Ketjulottoa kaudella 2010-2011

  • 126 418
  • 496

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sitähän noilla ketjuarvonnoilla koitetaan yleensä juuri saada, että arvotaan ne kentälliset melkein kokonaan uusiksi niin vastustajan peluutus menee sekaisin, eivät voi pelata ketju ketjua vastaan, varsinkin vieraspeleissä ihan kannattavaa sotkea kenttiä. Turha sitä lyödä päätä seinään jos vastustaja nollaa parhaat ketjut kokoaja, toki omakin peli voi mennä lopullisesti sekaisin jos ketjuja muutellaan.

JYP:n pelajat ovat pelanneet niin kauan toisiensa kanssa, että melkein jokainen tuntee toisensa ja pystyvät pelaamaan eri ketjukaveiden kanssa kun touhu on jo tuttua. Jos oma peli ei toimi niin ei noilla yleensä ainakaan huonompaan suuntaan peliä ole saatu. Esimerkkinä juuri viime kotipeli jossa ylivoimaan pistettiin J.Virtanen- Riska - Tuppurainen ja napsahti kohdilleen ja ketju teki pari maalia.

Itseä ei ainakaan härnää jos muutoksia tehdään jos homma ei voin yksinkertaisesti toimi. Monesti näkee kun valmentajat luovuttavat tappioasemassa ja jatkavat semoilla tutuilla ketjuilla ja eivät edes välttämättä ota aikalisää. RD taas tuntuu herättelevän joukkuetta jopa johtoasemassa jos homma ei toimi ketjumuutoksilla. Aluksi pieniä muutoksia kuten hytösen ketjun sisäiset muutokset tai pesosen nostaminen/tiputtaminen nelosketjuun ym..

Tärkeintä on saada vakioketjut kun pudotuspelit alkaa, sitäennen voi isojakin muutoksia tehdä sen mukaan miten pelit menee
 

PiippuVille

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei ihan, mutta sama periaate löytynee RD:n iPhonesta. Siellä varmaan on sellainen ohjelma johon on valmiiksi laitettu hyökkääjät omaan kategoriaan ja puolustajat omaansa. Siellä ohjelma rullaa ja syntyy uusia ketjuja nopeasti.

Sitten ottelun jälkeen voi RD kommentoida, että "vastustaja ei voi skoutata sitä kun mekään ei tiedetä mitä sieltä on tulossa".


Riston i Phonesta vain unohtunut deletoida Sipiläisen nimi!
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Riston i Phonesta vain unohtunut deletoida Sipiläisen nimi!
Mitä ihmettä Sipiläinen on sulle tehnyt? Kussut sun muroihin, ei nauranut sun vitseille tai jotain? Sun naista Sipi ei ainakaan vienyt kun Sipi on onnellisesti naimisissa ja pienen pojan isä.

Koita nyt jo ymmärtää että Sipiläinen on joukkueelle arvokas pelaaja ihan siinä missä esimerkiksi Pihlström on. Kyseiset pelaajat ovat vain eri roolin pelaajia. Sipi on roolipelaaja jos kuka ja tekee pyyteettömästi töitä illasta toiseen. Ei ehkä tehoile kovinkaan paljon, mutta se ei Sipin päätehtävä olekaan. Ehdottomasti erinomainen nelosketjun laituri liigatasolla.
 

Marcus Juslin

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Riston i Phonesta vain unohtunut deletoida Sipiläisen nimi!
Sipiläinen on joukkueelle arvokas pelaaja ihan siinä missä esimerkiksi Pihlström on. Kyseiset pelaajat ovat vain eri roolin pelaajia. Sipi on roolipelaaja jos kuka ja tekee pyyteettömästi töitä illasta toiseen.
Tässä päästään lähelle pointtiani. JYPillä on selkeästi roolitettu joukkue, mutta sotkeakseen vastustajan peliä Risto sotkee kaiken. Syntyy kokoonpanoja, joissa ei pelaajat pääse hyödyntämään omaa osaamistaan. Sipiläistä ei missään nimessä saa poistaa paletista, mutta ei kaikkia pelaajia tarvitsisi samalle viivalle laittaa. Milloin olette nähneet Välivaaran ja Vatasen samaan aikaan kentällä? Ei koskaan - joukkueella on selkeä peluutus puolustuksen suhteen ja harvoja muutoksia tehdään aina tietyn logiikan mukaan. RD on aina ollut halukas tekemään muutoksia hyökkääjien kanssa ja tietty logiikka siinä on aiemmin ollut, mutta viime peleissä homma on mennyt ihan typeräksi. Nuo J Virtanen-Riska-Tuppurainen -kolmikon tekemät kaksi yv-maalia lukkopelissä taisi antaa lopullisen vahvistuksen sille, että ihan sama missä järjestyksessä ne miehet sinne laitetaan. Tosin HIFKiä vastaan se ei enää toiminutkaan.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Riston i Phonesta vain unohtunut deletoida Sipiläisen nimi!

Nyt äijä hei oikeesti niitä valoja tauluun! Kaveri tulee tänne vähän väliä lyttäämään Sipiä ja etkä edes perustele väitteitäs. Lainaan omaa viestiäni edelliseltä sivulta.

Millä perusteella Sipiläinen on heikko lenkki? Kaveri ei tee ehkä pisteitä, mutta blokkaa kiekkoja, taklaa ja puolustaa. Ja taisi pelaka myös av:ta. Eli kyllä käyttöä kokoonpanossa on vaikka ei pistetä teekkään.

Mainitsit myös Hakkaraisen. Eikös Hakki ollu JYPin paras pistemies kevään play offeissa?

