Ketjulottoa kaudella 2010-2011

  • 127 016
  • 496
Suosikkijoukkue
Arsenal
Tämä "piiloutuminen" sarjan johtamisen taakse menee RD:n osalta varmaankin aika pitkälti sen mediapelin piikkiin, mitä Dufva on harrastanut iät ja ajat. Osa faneista näyttää hyvin menneen toki samaan halpaan ja ovat kuin perseeseen ammuttuja karhuja kun kritiikkiä tulee "vaikka johdetaan sarjaa".

Ongelmat eivät ole tällä hetkellä pinnassa, mutta ne voivat nousta sinne tai sitten eivät nouse. Jossittelua, mutta kyllä asioita sietää pohtia syvemmältäkin kuin katsoa sitä sarjataulukkoa.
JYP pelaa nyt käytännössä jo kolmatta kautta pitkälti samalla rungolla, muutokset ovat olleet sentteriosastoa lukuunottamatta aika minimaalisia (puolustukseen Vatanen, hyökkäykseen Makkonen, Sopanen & Perrin). Varmasti suurimmalle osalle on suurinpiirtein aivopesty tämä RD:n puolustussysteemi. Nyt se toimii, kun osa kärkiporukoista hakee vielä palasia kohdalleen ja JYPillä ne ovat tällä hetkellä aikalailla valmiina.

Mutta avainkysymys onkin se, riittääkö tämä keväällä?
Hyökkäyspäässä on kuitenkin tällä hetkellä aika monta alisuorittajaa: Pihlström, Sopanen, Makkonen, Antti Virtanen..toisaalta pari näistä saa pelata aika vähän per peli, nyt jopa Makkonen oli eilen sivussa. Haluan kuitenkin uskoa vielä että Makkosta huilautettiin sen selkään tulleen lämärin vuoksi, ei pelillisten esitysten takia.

Vaikka johdamme sarjaa, silti haluaisin löytää hyökkäyspeliin parempia variaatiota.
Tuosta Makkosen - Sopanen kaksikon hajottamisesta olen osittain samaa mieltä, mutta epäilen että sitä ei tule tapahtumaan, koska yhden parin muodostavat JP ja Ossi ja toisen Tuppurainen että Perrin. Näillä sitten laiturit melkein vaihtelevat.
Itse kokeilisin edelleen Pihlströmiä Makkosen ja Sopasen kanssa, toisi likaista työtä ja samalla sitä puolustusvoimaa tämän duon rinnalle.

Hienoa pohdintaa! Juuri näin se on... Mielestäni peli ei ole vielä sillä tasolla, että sillä mestaruus voitetaan. Olen aika varma, että runkosarja hoidetaan, mutta mistä se lisävaihde kun nyt jo mennään nasta laudassa kun peli on ekan erän jälkeen tasan? Ei ole olemassa mitään lisävaihdetta, koska ne ovat jo nyt käytössä (ketjuruletti ekan erän jälkeen). Näin hoidetaan siis runkosarja kotiin ihan varmasti. Mikään muu joukkue ei pelaa joka ottelun voitosta näin "veitsi kurkulla" kuin RD:n JYP. Se on tietysti hienoa, että voitamme paljon pelejä runkosarjassa, mutta voitammeko runkosarjassa jos emme pysty kehittämään peliämme?

Olen vaan aika varma siitä, että tänä(kään) vuonna ei ole edes pyrkimyksenä löytää kiveen hakattuja ketjuja. On siis tarkoitus löytää pelitapa, jota pystyy n. 15 äijää pelaamaan riippumatta onko vierellä Perrin vai Sipiläinen. Hyväksyisin tämän, jos materiaalimme olisi homogeenisempi, mutta ei ole ei. Ja silloin tulisi olla sataprosenttisen tasapuolinen. Katsomoon voi heittää vaikka C-kirjainta kantavan, jos peliesitykset eivät ole odotusten tasolla.

Meillä on niin erityylisiä, erilaisilla henkisillä valmiuksilla ja eri lähtökohdista tulevia pelaajia, että heitä on kohdeltava eri tavalla. Jollekin on annettava aikaa ketjuuntua (Makkonen, A. Virtanen, Sopanen), jotkut pelaavat (lähes) samalla tasolla uusien ja tuttujen ketjukaveiden kanssa (Pihlström, Riska, Pesonen). Minun mielestä nuo enemmän stabiliteettiä tarvitsevat kaverit ovat meidän joukkueessa ne, joilta odotamme pudotuspeleissä maalia joka toisessa pelissä. Siksi kumartaisin mieluummin heille ja pyllistäisin Pesoselle.

Kuten sanottua, tuskin tämä meidän höpöttelyillä muuttuu. Toivotaan, että nykytyyli riittää.
 

Vietävä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KPS
Tehdäänpä Diesel ajatusleikki:

Dufva lukee jatkoaikaa, ja päätyy kokeilemaan Köpin ketjukoostumuksia tai Alvajärven Urhon "ketjuuntumista tarvitsevien pelaajien erityispeluutusta". Jyp tekee enemmän maaleja ja saa enemmän pisteitä per peli.

