En tiedä mistä vedät näitä juttuja, mutta en minä osaa niitä kyseenalaistaakaan, koska ei ole moisista kokemusta. Ainakaan hoitotoimenpiteet tai lääkärien jutut ei tue mitään tällaista, päinvastoin.
Tutkimuksista ja muualta. Esimerkiksi Chronotherapeuthics for affective disorders on hyvä opus. Mulla on 2009 painos muistaakseni ja tutkimustietoa on sen jälkeen tullut paljon lisää aiheesta.
Siinä on esmes
yks paperi, jonka mukaan lääke + valoterapia toimii tehokkaammin ja nopeammin kuin lääke itsessään.
Toinen, jossa testattin lääkettä + liikuntaa vs. lääkettä + valohoitoa. Valohoito toimi taas paremmin. Löytyy muistaakseni useampiakin tutkimuksia, mutta en jaksa hakee.
Siinä on pari kirjallisuuskatsausta valohoidon yleisestä vaikuttavuudesta masennukseen:
1,
2 ja
3.
Siinä yksi viite valvomisen toimivuudesta masennusoireiden äkilliseen paranemiseen:
Sleep deprivation in depression: what do we know, where do we go? - PubMed - NCBI
Nämä eivät tosiaan ole mitään mainstream juttuja normaalissa terveydenhuollossa. Yksi suuri ongelma on tosiaan se, että oikeasti laadukkaita ja pitkiä tutkimuksia ei aiheesta ole. Nykyinen näyttö kuitenkin kallistuu vahvasti valohoidon hyödyllisyyteen melkein kaikissa mieliala/mielenterveysongelmissa ja vieläpä kohtuu hyvällä teholla. Miksi näitä ei sitten yritetä käyttää laajemmin lienee vähän monisyinen juttu. Ne eivät itsessään ole sen tehokkaampia kuin lääkkeet tai terapia ja niiden käytännölliseen toteutukseen liittyy niin monia konkreettisia epäkohtia, että en oikeastaan ihmettele, vaikka niitä ei suositellekaan laajemmalti.
Kuitenkin, itse ainakin suosittelen laadukkaan kirkasvalolampun ostoa jokaiselle mielialaongelmista kärsivälle. Sen teho yksinään ja muun hoidon ohessa alkaa kuitenkin olemaan aika kiistatonta, vaikka ihan absoluuttista tehokkuutta on hankala määrittää laadukkaiden ja pitkien tukimusten puuttuessa.
Tässä sivussa toki pitää mainita, että normi kirkasvalolamput, joita marketeissa ja giganteissa myydään, ovat melkeinpä aivan turhia laitteita. Ne eivät saa tarpeeksi kirkasta valoa normaalilla käyttöetäisyyksillä ja satunnaisessa 60-100 euron lampun edessä pitäis pikaisten laskelmien mukaan istua mahdollisesti 3-5 tuntia teoreettisten vaikutusten saamiseksi, jos lamppu on vaikkapa 40-50 cm etäisyydellä kasvoista. Oikeasti näin matalilla valaistusvoimakkuuksilla ei edes tiedetä, ovatko ne kliinisesti tehokkaita. Tutkimukset on tehty 2500-10000 luksin voimakkuuksilla, kun normaalissa markettilampussa 40 cm etäisyydellä valaistusvoimakkuus on tyyliin 1000 luksia. Tehokas annos on jossain 5000 luksitunnin kohdalla, eli käytännössä vaikka 2500 lx kahden tunnin ajan tai 10 000 lx puolen tunnin ajan.