Sitten tässä kattelin jotain sun muodostamias ketjuja. Tässä eräs tekemistäsi ketju-ehdotelmista:
Pihlström - Perrin - Tuppurainen

Pihlman( soppari heti kouraan) - Makkonen - Sopanen

A. Virtanen - Hytönen - Louhivaara

Riska - J.Virtanen -Jääskeläinen

Pesonen, Poukkula, Auvitu, Sipiläinen,Lahti & kumppanit D-teamiin.
Näköjään olit pudottanut Sipiläisen pois ja korvannut Sipin Pihlmanilla. Siis kaveri lyttää Sipiläistä perusteitta ja korvaa sen pelaajalla joka ei kuulu edes joukkueeseen.

Eri mieltä saa toki olla, mutta nyt vähän kaipailisin perusteita, eikä yhden lauseen viestejä, jossa Sipi pudotetaan D-teamiin. Eli miksi Sipi pitäisi pudottaa, ja kenet nostaisit tilalle. Ja mielellään oikeita JYPin miehiä, ei Pihlmaneja, Immosia tai Wallinheimoja. Kiitos.
 

Ponto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kuten minä (köhöm köhöm) ja monet muut arvelivat, Perrin isketään avauspelissä Pihlströmin ja Tuppuraisen keskellä. Luulisi ainakin vauhtia piisaavan tuossa ketjussa. Ja lähdettä: Kiekko-Ksml.
 

ToBey

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Jyväskylä
Kuten minä (köhöm köhöm) ja monet muut arvelivat, Perrin isketään avauspelissä Pihlströmin ja Tuppuraisen keskellä.

Näin ollen ketjut ovat luultavastikin mallia:

Pihlström - Perrin - Tuppurainen
Jääskeläinen - Hytönen - Louhivaara
A. Virtanen - Makkonen - Sopanen
Pesonen - Riska - Sipiläinen

Huomista odotellessa.. OI OI OI, OI OI OI OI!
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Onko Röökin paluu kokoonpanoon varmistunut?
 
Suosikkijoukkue
Arsenal
Pakko avautua tästä ketjujen vaihtelemisesta, josta on oikeasti tullut lottoa viime aikoina. RD:llä on ollut suhteellisen pätevä haravajärjestelmä, jolla hän on saanut vähintään pikkuvoittoja joka kierroksella, mutta onko lottoaminen oikeasti se itsetarkoitus, eikä pelin kehittäminen?

Kun ketjuja kierrätetään kesken pelin, sillä yleensä on herättävä vaikutus. Mutta kun kierrätys tehdään joka pelissä, se taitaa toimia päinvastoin. Pienellä vastuulla näytönpaikkaan nostettu neloskentän laituri pelkää penkittämistä ekan erän jälkeen, hyökkäävään ketjuun nostettu pudottamista alaspäin kun yhteispeli ei ekassa yv:ssä löytynytkään.

Esimerkkinä eilinen: meillä oli ensimmäisessä erässä tämän kauden suvereenein näkemäni ykkösketju Pihlström - Perrin - Tuppurainen ja Suomen parhaita kakkos/kolmosketjuja Louhivaara - Hytönen - Jääskeläinen. Makkosen kenttä ei löytänyt yhteistä säveltä, mutta rehellisesti sanottuna en sitä odottanutkaan. Makkonen, Pesonen ja Sopanen tarvitsisivat kaikki rinnalleen kiekkoa jakavaa syöttelijää, kuten Rööki tai Kariya (HPK:ssa, ei meillä). Kaikki tuosta kolmikosta ovat maalintekijöitä ja ratkaisijoita, eivätkä tunnu muistavan että ketjussa on muitakin. Eka erä oli vahvasti meidän, mutta taululla oli vasta 1-0. Osittain tuo johtui myös siitä, että yv:tä oli todella vähän rikkeisiin nähden. Oli selvä asia, että varsinkin ykkönen olisi aiheuttanut nopeudellaan pelin edetessä väsyvälle lahtelaispuolustukselle pakon roikkua ja rikkoa. Jopa niin selvästi että Leppälaho ja Boman olisivat ne huomanneet. Toinen erä alkoi huonosti ja heti kentät sekaisin. Sen jälkeen pelattiin yli erän verran ihan hirveätä kiekkoa. Mikään ketju ei löytänyt säveltä. Osittain johtui tietysti siitä, että Pelicans paransi peliään, mutta kun toimivatkin osat rikottiin, käytettiin erän verran taas yhteispelin hakemiseen.

Eniten nyt huolestuttaa Makkosen vastuun pienentäminen Perrinin tulon myötä. Hytönen ei ole ollut niin paljoa parempi tänä vuonna, että ansaitsisi puolet enemmän jääaikaa kuin Makkonen. Sanoisin, että TÄMÄN kauden ansioiden nähden jääaika voisi olla 50-50. JP:llä näkyy vielä vaillinainen harjoituskausi otteissa. Käsittämättömintä oli kolmannessa erässä pistää Jonne Virtanen maalin eteen yv:llä, kun meillä olisi siihen oikea, maalintekoon pystyvä sentterikin (Makkonen). Me saisimme kolme tasaisesti pelaavaa, ratkaisuihin pystyvää hyökkäysketjua, mutta se vaatii aikaa ja mahdollisuuksia. Noista kolmesta ketjusta joko tehdään kaksi erikoiskenttää yv:lle tai peluutettaisiin kahta eniten sinä iltana liekeissä olevaa ketjua yv:llä.

Yksi ongelma on tietysti nykyinen kokoonpanon rajoitus. Aiemmin huonosti pelaavan pystyi penkittämään ja nostamaan uuden pelaajan tuomaan virtaa vaikka kolmoseen ja pitämään kolme muuta kenttää ennallaan. Nyt kun halutaan muutos, se sotkee vähintään kahden kentän kokoonpanon.