Ovatko nämä ehdotukset silti olleet "turhaa kitinää" "maalaisjärjen puutetta" "nöyryyden puutetta". Vai ovatko Köpi ja Alvajärven Urho tehneet aivan aiheellista pohdintaa peliin liittyvästä psykologiasta. No kaipa niitä tulen, maanviljelyn ja pyörän keksijöitäkin naurettiin ja nimiteltiin "kitisijöiksi", koska "meidän jengi kyykyttää koko viidakkoa vittu ilmankin sitä tulta tai maanviljelyä" ja "vitut mitään pyörää, kyllä mä vedän tätä rekeä tässä vaan, kun kerran teen enemmän oravannahkaa kun naapurin-Esko, älä poika opeta isääs panemaan".


Eli lopputulemana.. Miksi ei netissä saa heittää keskustelupalstalla ajatuksiaan ilman että leimataan kitisijäksi? Miksi ihmeessa ainoa hyväksyttävä tapa kommunikoida tällä foorumilla on huutaa "Avé, Dufva!" ja nyökytellä hyväksyvästi, vaikka mielessä olisi jotakin muuta, joka saattaisi olla hyödyllistä pelillisesti, tai pelaajapsykologisesti?

EDIT: kun vielä varmasti tilanne on se, että jokainen tälle palstalle kirjoittanut pitää Dufvaa loistavana valmentajana. Mutta taas kerran pääsen sanomaan sen, mitä sanoin joskus taannoin. Onko ihmistä, Dufvaa tai muuta päävalmentajaa, jonka tekemiset ovat sananmukaisesti täydellisiä; niin täydellisiä, ettei mitään voi tehdä sen paremmin, ei pienintäkään hönkäystä toiseen suuntaan, niistämistä vaihtoehtoiseen nenäliinaan, tai tulos ei ole aivan yhtä hyvä.
 
Viimeksi muokattu:

Hurricane

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NY Rangers, Suomi.
Hyökkäys -vs- puolustus.

En ala tästä asiasta kirjoittamaan enempää, mutta yksi lause riittää vastaamaan kolmeen edelläolevaan viestiin: Te puhutte alisuorittajista ja maalinteon vaikeudesta, sekä siitä että riittääkö tämä keväällä. RD aivopesua in my ass.
Vaativa ja uhrautuvainen koko viisikon puolustuspeli jota JYP harjoittaa vie AUTOMAATTISESTI hyökkääjiltä tehoja ja energiaa hyökkäyspelistä.
Vrt. Lukko, jos JYP alkaisi pelaamaan Lukon kaltaista hurlumhei hyökkäyspeliä ja lakkaisi pelaamasta nykyistä kurinalaista/tiivistä miesvartiointiin perustuvaa viisikkopuolustustaan, niin takaan ja alleviivaan että Virtaset, Sopaset ja Makkoset tekisivät enemmän pisteitä. Mutta meidän vahvuus on pelitapa jolla pelataan, ja on silkka mahdottomuus että kaikki kolmen ketjun nimekkäätkin (SM-Liigan mittapuussa) hyökkääjät tahkovat pisteitä joka pelissä.
Tämä on niin päivänselvä asia että miten se ei voi mennä joillakin tajuntaan, vaan hössöttävät että jokaisen kolmen ketjun pitäisi suurinpiirtein tehdä kolme börsää/ ottelu, jotta ei tule keväällä kuokkaan.

Ja jos vieläkin epäilyttää, menkää pelaamaan höntsälätkää jonnekkin Yrttisuon kaukaloon ja kokeilkaa mitä eroa on sillä että painat 100 lasissa (hyökkääjänä) sekä omalla alueella että hyökkäysalueella.Väitän että tehot tippuvat hyökkäyspelissä. Petr Ton ajat jossa Surffaillaan keskialueella ja odotetaan hyökkäykseen lähtöä on JYPissä toistaiseksi ohi! Ja hyökkäystehot kärsivät, aamen!
 
Suosikkijoukkue
Arsenal
Kuvitteletko todella, että RD:n valmennustiimin tavoitteena ei ole kehittää joukkueen peliä koko kauden ajan? Luuletko, että kolme ammattilaisvalmentajaamme pyrkivät siihen, että joukkueen peli on staattisella hyvällä tasolla jo alkukaudesta, eikä sitä halutakaan parantaa kauden edetessä? Kuvitteletko, että ajatuksesi "pelin kehittämisestä" on niin uniikki, että se ei ole tullut esimerkiksi RD:n mieleen?

Kysymykseen yksi: en kuvittele, tiedän, että heidän tavoitteena on pelata parasta peliä maalis-huhtikuussa.

Kysymykseen kaksi: luulen, että kolme ammattilaisvalmentajaamme pyrikivät siihen, että joukkueen peli on staattisella hyvällä tasolla jo alkukaudesta, mutta sitä halutaan parantaa kauden edetessä.

Kysymykseen kolme: en kuvittele. On varmasti kaikkien mielessä.

