Aleksei Morozovista on ilmeisesti tulossa KHL:n uusi presidentti:
Источник: Морозов станет новым президентом КХЛ - Новости - Allhockey.ru
Morozovilla oli komea pelaajaura: kaksi MM-kultaa, olympiahopea ja kaksi Gagarin Cupin voittoa.
Uuden puheenjohtajan pitäisi pystyä nostamaan KHL:n tasoa. Sarjan taso on laskenut viime vuosina, eikä sarjassa oikein enää ole yhtä hohdokkaita joukkueita ja pelaajia kuin siellä oli parhaimmillaan mennävuosina. KHL:n "kultakaudella" sarja oli kärjen osalta erittäin kova ja siellä pelasi pelaajia joita ei sarjassa enää tätä nykyä näe. Esimerkiksi Jaromir Jagr oli Omskissa pelatessaan edelleen yksi maailman parhaita pelaajia. Aleksandr Radulov pelasi KHL:ssä monta kautta parhaassa peli-iässään, jolloin oli minusta viiden parhaan oikean laiturin joukossa koko maailmassa. Myös Ilja Kovaltshuk oli SKA:ssa pelatessaan vielä huippupelaaja koko maailmankin tasolla. Kazanin huippuhetju Zaripov-Zinovjev-Morozov oli parhaimmillaan maaginen, eikä sarjassa ole nyt lähellekään vastaavia ketjukokonaisuuksia missään seurassa.
Pietarin SKA:lla oli kaudella 13-14 myös aivan maaginen hyökkäys: Kovaltshuk, Artemi Panarin, Vadim Shipatshev, Jevgeni Dadonov, Roman Cervenka, Jimmie Ericsson, Tony Mårtensson, Patrik Thoresen, Viktor Tihonov (voitti samalla kaudella MM-kisojen pistepörssin) ja Anton Burdasov. Tätä nykyä SKA:n ykkösketjussa viilettävä Jevgeni Ketov pelasi tuolloin SKA:n nelosketjussa. Tätä nykyä sarjassa yksikään joukkue ei voi edes haaveilla tällaisista tähtinipuista, koska Kovaltshukin ja Panarinin, tai edes Dadonovin kaltaisia pelaajia ei ole enää pystytty pitämään sarjassa.
Sarjan pitäisi pystyä nostamaan nyt uudelleen profiiliaan, mutta miten? Mihin suuntaan sarjaa pitäisi kehittää?
Ainakin venäläisseurojen ulkomaalaiskiintiö pitäisi nostaa viidestä esim. seitsemään. Koska useampi venäläinen nuori lähtee nyt P-Amerikkaan kuin 5-10 vuotta sitten, ei sarjan tason säilyttämiseen/nostamiseen ole muuta nopeaa keinoa kuin ulkomaalaiskiintiön nostaminen. Nyt venäläiset suurseurat kahmivat parhaat venäläispelaajat itselleen, kuten myös parhaat ulkomaalaiset. Heikommat seurat kuten Severstal joutuvat pelaamaan hyvinkin vaatimattomilla kokoonpanoilla. Ulkomaalaiskiintiön nostaminen alentaisi myös parhaiden venäläispelaajien järjettömiä palkkavaatimuksia, ja mahdollistaisi sen että heitä riittäisi enemmän myös keskitason ja häntäpään seuroille.
Toinen pidemmän ajan projekti täytyy olla juniorityön laadun parantaminen. Venäjä kyllä on menestynyt hyvin junioreiden arvoturnauksissa viime vuosina, mutta ongelmana on se että liian moni juniori karkaa P-Amerikkaan jo alle varausikäisenä eikä KHL tai venäläinen jääkiekko hyödy heistä mitään. Useimmiten nämä ovat vielä ikäluokkansa parhaimmistoa. Heidät pitäisi saada jäämään Venäjälle mielellään vähintään varausikään asti, mutta vielä mieluummin 21-24 vuotiaaksi. Artemi Panarinin esimerkki sopii tähän hyvin.
Lisäksi massaa pitäisi saada nykyistä enemmän kärjen taakse. Sitä massaa, joka ei ole riittävän hyvä NHL;ään mutta pärjää hyvin EHT-tasolla. Tällaisia "bogdankiselevitshejä" ja "mihailgrigorenkoja". Venäjälle on rakennettu hyvinkin paljon uusia jäähalleja viime vuosien aikana, joten ilmeisesti siellä on myös tavoitteena jääkiekon yleisen tason ja massan kasvattaminen. Nyt aivan nuorimmissa ikäluokissa on tullut lupaavia tuloksia, esimerkiksi Venäjän U16-maajoukkue voitti nuorten olympiakisat näytöstyyliin muutama viikko sitten (Suomi kaatui välierässä 10-1 ja USA finaalissa 6-1). Myös U17- ja U18-joukkueet ovat pelanneet tällä kaudella mainiosti. U20-joukkue oli myös pelillisesti paras joukkue vuodenvaihteen U20 MM-kisoissa, vaikka hävisi finaalin. Mutta mitään johtopäätöksiä ei näistä tuloksista voi vielä tehdä, koska kyseessä saattaa olla vain yksittäiset hyvät ikäluokat.