Itse tekisin muutaman kierroksen kestoloton näillä:
Pihlström - Perrin - Tuppurainen
Louhivaara - Hytönen - Jääskeläinen
Sopanen - Makkonen - A. Virtanen
Sipiläinen - J. Virtanen - Riska
Nelonen voisi olla myös Sipiläinen - Riska - Pesonen, koska Harri pelasi ihan ok-tasolla alkukaudesta. Tai Poukkula, Auvitu, Jormakka. Samoin Jääskeläisen paikalle voi tarjota välillä muitakin. Pyrkimyksenä kuitenkin se, että löydetään toimivia tutkapareja ja jopa ketjuja, joita ei yhden huonon erän jälkeen rikota.

Toivoisin siis RD:ltä nyt hieman malttia. Meillä on uusia pelaajia (Sopanen, Perrin), meillä on ollut poissaoloja harjoituskaudella ja alkukaudesta (Hytönen, Virtanen) ja me olemme sarjakärjessä. Jos me jonkun pelin häviämme siksi, että haemme vielä yhteispeliä, niin hyväksyn sen jos lopputulemana on se, että tietty turvallisuus ja staattisuus saa muutamia alisuorittajia nostamaan tasoaan ja tekemään pisteitä.
 

Humpauttaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Juurikin näin! Täyttä asiaa koko edellinen viesti.

Eilen suorastaan säälitti katsella Makkosen peliä noiden kahden kiekkojemmarin välissä. Koskikohan Makkonen kertaakaan kiekkoon muualla kuin aloituksissa koko pelin aikana? Ei kauheasti kannata odotella Makkoselta maaleja, jos kukaan ei anna hälle kiekkoa.

Mikähän sillä A. Virtasella kestää? Nimittäin aika tärkeää olisi nyt saada hänet kokoonpanoon, jotta Pesonen voitaisiin laittaa harjoittelemaan syöttelyä D-Teamiin ja samalla saataisin myös Makkosen tehoja taas esiin. Ei pelkästään Perrinillä kuuhun mennä, kuten lauantainen peli Helsingissä näytti. Siellä ei vielä Perrin ollut, mutta koko muu joukkue oli hyökkäyspäähän niin saamaton, että melkein huolestuttaa.

Tästä päästääkin siihen, että Hytönen suorittaa tällä hetkellä niin alhaalla, että melkein tarjoaisin hänelle sitä 3. ketjun paikkaa ja Makkosen ketjua enemmän yv:lle.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Kahden edellisen kanssa täysin samaa mieltä. Muistan hyvin kuinka Alatalon aikana ketjulottoa kiroiltiin ja nyt kun se on vielä pahempaa, ollaan täysin hiljaa. Miksi? Eilenkin vaikka voitto tulikin, tosin paljon Perrinin ansiosta, RD onnistui sekoittamaan koko joukkueen pelin ketjumuutoksillaan. Meillä oli oikeasti todella hyvä ykkönen ja Hytösenkin ketju toimi rooliinsa nähden hyvin. Nelonen karvasi hyvin ja onnistui viemään joukkueen johtoonkin. Ensimmäisen erän jälkeen joukkue oli johdossa, sitten RD kävi muuttamaan ketjuja ja yllättäen Pelicans pääsi kahden maalin johtoon. Okei, voi olla osittain sattumaakin (ja oliko siinä Jyssyn maalissa vaihto kesken, en muista), mutta joukkueen peli meni täysin sekaisin.

Nyt jos olisin itse tuossa joukkueessa sisällä, nostaisin kissan pöydälle. Jos kolme ketjua neljästä toimii, miksi sen takia pitää koko joukkueen peli sotkea? Antaa muiden pelata yhdessä jos kerran toimii ja keksikööt ratkaisuja pelien ulkopuolella.
 

Aito Taisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
No jaa. Eiliset ketjuvaihdokset tasapainottivat kyllä peliä. Erityisesti ketju Pihlström-Perrin-Tuppurainen oli melko tuuliajolla ja oli vain ajan kysymys milloin omissa rupeaisi soimaan.
Pelikaanien eka maalitilanne syntyi kun Sihvonen löi nyrkeillä JYPiläistä niskaan jäähyaitioiden edessä, ryösti kiekon ja käänsi vastahyökkäykseen, johon JYP ei ehtinyt vastaamaan. Ottelun kulminaatiopiste oli Jäsän "ryntäyksestä" saama jäähy (katselkaapa videoita!), mihin JYPin peli kuivui. Positiivista eilisessä oli, että JYP pystyi voittamaan (tosin vasta jatkoajalla) ensimmäisen kerran tällä kaudella pelin, missä vastustaja teki 2 maalia.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
No jaa. Eiliset ketjuvaihdokset tasapainottivat kyllä peliä. Erityisesti ketju Pihlström-Perrin-Tuppurainen oli melko tuuliajolla ja oli vain ajan kysymys milloin omissa rupeaisi soimaan.
Pelikaanien eka maalitilanne syntyi kun Sihvonen löi nyrkeillä JYPiläistä niskaan jäähyaitioiden edessä, ryösti kiekon ja käänsi vastahyökkäykseen, johon JYP ei ehtinyt vastaamaan. Ottelun kulminaatiopiste oli Jäsän "ryntäyksestä" saama jäähy (katselkaapa videoita!), mihin JYPin peli kuivui. Positiivista eilisessä oli, että JYP pystyi voittamaan (tosin vasta jatkoajalla) ensimmäisen kerran tällä kaudella pelin, missä vastustaja teki 2 maalia.
Olen kyllä totaalisen eri mieltä. Perrinin kenttä pelasi todella vahvasti. Sai kiekon painettua vastustajan päätyyn, pyöritti lähes suvereenisti, loi maalipaikkoja...

Toki saivat maalipaikan kun yksi Lonksunokkien pelaaja loi mailalla Tuppuraista niskaan. Peli meni sekaisin kun RD aloitti ketjurulettinsa.

Katsoppa uudelleen sitä tilannetta. Jäsän luistimet irtosivat jäästä ennen taklausta. Näkisin että ottelun oikea kulminaatiopiste oli Pelicansin ensimmäinen maali jota edelsi korkea maila Jonne Virtasen kupoliin.
 
Suosikkijoukkue
Arsenal
No jaa. Eiliset ketjuvaihdokset tasapainottivat kyllä peliä. Erityisesti ketju Pihlström-Perrin-Tuppurainen oli melko tuuliajolla ja oli vain ajan kysymys milloin omissa rupeaisi soimaan.

Tästä en enempää voisi olla eri mieltä. Ihan huikea eka erä tältä porukalta. Vaikka olivat omissakin, Pelsun pakit pelasivat punaviivan alla varoen nopeaa vastahyökkäystä, joka tältä kolmikolta olisi ollut ihan hiukkasen nopeampi kuin Latvalan takaperin luistelu...
 

Vietävä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KPS
Hytönen on pelannut todella sujuvasti alivoimaa ja 5vs5 peliä. Siitähän ei pääse mihinkään. Kuitenkin on hyvä huomata, että tällä kaudella Hytösellä on ollut laukausprosentti 4,9% joukkueen 9. paras, Makkosella se on 13,3% joukkueen 2. paras (Perrinin 40% jälkeen). Hytönen on joukkueen sisältä 7. kovin maalintekijä, Makkonen toiseksi paras (lasken Perrinin edelle molempia). Lisäksi Makkonen on Jypin sisäisen pistepörssin 5., tehotilastossa 5., lisäksi Makkosella on mahdollisuus olla yksi liigan kovimmista maalintekijöistä niin miten on mahdollista, että Makkonen tiputetaan yv:stä pois yhden toimimattoman minuutin vuoksi (ja itseasiassa kiekko oli koko tuon ajan hyökkäyspäässä, Makkonen ja Sopanen naputtelivat toisilleen kiekkoa näppärästi, mutta tuloksettomasti). Tai ylipäätään kumpikaan otetaan pois yv:stä, kun molemmista on hyötyä eri tavalla ylivoimassa. Toki mahdollisuuksia pitää antaa nuorille kun siihen on aihetta, mutta oliko tosiaan aihetta laittaa Jonne Virtanen sentteröimään ylivoimaa, paikalle, josta Makkonen on yhdessä kaudessa tehnyt 15 maalia?

Jos Makkonen edes olisi nyt ollut niin surkea, kuin viimekauden lopussa, tuon ymmärtäisi, mutta nyt, kun selvästikin on ollut mies paikallaan, niin nämä ratkaisut ihmetyttävät. Viimekauden lopussahan Makkonen pelasi ylivoimaa aina pelatessaan.

11.03 jääaika viime pelissä Makkoselle, Harri Pesonen laidallaan. Melkein voisi miehelle toivoa sitä D-komennusta, niin saisi ainakin jääajan sinne 15-17 minuutin nurkille ja kunnon vastuun, jonka myötä pelikin lähtisi kulkemaan eri tavalla.
 

Tinppa

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, F1, WRC, Kokudo Keikaku, Cleveland Crusaders
Tässä parin ylhäällekirjottaneen kanssa samoilla linjoilla noista jatkuvista ketjumuunnoksista kesken pelin, eli ei mitään järkeä. Toinen asia mikä ihmetyttää on, että minkä helvetin takia pitää Hytönen ja Louhivaara aina tunkee sinne ykkösylivoimaan? Kakkosyv (Makkonen ja kumppanit), jos ei peliä saa yhden kerran kulkemaan ylivoimalla niin välittömästi penkki kutsuu, sen sijaan Hytönen & Louhivaara saa pelata mielin määrin paljon kehnoimmilla suorituksella. Itsellä toiveena kunhan Vemmu palaa, että laitettaisiin selkeästi ykkösyv, jossa neljä hyökkääjää jotenkin tähän tapaan:
Vemmu-Perrin-Makkonen-Tuppurainen. Pakkina Vatanen/Välivaara. Kakkosyv:lle sitten loppuminuutit Hytösille ja kumppaneille.

Tasakentällisiin ehdottomasti kasattava ykköseksi ketju A.Virtanen-Perrin-Tuppurainen, Sopanen oli täysi lapanen tuossa ketjussa viime pelissä. Tuppuraisen ja Perrinin peli taas tuntui luistavan helvetin hyvin yhteen, ja uskon Virtasen istuvan tuohon ketjuun kun nenä päähän.

Eli ketjut:
A.Virtanen - Perrin - Tuppurainen
Sopanen - Makkonen - Pesonen/Pihlström
Pihlström/Jääskeläinen - Hytönen - Louhivaara
Pesonen/Jääskeläinen - Riska - Sipiläinen
 

Sannoittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itse lähtisin pohtimaan 'ketjulottoa' miksi-, enkä 'oi miksi' -kysymysten kautta. Tiedetään, että joukkueen tekemisessä ja toiminnassa vallitsee vahva päämäärärationaalisuus eikä mitään tehdä vailla tarkoitusta. Dufva on aloittanut kulloisenkin joukkueensa päävalmentajana jo monena kautena ja on varmasti saamansa kokemuksen kautta paaluttanut ja pilkkonut joukkueen toiminnan kaikki osa-alueet useisiin eri väliaika- ja osa-tavoitteisiin, mukana kuljetettaviin projekteihin ja osaprojekteihin.

Jyväskylässä pelataan yhä resurssiekonomisesti äärirajoilla, ja kaikkien komponenttien joukkueen ympärillä pitää olla herkeämättä huippuunsa viritettynä. Näitten reunaehtojen vallitessa ei päävalmentajakaan voi heittäytyä impulsiiviseksi, ja sen vuoksi ketjuvaihdoksilla täytyy olla pitkäjänteisempi suunnitelma.

Mahdollisia syitä ketjulottoon on useita. Viimeiseen finaaliin saakka finalisti saattaa joutua pelaamaan enimmillään (60 + 3 +7 + 7 + 7 =) 84 ottelua mahdollisine play off -otteluiden jatkoerineen kauden aikana. Yksi arvaus lottoamiseen voisi olla pelaajien vireystilan ylläpitäminen; sarjakärjessä oleilu antaa tiettyjä vapausasteita pitää leipääntyminen loitolla. Toinen arvaus tai täydennys edellisen lisäksi voisi olla pelaajien peliasenteen muokkaaminen suhteessa tappioon tai tappiotilaan. Tuttu ketju on tällöin mukavuusalue, joka katoaa tappioasemaan joutumisen myötä, ja pysyäksesi mukavuusalueella sinun on ylläpidettävä pelivalmiuttasi läpi pitkän syksyn, talven ja kevään. Kolmas arvaus tai täydennys edellisten lisäksi voisi olla ylläpitotaktiikan muuttuminen takaa-ajotaktiikaksi tappiotilanteessa, johon kuuluu taktiset ketjumuutokset. Neljäs arvaus tai täydennys edellisten lisäksi voisi olla pelaajien tutustuttaminen toisiinsa ja pelitapaan entistä totaalisemmin.

Varmaa on vain ketjumuutosten suunnitelmallisuus, perimmäisiin syihin voi esittää vain (valistuneita) arvauksia. Kannattaa muuttaa turhautunut asenne älylliseksi uteliaisuudeksi, niin JYPin peliin tulee yksi mielenkiintoulottuvuus lisää.
 

Baldrick

Jäsen
In mai humple opinion. A. Virtanen pitäisi istuttaa Perrinin viereen ja antaa vähintään se 5 peliä aikaa, että loksahtaa. Nimittäin nyt vaisussa Virtasessa on kuitenkin sen verta potentiaalia pistetehtailuun, ettei toista. Tuppuraisen peli näytti luonnistuvan hyvin Perrinin kanssa ja viime kaudella (ja tämän kauden harkkamatseissa?) Rööki ja Tuppurainen taisivat ihan näppärästi avata yhteispeliään, joten mielestäni Rööki, Erkki ja Allu olisi ihan pätevä kolmikko näin ennakkoon.

A. Virtanen - Perrin - Tuppurainen
Jääskeläinen - Hytönen - Louhivaara
Pihlström - Makkonen - Sopanen
Riska - J. Virtanen - Sipiläinen

Mahdollisesti myös Pihlström ja Jääskeläinen voisivat vaihtaa paikkaa, jos vaikka Makkosen ketju toimisi paremmin, kun siellä on Jäsä tekemässä likaiset työt. Jäsä kuitenkin osaa hakea kiekon kulmasta ja ei tarvitse kuin syöttää Makkoselle tai Hulivilille, niin he voivat hakea sen one-timer syötön, josta molemmat osaavat viimeistellä.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Sinulle, ja kaikille muille peluutusta kritisoiville tulee mieleen esittää kysymys: Kuinka paljon joukkueen pitää keskimäärin pisteitä per ottelu saalistaa, jotta valmennuksen ratkaisuja aletaan pitämään syynä menestykseen, eikä sen esteenä?
Kysymys ei ole nyt paljon joukkue pisteitä keskimäärin saalistaa vaan ketjuloton vaikutuksesta pelaamiseen. Ei ole kenenkään etu että joukkueen peli menee sekaisin ainaisista ketjumuutoksista. En väitä että se aina niin tekisi, mutta jos nyt otetaan esimerkiksi edellinen kotiottelu Lonksunokkia vastaan. Kolme neljästä ketjusta toimi, yksi ei. Ensimmäisen erän jälkeen johdettiin yhdellä maalilla. Peli oli muutenkin tasaista. Sitten, syystä jota voin vain arvailla ja oletan sen johtuvan siitä ettei yksi ketju toiminut, arvon valmentajamme joka on muuten taktisesti erittäin pätevä päättää aloittaa ketjurulettinsa. Seuraus oli se, että koko joukkueen peli meni täysin sekaisin joksikin aikaa. Niin sekaisin jopa että vastustaja pystyi käyttämään sen hyväkseen ja tekemään kaksi maalia. Kenen etu tälläinen on?

Väitän, vaikka en ole ole niin pätevä puhumaan kiekkoasioista kuin ammattivalmentaja, että tietyt tutkaparit olisi hyvä säilyttää ja antaa heille mahdollisuuksia. Väitän myös että olisi välillä hyvä antaa tekemisen rauha pelaajille. Jos joukkue suorittaa todella huonosti ja vastustaja dominoi, niin siinä tapauksessa ehdottomasti ketjumuutoksilla voi yrittää piristää peliä. Mutta jos yksi ketju hakee itseään ja muut toimii, ehdottomasti ei.

Oletan, että RD haluaa ketjumuutoksilla vaikeuttaa vastustajan skouttausta. Ymmärrän periaatteen. Kotona kuitenkin JYPillä on viimeinen vaihtoetu. Kotona vastustaja ei voi kunnolla käyttää ketju ketjua vastaan taktiikkaa. Se on kotijoukkueen etu.

Mielestäni edellisen kotiottelun ketjuruletti oli virhe. Voidaan spekuloida veikö se JYPiltä pisteen, mutta siitä ei ole suurta hyötyä. Muutenkin mielestäni RD käyttää liikaa ketjurulettia kesken pelin. Muuten toki erinomainen valmentaja ja kuten sanoin, taktisesti erittäin pätevä. Uskon myös että hengenluojana erinomainen.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Onko JYPin peli mennyt tällä kaudella useinkin sekaisin "ainaisista ketjumuutoksista"? Miten se näkyy otteluiden lopputuloksissa tai sijoituksessa sarjataulukossa? Vai onko kyse siitä, että 1-2 maalin voittojen sijaan ottelut tulisi voittaa 3-4 maalilla?
Esimerkit tältä kaudelta ovat ainakin ottelut HIFK:ta ja Pelicansia vastaan. okei, HIFK:ta vastaan joukkue oli muutenkin saamaton koko ottelun. Vaikea mennä sanomaan estikö ketjuruletti pelaajien saamista draivia päälle vai ei. Toki ketjulotosta on tullut se viisi oikein yhdessä kotiottelussa kun ylivoimaan arvottiin pelaajat jotka eivät edes olleet harjoitelleet ylivoimaa yhdessä. Kyse ei todellakaan ole siitä miten ottelut voitetaan. Siinä ei ole kysymys suoranaisesti pisteistä vaan miten se on vaikuttanut pelaajien tekemiseen (joka tietysti välillisesti vaikuttaa pisteisiin). Pelicans-ottelu oli hyvä esimerkki vaan siitä miten koko joukkueen peli meni sekaisin ketjumuutoksista. Se on fakta. Liika on aina liikaa, niin kuin tuossa edellisessä viestissä yritin sanoa. Ketjumuutoksia on hyvä silloin tällöin tehdä, mutta ei koko aika jos joukkue on tappiolla. Mielestäni RD on sortunut liiaksi tähän omaan "paniikkinappulaansa". Se on minun henkilökohtainen mielipiteeni. Johtuuko se siitä että RD on perfektionisti ja haluaa kaikkien ketjujen toimivan erinomaisesti? Vai johtuuko se vaan siitä että Antti Virtasen paikalla on viilettänyt laput silmillä Harri Pesonen? En tiedä 100% varmaa vastausta näihin.

Yksinkertainen kysymys, jonka vastaus olisi oikein mukava kuulla: miten ottelu olisi päättynyt, jos ketjuja ei olisi sotkettu? Ja samoin voitte vastata kauden aiempien otteluiden osalta: montako ottelua vähemmän (/enemmän) olisi hävitty, jos ketjuvaihdoksia olisi tehty vähemmän?
Helppohan on vaatia vastauksia kysymyksiin joihin ei voi vastata kuin mutulla. Jos sitä ja jos tätä. Niihin ei vaan pysty yksinkertaisesti vastaamaan kun reaalimaailmassa ei voi toistaa skenaariota uusilla asetuksilla. Et sinäkään pysty vastaamaan kuinka paljon paremmin tai huonommin JYP olisi pelannut jos ketjumuutoksia kesken pelin olisi tehty vähemmmän.

Minä haluaisin vaan nähdä miten pelaajat pelaisivat samalla koostumuksella vaikka joutuisivatkin tappioasemaan ja toiseksi, miten pelaajat pelaisivat pidemmällä aikavälillä samoilla koostumuksilla? Alkaisiko tutkaparit tekemään tuhoa vastustajan päädyssä? Olisiko ketjukoostumukset enemmän kuin osiensa summa kuten nyt esim. aikanaan VIP-ketju?
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Miten niin joukkueen peli meni sekaisin ketjumuutoksista pelicansia vastaan? sehän oli ihan helkarin sekaista ennen noita muutoksia jo muutenkin ja sen jälkeen kun ketjuja muutettiin peli alkoi edes jotenkin tasapainottua. Tässä voi miettiä miten olisi käynyt jos RD ei olisi puuttunut tuohon kun Pelicans myllyttää kokoajan ja joukkueen peli oli ihan sekaisin. Jo ekan erän loppupuolella alkoi JYP:n ote kadota ja toisen erän alku oli semmoista sekoilua, että hyvä kun alkoi herätellä joukkuetta ketjumuutoksilla.

Minusta RD on osoittanut vain viisauttaan ja taktiikkasilmää kun osaa minimoida riskit muuttamalla peluutusta ja tekemällä muutoksia. Joku muu valmentaja jäisi vain nuolemaan näppejä ja toivoa, että joukkueen peli parantuisi itsestään. Hyvällä tuurilla ilman ketjumuutoksia pelicans olisi voinut mennä useamman maalin johtoon.
 

Vietävä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KPS
Esitin nuo irrationaaliset kysymykset siksi, että peluutuskriitikot ymmärtäisivät spekuloivansa asialla, josta ei ole olemassa kuin yksi absoluuttinen totuus. Ja se on sarjataulukossa. JYP on pelannut tämän kauden erittäin menestyksekkäästi, ja minä ihmettelen, miten joku voi perustella joukkueen peluutuksen olevan este menestymiselle - kun nykyisellä peluutuksella menestytään erinomaisesti.

Olisiko Gretzky ja Kurri tehneet yhtä paljon tehopisteitä, jos heitä ei olisi peluutettu yhdessä kuin satunnaisesti? Olisiko Edmonton johtanut koskaan sarjaa tässä tapauksessa? Olisiko tämän tutkaparin rikkominen ollut virhe, jos nelosketju ei olisikaan toiminut täydellisesti? Olisiko Suomella yhtä paljon menestystä olympialaisissa, jos Selännettä olisikin peluutettu jonkin muun sentterin vierellä, koska kakkosketju ei toiminut?

Näihinkö on taas yksi absoluuttinen totuus sarjataulukossa ja tehopisteissä, vai olisiko ollut mahdollista, että Gretsky olisi tehoillut vielä enemmän jos ketjuja olisi rohkeasti muuteltu pelin keskellä ja Edmonton pärjännyt hieman paremmin?

En pysty en. Mutta tähän mennessä kerätyt sarjapisteet kertovat aika paljon siitä, mihin suuntaan muutoksilla olisi todennäköisimmin menty.

Eikö taaskin sarjapisteet kerro enemmänkin puolustuksen järkkymättömyydestä kuin mitä hyökkäysketjujen sekoittamisen toimivuudesta? Ainakin, jos seuraa myöskin ottelutuloksia, ja millaisissa olosuhteissa hyökkäysketjut ovat toimineet?

Tätä en ymmärrä. Emmekö keskustele jääkiekkojoukkueesta, jonka ensisijainen urheilullinen tavoite on voittaa otteluita? Mikä on tällöin parempi mittari mitata "pelaajien tekemistä" kuin sarjataulukko?

Pelaajien piste/peli -tahti, tehdyt maalit kertovat hyökkäyksen toimivuudesta enemmän kuin pelkkä sarjataulukko, en kiistä, etteikö Dufva ole puolustuspelaamisen velho ja suomen parhaita valmentajia tuon taitonsa vuoksi.

Kuten on varmaan jo tullutkin selväksi, itse pidän tätä NHL-tyyppistä aktiivista peluutusta yhtenä Dufvan vahvuuksista. Ihmettelen vain hiukan sitä, miten paljon menestystä pitää tulla, ennenkuin fanitkin ymmärtävät ratkaisujen olleen joukkueen menestymisen kannalta pääosin oikeita.

Onko täysin kiellettyä spekuloida keskustelupalstalla sillä, että voisiko Dufvasta tulla vielä hyökkäyspelinkin kuningas, ja vallata maailman parhaan valmentajan tittelin ylivoimallaan? (en tiedä vielä kuka hänen kanssaan tuosta edes kisailisi, tai mitä meriittejä tuohon tarvittaisiin, mutta kunhan spekuloin). Eli onko mitenkään mahdollista enää JYP:in hyökkäyspeliä vahvistaa ja saada enempää irti hyökkäyssuuntaan nykyisistä pelaajista, tai edes luvallista spekuloida asialla.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Ylläolevassa esitetty skenaario siitä, että RD käyttäisi ketjumuutoksia hallitusti ja osana isompaa, sanotaanko nyt sitten vaikka, pelikirjaansa, ei ilmeisesti uppoa ainakaan kaikkiin palstaveljiin. Henkilökohtaisesti pidän erittäinkin todennäköisenä, että Dufvalla on suunnitelma siitä, miten ottelutapahtumassa erilaisissa tilanteissa edetään, eikä ketjumuutoksia tulisi tällöin nähdä paniikkinappulan painamisena, vaan osana joukkueen pitkäjänteistä hyvään tulokseen tähtäävää työntekoa.
Mulle on jäänyt se mielikuva, että tappioasemassa viimeistään käy ketjuruletti pyörimään ja sitten niitä variaatioita pyöritellään jos alkuperäinen muutos ei toimi. HIFK peli oli tästä hyvä esimerkki. Oman muistini mukaan ketjuja muutettiin 3-4 eri otteeseen eikä mikään ketju saanut mitään ajatusta peliin. Toki tuossa kyseisessä ottelussa HIFK pelasi ns. "JYPin asein" eli erinomaista ohjauspeliä käyttäen, mutta pointti on edelleen validi. Se on myös helppo jossitella tällä asialle, mutta siitä ei hyötyä saa. Parempi pysyä faktoissa.

Esitin nuo irrationaaliset kysymykset siksi, että peluutuskriitikot ymmärtäisivät spekuloivansa asialla, josta ei ole olemassa kuin yksi absoluuttinen totuus. Ja se on sarjataulukossa. JYP on pelannut tämän kauden erittäin menestyksekkäästi, ja minä ihmettelen, miten joku voi perustella joukkueen peluutuksen olevan este menestymiselle - kun nykyisellä peluutuksella menestytään erinomaisesti.
Mun mielestä sarjataulukko ei ole se absoluuttinen totuus. Tilastot antavat kuitenkin osviittaa tilanteeseen. Kuten nimimerkki Vietävä tuossa hyvin tiivistää:
Pelaajien piste/peli -tahti, tehdyt maalit kertovat hyökkäyksen toimivuudesta enemmän kuin pelkkä sarjataulukko, en kiistä, etteikö Dufva ole puolustuspelaamisen velho ja suomen parhaita valmentajia tuon taitonsa vuoksi.
Minäkään en tätä kiistä. Olen sanonutkin että Dufva on taktikkona erinomainen. Jopa mahdollisesti liigan paras, mutta ainakin parhaimmistoa. Tätä ketjurulettia, jota minä pidän paniikkinappulan painamisena, kritisoin. Miksi odottaa siihen asti että joukkueella menee tuloksellisesti huonosti kun asiaan voi puuttua aikaisemmin ja yrittää ennaltaehkäistä mahdollista tappioputkea. Tämän takia suosin todistetusti toimivien tutkaparien pitämistä yhdessä. Makkonen - Sopanen, Hytönen-Louhivaara, Riska-Sipiläinen ja nyt Tuppurainen - Perrin (yhden pelin perusteella tosin) tutkaparit ovat toimineet hyvin ellei jopa erinomaisesti yhdessä.

Otetaan tilastot esiin. Tällä hetkellä sarjakärjessa on HIFK, joka on pelannut yhden pelin JYPiä enemmän. JYP on tehnyt 30 maalia ja päästänyt 15 maalia. JYPiä enemmän maaleja tehneitä joukkueita on kahdeksan. Toisaalta, JYP on päästänyt selkeästi vähiten maaleja. Voidaan todeta viisikkopuolustuksen toimivan. Liigan kärjessä tällä hetkellä majaileva HIFK on tehnyt 44 maalia eli 14 maalia enemmän. Eli JYPin viisikkopuolustus toimii, mutta hyökkäyspelissä on parannettavaa. Ja sitä tässä juuri haetaan. Koko joukkue puolustaa samalla tavalla, mutta ketjujen hyökkäystavat ovat erilaisia. Ja kun ketjuja sekoittaa, häviää ainakin hetkeksi pelaajilta ajatus siitä miten kokonaisuutena hyökätään.

Tätä en ymmärrä. Emmekö keskustele jääkiekkojoukkueesta, jonka ensisijainen urheilullinen tavoite on voittaa otteluita?
Keskustelemme. Tärkein tehtävä on voittaa otteluita rehdisti. Siinä JYP on toistaiseksi onnistunut kokonaisuutena hyvin. Ei erinomaisesti, mutta hyvin. Ja tavoitteena on pitää se vähintään samassa. Ja se ei välttämättä onnistu jos tutkaparien ei anneta pysyä yhdessä.

Kuten on varmaan jo tullutkin selväksi, itse pidän tätä NHL-tyyppistä aktiivista peluutusta yhtenä Dufvan vahvuuksista. Ihmettelen vain hiukan sitä, miten paljon menestystä pitää tulla, ennenkuin fanitkin ymmärtävät ratkaisujen olleen joukkueen menestymisen kannalta pääosin oikeita.
Minä pidän Dufvaa erityisesti taktiikkanerona. Peluutus ei ole miehen parhaita avuja. Kaikki Dufvan ratkaisut eivät ole oikeita. Vaikka miehen korkealle arvostankin, pyrin silti olemaan objektiivinen myös hänen suhteensa. Siinä vaiheessa voin sanoa olevani väärässä tässä jos RD osoittaa minulle että ketjuruletti oikeasti toimii. Toistaiseksi on tullut osumia ja huteja. Valitettavasti enemmän huteja.

Onko täysin kiellettyä spekuloida keskustelupalstalla sillä, että voisiko Dufvasta tulla vielä hyökkäyspelinkin kuningas, ja vallata maailman parhaan valmentajan tittelin ylivoimallaan? (en tiedä vielä kuka hänen kanssaan tuosta edes kisailisi, tai mitä meriittejä tuohon tarvittaisiin, mutta kunhan spekuloin). Eli onko mitenkään mahdollista enää JYP:in hyökkäyspeliä vahvistaa ja saada enempää irti hyökkäyssuuntaan nykyisistä pelaajista, tai edes luvallista spekuloida asialla.
Juuri tätä olen hakenut tällä keskustelulla. Dufva on erittäin hyvän pelisysteemin luonut jos ajatellaan puolustuspeliä. Hyökkäyspeli on vielä hakusessa, mutta kuten tuossa ylempänä sanoin, uskon sen johtuvan paljolti sillä ettei tutkaparien ole annettu pelata tarpeeksi yhdessä. Kun pelaajat tietävät mitä toinen tekee, tulee vähemmän harhasyöttöjä ja enemmän onnistumisia. Kärjistetysti, tulee enemmän maaleja ja vähemmän kiekonmenetyksiä.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Kertaisitko vielä ne faktat, jotka osoittavat Dufvan peluutuksen sisältäneen enemmän huteja kuin osumia?
Kritiikkini kohdistui enemmän siihen ketjurulettiin tai ketjulottoon. Molemmat termit käy. Pelkästään tältä kaudelta, kun tämä ketju tätä kautta käsittelee ainakin Pelicans-ottelu meinasi kosahtaa tähän. Sitten onneksi yksilöt Vatanen ja Perrin nousivat esiin. HIFK-ottelu kokonaisuudessaan. Jokereita vastaan oli sekä huonoja että hyviä ratkaisuja. Se menkööt tasan. Sama kauden avauksessa KalPaa vastaan. Tällä kaudella onneksi JYP on pelannut suuremmaksi osaa johtoasemassa. Ei ole tarvinnut RD:n paniikkinappulaansa painaa.

Vastaavasti hyviä ratkaisuja oli Lukko-ottelussa. Otanta on vielä pieni, mutta ketjulottoilu tältä kaudelta on siis näiden esimerkkien valossa osoittanut hiukan negatiiviseen suuntaan.

Mutta odotellaan ja katsotaan kumpaan suuntaan kelkka kääntyy. Toivottavasti hyvään suuntaan. Sitähän meistä kaikki JYPin kannattajat toivovat.
 

Vietävä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KPS
Onko mielestäsi realistista ajatella, että joukkue, joka päästää ylivoimaisesti vähiten maaleja omaan päähän, tekisi yhtä paljon maaleja, kuin liigan eniten maaleja tehneet joukkueet, jotka samaan aikaan päästävät paljon enemmän määrän maaleja omaan päähänsä?

No tässäkin ehkä päästään kiinni siihen asian ytimeen. Eli jos peluutus on nykyisen kaltaista, niin kenties hyökkäyspään tehottomuuden syitä kannattaa ennemmin etsiä puolustuksen hyvyydestä kuin mitä hyökkääjien saamattomuudesta. Eli tavallaan kyseessä voi olla peluutukselliset syyt, että niitä pistepörssin ykköspaikkoja tai paljoa maaleja ei tule.

Loppukaneettina nyt sanottakoon, että Dufva on huippuvalmentaja, ei siinä mitään, mutta vaikea uskoa hänenkään trimmanneen omaa peluutustaan niin hyväksi, ettei yksinkertaisesti mitään voi tehdä enää sen paremmin.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös