Keskustelua lääkäreistä

  • 7 818
  • 81

Sundis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Internazionale, Stavros Flatly
varjo kirjoitti:

Olisiko parempi olla kirjoittamatta asioista mistä ei näköjään tiedä yhtään mitään. Viestisi oli täynnä aukkoja ja virhekäsityksiä mitä en jaksa tässä yksitellen ruveta kommentoimaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Yhtälailla toisen käden tietoa taitaa olla muilla kuten sinullakin. Jos kuitenkin tiedät asioista paremmin kuin muut, miksi ihmeessä et korjaisi virheellisiä käsityksiä?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Erehtyminen lienee yhä inhimillistä. Vahingon tapahduttua jälkien peitteleminen sen sijaan jotain muuta. Läheltä seuranneena omat moraaliset paheksuntani kohdistan tähän jälkimmäiseen, joka on yllättävän yleistä. Eipä sitä tavallinen kansalainen tajua kuinka upeasti tiimi puhaltaa yhteen hiileen ja kuinka tehdyt virheet saadaan jälkikäteen hävitettyä tai tehtyä olemattomiksi - jopa dokumenteista.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Sundis kirjoitti:
Olisiko parempi olla kirjoittamatta asioista mistä ei näköjään tiedä yhtään mitään. Viestisi oli täynnä aukkoja ja virhekäsityksiä mitä en jaksa tässä yksitellen ruveta kommentoimaan.

Hmm, niin, korjaa toki käsityksiäni. Olen toki siitä epäonnisessa asemassa, että omat kokemukseni lääkärien ja sairaanhoitajien ammattitaidosta rajoittuvat vain 21 vuoteen saman katon alla asumiseen (ja 3-4 viikkoa kesässä pienehkön purjeveneen sisällä) ja 4 vuoteen rahan/auton/safkan pummaamiseen.
Toki kaikki lääkärituttavani ovat erikoistuneita ja väitelleitä (mitälie dosentteja ja professoreita taitavat olla vieläpä miltei kaikki), joten heidän näkemyksensä TK-lääkärien ammattitaidoista on vähintäänkin värittynyt, mutta katson osaavani suodattaa informaatiosta olennaisen osan ihan itse.

Mitä lääkärien opiskeluihin tulee, niin kyllähän itse kukin meistä opiskelee tovin opintotuella, mutta aika harvalla alalla sitten siinä neljän opiskeluvuoden kohdilla pääsee rahastamaan maaseudun kuntia kesäduunissa yliopistosairaalan ylilääkäriä kovemmilla liksoilla...Kaikki on suhteellista.

Toki omakin näkemykseni on värittynyt ja katkera, kun eräs varsin samankaltaisen DNA:n omaava mieshenkilö sattuu alaa opiskelemaan...
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sundis kirjoitti:
Mitäköhän sinä oikesti tiedät lääkärin työstä. Kokeilisit. Ei muuta kun kirja käteen ja opiskelet ensin 6-7 vuotta opintotuella. Mulla on hyvä idea. Tee yhteiskunnalle ja itsellesi palvelus, äläkä käytä enää terveyskeskus tai muitakaan lääkäri palveluta, niin minä lupaan että on enää käytä taksipalveluita(ei mitään taksiautoilijoita kohtaan).

Vedäppäs henkeä välillä. Nythän on niin että Lääkäreillä (kuten myös kaikilla muilla ammattikunnilla) on tapana puolustella omiaa. Ja näköjään lääkärien läheisilläkin. Tuosta esillä olleesta synnytystapauksesta voisi sanoa sen verran että se tyrikö lääkäri vai ei riippuu tasan siitä ryssikö lekuri rutiinisuorituksen käsien jäätyessä vai tapahtuiko jotain yllättävää johon ei osattu varautua. Lääkärin ammatti nyt vain on hieman vaativampi kuin perushommat ja siinä ei vain voi tyriä rutiiniasioissa. Sama tilanne on esim. lentäjillä.
Samoin on turha itkeä liksasta. Se on ihan ammatinvalintakysymys. jos on kerran lääkikseen päässyt niin varmasti olisi ollut kykyjä toisenlaiseenkin uravalintaan.
Ja viellä siitä "kädestäpitämisestä". Jotkut lääkärit nyt vain osaavat olla vuorovaikututksessa potilaan kanssa paremmin kuin toiset. Ja jossain tapauksissa hyvistä sosiaalisista taidoista voisi jopa olla ennemän iloa potilaalle kuin lääketieteellisestä huippuosaamisesta. Mutta tuo riippuu niin kovin paljon tilanteesta ja lääkärin toimenkuvasta.
PS. Olen viettänyt elmästäni n. 7kk sairaalassa aikuisiällä joten katson omaavani jonkunlaista kokemusta asiasta.
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
varjo kirjoitti:
...joten heidän näkemyksensä TK-lääkärien ammattitaidoista on vähintäänkin värittynyt, mutta katson osaavani suodattaa informaatiosta olennaisen osan ihan itse.

Itse väittäisin TK-lääkärin homma olevan lääketieteelliseti yksi vaativimmista, etenkin käyttössä oleviin resursseihin nähden. Erikoisläärihän jo tietää missäpäion vika piilee. TK-lääkärin pitää pyrkiä rajaamaan ongelma-alue samalla kun toimii sosiaalitoimiston , vanhustenhoidon ja mielenterveystyön säästöjen paikkaajana. Ja sitten sisääkävelee perusterve nuorimies (minä) jolla nyt sattuu vain olemaan keskimäärin 5-10 kertaa vuodessa Suomessa ilmenevä sairaus (häikkää sisuskaluissa, kyllä siitä sitten toipui kiitoksia vain kysymästä). Ja oireena on että olo on vähän vetämätön, mutta kuumetta tms. ei ole:). Jos rahalla ei olisi väliä, olsi "helppo" tehdä kaikkimahdolliset veri/virtsa jne. kokeet joita on varmasti useista satoja erilaisia ja jokainen maksaa 10-1000 euroa kappale.

Valitettavasti joku poliikko on keksinyt tämän "priorisoinnin" joka tarkoittaa sitä että kaikkia ei voi hoitaa ja joku toinen taas "hoitotakuun" joka tarkoittaa että kaikkia pitää hoitaa ja nopeasti. En yhtään ihmettele TK-lääkärien huonoa työssä viihtymistä.
 

Sundis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Internazionale, Stavros Flatly
varjo kirjoitti:
Tk. lääkärin ei kyllä oikeastaan tarvitse tietää paljoa nuhakuumeen tunnistamista enempää, koska aina voi kirjoittaa lähetteen tai muuten konsultoida sairaalalääkäreitä/erikoislääkäreitä. Henkisesti ja fyysisesti terveyskeskuksissa harvemmin myöskään pääsee rasittumaan sen takia että terveyskeskukset ovat monesti auki virka-aikoina, siinä missä sairaalalääkärit saavat painaa 24h (vuorotyötä toki).

En nyt aivan yhdy kirjoittajan arvioon TK-lääkärien vaatimuksista, mutta en kyllä itsekään kovinkaan korkealle rankkaa tätä ammattikuntaa, siinä missä hammaslääketieteen puolella on nykyään siirretty osaa hammaslääkärien toimista suuhygienisteille yms. hammashoitajille, lääketieteen puolella tietyt byrokratian voimat lääkkeitten määräämisessä yms. pitävät terveyskeskuslääkäreilläkin valttikortit sairaanhoitajiin nähden.
Väittäisin kyllä, että yli 50% terveyskeskuspotilaista saisi täysin validia hoitoa myös kolmisen kertaa tk. lääkäriä vähemmän tienaavan hoitajan hoivissa, jos julkista sektoria pitäisi jotenkin tehostaa, niin juuri tk-lääkärien määrää voisi vähentää ja siirtää hoitotaitoa sairaaloihin ja antaa sairaanhoitajien (tai jonkun uuden ammattinimikkeen sairaanhoitajan koulutuksella) hoitaa antibioottien määrääminen sairaille.

Ja sitäpaitsi nykyään kyllä koulutetaan ihan tutkijalääkäreitäkin, joitten ei juurikaan tarvitse potilaita lääppiä, elleivät lisätienestejä halua.

Niin, niistä asiavirheistä. Ensinnäkin tk:ssa työtahti on poikkeuksetta kovempi kuin sairaalassa, tk-lääkäri ei työpäivän aikana välttämättä ehdi pitämään edes vessataukoa, kun taas sairaaloissa on aikaa aamukahveille ja kollegiaalisille juttutuokioille. Tosin sairaalatyön ja tk-työn vastakkainasettelu on mielestäni turhaa, molemmat ovat työnä yhtä vaativaa mutta erilaista. Ja molemmat työt ovat päivätyötä ja molemmissa päivystetään samalla lailla.

Tk-lääkärin todellakin tulee tietää enemmän kuin vain nuhakuumeesta, tämän asian kyseenalaistaminen jo sinänsä paljastaa tietämättömyyden lääkärin työstä. Tk-lääkäri hoitaa suuren osan potilaiden sairauksista, eikä lähetteitä tehdä summamutikassa vaan tarkan harkinnan jälkeen. Tk-lääkäri kohtaa päivittäin erittäin vaikeasti sairaita potilaita, tk-lääkärin tulee todellakin hallita koko lääketieteen skaala riittävällä tasolla.

Ja niistä töiden jakamisista hoitajille; hoitajat ovat hoitajia, eivät mini-lääkäreitä. He ovat oman alanasa ammattilaisia mutta eivät ole käyneet lääkärikoulua, joten heillä ei ole sitä tietotaitoa mikä lääkäriltä vaaditaan. Lääkärin tulee tietää harvinaisista sairauksista ym joita ei käytännössä voi oppia. Tämä ei ole hoitajien aliarviointa, ei lääkärikään osaa tehdä hoitajan työtehtäviä. Ja hoidon pääpainon siirtäminen sairaaloihin vasta älytön ajatus onkin, erikoissairaanhoidon kustannukset kun ovat aina moninkertaisia perusterveydenhuollon kustannuksiin verrattuna.

Ja tutkijalääkäreistä. Jokainen lääkäri joutuu potilaita "lääppimään" (itse en tälläistä sanaa potilaiden tutkimisesta aiemmin ole käyttänyt), ja tutkijan työ on työnä mitä arvokkainta, kysy vaikka tuttavapiirisi professoreilta.

Toivottavasti se sinun "saman DNA:n" omaava valaisee sinua tk-työn saloista, nyt olet pahasti metsässä. Surullista.


Tässä viestissä käytetty avovaimon omia ajatuksia ja kokemuksia sekä sairaala-että tk. työstä.
 

kissankarva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
No huhhuh mikä ketju.
Lääkärit lienevät ihmisiä siinä missä muutkin, ja ihan yhtä lailla lääkäreissä on niitä jotka osaavat hommansa ja kykenevät vuorovaikutukseen toisten ihmisten kanssa, kuin niitä joiden kannattaisi pysyä helvetin kaukana kaikesta missä ollaan toisten kanssa tekemisissä. Koska lääkärin ammatissa ollaan tekemisissä elämän peruskysymysten kanssa (syntymä, kuolema, terveys...) niin olisi kohtuullista että kyseisen koulun pääsykokeissa olisi sen iänikuisen matikan, kemian, fysiikan ja biologian lisäksi jonkinlaiset psykologiset testit. Vittumainen lääkäri voi aiheuttaa todella paljon pahaa mieltä. Lääkärin sanomiset kun yleensä otetaan aika vakavasti.

Miksi muuten kutsumusammateista pitäisi maksaa pienempää palkkaa kuin muista? Eikö se olisi hyvä asia, että toisia ihmisiä hoitaisivat sellaiset ihmiset, jotka sitä oikeasti haluavat tehdä, ja saisivat siitä vielä kunnollisen korvauksen? Ja mikä sitäpaitsi on kutsumusammatti, voihan jonkun kutsumusammatti olla paperimies tai ylipalkattu diplomi-insinööri.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Sundis kirjoitti:
Niin, niistä asiavirheistä. Ensinnäkin tk:ssa työtahti on poikkeuksetta kovempi kuin sairaalassa, tk-lääkäri ei työpäivän aikana välttämättä ehdi pitämään edes vessataukoa, kun taas sairaaloissa on aikaa aamukahveille ja kollegiaalisille juttutuokioille. Tosin sairaalatyön ja tk-työn vastakkainasettelu on mielestäni turhaa, molemmat ovat työnä yhtä vaativaa mutta erilaista. Ja molemmat työt ovat päivätyötä ja molemmissa päivystetään samalla lailla.

Jos sanot poikkeuksetta, onko sinulla esittää jonkinlaista faktaakin tästä. Ainakin kun itse tiedän montakin poikkeusta, etenkin pienemmiltä paikkakunnilta, joissa potilaita nyt vain on rajallinen määrä.

Tk-lääkärin todellakin tulee tietää enemmän kuin vain nuhakuumeesta, tämän asian kyseenalaistaminen jo sinänsä paljastaa tietämättömyyden lääkärin työstä. Tk-lääkäri hoitaa suuren osan potilaiden sairauksista, eikä lähetteitä tehdä summamutikassa vaan tarkan harkinnan jälkeen. Tk-lääkäri kohtaa päivittäin erittäin vaikeasti sairaita potilaita, tk-lääkärin tulee todellakin hallita koko lääketieteen skaala riittävällä tasolla.

Tottakai "tulee tietää" ja osa tietääkin, osa vielä erikseen erikoistuu yleislääketieteeseen (vai mikä se nyt onkaan) ja oppii tietämään vieläkin enemmän "kaikesta". Osa ei kuitenkaan tee näin, vaan lähinnä hiljalleen unohtaa kaiken muun kuin sen mitä päivittäin vastaan tulee, eikä todellakaan tuhlaa vapaapäiviään oman tietotaitonsa ylläpitämiseen konferensseissa ravaamisella ja artikkelien lukemisella.

Muuten tekstisi nyt on aikalailla jostain lääketieteellisen tiedekunnan ura-oppaasta kopioitu :)
Erityisesti "tulee" on sana mikä on tekstissä varsin hyödytön, jos sille ei varsinaisesti ole mitään takuita todellisuudessa.

Ja niistä töiden jakamisista hoitajille; hoitajat ovat hoitajia, eivät mini-lääkäreitä. He ovat oman alanasa ammattilaisia mutta eivät ole käyneet lääkärikoulua, joten heillä ei ole sitä tietotaitoa mikä lääkäriltä vaaditaan. Lääkärin tulee tietää harvinaisista sairauksista ym joita ei käytännössä voi oppia. Tämä ei ole hoitajien aliarviointa, ei lääkärikään osaa tehdä hoitajan työtehtäviä. Ja hoidon pääpainon siirtäminen sairaaloihin vasta älytön ajatus onkin, erikoissairaanhoidon kustannukset kun ovat aina moninkertaisia perusterveydenhuollon kustannuksiin verrattuna.

Hmm, oletko koskaan kuullut käsitteestä "kehäpäätelmä", koska aika nerokkaasti tuossa perustelit mikseivät hoitajat pystyisi hoitamaan osia lääkärien velvollisuuksista ja diagnostisista toimista.

Puhumattakaan siitä, että tällaisia järjestelyitä on jo olemassa.

Ja tutkijalääkäreistä. Jokainen lääkäri joutuu potilaita "lääppimään" (itse en tälläistä sanaa potilaiden tutkimisesta aiemmin ole käyttänyt), ja tutkijan työ on työnä mitä arvokkainta, kysy vaikka tuttavapiirisi professoreilta.

Jokainen lääkäri joutuu suorittamaan amanuenssivaiheen, mutta siitäkin osan saa korvattua tutkimustyöllä ja vielä aikalailla välteltyä varsinaisia hoitotoimia.
Se ei varsinaisesti ole tae siitä, että lääkäri oikeasti joutuisi hoitamaankin ihmisiä ja omassakin tuttavapiirissä on yksi lääkäri (tutkimusproffa, Kuopiossa kait nykyään) jonka henkilökohtaisesti hoitamien potilaitten määrä taitaa olla kymmenien tienoilla 30 vuotisen uran aikana.
 
Tuo lääkärin työ on kuitenkin tavallaan asiakaspalvelutyötä. Joten on ihan oikeutettua odottaa ettei lekurissa saa kuulla haukkumista. Onhan heillä varmaan stressiä ja paineita. Yksi virhe saattaa kuitenkin maksaa jonkun hengen. Tosin esim. rekkakuskin ammatissa se saattaa johtaa vaikka 50 ihmisen hengen menetykseen. Puhumattakaan jos lentäjä mokaa pahemmin. Ei oikein huvita mennä terveyskeskuksiin, paitsi jos on pää kainalossa. Tosin kerran tuo on tapahtunut, viety ambulanssilla terveyskeskukseen. Silloinkaan eivät tajunneet kuvata leukaani, mikä oli murtunut. Siitä sitten on nyt myöhemmin saanut kärsiä, kun se on alkanut uudestaan vaivata. Sai sitten aika pitkään tapella että pääsi tutkimuksiin ja kuvasivat sen. Alunperin antoivat vaan särkylääkkeitä.
Selkä on myös aika paskana, mutta tietää sen että särkylääkkeitä ne siihen vaan antaa ja ehkä sairaslomaa. Tulee mieleen myös kun teini-iässä menin päivystykseen ja lekuri alkoi ihmettelemään miksi tulin päivystykseen. Ei ilmeisesti pitänyt tarpeeksi sairaana. No keuhkokuumehan se vaan oli... Samainen tohtori laittoi psykiatrisiin testeihin kun valitin lihaskivuista.
 

Sundis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Internazionale, Stavros Flatly
varjo kirjoitti:

Ei noissa sinun kommenteissa ollut vieläkään mitään perää. Mitä nää kehäpäätelmä jutut nyt oli..? Ja miten se amanuenssuurihomma nyt meneekään? Jokainen tekee kandi eli opiskeluaikana vähintään 5kk amanuenssuuriharjottelua, joka on eri asia kuin itse lääkärin työ. Amanuenssi voi todellakin vältellä työtehtäviä, potilaita ja toimenpiteitä mutta toisaalta aktiivisesti opetella näitä taitoja. Mutta amanuenssuuri on täysin eri asia kuin valmistumisen jälkeen tapahtuva pakollinen 9kk työskentely terveyskeskuslääkärinä, 6kk sairaalalääkärinä ja 6kk valinnaisessa hommassa, esim tutkijana. Ja sinä 9kk tk-aikana tulee aivan varmasti tutkittua enemmän kuin se kymmenen potilasta. Melkoinen lääketieteen asiantuntija taidat olla..

Miten sama lääkäri voi muuttua epäpätevästä tk-lääkäristä päteväksi sairaalalääkäriksi vaikka yhdessä päivässä?
Kaikilla lääkäreillä on sama peruskoulutus.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sundis kirjoitti:
Ihan vaan pikku nuhan tai kuumeen takia ei tarvitse tulla lääkäriin.

No huh, huh! Aika monessa duunimestassa vaaditaan lekurintodistus jo ihan ekasta saikkupäivästä, ja joka duunissa ei ole työlekuria. Joten perusteletko vielä, että miten niin ei tarvitse mennä, jos työantaja niin vaatii menemään.

Onneksi omassa duunissani on ihan ok lekuripalvelut, niin ei tarvitse mennä terveyskeskuksiin.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Sundis kirjoitti:
Ei noissa sinun kommenteissa ollut vieläkään mitään perää. Mitä nää kehäpäätelmä jutut nyt oli..? Ja miten se amanuenssuurihomma nyt meneekään? Jokainen tekee kandi eli opiskeluaikana vähintään 5kk amanuenssuuriharjottelua, joka on eri asia kuin itse lääkärin työ. Amanuenssi voi todellakin vältellä työtehtäviä, potilaita ja toimenpiteitä mutta toisaalta aktiivisesti opetella näitä taitoja. Mutta amanuenssuuri on täysin eri asia kuin valmistumisen jälkeen tapahtuva pakollinen 9kk työskentely terveyskeskuslääkärinä, 6kk sairaalalääkärinä ja 6kk valinnaisessa hommassa, esim tutkijana. Ja sinä 9kk tk-aikana tulee aivan varmasti tutkittua enemmän kuin se kymmenen potilasta. Melkoinen lääketieteen asiantuntija taidat olla..

No jos et kehäpäätelmää itse tunnista, en voi auttaa.
Siinä olin toki väärässä, että lääkäri voisi uransa aikana kokonaan vältellä potilaitten kohtaamista, mutta nykyään tutkijalääkärin koulutusohjelmassa potilaskohtaamiset jäävät erittäin vähäisiksi, etenkin jos lääkäri itse näin tahtoo.

En minä sano olevanikaan lääketieteen asiantuntija, sen takia kysyinkin sellaiselta, joka et siis ole sinä(kään).

Miten sama lääkäri voi muuttua epäpätevästä tk-lääkäristä päteväksi sairaalalääkäriksi vaikka yhdessä päivässä?
Kaikilla lääkäreillä on sama peruskoulutus.

Sanoinko minä, että joku yksittäinen lääkäri voi muuttua päteväksi yhdessä yössä?
Peruskoulutus on täysin yhdentekevää, merkityksellistä on se mitä tekee sen 40 vuotta työuran aikana.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kohdalleni on osunut tässä tämän vuoden kuluessa jos jonkinsortin lääkäriä, nyt meineillään on neljäs lekuri ja jokaisella heistä tuntuu olevan oma käsityksensä lääkityksestä ja siitä millainen on se soveliain lääkitys minulle - sikäli mielenkiintoista, että minun on kuitenkin elettävä niiden sivuvaikutusten kanssa ja elettävä muutenkin näiden lukemattomien psyykelääkkeiden kanssa. Asianhan tekisi helpoksi se jos lääkäri suvaitsisi kuunnella asiakastaan jolla on huomattava kokemus lääkityksestä ja joka tietää mitkä lääkkeet nyt eivät ainakaan sovi hänelle, mutta näin ei useinkaan ole vaan lääkäri saattaa jopa hyvinkin suorasanaisesti tyrmätä asiakkaan ehdotukset - ilmeisesti sen tähden koska tuntee tilanteessa asiakkaan astuneen arvon lääkärin varpaille.

Kaikkiaan arvostukseni lääkärikuntaa kohtaan on tässä viimeisten vuosien kuluessa laskenut jonkin verran, osin yllä mainitsemani syyn tähden ja osin siksi koska niinkin epäpätevältä vaikuttavaa lääkäriä kohdalleni on osunut, pahimmillaan sellaisia joiden kielitaito on sitä luokkaa ettei asiakas voi olla laisinkaan varma tuliko nyt oikein ymmärretyksi vai ei, tai vaihtoehtoisesti pahimmillaan sellaisia jotka omaehtoisesti pyrkivät rikkomaan määräyksiä tarkkailuajoista tms.

Lääkärikierto mt-puolella on paikoitellen mieletön, pahimmillaan yhdessä toimipisteessä voi vuoden kuluessa palvella useita eri lääkäreitä. Jokainen kerta lääkärin vaihtuessa luottamus potilaan ja lääkärin välilläon rakennettava uudelleen, jokainen kerta käytävä samat keskustelut lääkityksestä, hoidosta ja hyvin usein jokaisella lääkärillä on vieläpä oma hieno ideansa mitä on ehdottomasti saatava kokeilla käytännössä - mikä nyt ei välttämättä potilasta hirvittävästi innosta pidemmän päälle jos vuoden kuluessa kohdalle sattuu useampi idearikas lääkäri, joka silmät kiiluen ehdottaa jotain uutta ja mullistavaa. Turhauttavaa loppujen lopuksi, turhauttavinta ennenkaikkea sen tähden kun potilaan ideat ovat monasti lähes nollanarvoisia.

vlad.
 

kissankarva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pakko vielä palata aiheeseen, koska tämä nyt sattuu olemaan sydäntä lähellä.

Monesti tuntuu unohtuvan se, että lääkärit ja sairaalat ovat potilaita varten, eikä suinkaan päinvastoin. Ihmisten hoitamisen osaamiseen tarvitaan paljon muutakin kuin kymmenen vuotta kirjojen lukemista.
 
Viimeksi muokattu:

Tuamas

Jäsen
TK-lääkäreistä.

Itselläni on TK-lääkäreistä käytännössä vain ja ainoastaan huonoja kokemuksia.
Omien ja läheisteni kokemuksien perusteella olen oppinut, että julkiselle tk-lääkärille ei kannata mennä missään avohaavaa vaikeampaa oiretta hoidattamaan.

Itselläni on tässä alle puolen vuoden sisään tullut kaksi totaalista virhediagnoosia, joista toinen aiheutti vain ylimääräistä kipua, kun taasen toinen olisi voinut vaikuttaa pysyvästi kuulooni jos en olisi ajoissa hakeutunut virhediagnoosin jälkeen yksityiselle puolelle, jossa diagnosointi kesti n.15 sekuntia ja jonka hoidon ansiosta vaiva parani todella nopeasti.

Lukuisten pienempien virheiden lisäksi TK-lääkäri määräsi läheiselleni sappikiviin närästyslääkettä pariin kertaan, jälleen kun kivut tulivat pahemmiksi, hän meni "oikeaan sairaalaan" jossa tehtiin oikea diagnoosi todella nopeasti.

Itselläni on näiden ja lukuisten muiden esimerkkien takia mennyt todella pahasti usko julkisen puolen tk-lekureihin, toki muutama ihan asiantuntevakin tapaus on tullut vastaan, mutta suurimmalla osalla kerroista on palvelu ollut luokatonta.
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Noista tk-lääkäreistä. Kyllä sitä terveyskeskuksissakin on tiukkoja tilanteita. Ajatellan vaikka ihan tavallista viikonloppupäivystystä, taikka jotain juhannusta. Vastaanotto täynnä ties mitä kännistä räyhäjuoman ottajaa joilla on nenä poskella tappelun jälkeen. Ja jos lääkärin naama ei miellytä niin turpiin vaan. Tai sitten on saanut pullosta päähänsä ja tarvii tikkejä, mutta ei tajua mainita lääkärille HIV-tartunnastastaan. Ei se niin helppoa ole.
 

Sundis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Internazionale, Stavros Flatly
Tuamas kirjoitti:

Niin,Tuamas. Et siis ole ymmärtänyt että sama lääkäri voi olla esimerkiksi maanantaina terveyskeskuksessa, tiistaina sairaalassa ja taas keskiviikkona tk:ssa. Ymmärsinkö oikein viestistäsi että tämä samainen lääkäri muuttuu epäpätevästä päteväksi ja taas epäpäteväksi peräkkäisinä päivinä. Niin ja samainen lääkäri voi olla torstaina pitämässä vaikka yksityistä praktiikka.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sundis kirjoitti:
Sä et voi olla tosissasi, siitä mitä äsken kirjoitit. Huhhuh mitä tuubaa.
Onko lääkäri tehtävä pitää äitejä kädestä kiinni, silitellä päätä ja puhua mukavia. Vai saattaa se lapsi maailmaan keinolla millä hyvänsä. Kumpikohan tietää synnytyksestä paremmin, yli 10 vuotta lääketiedettä opiskellut ammattilainen, vai tunteet pinnassa oleva pelokas ensi synnyttäjä joka ei todellisuudessa tapahtumasta ymmärrä mitään.

Ei kannata tommosten mulkkujen tulla sairaalaan synnyttämään vaan laittaa kotona vesi kiehumaan, kun huomattavasti paremmin osaa. Ei sit tarvitse valittaa lääkäreiden tylyydestä ja epäystävällisyydestä.

Hah! Sitten, kun sinun mulkkusi on revennyt sen seitsemääntoista osaan ja on karsittu kokoon, minkä jälkeen lääkäri repii ompeleet auki "ihan vain varmuuden vuoksi" ja kysyy lisäksi vittumaisella nasaalilla, mitäs siinä vaikeroit, voit tulla arvostelemaan esimerkiksi juuri minua. Ennen sitä ei kannata kommentoida sellaista, mistä ei mitään ymmärrä eikä varsinkaan omaa kokemusta.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Sundis kirjoitti:
Niin ja samainen lääkäri voi olla torstaina pitämässä vaikka yksityistä praktiikka.

Niin ja todellisuudessa nämä samaiset lääkärit voivat yksityisellä praktiikallaan asennoitua potilaaseen aivan tosiella tapaa kuin jos hän tulee samaiselle lääkärille silloin kun hän sattuu tekemään vuoroa tk:ssa. Nähty ja koettu - katsos kun tärkeintä on saada se potilas asiakkaaksi sinne yksityiselle puolelle eikä kunnalliselle, joten sinne ohjatuille asiakkaille tarjotaan laadukkaampaa hoitoa kuin tk:ssa.

vlad.
 

Puscutractori

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Harri Olli, rahaton ManC, NP#32, DEFC #62
Tuamas kirjoitti:
Lukuisten pienempien virheiden lisäksi TK-lääkäri määräsi läheiselleni sappikiviin närästyslääkettä pariin kertaan, jälleen kun kivut tulivat pahemmiksi, hän meni "oikeaan sairaalaan" jossa tehtiin oikea diagnoosi todella nopeasti.

Eipä tuo lääkitys kauhean väärältä kuulosta, koska sappivaivoihin ja vaikeaan närästykseen käytetään usein samaa lääkettä. Vaikeissa sappikivikohtauksissa tosin tarvitaan välillä jopa suonensisäistä kipulääkitystä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
BoredOldLady kirjoitti:
Ennen sitä ei kannata kommentoida sellaista, mistä ei mitään ymmärrä eikä varsinkaan omaa kokemusta.

Naurulle ei nyt meinaa tulla loppua, tähän on hyvä mennä nukkumaan. Jos et tiennyt, että pillusi repeää synnytyksessä, niin olisi ehkä kannattanut jättää hankkimatta.

Ja aina voi kysyä julkkissektiota. Niitä tehdään.
 

Mace

Jäsen
pernaveikko kirjoitti:
Naurulle ei nyt meinaa tulla loppua, tähän on hyvä mennä nukkumaan. Jos et tiennyt, että pillusi repeää synnytyksessä, niin olisi ehkä kannattanut jättää hankkimatta.

Ja aina voi kysyä julkkissektiota. Niitä tehdään.

Harvoinpa sinun teksteiltäsi juuri mitään odottaa, mutta vielä vähemmän niiltä näköjään saa. Kannattaa lukea uudelleen nuo aiemmat viestit ja miettiä sen jälkeen toistamiseen, että olikohan tuo "pillun repeäminen" nyt se kaikkein keskeisin sisältö tuossa kommentoimasi henkilön tekstissä. Vai kohdistuikohan se hänen esittämänsä kritiikki siinä ja aiemmassakin kirjoituksessa siihen asenteeseen, jolla jotkut lääkärit potilaisiinsa suhtautuvat?

Puhuit aiemmin siitä, kuinka kaikki synnyttäjät vaativat luksuspalvelua. Siis mitä vitun luksuspalvelua? Ei mielestäni voida puhua mistään luksuksesta, jos olettaa, että lääkärin käyttäytyminen on asiallista. Kaipa ihmisillä on sitten vain kovin erilaiset odotukset näissäkin asioissa...
 

Tuamas

Jäsen
Sundis kirjoitti:
Niin,Tuamas. Et siis ole ymmärtänyt että sama lääkäri voi olla esimerkiksi maanantaina terveyskeskuksessa, tiistaina sairaalassa ja taas keskiviikkona tk:ssa. Ymmärsinkö oikein viestistäsi että tämä samainen lääkäri muuttuu epäpätevästä päteväksi ja taas epäpäteväksi peräkkäisinä päivinä. Niin ja samainen lääkäri voi olla torstaina pitämässä vaikka yksityistä praktiikka.

Olen ymmärtänyt tämän ja joskus on sama lääkäri tullut vastaan molemmilla puolilla. Tuntuu vain että ne kaikkein epäpätevimmät eivät pääse yksityiselle puolelle.

Ja kun tämä ei perustu vain näihin esimerkkeihin, vaan yleisesti liki kaikkiin kokemuksiin julkisen puolen tk-lekureista. Kerrat jolloin hiukkaakaan avohaavaa vaikeammissa tapauksissa on saatu oikea lääke tai oikeaa hoitoa ovat olleet siinä kerran viidestä.

Ei toki millään pahalla tk-lekureita kohtaan, mutta itselläni ei ole enää mitään luottoa julkisen puolen peruslekureihin, vaan aina jos on jotakin avohaavaa kummempaa ilmenee niin suosittelen/menen yksityiselle puolelle.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Haavoista

Tuamas kirjoitti:
Olen ymmärtänyt tämän ja joskus on sama lääkäri tullut vastaan molemmilla puolilla. Tuntuu vain että ne kaikkein epäpätevimmät eivät pääse yksityiselle puolelle.

Ja kun tämä ei perustu vain näihin esimerkkeihin, vaan yleisesti liki kaikkiin kokemuksiin julkisen puolen tk-lekureista. Kerrat jolloin hiukkaakaan avohaavaa vaikeammissa tapauksissa on saatu oikea lääke tai oikeaa hoitoa ovat olleet siinä kerran viidestä.

Ei toki millään pahalla tk-lekureita kohtaan, mutta itselläni ei ole enää mitään luottoa julkisen puolen peruslekureihin, vaan aina jos on jotakin avohaavaa kummempaa ilmenee niin suosittelen/menen yksityiselle puolelle.

Eli nyt kun ilmeisen empiirisesti tähän kommentoit, niin silloin tässä henkilökohtaisessa tutkimuksessasi on aukkoja.

Eli joko olet ollut sairaalaan pedissä lähes yhtä paljon kuin Evel Knievel tai sitten kerrot asioita, joita isotädin äiti kertoi joskus kummille vuonna kilpi.

Kumpi?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös