Joskus, tai melko usein, käy niin, että joukkueen roolitus ajaa yksilön edelle. Mielestäni Mäenalasen edelle on tarjolla joukkuetta paremmin vahvistavia pelaajia, en toki tunne Mäenalasta pelaajana niin hyvin kuin Kärppä-kannattajat. Mäenalasen marras-joulukuun 17 ottelun tehot 1+3 eivät kuitenkaan viesti ulkopuoliselle sellaisesta vireestä, että hänen ympärille pitäisi mestaruutta tavoittelevan joukkueen alkaa sommitella nuorisoketjua kevättalven otteluruuhkaan.
Olen kyllä huomannut sinun perustavan mielipiteesi paljolti tilastojen varaan. Se on ihan mielenkiintoinen lähestymistapa. Kuitenkin tilastoilta jää piiloon paljon merkityksellisiä asioita ja tilastojen tulkinnassa on omat haasteensa. Varsinkin pohdiskelu syy -ja seuraussuhteista vaati lihaa ja luuta pelkän kylmän datan ympärille.
Mäenalanen on ollut viime pelit erinomainen, niin kuin kirjoitin, ehkäpä joukkueen paras hyökkääjä alkuviikon vieraskiertueella. Ei tuollaista miestä voi kokoonpanon ulkopuolelle noin vain heittää. Se ei ole joukkueen etu millään tavalla, ei pelillisesti, eikä myöskään joukkuehengen kannalta. Pelkkiä tilastoja tulkitsemalla voisi ihmetellä, miksi sinä olet Niemeä Ahon ja Puljujärven väliin laittamassa, sillä Niemi on samaisen marraskuun ja joulukuun aikana iskenyt tehot 2+5, siis kolme pistettä enemmän kuin parjaamasi Mäenalanen. Toki Niemen peliaika on aivan eri tasolla Mäenalasen kanssa. Pelkkä tilastojen tuijottaminen vie meidät kuitenkin tässäkin tapauksessa harhateille. Niemi lienee meidän molempien mielestä tärkeä osa Kärppiä keväällä.
Olen kirjoittanut, jotta nuorisoketjua kannattaisi kokeilla. Kärpät hakee vielä kovin parhaita koostumuksiaan, enkä oletakaan, että ketjut lyötäisiin lukkoon ensi viikolla. Rotaatio pyörii varmasti. Niin kuin tuolla materiaalilla pitääkin.
Ajattelen asian enemmän joukkueen kantilta ja ketjujen välisen roolituksen avulla. Ajattelin koostumukset sitä kautta, että on kaksi virtuoosimaisempaa kenttää, joiden ensisijainen tavoite on saada peli hyökkäyspäähän ja tehdä tulosta, Pirneksen kolmonen olisi hieman enemmän puolustusorientoitunut kuin kaksi ylempää ja nelonen olisi puolustava kenttä Ikosen hyökkäysuhalla varustettuna. Esittämissäsi ketjuissa en näe vastaavaa jakoa hyökkäys- ja puolustuskykyjen välillä, vaan on kolme hyökkäyspeliin painottuvaa kenttää ja Pirneksen nelonen
Menestystä tavoittelevasta joukkueesta pitäisi löytyä mielestäni kokeneempi all-round-ketju jollainen Huml-Pirnes-Pyörälä olisi tyyppiluokaltaan, Hirschovits osaa toki puolustamisen, mutta pitäisi mielestäni roolittaa ensisijaisesti hyökkäävään ketjuun. Junttila ja Aaltonen olisivat mielestäni hyökkäävimmät laiturit ja Hirso tasapainottaisi heitä, ja heittäisi namilättyä yhtä lailla. Pyörälä-Huml-laituripari sopisi sitten laitureista ominaisuuksien ja kokemuksen puolesta parhaiten vaativaan all-round-ketjuun. Vai, onko Pyörälä pelannut oikealla laitaa koska viimeksi - en ainakaan hajaotannalla löytänyt hetkeen aikaan.
Mielestäni nelonen Pirneksen johdolla on aivan yhtä hyvä puolustussuuntaan kuin Humalojan johdolla. Hyökkäyssuuntaan ero onkin aivan ilmeinen Pirneksen eduksi. Ei se, että Pirnes osaa myös hyökätä, tee hänestä yhtään huonompaa pelaajaa puolustussuuntaan. Kokeneena ja nöyränä pelaajana Pirnes ottaa varmasti vastaan se roolin ja tehtävän, minkä päävalmentaja hänelle antaa. Laiturithan meillä nelosessa onkin samat.
Meidän ketjuhahmotelmissa Pyörälä ja Huml on asetettu laitureiksi samaan ketjuun. Sinulla Pirneksen väliin, minulla Hirschovitsin väliin. Mielestäni molemmissa tapauksissa kyseessä on kokenut all-round -ketju. En näe suurta eroa. Ehkäpä Hirschovits on hyökkäyssuuntaan kuitenkin isompi pelote kuin Pirnes. Henkilökemiajuttu mielestäni on se, kumpi näistä koostumuksesta onnistuisi paremmin.
Samoin Junttila ja Aaltonen asetettu ketjuhahmotelmissamme samaan ketjuun. Minä asettaisin heidän keskelleen Niemen, sinä Hirschovitsin. En näe tässäkään suurta ero. Taas kyse on enemmän kemiasta kuin mistään muusta.
3-ketju ei ole mielestäni muihin ketjuihin suhteutettuna sopiva, en näe järkeväksi istuttaa kolmea nuorta pelaajaa yhteen. Jatkuvasti kehittyvien Ahon ja Puljun vierelle olisi tarjolla kokeneempiakin pelaajia, jolloin olisi mahdollisuus saada heille arvokasta tilanteenmukaista pelitilanneoppia ja tarjolla olisi pelillinen tukilauta ja selkänoja pelillisissä suvantovaiheissa. Ymmärrän toki hegemonian kun käsissä on lupaavia pelaajia.
Tässäpä se meidän isoin ero on. Minä olen valmis kokeilemaan nuorisoketjua. Hienoa, että ymmärrät siihen liittyvän hegemonian. Kyllähän minäkin ymmärrän monen varovaisuuden asia suhteen. Todennäköistähän on se, että myös Marjamäki pelaa tämän asian varmoin kortein. Väitän kuitenkin, että nuorten kisat ovat antaneet Marjamäelle takataskuun yhden uuden vaihtoehdon , jos tilanne vaikuttaa olevan muutoin umpikujassa.
Alunperin luettelin listan erikoistilannevastuista eli yhdestä roolituksen osa-alueesta ja lisää vastasin edellä. Totesin toki myös, että väistämättä tulee päällekkäisyyksiä pelitilannevastuissa, mutta näkisin Kärppien tapauksessa olevan syytä minimoida niitä esimerkiksi sijoittamalla alivoimaa pelaamattomat Huml ja Pirnes samaan ketjuun vaihtorytmin tasaamiseksi. Pienillä asioillahan on merkitystä, sen olemme huomanneet parina keväänä.
Minusta ei ole järkevää pelkästään peluutuskierron takia pitää yhdessä jotain tiettyä parivaljakkoa. Toki hienoa, jos näin voi tehdä, mutta se ei saa ajaa yli muutoin toimivia ketjuja. Olen vahvasti sitä mieltä, että Kärppien laadukkaasta hyökkäysmateriaalista löytyvät sellaiset ylivoimakoostumukset ja av-parit, ettei peluutus mene liian epätasaiseksi. Näin siis myös minun ketjuehdotuksillani.
Ok, jos Kärpät käyttää sekaketjuja noissa tilanteissa niin sitten käyttää. Lähteekö vaihtokierto yv:n ja toisaalta av:n jälkeen mistä ketjusta sitten "suurimmilta osin" liikkeelle ja miten etenee, vai lyödäänkö ne ihan sekaisin 1. vaihtokiertoon?
Kärppien ylivoimahyökkääjät viime peleissä ovat olleet muistaakseni seuraavat:
- Ikonen, Pirnes, Pyörälä, Junttila
- Huml, Hirschovits, Aaltonen, Mäenalanen
Niinkuin huomaat sekaketjutusta on kovin. Samoin sekaketju on usein jäällä ylivoimapelin jälkeen. AV-pareja en tällä hetkellä muista, ovat vaihdelleet kovin. Alivoimapelaajia ovat olleet ainakin Niemi, Hirschovits, Junttila, Keränen, Pyörälä ja Aaltonen. Kyllä ehdottamistani ketjuista hyvät av-parit saadaan aikaan.
Tiesin Mika Niemen ylivoimahommeleista, koska kirjoitit niin toisessa ketjussa ja toistin sen lainaamassasi viestissä, jätit sen kohdan pois lainauksista - lue viimeinen kappale.
Tarkoitukseni oli osoittaa se, miten paljon vaihtelua Kärpät vielä erikoistillannepelaamisessa käyttää. Vaihtoehtoja on.