Omalla tapaa mukava ja ihan osuva muistelujuttu oli tämä artikkeli Jääkiekon World Cupista 1996.
Joskin ihan pikkuisen on korjattava tuota Yhdysvaltain voittamattomuutta muka Kanadaa kohtaan tuon ja vuoden 1996 jälkeen kun ainakin kerran kyllä Yhdysvallat on voittanut Kanadan tuonkin vuoden jälkeen kunnolla nk. Kovan Paikan Jääkiekossa ja mikäli niitä MM-kisoja ei välillä haluaisi muka niin kovatasoisina pitää kunkin ajan ja vuoden parhaimpien pelaajien pääsemättömyyksienkin takia niin voitto tuli Yhdysvalloille ainakin kerran sellaisenaan ja muuten useampaankin kertaan sitten MM-kisojen puolella:
Jääkiekon MM 2001 Puolivälierät
10.5.2001: Yhdysvallat-Kanada 4-3 Jatkoajalla (Darby Hendrickson upotti Vaahteramiehistön Välierien toiveet jorpakkoon 32 sekuntia heti tuon kyseisen tapahtuman alettua. Välierissä Yhdysvallat hävisi Suomelle 1-3 jolloin ilman Kapasen Samin lentoa jäällä siinä ottelussa parinkin maalin tehneenä olisi kyllä melkein varmasti hävitty se ottelu kun sen verran kovasti jopa tavallisesta poiketen silloiseen muutamaan vuoteen nähden Yhdysvallat pisti vastaan.
Suomella tosiaan tuossa ottelussa Sami Kapanen nousi sankarimieheksi kun varsinainen oletettu Leijonien sankarimies, maalitykki Juha Ylönen jäi lähinnä kapellimestariksi jäälle ensimaalin jälkeen tuossa ottelussa jättäen estradin muille olemalla tosiaan muutoin tuon vuoden hyviin otteluihin juuri hieman tuossa ihan ratkaisupaikassa kumma kyllä kuin varjo itsestään jäällä.
Ottaen tosiaan huomioon turnauksen tehopistepörssin voittamisen 14 tehopisteellä ja muutoin yleensäkin hienon Leijona-vuoden jälkeen kaikkiaan kauden ottelut huomioiden.
Pronssiottelun Yhdsysvallat myös vielä Ruotsille maalein 2-3 hävisi kun ihan ei riittänyt Doug Brownin kirimaalikaan 38 sekuntia ennen loppua ja kun tietenkään tasoitusta ei tullut. Jatkoaika olisikin ollut hieno huipennus ja mahdollinen pronssimitali Yhdysvalloille noissa kisoissa kyllä hyvin ansaittu kaikkiaan.)
Talviolympialaiset 2010 Alkuerät
21.2.2010: Yhdysvallat-Kanada 5-3 (Ryan Kesler toimi Zach Parisen kanssa lopullisina Kanadan upottajana tässä ottelussa 45 sekuntia ennen ottelun loppua, mutta Yhdysvallat oli tosiaan kauan ollut ottelussa 4-2 johdossa ja kyllä ansaitsi voittonsa sinänsä. Finaalissa Kanadaa ei tämän jälkeen enää yllätetty eikä Kanada kaikkein huonoimmillaankaan silloin pelannut niin huonosti tai ylimielisesti toisin kuin osin juuri tässä ottelussa teki.
Osittain Kanada tarvitsi tai tuntui tarvitsevan silloista ihmepoju Sidney Crosbya ja muutamaa muutakin aika ylihehkutetun oloista kaveria pysyäkseen pelissä, mutta toisaalta nimenomaan tässä ottelussa tehtyjä virheitä Kanada ei sen eduksi sanottuna juurikaan toistanut enää myöhemmin.)
Jääkiekon MM 2012 Alkuerät
5.5.2012: Yhdysvallat-Kanada 5-4 Jatkoajalla (Jack Johnson kepitti maalillaan 1 minuutin ja 47 sekuntia tuon kyseisen tapahtuman alettua Vaahteramiehistön huipentaen oman ja joukkueensa ja hienon otteluillan muutenkin voittoon kun muutoin Johnson oli vastannut ottelussa useista hienoista syötöistä, karvauksista ja kiekonohjauksista keskialueella kuin Kanadan päätyä mentäessäkin ottelun aikana olemalla toki myös vastuussa Max Paciorettyn ja Bobby Ryanin kanssa elintärkeästä 2-2 tasoitusmaalista silloin tietenkin ylivoimalla kun tuon tasoitusmaalin jälkeen ei kyllä Kanada ollut tuossa ottelussa entisensä jos edes muutenkaan tavallaan.)
Jääkiekon MM 2018 Alkuerät
4.5.2018: Yhdysvallat-Kanada 5-4 Rangaistuslyöntilaukauksin (Cam Atkinsonin toimesta Yhdysvallat tosiaan juhli erittäin tasaisen ottelun päätteeksi voittoa Kanadasta.
Tässä ottelussa tosin oli kyllä sellainen melko hankala tunnekuvauksen tilanne kun oikein kummaltakaan ei yrityksistä huolimatta tuntunut nousevan mitään sellaisia todella näyttäviä tähtiä esiin suorituksineen toisin kuin tavallisesti näiden kahden maan välisissä otteluissa.
Jännitystä ilman muuta tämäkin ottelu kyllä tarjosi, mutta vähän kuten tuossa vuoden 2001 Suomen Juha Ylösen tilanteessa niin näiden parin vuoden takaisten kisojen pistepörssin tehonyrkki vertaansa vailla eli Patrick Kane oli kyllä aika varjo tässä matsissa kun oli vain yksi syöttö 3-2 johtomaaliin.)
Jääkiekon MM 2018 Pronssiottelu
20.5.2018: Yhdysvallat-Kanada 4-1 (Tässä ottelussa Kanada jaksoi jostakin syystä pelata huipputason jääkiekkoa kuten tavallista pari ensimmäistä erää kunnes sitten yksinkertaisesti tuntui sulavan kun lumi auringossa ja hehkutettu Patrick Kane oli taas kuutamolla joskin ei ihan niin pahasti kuin Alkuerissä, mutta ei myöskään tehnyt taaskaan paljonkaan itse ratkaisupaikassa jäällä kun taas oli vain yksi syöttö 2-1 johtomaaliin kolmannessa erässä.)
Tästä vertailusta on unohdettu vuosien 2004 ja 2016 Jääkiekon World Cupin Harjoitusottelut joissa Kanadaa vastaan Yhdysvallat voitti 3-1 vuonna 2004 Columbuksen Jäähallissa ja 4-2 vuonna 2016 jälleen Columbuksen Jäähallissa.
Voittoja tosiaan ei ole tullut liian monta kun tietenkään ihan joka vuosi ei ole voitu kohdata muun muassa eri lohkoissa pelaamisen takia ja lisäksi tietenkin toisinaan jatkopeleissä Yhdysvallat oli pudonnut ja silloin tällöin samalla kertaa oli tippunut Kanadakin tai vähän tätä harvemmin itse Kanada oli pudonnut ennen Yhdysvaltoja jatkopeleistä.
Yleensä Yhdysvallat on hävinnyt Kanadalle vain kalkkiviivoilla. Jatkoajalla tai Rangaistuslyöntilaukauksin ja muutoin 1-2 maalin erolla usein erittäin tiukkojen ottelujen jälkeen.
Toisinaan on myös kyllä katkerasti johdettu verraten kauankin, mutta niin kovin hirvittävän usein onni on ollut Vaahteramiehistöllä sitten myötä.
Eli siinä mielessä Yhdysvaltojen tilanne toisinaan on ihan kuten Suomella Ruotsia vastaan tai Tanskalla Jääkarhuja eli Norjaa vastaan eli välillä on paljonkin etulyöntiä ollut, mutta sitten vain on tullut niitä tappioita silloin kun ei olisi pitänyt tulla.
Pienestä ne ovat olleet tosiaan kiinni, mutta välillä jälleen harjoituskauden otteluja huomioimatta muutenkin kansainvälisesti ainakin vuoden 1996 jälkeen nyt tarkistettuna ja osin muutenkin muistaen on Yhdysvallat voittanut melko harvoin Kanadan.
Artikkeli tosiaan mistä nyt arvelin muistuttaa olisi linkiltään tämä alle tuleva jutultaan:
World Cup 1996 ei ole Leijonien kannalta arvoturnauksista ikimuistoisin, mutta turnausta lämpimästi muistelevia riittää Suomessa tänäkin päivänä. Turnauksella on arvoa etenkin yhdysvaltalaisen kiekkokulttuurin näkökulmasta.
www.jatkoaika.com