Mutta mutta... Sitä helposti sokaistuu. Halutaan voittaa juuri tämä peli, ja silloin sen eteen tehdään kaikki. Vaikkapa nyt sotketaan ketjut. Kun näin käy viisi kertaa kuudesta ja verrataan sitä ensimmäistä ja kuudetta peliä, huomataan että peli ei olekaan kehittynyt. Voittoja on tullut ehkä viisi tai kuusi, mutta peli onkin tasakentällisin roiskimista, erikoistilanteissa puurtamista ja peli onkin taantunut tämän otannan aikana. Lisäksi porukka on ehkä ajettu henkisesti väsyneeksi jatkuvilla muutoksilla ja pakolla voittaa.

Jotta peli kehittyisi, pitäisi a) tietää mitä pitää henkilökohtaisesti kenenkin pelaajan parantaa, b) mitä pitää kentällisenä parantaa ja c) mitä pitää joukkueena parantaa. Henkilökohtaisesti peli ei kehity, jos rooli on tänään ykköskentän laituri yhden erän ja nelosketjun kaksi erää, huomenna päinvastoin. Paitsi jos kentälliset olisivat kaikki samanlaisissa rooleissa. B-kohtaa on hankala parantaa, jos kentällistä ei ole. C):n parantaminen ontuu, jos a) ja b) taantuvat. Ei konetta voi virittää joka nurkasta erikseen vaan koko konetta yhdessä.

Edelleen. RD & Co. ovat saaneet porukan huikeaan lentoon tässä vaiheessa kautta. Siitä täysi kunnia. On kivempi mennä hallille voittamaan ja katsomaan voittoja. Mutta muistetaan, että kevääseen on pitkä aika ja muutkin alkavat voittaa... Ei sokaistuta siihen, että tämä ylivoimaisuus on pysyvä olotila. Kuten edellä joku kirjoitti, hommat taantuvat heti kun eivät kehity. Nyt kehitystä voisi lähteä rakentamaan pysyvämpien kentällisten kautta. Kenties sen on ajateltu tapahtuvan tammikuussa kun jako Jypiin ja D-Teamiin on lopullinen, mutta joissakin palasissa toivoisi sen tapahtuvan jo aiemmin.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Minusta te, Köpi ja Diesel, pohditte kumpainenkin asiaan menevästi ja osuvasti ja siinäpä keskustelupalstan hienous juuri piileekin.

Itse kai sijoitun teitin välimaastoonne, ymmärrän kumpaisenkin pointin, mutten ihan allekirjoita kumminkaan.

On selvää, että eihän ole mahdollista mitään kovin väärin tehtynä pitää, kun katsoo ensineljänneksen tulosta ja toisaalta, kun katsoo sinne tuloksen taakse, onhan siellä ongelmiakin.

Oma kuvitelmani on, että RD tietoisesti rakentelee ja kokeilee, kun ollaan vielä tässä vaiheessa sarjaa ja kun kokeilutkaan ei hetkauttele varsinaista tuloksentekoa. Uskon, että siellä on jo treenin alla PO paketin luonti, jota ei ole syytäkään paljastaa liian aikaisessa vaiheessa, jottei vastustaja saa eväitä sen poispelaamiseen. Nykyvaiheessa tuosta joukkueesta kaivellaan niitä kikka kakkosia ja kuutosia tiukan paikan varalle, ettei yhteen sapluunaan sotkeuduta ja mennä sen kanssa pohjaan sitten.

Toisaalta, tosi on myös, että kolmosen tai millä nimellä sitten kulkeekaan, luomisessa on oikeita ongelmia. Makkonen jää aika yksin nykyisellä formulla Pesosen ja Sopasen kanssa ja kuten eilinen saipapeli osoitti ei se kenttä oikein toiminut J. Virtasenkaan kanssa. Ainoa omiin silmiin järjellinen vaihto muita kenttiä sotkematta sen pahemmin olisi Pihlströmin ja sopasen vaihto, mutta hajoittaisiko tuo jo toimivia osasia enemmän, kuin korjaisi toimimattomia, en tiedä. Nelosen hajoittelussakaan ei nähdäkseni järkeä ole. Ajatus Jäsän siirrosta Pesosen paikalle ei myöskään innosta, koska Pesonen ei ihan sen tason yleispelaaja ja monikäyttöinen ole kuin Jääskeläinen on.

Tämän dilemmakasan vuoksi siis oikeastaan kannatan RD:n ketjurulettia, jossa selvästi ajatuksena on löytää monia erilaisia toimivia variaatioita eteen tuleviin tilanteisiin. Tällä hetkellä se näkyy eniten hyökkäyspelin tehottomuudessa, ajoitusheittoina ja hätäisinä yrittelyinä, mutta viisikkopuolustus on pelannut, kuten tulokset kertovat.

Vielä tuossa muutama kierros sitten ajattelin, että Pesonen kuuluu sinne mestiskaukaloihin dominoimaan, mutta ei potku eikä pelikäsitys liigaan riitä, vaan nyttemmin olen hieman sanojani syömässä, virheitä miehelle tulee, niinkuin Vatasellekin puolustuspäässä ja se kuuluu vielä kokemattoman pelurin kasvuun, vaikka jäätyykin sataprosenttisesti paikoissaan tätä nykyä, saa niitä paikkoja pelaamisellaan kumminkin. Hänestä on ehkä turha odottaa mitään maalipyssyä tulevaisuudessakaan, mutta kypsyttyään ainekset hyväksi kolmoskentän jyräksi, joka kykenee myös tehoilemaan paikan tullen hänessä kyllä mielestäni on ja ehkäpä ylempien kenttien keikkamieheksi loukkaantumisien aikana.

Makkonen on käsittääkseni edelleen tärkeä palikka Dufvan palikkaleikissä ja mikäli olen ymmärtänyt, on kyseessä peluri, jonka nimenomaan hän itse halusi sainata. Siksipä en henkeä haukkonutkaan tuon eilisen "syrjässä pelillisten asioiden, ei loukkaantumisen vuoksi", vaan ajattelin heti, että pieni loukkaantuminen ja sopiva paikka pikku lomalle tässä kohden kautta. Kausi on pitkä, ja jokainen ehtii vielä vetää itsensä piippuun moneen kertaan. Voi tietty olla, että kuntopohja ei myöskään ole ihan kohdillaan ja nyt vielä asialle on jotain tehtävissä, että sitten tärkeissä pelissä joka ukko on todellisessa tikissä, senhän se menestys oikeasti vaatii.

Summa summarum, ongelmia siis on, vaikka tulos ei niin indikoikaan, mutta homma on silti hanskassa ja niitä ratkotaan, siltä tämä mielestäni juuri nyt näyttää.
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Juuri näin. Yrittäkääpä pitää omiin päästetyt maalit nykyisissä lukemissa ja tehdä samaan aikaan keskimäärin kuusi maalia/peli. Voisi hyvinkin onnistua, jos pelaajabudjetti olisi, sanotaanko nyt, kolme-neljä kertaa suurempi kuin kenelläkään muulla. Tosin silloinkin pelin psykologia luultavasti johtaisi siihen, että mikäli itse tehtäisiin enemmän, omissakin ropisisi nykyistä enemmän.

Paitsi, että maalipaikkojahan on jo vaikka muille jakaa, mutta ongelma on se, että miten ne kiekot liitäisivät logon sijasta kainalon alta. Tätähän tässä haetaan, että kerta puolustuskin jo toimii ja hyökkäyspää maaleja lukuunottamatta, tarvitaan vielä puuttuvana viimeistely, joka saataisiin ehdotetuin menetelmin ehkä paremmin esiin joistakin vaisuista pelaajista (Makkonen, Virtanen, Pesonen). Eihän tässä yritä kukaan puolustukselta mitään viedä, sillä hyökkäys luo jo näinkin hyvin maalipaikkoja, mutta pikkumusta ei vaan millää tunnu löytävän tietänsä maalivahdin taakse.
 

Vietävä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KPS
Minun väitteeni on se, että RD on erinomainen valmentaja, jonka tekemisistä olisi meillä kiekonseuraajilla enemmän opiksi otettavaa kuin kritisoitavaa - jota väitettä tukevat myös JYPin Dufvan aikana saavuttamat tulokset.

Yritetään nyt edes välttää aiheetonta ja turhaa kärjistämistä, niin keskustelu pysyy antoisampana ja lähempänä itse asiaa eli JYPin pelaamista ja ketjumuodostelmia.

Loistoväite. Ja hyvinkin todennäköisesti tosi. Kritisointia kannattaa kuitenkin harrastaa, sillä sen kautta löytyy myöskin se mikä toimii. Eli käytännössä kritiikin esittäminen ja sen kumoaminen on sitä oppimista. Nyt omasta mielestäni puolustuspelissä ei ole "mitään" kritisoitavaa. Mahdolliset ongelma-alueet, jos niitä on, löytyy joiltain muilta osa-alueilta. Esitetään kritiikkiä ketjurulettiin tai valittuun pelin painopiste-alueeseen, harjoitteluun, yksittäisiin Dufvan pelaajavalintoihin (joihin ilmeisesti Makkonen lukeutuu), ja voidaan löytää kaikki osa-alueet, jotka toimivat. Kenties käteen jää tyhjä luu, eli mitään ei voi parantaa (tai jota emme ainakaan me netti-ekspertit keksi). Silloin voidaan olla tyytyväisiä, istua hymysuin perseellämme ja säästää näppäimistöä play-offeihin. Tai senhän voimme tehdä heti, mutta se spekulointi ja oppiminen vain on niin hauskaa, että ei vielä malta.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Juu, keväällä sitten piiloudutaan mestaruuskannun taakse, vaikka onkin itse asiassa tehty ihan liian vähän maaleja, pelattu pehmeästi omassa päässä ja torjuttu omituisen epävarmasti. Ja silloinkin fanit menevät "halpaan" kun kuvittelevat joukkueen pelanneen hyvin, vaikka todellisuus on mestaruuden takana on ihan toinen. Maalaisjärki, milloin se hävisi täältä landelta, ja mihin?

Niin, asiaahan pohdinkin juuri nimenomaan siltä kantilta, että riittääkö tämä keväällä? Jos riittää, en tule tänne valittamaan. En varmasti.
Lausuin edellisessä viestissäni näin:
"JYP pelaa nyt käytännössä jo kolmatta kautta pitkälti samalla rungolla, muutokset ovat olleet sentteriosastoa lukuunottamatta aika minimaalisia (puolustukseen Vatanen, hyökkäykseen Makkonen, Sopanen & Perrin). Varmasti suurimmalle osalle on suurinpiirtein aivopesty tämä RD:n puolustussysteemi. Nyt se toimii, kun osa kärkiporukoista hakee vielä palasia kohdalleen ja JYPillä ne ovat tällä hetkellä aikalailla valmiina."

Miten näet tämän asian? Onko sillä sinun mielestäsi mitään merkitystä?
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Yrititkö nyt siis sanoa, että koska JYP on sisäistänyt pelitapansa muita paremmin, sen menestysmahdollisuudet ovat keväällä heikommat?

Mahdollisesti näin, tietäähän en sitä voi. Siksi tuon keskustelun aloitinkin.

Vaativa ja uhrautuvainen koko viisikon puolustuspeli jota JYP harjoittaa vie AUTOMAATTISESTI hyökkääjiltä tehoja ja energiaa hyökkäyspelistä.

Jos ja kun näin on, eikö silloin kannattaisi hyödyntää esim. ylivoimapelissä hyökkäysorientoituneempia pelureita kuin esim. Louhivaara tai Pihlström? Siis enemmän kuin RD tällä hetkellä tekee.

Ihmetyttää tässä RD:n ketjulotossa tai nousujohteisessa pelaamisessa se, että lopputulema on aina sama: peliaika vähenee pelin edetessä Makkoselta, Sopaselta ja/tai Antti Virtaselta ja lopulta joku tai kaikki kolme istuvat penkin päässä. Mitä varten Sopanen on hankittu JYPiin, entä Makkonen?

Nyt tämä riittää, mutta jos keväällä pitää tehdä maali tai pari pelissä enemmän, löytyykö se esim. Pihlströmin tai Louhivaaran taholta?
 
Viimeksi muokattu:

Hurricane

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NY Rangers, Suomi.
Nii-in.

Mahdollisesti näin, tietäähän en sitä voi. Siksi tuon keskustelun aloitinkin.
Jos ja kun näin on, eikö silloin kannattaisi hyödyntää esim. ylivoimapelissä hyökkäysorientoituneempia pelureita kuin esim. Louhivaara tai Pihlström? Siis enemmän kuin RD tällä hetkellä tekee. Kitisen nyt ainakin vissiin hieman, mutta miksi joukkueeseen on hankittu Sopanen ja Makkonen kun ei ainakaan alkukaudesta heidän vahvuuksiaan ole sataprosenttisesti hyödynnetty.

Nythän kysymys ei niinkään ole siitä onko tietty pelaaja "hyökkäysorientoituneempi" vai ei.
Tottakai valmennus odottaa että tietyt hyökkäyspelin profiilipelaajat onnistuvat niissä asioissa mihin heidät on hankittu. Esimerkiksi Sopanen maalinteossa.
Kyllä valmennus varmastikkin myös pyrkii hyödyntämään tiettyjen pelaajien vahvuuksia, kuten esimerkiksi Vatasen jolla on poikkeuslupa pelata intuitiollaan.
(lähde Dufva, jääkiekkolehti)

Mitä tarkoitin onkin, että Dufvan joukkueeseen ajama pelitapa, on pelata puolustuksen kautta. JYPin harrastama jatkuva prässi ja miesvartiointiin perustuva estämispeli on todella kuluttava ja vaativa myös hyökkääjille. Näin ollen hyökkääjät puskevat osan energiastaan puolustuspeliin, joka auttamatta näkyy hyökkäyspelissä. Jos nyt annettaisiin joillekkin hyökääjille (vaikka Makkonen) eri vapaus puolustuspelaamisen suhteen, hajoaisi koko JYPin pelisysteemi, mutta varmasti tekisi Makkonenkin hieman enemmän jälkeä hyökkäyspäässä. Ihmisellä on tietty fyysinen kapasiteetti, jos käytät puolet siitä omalla alueella puolustaen ja alivoimalla, jää vain puolet hyökkäyspäähän.

Toki JYP saa pelin vastustajan päähän esim. kotona, ja saa aikaiseksi myös runsaasti maalipaikkoja, onhan meillä liuta hyviä pelimiehiä, mutta niin saa myös muut joukkueet. JYP voisi laittaa resursseja enemmän hyökkäyspelaamiseen jolloin onnistumisia tulisi enemmän, mutta silloin soisi verkot myös omassa päässä useammin.
 

_Balance_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Jyppi ohjaa peliä todella hyvin kovalla luistelulla eli on ihollla heti. Ja voittaa sehän on tärkeintä! Musta välillä vois kuitenkin ajaa ihan rohkeasti kahdella hyökkääjällä syvään karvaamaan ja taklaamaan toki tilanteen mukaan ja se pitää osata haistaa. Musta Immosen aikaan näin tapahtuikin useammin ja siitä se mylläkkä sit alkoi. Toki onhan se ohjaamalla varmempaa ottaa kiekkoa pois...ja riskiä vastahyökäyksiin ei ole..
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itseä huolestuttaa ehkä eniten tuo tuossa ketjulotto jutussa pelien lopussa, että esimerkiksi hytösen kentälle tulee pelin lopussa hirveät jääajat kun makkosen ketju istuu aina viltissä, jopa semmoisissa peleissä jossa on yli 2 maalin johtokin. Näin kauden alkupuoliskolla varsinkin itse odottaisin että pelattaisiin enemmän neljän ketjun peluutuksella eikä niin kuten nyt monessa pelissä että joko toisen erän puolivälissä tai kolmannen erän alussa jo otetaan ketjullinen miehiä penkille istumaan.

Nähtiinhän se jo viimekaudella kuinka väsyneitä esimerkiksi hytösen ketju oli, toisaalta viimekaudella joukkueen peli pyöri ykkösketjun ympärillä liikaa, nyt on enemmän ehkä laajuutta. Jotenkin pelko on jos makkosen ketjun peliajat jää tämmöiseksi jaksaako hytönen, perriin ja kumppanit noita isoja minuutteja. Ihan hyvin kuitenkin makkonenkin monessa pelissä pelannut ja silti joutunut pelin lopun istumaan.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Vähän alkaa haisemaan tapausten Makkonen ja Sopanen kanssa semmoinen Jokerit-ilmiö, jota myös Kärpät on viime vuosina alkanut harrastamaan. Että kun rahaa on ostetaan pelaajia, joille ei löydetä roolia. Pihlström on viime vuosien hankinnoista ollut nappiosuma JYPille, tietenkin Perrin, mutta ei nyt aleta vielä ylistämään muutaman matsin jälkeen. Hankitaan Makkonen (edelliskauden maalikuningas) ja Sopanen (potentiaalinen tuleva maalikuningas). Hirveän kovat puheet aluksi että miten Makkosen peli aukeaa tutkapari-Kariyan kanssa ja Sopasenkin piti kehittyä aivan uudelle tasolle JYPissä. Hankala on jätkien kehittyä tai päästä omalle tasolleen jo peliaika on 13-15min/ottelu ja penkki kutsuu jossain vaiheessa matsia.

En yleensä valita pelitavasta jos voittoja tulee, mutta jotain järkeä voisi käyttää näissä peluutuksissa. Makkonen ja Sopanen kun eivät ole sieltä halvimmasta päästäkään. No toivotaan että RD tietää mitä tekee.
 

Linjatuomari

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
RD:lle terveisiä että pyöräytähän lottoa siihen malliin että ketjut ovat huomenna tässä kuosissa:

Pihlström-Hytönen-Louhivaara
A.Virtanen-Perrin-Tuppurainen
Jormakka-Makkonen-Sopanen
Jääskeläinen-Riska-Sipiläinen

Eli nyt oikeasti Pekka Jormakalle sitä näyttöpaikkaa. Toisi mukavasti vauhtia Makkosen ja Sopasen rinnalle ja uskoisin että tuo ketju voisi hyvinkin toimia yhdessä. Tuskin olisi ainakaan huonompi vaihtoehto kuin Jonne Virtanen tai Harri Pesonen?
 

Marcus Juslin

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Nuo Linjatuomarin laittamat ketjut voisivat olla ihan ok. Mutta oli ketjut mitkä tahansa, niin minä toivon RDltä, että malttaisi pitää ketjut kasassa joskus ihan koko pelin ajan. Jokaisen pelin alla spekuloidaan sitä, onko kasattu hyvät vai huonot ketjut, mutta viimeistään toisen erän alussa ketjut on jo pistetty ihan uuteen uskoon. Tai sitten tämä kaikki on osa jotakin suurempaa kokonaisuutta, josta minä en ole ainakaan saanut vielä kiinni.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Jos nyt annettaisiin joillekkin hyökääjille (vaikka Makkonen) eri vapaus puolustuspelaamisen suhteen, hajoaisi koko JYPin pelisysteemi, mutta varmasti tekisi Makkonenkin hieman enemmän jälkeä hyökkäyspäässä.

Se että kaipaan RD:ltä ja tiimiltään sitä että Makkosen, Sopasen & co. vahvuuksia käytetään paremmin hyväkseen, ei nyt tarkoita sitä että heille pitäisi sallia jotain erivapauksia puolustamisen suhteen.
5-5 pelissä kaksikon sijoittaminen eri kenttiin lienee ainut mahdollinen ratkaisu, jos heistä halutaan paras irti, koska en ymmärrä sitäkään että kun Dufvalle viisikkopuolustus on kaiken a ja o, miksi kahta tai jopa kolmea puolustuspäässä heikompaa pidetään sitten samassa ketjussa?

Ylivoimapeli on sitten aivan oma osa-alueensa, täällähän Makkosella ja Sopasella sekä myös Antti Virtasella olisi ehdottomasti käyttöä, mutta onhan melkein aina ylivoiman aloittava Hytönen-Louhivaara duo tehnyt ylivoimalla alkukaudesta tehot 1+3.

Tuota viime kevään kompastuskiveä, luottopelaajien ylipeluutusta jo muutama kirjoittaja tuossa sivusikin, joten siitä ei sen enempää, aikalailla samaa mieltä.
 

king k

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Mikäli tämän aamujäiden perusteella pystyy sanomaan illan ketjuja yhtään, niin näillä ainakin äsken mentiin:

Jääskeläinen - Hytönen - Louhivaara
Pihlström - Perrin - Tuppurainen
A.Virtanen - Makkonen - Sopanen
Pesonen - Riska - Sipiläinen

Pakkeja en sen tarkemmin kattonut, mutta ihan kuin Välivaara olis puuttunu rosterista.. tietenkin on mahollista, että en vaan kaveria huomannut tai jos on jotain pientä vammaa että jätti aamujäät väliin, mutta mielestäni en miestä jäällä nähnyt. Sen sijaan jäällä pakeista oli normaalisti Vatanen, Koskinen, Malmivaara, Kaijomaa, Viitanen ja Jaatinen sekä Auvitu, joka pelasi puolustajana kaikissa harjoitteissa.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Tänään ei ketjuruletti pyörinyt KalPa-matsissa. Oli ilmeisesti kauden eka kerta kun samoilla ketjuilla mentiin kiekon putoamisesta loppusummeriin. Ainakin Makkonen (vai oliko Sopanen?) kiitteli tästä kehdistötilaisuudessa. Sopaselle kertyi peliaikaa tänään 12.04 ja Makkoselle 13.05. Saa nähdä miten jatkossa käy..
 

_Wildchild_

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, sympatiat Halutulle muutokselle (TM)
Tänään ei ketjuruletti pyörinyt KalPa-matsissa. Oli ilmeisesti kauden eka kerta kun samoilla ketjuilla mentiin kiekon putoamisesta loppusummeriin. Ainakin Makkonen (vai oliko Sopanen?) kiitteli tästä kehdistötilaisuudessa. Sopaselle kertyi peliaikaa tänään 12.04 ja Makkoselle 13.05. Saa nähdä miten jatkossa käy..

Juu, Makkonen se oli joka kiitteli ketjujen säilyttämisestä ennallaan. Kuten RD sanoi niin ei se ketjujen muuttelu mikään itsetarkoitus ole ja tänään tuntuikin kaikilla kentällisiä peli kulkevan. Huomenna olisi kiva nähdä Ilvestä vastaan sama rosteri.
 

Jupa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tehot peliajoittain

Laskin juuri pelaajien tehot per peliaika ja aika mielenkiintoisia lukemia.

Ainakaan Makkosen penkitykselle ja vähäiselle peliajalle ei ainakaan tämän tilaston valossa ole perusteita...

1 Tuppurainen, Jani 16 16,22 0,986436498
2 Makkonen, Jussi 10 13,16 0,759878419
3 Sopanen, Vili 10 13,42 0,745156483
4 Louhivaara, Ossi 11 18,04 0,609756098
5 Hytönen, Juha-Pekka 11 18,45 0,596205962
6 Pihlström, Antti 10 18,15 0,550964187
7 Vatanen, Sami 12 22,32 0,537634409
8 Perrin, Eric 9 17,57 0,512236767
9 Riska, Filip 6 14,31 0,419287212
10 Jääskeläinen, Jari 4 11,23 0,35618878
11 Koskinen, Kalle 7 21,1 0,331753555
12 Virtanen, Antti 4 12,22 0,327332242
13 Virtanen, Jonne 3 10,41 0,288184438
14 Välivaara, Jyrki 6 22,5 0,266666667

Mielenkiintoista on myös Perrinin tehokkuus eli alun jälkeen ainakin pientä tehottomuutta havaittavissa.

Eli sarakkeisssa pisteet per peliaika; sijoitus, nimi, pisteet, peliaika per peli ja pisteet/peliaika.

Jupa
 

Sannoittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tehtyjä maaleja kiinnostavampi tosiseikka on tällä kaudella pelatut viisi nollapeliä. Jos yrittäisin kääntää harjoitetun pelitavan teorian ja pelitavasta tehtyjen havaintojen riippuvuussuhteen toisin päin, ajattelisin noita nollapelejä niin, että viisi nollapeliä tuottaa joukkueelle välttämättä 10 – 15 pistettä kun taas jo yksikin päästetty maali kaikissa viidessä pelissä suurentaa vaihteluväliä epäedulliseen suuntaan (0 – 15 pistettä).

Ketjulotolla tai ilman, alkanut kausi ja 17 pelattua peliä on JYPille historiallisen menestyksekäs tähän saakka – vain 9 menetettyä pistettä puhtaasta suorituksesta.

Eihän tässä yritä kukaan puolustukselta mitään viedä, sillä hyökkäys luo jo näinkin hyvin maalipaikkoja, mutta pikkumusta ei vaan millää tunnu löytävän tietänsä maalivahdin taakse.

Jos katsoo taaksepäin kolmea edelliskautta (meneillään olevaa 'projektia'), ottaa silmään hämmästyttävän pieni vaihteluväli tehdyissä maaleissa sarjan tässä vaiheessa:

Kausi 2007 - 2008

17 peliä 7 – 4 – 6 – 3 28 p 50 – 45

ei nollapelejä, parhaimmillan 8 tehtyä maalia yhdessä pelissä.

Kausi 2008 – 2009

17 peliä 12 – 2 – 3 – 0 38 p 49 – 27

yksi nollapeli, parhaimmillaan 7 tehtyä maalia yhdessä pelissä.

Kausi 2009 – 2010

17 peliä 7 – 2 – 8 – 1 24 p 48 – 47

kaksi nollapeliä, parhaimmillaan 6 tehtyä maalia yhdessä pelissä.

Ja lopuksi meneillään oleva kausi

17 peliä 13 – 2 – 2 – 0 42 p 48 – 20

viisi nollapeliä, parhaimmillaan 6 tehtyä maalia yhdessä pelissä.

Maalinteko on ollut siis aiemmilla kolmella kaudella yhtä helppoa tai yhtä vaikeaa (vaihteluväli 48 – 50). En muista, onko aiempien kausien alkajaisiksi palstalla kirjoiteltu maalinteko-ongelmasta. Sen sijaan ketjulotolla tai ilman, päästetyissä maaleissa vaihteluväli on huomattava (20 – 47).
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Väittäisin kyllä myös jos päästettyjä maaleja olisi enemmän niin myös itse maaleja olisi enemmän nähty, mutta monessa pelissä JYP on pystynyt alkamaan varmistelemaan sitä johtoa joten ei ole ollut tarvetta iskeä niitä maaleja enempää. Toisaalta JYP on tehnyt enemmän maaleja kuin esimerkiksi Kärpät ja kalpakin on samoissa luvuissa joten monet muutkin joukkueet jotka povattu kärkitiloille painivat maaliongelmissa vaikka nimimiehiäkin joukkueista löytyy. HIFK ja lukko sen sijaan ovatkin tehneet sitten enemmän murskalukuja tauluun, mutta omissa soi sitten paljon useammin. Eli ei tässä kyllä hätää maalintekoon ole jos puolustus vain pysyy yhtä tiivinä myös jatkossa. Toki esimerkiksi pudotuspeliä silmillä pitäen olisi hyvä löytää pari pelaajaa jotka takovat varmasti kokoajan maaleja sillä pudotuspeleissä varsinkin monien muiden joukkueiden pakka tiivistyy ja maalinteko vaikenee.
 

batman83

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP

Kiinnostavaa tilastoa kyllä. Koitin kovasti etsiä poikkeamaa muualta, mutta eipä oikein löytynyt. Mitä nyt yksi henkilökohtainen skarppaaja, viime kaudella 17 peliin 11 päästettyä maalia tasakentin, nyt 4, eli Sami Vatanen.

Oletko ajatellut, että tuota sinun laskelmaasi vääristää alivoima/ylivoima -tilastot. Vai vääristääkö vain tehokas pelitapa niitä?

Sen kummemmin ei nyt ole tilastoja saatavilla alkukauden otteluista, mutta jotenkin on semmoinen muistikuva, että ylivoima, eikä alivoima ole oikein toiminut ihan kauden alusta asti, noilla mainitsemallasi kausilla. Myöhemmin sitten oltiin toki valioluokkaa niissäkin.

Nythän tilanne on hiukka toinen, sillä ylivoimalla maali on tehty keskimäärin 5.42 kohdalla, ja alivoimaa on kestetty 26.07. (seuraavalla joukkueella puolikas tuosta ajasta) Tämä on aika iso ero, vaikka variantti peleissä on aika pieni (siis verrattuna edelliskausiin)

Eli ei se ole ihme, vaikka suuri yleisö ihmettelee maalinteko-ongelmaa, ja toisaalta puolustukseen pitävyyttä, kun niiden molempien taika löytyy erikoistilannepelaamisesta, joissa joidenkin viisaiden mukaan pelit myös ratkaistaan.

Maalinteko-ongelmaa ei pitäisi olla niin kauan, kuin pelejä voitetaan ja toisaalta puolustuksen saamattomuus ratkaisee ne toiseen suuntaan. Tällä hetkellä aika hyvällä keskiarvolla voitetaan pelejä, eli tasapaino lienee kohdillaan.

Edit: Ja tuosta erikoistilannepelaamisesta on mainittava vielä se, että monessa pelinjälkeisessä haastattelussa on painotettu sitä, että kuinka vastustajan yli-/alivoimaa on tutkittu etukäteen nauhoilta. Ja niiden opiskeluun on käytetty suhteellisen paljon aikaa. Jotenkin tuntuu, että taustatiimikin on skarpannut tänä vuonna kovasti.
 
Viimeksi muokattu:

Sannoittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
(...)sarakkeisssa pisteet per peliaika(...)

Tässä laskelmassa on se validiusongelma, että tehtyjen pisteiden kokonaismäärää suhteutetaan keskimääräiseen peliaikaan. Validiteetin oikaisemiseksi tulisi absoluuttista verrata absoluuttiseen ja suhteellista suhteelliseen; näin siksi, että joukkueen pelaajilla on toisistaan poikkeavia ottelumääriä ja sen myötä keskenään erilaisia tilaisuuksia kasvattaa maali- ja maalisyöttömääriään.

Jani Tuppuraisen tehdyt pisteet (16) suhteutettuna kokonaispeliaikaan (261 min 52 s) saadaan indeksiluku 0,061181.

Jussi Makkosen tehdyt pisteet (10) suhteutettuna kokonaispeliaikaan (212 min 16 s) saadaan indeksiluku 0,047134.

Eric Perrinin tehdyt pisteet (9) suhteutettuna kokonaispeliaikaan (125 min 39 s) saadaan indeksiluku 0,071776.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös