Ketä Suomen presidenteistä arvostat vähiten?

  • 8 032
  • 75

Ketä Suomen presidenteistä arvostat vähiten?


  • Äänestäjiä
    170
  • Poll closed .

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Keskustelupalstan etusivulla on tuollainen luku ilmoitettu käyttäjämääräksi. Ilmeisesti se tarkoittaa kirjoitusoikeudellisten lisäksi lukijatkin.

Ok, en ole tuollaista lukemaa huomannutkaan. Kirjoitusoikeudellisia on kuitenkin melkoisesti vähemmän. Ja heistäkin iso osa on ns. tyhjiä arpoja, alle 10 viestiä kirjoittaneita näyttäisi pikaisella silmäyksellä olevan reilusti yli kolmetuhatta nimimerkkiä.

Toki tieteellisempää kompetenssia presidenttikausien arvottamiseen ei kauhean monella ole, mutta ketjun otsikkohan on "ketä arvostat vähiten", eli arvostustahan on monenlaista ja viihteellisemmässä osiossa kuten Kierrätyskeskuksessa nämä valinnat ovat omanlaistaan viihdettä muutenkin.

Toki olisi voinut presidentit jakaa esim. kahteen äänestykseen eli ennen Kekkosta ja Kekkosen jälkeen, mutta Halosen kohdalla lopputulos tuskin olisi muuttunut kauheasti. Vaikea nähdä hänen nousevan Kekkosen, Koiviston ja Ahtisaaren edelle.

4-10 vuoden päästä (riippuen siitä haluaako Saukki kakkoskierroksen ja tuleeko hän valituksi) on sitten aika järjestää uusi kierros, ja luultavasti Niinistö kamppailee silloin Halosen kanssa tasapäisesti jumbosijasta. Nyt ei kamreerin kautta voi vielä noteerata, koska se on kesken ja alkupuoliskollaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mikäli tarkastelen presidenttiyttä kokonaisuutena - eli koko sitä aikaa jolloin henkilö toimi tasavallan presidenttinä - Tarja Halonen on minusta niillä perusteilla ja arvoilla joita käytän huonoin presidentti siitä huolimatta, että olen äänestänyt Tarja Halosta ja pitänyt häntä aikoinaan minulle sopivimpana ehdokkaana mutta tullut karulla tapaa pettymään. Halonen ei kuitenkaan koskaan ollut ykkösehdokkaani vaan vasta toinen tai kolmas, ja häntä äänestin toisella kierroksella.

Sen sijaan jos tarkastelisin vain osaa kausista tai hyvin pientä osaa siitä ajasta jolloin kyseinen henkilö toimi presidenttinä niin vastaus olisi kenties toinen. Tällöin koko kansan Urkki - Urho Kaleva Kekkonen - saattaisi nousta listallani tiukaksi haastajaksi mutta tällöin tarkastelu olisi Kekkosta kohtaan epäoikeudenmukainen, koska hän kuitenkin laaja kokonaisuus huomioiden teki Suomelle hyvää ja ajoi myös Suomen asiaa kiitettävällä tapaa. Viimeiset ajat olivat sellaiset jotka olisivat saaneet jäädä väliin, olisi pitänyt olla tolkkua lopettaa ajoissa.

Liian pitkälle historiaan en kuitenkaan vie tarkasteluani, koska tietämykseni Rytiä edeltävältä ajalta on liian puutteellista eikä näin kompetenssini riitä siihen, että kykenisin riittävän hyvin vertailemaan presidenttien saavutuksia nykyisiin presidentteihin verrattuna - siis heidän, tämä kysely huomioiden, negatiivisia saavutuksia ja heidän surkeutta olla presidentti.

Mutta tässä kyselyssä ja niillä perusteilla joita pidän itselleni tärkeimpinä Tarja Halonen on suurin epäonnistuja.

vlad.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ahtisaari hukkasi viran ja Relander oli ihan hukassa Lapuan liikkeen kanssa, oli kevyttä sarjaa.

Uuden perustuslain ajan presidentit eivät oikein enää kuulu tähän listaan: ovat keulakuvia, vihkivät ilmeisesti joutessaan marketteja ja käyvät valtiovierailemassa siellä sun täällä, eipä taideta juuri enää tarkkaan tietääkään mitä puuhailevatkaan.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Jokaista kuitenkin arvostan.

Joku kun nyt oli valittava, niin päässä kuului: Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen...
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
Kolme vähiten arvostamaani presidenttiä on helppo nimetä:
1) Mauno Koivisto
- Aloitti presidentin vallan vähentämisen ja vie sen aivan liian pitkälle.
- Oli ns. vahvan markan politiikan isä ja erittäin iso osasyyllinen 1990-luvun alun lamaan ja suurtyöttömyyteen.

2) Kyösti Kallio
- Ei puolustanut tarpeeksi voimakkaasti puolustusneuvoston puheenjohtajan sotamarsalkka Mannerheimin vaatimuksia armeijan varustamiseksi vuosina 1937-39. Uskoi liikaa puolustusministeri Juho Niukkasta, jonka mukaan Suomen puolustusta ei tarvitse vahvistaa.

3) Lauri Kristian Relander
- Myönteli liikaa Lapuan liikettä.
- Ei ajanut Mannerheimia sotaväenpäälliköksi 1925-26

Eniten arvostamani presidentit
1) Risto Ryti
2) C.G.E Mannerheim
3) J.K. Paasikivi

-Pelastivat Suomen Neuvostoliiton miehitykseltä vuosina 1944-48
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Voisivatkos nämä Halosen teilaajat vielä perustella sen, miksi Tavja on niin selkeästi se heikoin lenkki?

Ei muutoin, mutta kun täällä on näemmä jo päätetty kaikkien muidenkin puolesta, että Haloska on ainoa oikea vaihtoehto tässä äänestyksessä. Niin että kerratkaa ihmeessä selvyyden vuoksi kaikki ne seikat, joiden vuoksi muumimamma on "ykkönen".
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Voisivatkos nämä Halosen teilaajat vielä perustella sen, miksi Tavja on niin selkeästi se heikoin lenkki?...

...Niin että kerratkaa ihmeessä selvyyden vuoksi kaikki ne seikat, joiden vuoksi muumimamma on "ykkönen".

Niin, kyllä näitä Halosen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä on varsin paljonkin kerrattu täällä Jatkoajassa. Tässä ketjussa, sitten tuossa "ketä presidenttiä arvostat eniten"-ketjussa ja monessa muussakin.

Jos nyt kuitenkin muutamia asioita laitan, kun kertaamista pyysit:

- virkanimityksissä harrastamansa politiikka

- Ottawan sopimus. Yksi Suomen lähihistorian huonoimpia päätöksiä. Millainen lasku tästä lopulta muodostuu, tämä on vielä epäselvää.

- täysin turha "kolmen lautasen" taktiikka EU-asioissa

- NATO-kielteisyys ilman kunnollisia perusteita. Halonenhan ei oikein kannattanut edes asiasta keskustelua.

- ainakin itsestäni oli vastenmielistä Halosen avoin puolueellisuus 1918 tapahtumien suhteen. Ei sopinut hänen sloganiinsa "koko kansan presidentti".

- epäsiisti ja kasuaali olemus ulkomailla matkaillessaan. Presidentin arvolle ei mielestäni ole sopivaa käyttää läpinäkyvää, kierrätysmuovista valmistettua kertakäyttösadetakkia. Varmasti Carla Bruni &co olivat ihmeissään. Mutta eiköhän tästä asiasta joku palstan demareista jonkun hyveen saa esiin kaivetuksi.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
No Halonenhan se on oikea ainoa vaihtoehto tähän kyselyyn.

En saata kuvitella, kuinka sysipaska jonkun tulevaisuuden pressan olisi oltava, hakatakseen vastaavassa äänestyksessä Halosen sadan vuoden kuluttua.

Tarja Halonen ja demarit saivat ääneni ensimmäisen ja viimeisen kerran.

Tarja Halonen, täysi nolla.

Näissä lainauksissa omat ajatukseni tuotu aika hyvin esiin. Äänestyksen voittaja lienee itsestäänselvyys.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
MustatKortit teki kyllä loistavan listauksen.

Siinä missä Halosen edeltäjä pisti maailmalla kerätyn arvovaltansa peliin ja teki hartiavoimin työtä viennin edistämiseksi, Tarja panosti lähinnä demarinimityksiin, esimerkkinä vaikkapa Ritva Viljanen-fetissi. Toki juuri tuohon työhön hänet demarit halusivatkin, joten skene-pointsit Tavja toki keräsi omalta sakiltaan.

Myös yli 500 000 äänestäjän leimaaminen rasisteiksi voidaan laskea jonkin sortin mokaksi, vaikka itse pidin sitä kunnianosoituksena. On syytä muistaa, että Halosen puolueen vaaliteemana oli "Maassa maan tavalla!"

Halmeen lesbo-kommentti aiheutti aikanaan laajan, joskin ihan aiheellisenkin mielenpahoituksen. Mutta toki myöhemmin vasuriretroilu "Mannerheim oli homonatsitranssuneekeri" hihittely oli täysin asiallista ja asiasta vittuuntuneet olivat tietenkin fasistisia "isäm maa puollustajia".

En ole vielä äänestänyt, mutta Tarja on vahvoilla.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ihan täysillä yritin, mutta en vain pirullakaan saanut aikaan voimakkaita tunteita Halosesta. Jos jotain pitäisi presidenttikaudestaan sanoa niin väritön. Ensimmäinen uuden perustuslain presidentti, jolle ei juuri jäänyt mahdollisuuksiakaan merkittäviin avauksiin. Kai voidaan ajatella, että Halosen potentiaalinen Naton vastustus oli merkittävä tekijä, mutta se edellyttäisi sitä, että jokin merkittävä taho olisi oikeasti edes ajanut Naton jäsenyyttä - eikä kukaan ajanut.

Mitä sitten tulee näihin lespo-hippi-kommari -juttuihin niin ne ovat jotenkin omalaatuisia: Halonen oli reaalisesti osa juuri sitä samaa EU-konsensusta, mitä lähes koko poliittinen eliitti 90-luvun alusta saakka. Mutta kai nämä identiteettijutut ovat tärkeitä monille ja olihan siellä Setan puheenjohtajuutta (yksi Halosen uran hienoja ja oikeasti rohkeita vetoja), r-vikaa ja ymmärtäisin että ei kauhean fiiniä pukeutumista, notta sai ihan kauhiasti, kybällä hävetä joka sekunti. Ja varmasti epämiellyttävä alaisilleen ensimmäisenä Suomen presidenttinä maan historiassa.

Triviaalin ajan sangen triviaali presidentti, Niinistöstä tulee epäilemättä aivan samanlainen. Mutta ennen kuin liikaa syytetään henkilöitä niin tulee muistaa, että perustuslaki lähtee siitä odotuksesta, että presidenttiys on triviaali ja kevyt virka.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
- ainakin itsestäni oli vastenmielistä Halosen avoin puolueellisuus 1918 tapahtumien suhteen.

Mä äänestin tällä perusteella Mannerheimia. Tarjaa kiitän kuin luojaa siitä, että tuli valituksi Esko Ahon asemesta 2000. Sitä reikäleukaa en olisi jaksanut kuunnella. Melkein yhtä vittumainen kuin Väyrynen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos tässä asioita laittaa oikeisiin mittasuhteisiin, niin minusta tuo Japin perusteltu viesti on ylhäältä hyvää lukea vaikka useampaan kertaan ja verrata sitä sitten esim nimimerkkien MustatKortit ja Dee Snider listoihin. Jollekin hyvä presidenttiys on kriittisinä hetkinä maan itsenäisyyden säilymisen kannalta oikeiden päätöksien tekemistä tai tärkeiden talouspoliittisten päätösten tekemistä, joilla on vaikutukset vuosikymmenien päähän toisille sitä on oikeanlainen sadetakki tai muita kohtuullisen kosmeettisia asioita (kokouksiin osallistumiset yms).

Mielipide- ja arvostuskysymyksiähän nämä.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
Halonen, nainen ei sovi presidentiksi minun Suomessani, kansa oli ikävä kyllä toista mieltä ja itse en voinut äänestämällä vaikuttaa tuolloin vielä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Jollekin hyvä presidenttiys on kriittisinä hetkinä maan itsenäisyyden säilymisen kannalta oikeiden päätöksien tekemistä tai tärkeiden talouspoliittisten päätösten tekemistä, joilla on vaikutukset vuosikymmenien päähän toisille sitä on oikeanlainen sadetakki tai muita kohtuullisen kosmeettisia asioita (kokouksiin osallistumiset yms)...

Ihan vain selvyyden vuoksi haluan kyllä korostaa, ettei Tarja Halosen (huono) pukeutuminen todellakaan ollut itselleni SE hänen presidenttiyttään määrittävä tekijä, pikemminkin vain kirsikka kakun päällä.

Itse arvotan pahimmiksi "vioiksi" Halosen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kokonaisuudessaan, Tarja ei mielestäni palvellut näissä asioissa Suomen etua.

Ja noin yleisesti ottaen jokaista presidenttiä varmaan tulee pystyä arvioimaan suhteessa omaan aikaansa. Tilanne olisi muuten varsin epäreilu näiden uuden ajan presidenttien kannalta. Helvetti soikoon, Ryti uhrasi itsensä politiikan alttarilla Suomen kansan pelastamiseksi, noita juttuja on aika vaikea voittaa tällaisissa äänestyksissä sillä, että joku roskisdyykkaa tai rullaluistelee.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Jos tässä asioita laittaa oikeisiin mittasuhteisiin, niin minusta tuo Japin perusteltu viesti on ylhäältä hyvää lukea vaikka useampaan kertaan ja verrata sitä sitten esim nimimerkkien MustatKortit ja Dee Snider listoihin.

No, nimimerkki Simon pyysi näitä listauksia ja sai niitä, eli sinun pitää osoittaa mielenpahoituksesi hänelle. Ja TosiFania mukaillen: On aika säälittävää, että Suomen kaltaisessa demokratiassa poikkeava ajattelu halutaan kieltää. Suvaitsevaisdemareilla tämä ajatus heittää nopeasti häränpyllyä, kun vaihdetaan kohde Mannerheimista Haloseen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ennen kuin edes katsoin tämän kyselyn äänestystilannetta, olin aivan varma että Tarja se siellä kärjessä keikkuu. No eihän tämä mikään ihme ole, kun Jatkoajan nuoret vihaiset heteromiehet saavat kertoa mielipiteensä maamme ensimmäisestä "lesbo-presidentistä".

Minä äänestin Tarjaa tässä äänestyksessä. En ole enää niin kovin nuori, enkä mielestäni kovinkaan vihainen. Hetero olen, mutta minulle ihmisen seksuaalinen suuntautuminen ei merkitse mitään. Mainittakoon, että Tarjakin on hetero, vaikka häneen onkin lyöty myös tätä homoseksuaalin leimaa - syyttä, kuten Mannerheimiin. Silläkään ei ole merkitystä, että Tarja oli nainen. Henkilökohtaisesti olen nimittäin monissa vaaleissa äänestänyt naisehdokasta. Presidentinvaaleissa tosin ainoa kertani on ollut vuonna 2000, jolloin annoin ensimmäisellä kierroksella ääneni vähiten huonolle ehdokkaalle, joka oli mielestäni Elisabet Rehn.

Syitä, miksi äänestin Tarjaa huonoimmaksi presidentiksi, ovat pitkälti nuo nimimerkin MustatKortit listaamat. Jotenkin etenkin Tarjan jälkimmäinen kausi antoi sellaisen maailmanparantajan kuvan hänen touhuistaan. Sellaista oikeasti kansakunnan hyvinvoinnin eteen tehtävää työtä en oikein hänen nähnyt tekevän.

Toisaalta ehdokkaan valinta tällaiseen äänestykseen on haasteellista, pitkälti siitä syystä, että maailma on muuttunut voimakkaasti. Samalla presidentin valtaoikeudet ovat kaventuneet. Ahtisaari ja Halonen, kuten myös Niinistökin, ovat joutunuteet toimimaan hyvin mitättömin todellisin valtaoikeuksin. Myös Koivisto karsi itseltään valtaa huomattavasti, mutta käytti mielestäni sitä silti näihin seuraajiinsa nähden selvästi enemmän.

Vanhan ajan presidentit joutuivat taas toimimaan selvästi haasteellisimmissa oloissa. Etenkin Relander joutui mielestäni liian tiukkaan paikkaan - ainakin, mitä historiankirjoista luetun perusteella voisi päätellä. Hänen edukseen on kuitenkin laskettava valtiosuhteiden luominen naapurimaiden kanssa. Se oli merkittävä asia nuoren kansakunnan kehittymisen kannalta. Pahin tahra hänellä oli Lapuanliikkeen talonpoikaismarssin vastaanottaminen ja Kosolan kätteleminen. Kyösti Kallion kaudesta on jäänyt mieleen lähinnä miehen terveyden pettäminen kriittisellä hetkellä, eli talvisodan aikana. Oma käsitykseni on, että Kalliokaan ei uskonut Neuvostoliiton hyökkäykseen, ja osaltaan vaikutti myös armeijan varustelun laiminlyöntiin.

Ståhlberg, Svinhufvud, Ryti, Mannerheim ja Paasikivi olivat kaikki varsin "kovia jätkiä". Rytiä arvostan eniten miehen tekemän henkilökohtaisen uhrautumisen vuoksi. Mannerheim saa myös arvostukseni. Ilman häntä Suomi tuskin olisi sellainen kuin se tänä päivänä on. Hänen roolinsa vuoden 1918 jälkipyykissä on taas jäänyt epäselväksi. Ståhlberg loi maamme parlamentaristisen perustan. Svinhufvud taas kukisti Lapuanliikkeen, vaikka olikin noussut sen tuella valtaan. Paasikivi taas sai runnottua YYA-sopimuksen Suomelle edullisempaan suuntaan. Kekkonen oli taas turhan itsevaltainen, mutta toisaalta vaikeina aikoina hoiti Suomen suhteet vaaralliseen naapurimaahan kiitettävällä tavalla.

Siinä mielessä meillä asiat ovat olleet hyvin, että yksikään presidenteistämme ei ole ollut totaalinen katastrofi. Jokainen on hoitanut hommansa olosuhteisiin nähden ainakin melko tyydyttävästi. Tarjan kohdalla aikakausi on ollut selvästi helpompi kuin vanhan liiton miehillä. Tämän vuoksi hänellä ei ole ollut edes tilaisuutta loistaa. Osaltaan siksi hänen presidenttikaudestaan jäävät mieleen lähinnä nuo Ottawan sopimukseen vaikuttaminen, liiallinen maailmanparannus sekä nuo omavaltaiset nimitykset.
 

lihaani

Jäsen
Niin, kyllä näitä Halosen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä on varsin paljonkin kerrattu täällä Jatkoajassa. Tässä ketjussa, sitten tuossa "ketä presidenttiä arvostat eniten"-ketjussa ja monessa muussakin.

Jos nyt kuitenkin muutamia asioita laitan, kun kertaamista pyysit:

- Ottawan sopimus. Yksi Suomen lähihistorian huonoimpia päätöksiä. Millainen lasku tästä lopulta muodostuu, tämä on vielä epäselvääi.

Tämä linkki vie eduskunnan päätökseen Ottavan sopimukseen liittymisestä.

Sieltä voi jokainen katsoa, ketkä äänestivät jaa tai ei. Halosen nimeä ei tässä näy. Halonen oli voimakkaasti sopimuksen puolella, mutta mitään päätöstä vallaton presidentti näin isoista asioista ei voi tehdä.

Ihan kaikkea ei voi Halosenkaan piikkiin laitaa. Niin ruma ja arkinen kuin hän olikin. Niin kuin Angela Merkel.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Niin ruma ja arkinen kuin hän olikin. Niin kuin Angela Merkel.

Niin, täytyy sanoa, että vaikka "Tavjaa" häpesinkin pukuineen ja puhevikoineen ihan täysillä joka sekunti niin kyllä Merkel menee vieläkin huonommaksi. Kuinka saksalaiset kehtaavat liikkua maailmalla tuollaisen tantan ollessa liittokansleri? Naisen on aika turha yrittää tuollaisilla ulkonäöillä ja tyylitajuilla maiden johtoon.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tämä linkki vie eduskunnan päätökseen Ottavan sopimukseen liittymisestä.

Sieltä voi jokainen katsoa, ketkä äänestivät jaa tai ei. Halosen nimeä ei tässä näy. Halonen oli voimakkaasti sopimuksen puolella, mutta mitään päätöstä vallaton presidentti näin isoista asioista ei voi tehdä...

Niin, eiköhän kaikille suomalaisen parlamentarismin järjestelmää tunteville ole ollut ihan selvää, ettei Halonen tuota ole yksin hyväksynyt/hyväksyttänyt. Sen sijaan muistat ehkä itsekin, että Halonen oli tämän miinakieltokampanjan näkyvimpiä hahmoja yhdessä Rauhanliiton kanssa.

Paradoksaalisesti siis Suomen miinankieltosopimukseen liittymistä ajoivat eniten kaksi sellaista tahoa, joiden asiantuntemus miinojen käyttöön ja turvallisuuteen liittyen on puhdas nolla. Kuten kaikki tietävät, Suomessa miinoja ei ole käytetty eikä olla edes suunniteltu käytettäväksi ns. Afrikan mallilla, vaan niiden paikat on huolellisesti kartoitettu etukäteen.

Maamiinojen käytön kieltävän sopimuksen allekirjoittaminen on paitsi ulko- ja turvallisuuspoliittinen, että myös "arvopäätös", Suomen ollessa kyseessä.

Itse olen melko varma, että presidentti olisi ilman suoraa poliittista valtaakin pystynyt vaikuttamaan erittäin suuresti siihen, että sopimus olisi "jäädytetty" määräämättömäksi ajaksi.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Kuinka saksalaiset kehtaavat liikkua maailmalla tuollaisen tantan ollessa liittokansleri? Naisen on aika turha yrittää tuollaisilla ulkonäöillä ja tyylitajuilla maiden johtoon.

A-studio teki hiljattain reportaasin Merkelin suunnattomasta suosiosta Saksassa ja yksi teema nousi ylitse muiden niin asiantuntijoiden, kuin tavallisten kadunmiestenkin haastatteluissa:

Merkel sanoo asiat juuri niin kuin ne ovat, mitään kaunistelematta ja pois jättämättä. Näin ollen hän luo ympärilleen auran luotettavasta ja reilusta poliitikosta ja ihmisestä.
 
2) Kyösti Kallio
- Ei puolustanut tarpeeksi voimakkaasti puolustusneuvoston puheenjohtajan sotamarsalkka Mannerheimin vaatimuksia armeijan varustamiseksi vuosina 1937-39. Uskoi liikaa puolustusministeri Juho Niukkasta, jonka mukaan Suomen puolustusta ei tarvitse vahvistaa.

Eniten arvostamani presidentit
1) Risto Ryti
-Pelastivat Suomen Neuvostoliiton miehitykseltä vuosina 1944-48
Näissä on sinulla hauska ristiriita, kun nimenomaan Rydin suunnalta tuli kovaa vastustusta Mannerheimin vaatimuksiin.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa kuultiin Suomen Pankin pääjohtaja Rytiä keväällä 1938 seuraavasti: "Emmehän me voi hankkia patruunoita, terästä ja lentokoneita sillä, mitä meidän lapsemme mahdollisesti ansaitsevat".

Vielä loppukesästä 1939 Cajander yritti taivutella Rytiä ottamaan velkaa puolustusbudjettiin. Tämä ei käynyt päinsä, sillä Suomen talous oltiin juuri saatu suuren laman jälkeen erinomaiseen kuntoon, eikä tullut kuuloonkaan että se vaarannettaisiin uudella velanotolla. Ironista on se, että maailman pelkistetyin asepuku sai liikanimen "malli Cajander", kun sen olisi pitänyt olla "malli Ryti".

Vähiten arvostamasi presidentti Kyösti Kallio puolusti valtakaudellaan eniten arvostamasi Rytin linjaa seuraavasti: "On onni, että Ryti asettuu Mannerheimin mahdottomia vaatimuksia vastaan, sillä Mannerheim pitää suuressa arvossa Rytiä ja sen tähden pysähtyy ajattelemaan ehdotustensa toimivuutta."

Rydin elämään jäänyt julkisuuskuva korostaa valheellisesti Rydin maanpuolustustahtoa ja armeijahenkisyyttä, ja juuri sen ansiosta Ryti pyörii näissä arvostusasioissa ihan Mannerheim-sarjassa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Halosen ainoa ansio oli olla ensimmäinen naispresidentti. Se on valitettavaa, sillä naiset kyllä ansaitsivat presidentin, mutta tuommoinen toistaitoinen sitten valittiin. Maamiina hössötys jäi tietenkin suurimmaksi munaukseksi, mutta mikäli hänellä olisi ollut enemmän valtaa, niin olisi ryssinyt muutakin.

Koivisto olisi voittanut tämän äänestyksen ilman Haloskaa. Hän ei reagoinut järkevästi yhtään mihinkään. Suurimpina töppäyksinä liiallinen presidentin vallan vähentäminen, ragoimattomuus Viron itsenäisyyspyrkimyksiin ja kaikkein suurimpana reagoimattomuus Jeltsinin tiedusteluun Suomen vaatimuksista Neuvostoliiton hajotessa:"ei meillä ole vaatimuksia". Vitun puupää. Toivottavasti elää yli satavuotiaaksi ja kärsii joka päivä.

Lisäksi vielä alisuorittajat reissu-Lasset Relander ja Ahtisaari. Eivät varsinaisesti mokanneet, mutta eivät saaneet kyllä parastaan irti. Kun on näytön paikka se pitää käyttää.

Muuten presidenttien joukossa on kyllä helmiäkin. Svinhufvud teki sen minkä Relanderin olisi pitänyt, eli nyrkkeili Lapuan liikkeen syrjään. Sota-ajan presidenteille voi vain nostaa hattua. Ja sitten Paasikivi ja Kekkonen, jotka tekivät molemmat uroteon kampeamalla pikkuhiljaa hajurakoa Neuvostoliittoon.

Nykyisin presidentin virka toimii parhaimmillaan kuten nyt Niinistön kohdalla. Saadaan surkea sohlari pois sotkemasta päivän politiikkaa. Seuraavaksi prsedentiksi kannatan urpilaista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös