ei saada vapaalle pelaajalle, joka olisi vauhdissa oikeaan suuntaan. Toisena tuen puuttuminen. Kolmen hyökkääjän leveässä rintamahyökkäyksessä ei käytännössä ikinä tarvitse heittää kiekkoa päätyyn, vaan aina löytyy syöttöpaikka. Liian usein nähdään kuinka kaikki kolme hyökkääjää ylittävät sinisen muutaman metrin etäisyyksillä. Tällainen hyökkäys on helppo sumputtaa kulmaan.
Huolimattomuus / haluttomuus
Tätä voidaan mitata hyvin kolmella asialla. Syöttöjen laatu, syöttöjen vastaanottaminen ja syöttöjen helppous. Viimeksi mainitusta aloittaen, pitää olla malttia antaa se ensmmäinen helppo syöttö. Tätä toki helpottaa, kun viisikko on kasassa. Liian usein pakki nostaa omalle siniselle jalalla, jonka jälkeen painetaan punaiselle saakka ja kiekko ammutaan päätyyn. Toinen vaihtoehto on yrittää ns vapauttavaa syöttöä, jolla saadaan vaikkapa läpiajo. On sanomattakin selvää, että tämä on aika vaikea ratkaisu. Ääritapauksessa haetaan "no look" syöttöä rystyltä selän takaa, kun ei vaan viitsitä tehdä asioita kunnolla. Ensimmäisen syötön ei tarvitse olla viittä metriä pidempi. Tuo syöttöjen vastaanottamine sitten liittyy vain ja ainoastaan keskittymiseen. Jokainen tällä tasolla pelaava pelaaja osaa ottaa syötön vastaan. Toki niskaan satelevat kaaliperhoset ovat oma lukunsa.
Mitäs sitten, kun se ensimmäinen helppo syöttö on annettu ja vastaanotettu? Tämän jälkeen viisikon eheys on kaikki kaikessa. Pitää olla mahdollisuus edetä itse tai syöttää. Eteneminen vaatii sen, että syöttö on vastaan otettu vauhdissa oikeaan suuntaan. Seuraava syöttö sitten vaatii sitä, että on joku jolle antaa seuraava helppo syöttö. "Oppikirjan" mukaan kiekko tulisi käyttää keskellä ja hyökkäyssininen ylittää rintamana siten, että kiekko tuodaan laidasta.
Suoritusten tasaisuus
Parhaimmillaan joukkue suorittaa hyvin. Työmäärä on toki valtava, kun kiekkoa joudutaan räiskimään, mutta kokonaista peliä, tai edes erää, ei peli pysy kasassa. Omalla mutulla sanoisin, että yleisin syys on ollut jäähy. Joko vastustaja ottaa jäähyn ja peli passivoituu ylivoimalla, joka sitten jatkuu tasakentällisin ja paino piste siirtyy omaan päätyyn. Toinen on oma jäähy, jonka jälkeen kiekolliseen peliin ei oikein löydetä punaista lankaa. Mielestäni tähän syynä on pelitavan puute ja henkinen puoli. En osaa sanoa miten tuota jälkimmäistä pystytään parantamaan.
Täältä ruudun takaa on toki helppo huudella, mutta kyllähän nuo kaikki suoraan tai epäsuorasti valmennukseen viittaavat.
Kevään pituus riippuu noista yllä mainituista neljästä asiasta, jotka kaikki liittyvät toisiinsa. Ikävä todeta, mutta onhan tuo sellainen noidankehä, että vaikea uskoa sen korjautuvat sormia napsauttamalla. Joukkueessa on kuitenkin niin paljon yksilötaitoa, että uskon Kivikovan löytyvän neljän parhaan joukosta pölyn laskeuduttua. Sarjanousijalle se ei ole ollenkaan huono suoritus. Mitalikin on ihan mahdollinen, mutta se vaatii jo huomattavaa tason nostoa. Silloin pitää kuitenkin voittaa joku nelikosta JoKP, Ketterä, IPK, KeuPa.