Keittiön emäntä antoi muuten positiivista palautetta minulle eilen niistä salaateista. Just kun olin niistä päässyt kertomaan täälläkin. Mukavasti olen kuulemma alkanut tsemppaamaan ja tekemään erilaisia salaatteja. Se on oikein tervetullut asia nämä erilaisten salaattireseptien kokeileminen ja monipuolisuuden lisääminen salaattipöytään.
Minä en kuitenkaan sanoisi onko termi tsemppaaminen oikein käytetty tässä asiayhteydessä. Se kun luo sellaisen mielikuvan että osaamista olisi kyllä ennenkin ollut mutta on ollut jotain laiskuutta tai muuta etten olisi kokeillut tehdä monipuolisemmin salaatteja.
Sanoisinkin itse että olen ensinnäkin rohkaistunut lisää ja.sitä myötä sitten vähitellen oppinut tekemään salaatteja ja muun muassa hyödyntämään monipuolisemmin käytössä olevia raaka-aineita. Kyse on ennen kaikkea just tuosta rohkaisumisesta ja uuden oppimisesta. Syy siihen jos en ole ennen tehnyt monipuolisemmin salaatteja niin ei ole siinä että olisin laiska tai jotain ollut vaan puhtaasti osaamattomuudessa/tietämättömyydessä.
Ja sitten yksi asia mikä on myös selkeästi vaikuttanut nyt siihen että olen alkanut töissä tekemään monipuolisemmin monia työvaiheitakin sisältäviä salaatteja on ollut siinä että nyt on ja on ollut hyvin työvoimaa töissä. Tätä olen tervehtinytkin ilolla. On ollut hyvä lisä että on otettu yksi työntekijä usein lisää päiviin joka lähinnä vastaa tiskaamisesta ja salityöskentelystä aamullakin.
Kiirehän siinä meinasi nimittäin usein töissä tulla kun työvuorot oli ennen mitoitettu aivan täyteen töitä. Kun salaattipuolen hommien lisäksi piti aamuisinkin hoitaa tiskaaminen, leipominen ja salityöskentely siinä ohessa. Kun oli töissä vain salaattityöntekijä ja kokki aamuvuorossa. Siinä oli usein kiire.
Nyt onkin usein kolmas työntekijä aamuvuorossa lisänä joka huolehtii lähinnä tiskaamisesta ja salityöskentelystä sekä tekee tarvittavia muita aputehtäviä sekä salaatissa että kokin apuna. Tämä on lisännyt väljyyttä siihen salaattivuorolaisenkin työlistaan ja ainakin minä koitan kyllä pyrkiä siihen että tämä väljyys näkyy just siinä että näihin salaatteihinkin voi ja ehtii panostamaan enemmän. Kun miettikää nyt mikä ero on usein ajassa jos suikaloi pöytään vain kesäkurpitsat tai raastaa porkkanat vielä kaiken lisäksi koneella tai sitten jos tekee alusta asti itse jonkin enemmän työvaiheita sisältävän salaatin kuten vaikka Waldorfia jota eilen tein.
En koe olevanikaan hidas vaikka lisätyövoimasta huolimatta minulla menee salaattipuolella se sama aika töissä kuin ennenkin vaan se johtuu just tuosta että olen alkanut panostamaan niihin salaatteihin reilusti enemmän kun on aikaakin ihan eri lailla.
Perjantaithan tuolla töissä on vaan usein aika kiireisiä kun jakoonkin lähtee perjantain lämmin ruoka,.sisältäen sen pääruoan, salaatin ja jälkiruoan sekä samoilla komboilla lähtee perjantaisin viikonlopun ruoat kylmänä. Eli eilenkin piti valmistaa kolme salaattia joita lähetettiin ruokajaossakin. Eilen kyllä helpotti paljon kun meitä oli silloinkin kaksi työntekijää salaatissa. Yksin en olisi varmaan edes ehtinyt tekemään samassa vuorossa kaikkia kolmea salaattia mitä nyt tehtiin eli nimeltään Lemmenliekkiä, sitä Waldorfia ja kinkku-päärynä-sellerisalaattia.