Eihän Pietarissa kiekko ole ns. koskaan ollut merkittävän iso laji, ei edes (tai oikeastaan varsinkaan) neuvostoaikaan.
Kyllä jääkiekko on ollut iso laji Leningradissa/Pietarissa (hyvä kakkonen jalkapallon jälkeen). Itse satuin aloittamaan SKA :n seuraamisen 1985 ja jo seuraavaan kauteen osui toinen (ja toistaiseksi viimeinen) seuran mitalikausista. Silloin oli katsojia hyvin ja he tiesivät paljon lajista. Katsomo eli peleissä mukana aivan erilailla kuin nykyään.
Toki myös jääkiekon taso oli paljon parempi kuin nykyään. Oli onni nähdä huippukuntoisten Makarovin, Krutovin, Larionovin, Fetisovin ja muiden pelaavan. Mm. nykyinen Latvian maajoukkueen ja HK MVD valmentaja Oleg Znarok jäi elävästi mieleen nopeana väkkäränä. Eivätkä SKA :n pelaajat kovin paljon jääneet heistä jälkeen.
Leningradin kiekkoilun kasvatteja olivat kirkkaimpina tähtinä Nikolai Drozdetskij, Aleksei Kasatonov, Aleksei Gusarov, Evgeni Belosheikin. Aina kun pelaaja kehittyi, niin hänet vietiin Moskovaan. Tämä ryöstäminen ei tehnyt hyvää kaupungin kiekkoilulle. Pienistä resursseista johtuen lahjakkaita omia pelaajia ei olisi ollut pois annettaviksi.
Neuvostoliiton hajoaminen teki tuhonsa Pietarin kiekolle kun taloudelliset satsaukset olivat olemattomat. Kotihallina 1990 -luvulla oli jopa Dvorets Sporta SKA ,johon mahtuu 1500 katsojaa. Jubileiniin ja SKK ei ollut mitään asiaa kun ne olivat "tuottavammassa" käytössä mm. torina.
Katsojakunnan rakenne on vaihtunut totaalisesti 80 -luvun jälkeen. Silloin peleissä kävi lähes yksinomaan miehiä, jotka olivat kiinnostuneita pelistä, eivätkä oheistapahtumista. Katsomossa ei tehty mitään aaltoliikkeitä, jotka ainoastaan häiritsevät pelin katsomista. Jääkiekon seuraamisen kulttuuri on ottanut ison askeleen pois siitä oleellisesta, eli pelistä itsestään.
Katsojakunnan muutos alkoi suunnilleen samaan aikaan kuin OMON otti järjestyksenpidon halleissa.
Nyt peleissä käy ihmisiä, joilla ei ole mitään käsistystä edes säännöistä. Saati sitten pelin hienouksista. Siellä käydään katsomassa muita ihmisiä, aistimassa tapahtumaa. Suurimmalle osalle tuntuu olevan aivan sama mitä kaukalosssa tapahtuu ja kuka pelaa.
Ledovoi Dvorets on liian suuri halli silloin kun peli ei kulje ja/tai wannabee katsojia ei kiinnosta. Jubileiniin saisi paljon paremman tunnelman. Ei ole sattumaa, että sunnuntain pelissä Jubileiniissa oli fanikatsomossa lakana "Takaisin kotona"!
Jalkapallo tietenkin jyrää harrastaja- ja kannattajamäärissä kiekon, sillä jokainen on joskus päässyt potkimaan palloa. Luistelemaan taas ei pääse tämänkään päivä Pietarissa läheskään jokainen. Olosuhteet ovat sitä luokka, että vain murto-osalla koululaisista on joskus luistimet jalassa.
Nyt näyttää pahasti siltä, että katse on käännettävä ensi kauteen. Toivottavasti Gazprom jatkaa satsauksiaan ja toivottavasti he miettivät mihin rahat käytetään. Ei ole mitään järkeä ostaa veteraani-ikäisiä pelaajia, jotka tulevat tekemään viimeistä kunnon tiliään.
Tällä kaudella ei joukkueen mukana pidetty sääntöjen sallimia MHL -ikäisiä pelaajia (poikkeuksena Gimbatov). Mr Smith oli sitä mieltä, että heistä ei ole mitään hyötyä joukkueelle. Olen kuitenkin sitä mieltä, että esimerkiksi kolmosmaalivahtina olisi 38 -vuotiaan Jazanovin sijaan voinut olla joku neljästä organisaatiossa olevasta parikymppisestä maalivahdista. Eikä Sokolovkaan ole elämänsä kunnossa. Olisi suonut näytönpaikkoja nuorille.
Valmentajakysymys on se, jota A. Medvedjevin toivoisi miettivän pitkään. Suomalaisella (esimerkiksi Heikkilä) tyyppisellä valmentajalla, joka osaa kehittää nuoria pelaajia edustusjoukkueen mukana olisi käyttöä.