Ei Detroit mitään kumuloituvaa tilaa tällä kaudella oikeastaan tarvitse, koska hankinnat tehtiin jo kesällä. Luksustahan se olisi, mutta tilanne on nyt tämä. Syvyys on erinomainen.
Niin tuo on tosiaan lievä ongelma. Ehkä Holland pyrki tekemään deadline hankintansa nyt kesällä? Ja jos Kindl/Smith on saatu pelaamaan kohtuullisella tasolla siihen mennessä niin siitä voi laittaa lihoiksi.
Miller tuskin saa mitään korotusta mikäli edes jatkaa joukkueessa tuon jälkeen. Varmaan Ferraro, Callahan, Andersson (tms.) ottaa hänen paikkansa. Kuitenkin tehojen suhteen trendi ollut hänellä viimeiset pari kautta laskevaa ja ikää tulee 32 vuotta mittariin ensi kauden aikana. Abdelkader saattaa kyllä saada aika hulppeita sopimustarjouksia mikäli tekee ensi kaudellakin ~20 maalia ja 40 pistettä ja hänestä tuskin lähdetään hirveästi kilpailemaan kun pitää tosiaan DeKeyser mahduttaa capin alle ja mikäli Pulkkinen lyö ensi kaudella kunnolla läpi niin palkka saattaa hyvinkin kolminkertaistua. Sitten on vielä Riley Sheahan jonka sopimus umpeutuu ja palkka nousussa...
Ongelma vain on se, että jos joukkue puksuttelee kohti playoffeja, mutta kokee loukkaantumisia, on korvaavien miesten hommaaminen hankalaa. Toki loukkaantumisten ollessa pitkiä voidaan LTIR:ää hyödyntää näihinkin, mutta muut rentaleista kilpailevat joukkueet ovat markkinoilla paremmassa asemassa siitä huolimatta.
Eikä kannata unohtaa Darren Helmia. Joskin itselläni on melko vahva kutina, että Helm suuntaa ensi kauden jälkeen isohkolla pahvilla Babcockin perässä Torontoon. Toronto pystyy maksamaan ilmaa sopimuksiin tulevina vuosina reilusti ja Helm on yksi Babcockin luottoratsuista.
Ei se mihinkään unohtunut, en vaan uskonut, että sitä ihan sentään erinomaiseksi kutsuttaisiin. En ainakaan ole missään tätä ennen vastaavaa nähnyt. Hyvä se toki on, kuten myös Keslerin. Molemmat joukkueet tekivät hyvät sopimukset, jotka mielestäni sopivat molempien joukkueiden tilanteeseen hyvin. Se voi olla todennäköistä, mutta en vaan jotenkin usko, että Keslerin taso putoaisi suuresti vielä 36-37 ikävuoteen mennessä. Loukkaantumiset toki voivat sen asian muuttaa. Kesler myös pääsee pelaamaan suht paineettomassa tilassa, koska Perry ja Getz ovat päävastuussa, mitä tulee menestymiseen.
Buffalon tilanne taas on sellainen, että kaiken järjen mukaan menestystä on tulossa ja pitkäksi aikaa. En ole tässä mitenkään kyseenalaistamassa O`Reillyn henkistä puolta, mutta mies pääsee nyt isoon rooliin ja paineet tulevat olemaan kovat. Sitten siihen lisäksi se, että miten mies suhtautuu siihen jos 2-3 vuoden sisällä Eichel ja Reinhart tulevat ottamaan sen ison roolin itselleen.
Palataan jäljempänä sille, miksi se tällä hetkellä näyttää erinomaiselta.
Et usko, että Keslerin taso putoaisi suuresti viimeisinä vuosina. Mihin tämä perustuu? Esim. samantyyppisten pelaajien kuten Drury ja Peca taso melkein romahti jo ennen 35 ikävuotta. Molemmat olivat prime-vuosillaan liigan parhaimpia kahdensuunnan senttereitä. Samoin esim. John Maddenin taso putosi melko jyrkästi tuossa edellisen lockoutin aikoihin. Mike York on myös yksi esimerkki hyvästä kahdensuunnan sentteristä, jonka taso romahti täydellisesti - jo ennen kolmeakymmentä. Oikeastaan Rod Brind'Amour on ainoa tämän profiilin pelaaja, joka ikämiesvuosinaan oli vielä kovaa valuuttaa. Ja hänenkin treenimotivaationsa oli täysin poikkeuksellista ja suorastaan legendaarista, eikä vastaavaa tuskin tulla ihan heti näkemään. En siis tekisi hänestä sääntöä tässä.
Voit toki esittää vastakkaisia esimerkkejä, koska en toki kaikkia muista. Onhan esim. prime-vuosinaan todellisten supertähtien eli Zetterbergin ja Datsyukin taso pikkuhiljaa laskenut. He tosin olivat niin kovia parhaimpina päivinään, että pudotusta voi tulla runsaasti ilman, että olisivat absoluuttiselta tasoltaan heikkoja. Heitä en siis ihan samaan profiiliin laskisi.
Totta kai niitä voidaan ja pitääkin arvioida, mutta omaan silmääni otti tuo, kun olit jo ennen kuin ROR on pelannut peliäkään joukkueessa julistamassa, että sopimus on SAATANAN HYVÄ Keslerin sopimukseen nähden, jonka kohdalla oli jo nähty, että homma toimii myös Anaheimissa. Tietenkin, jos nuo pelaajat olisivat tarjolla vapaissa pelaajissa noilla sopimuksilla, niin varmasti lähes kaikki joukkueet ottaisivat ennemmin O`Reillyn. Mutta joukkueet kuitenkin maksoivat pelaajista hinnan, joka ainakin omaan arviooni vaikuttaa asiassa. Eli ajattelen noita sopimuksia Sabresin ja Ducksien kannalta, enkä pelaajien markkina-arvon kannalta.
Minähän en sanonut, että RORin sopimus on saatanan hyvä verrattuna Kesleriin. Minä sanoin, että Keslerin sopimus saa RORin sopimuksen näyttämään helvetin hyvältä. Tässä on selkeä ero, jota on syytä tarkentaa.
Ennen Keslerin sopimusta oli melko vaikea arvioida, mikä tulee olemaan RORin profiilin kaltaisten pelaajien arvo. Viimeisin sopimus oli tehty Bergeronille, joka oli arvoltaan sen 6,5 miljoonaa melko kattavilla klausuuleilla. Pidin tuota sopimusta erinomaisena jo silloin ja tällä hetkellä se on sitä vieläkin enemmän. Kuitenkin tuolloin oli vielä hieman epäselvää, että oliko Bergeronin sopimus vain helvetin hyvä vai onko tuo se hintataso tuollaisille enemmän puolustaville kavereille. RORin sopimuksen eroa Bergeroniin selittää suurilta osin se, että se ei sisällä mitään klausuuleita ja se kattaa parhaat ikävuodet. Bergeronin sopimus syö useamman ikämiesvuoden. Bergeron toisaalta oli ja on liigan ihan ja aivan terävimpään kärkeen kuuluva kaveri tuossa profiilissa, johon siis O'Reilly ja Kesler kuuluvat (mutta jotka katson olevan atm heikompitasoisia).
Keslerin sopimus siis ylitti arvoltaan Bergeronin, syö enemmän ikämiesvuosia ja sisältää kattavammat klausuulit. Tuo sopimus tulee suurella todennäköisyydellä olemaan mittapuu niin Backesin kuin E.Staalin sopimuksille. Entäpä sitten Kopitarin sopimus? Backes on myös parhaat pelinsä todennäköisesti pelannut, mutta uusi sopimus tuskin tulee olemaan alle 6 miljoonaa. E.Staal taas ei ole eliittiä puolustussuuntaan ja on jäänyt esim. RORille pisteissä kahtena viime kautena. Tuleeko palkka kuitenkaan putoamaan alle RORin, vaikka käyrä todennäköisesti tulee olemaan laskeva? Liigassa ei ole hirveän montaa hyökkääjää, jotka pelaavat jatkuvasti vastustajan parhaita vastaan ollen loistavia puolustussuuntaan ja tekevät sen +55 pistettä kaudessa. Ne lasketaan todennäköisesti kahden käden sormilla - ja sormia jää yli.
Löydät kuitenkin Keslerin ja O`Reillyn sopimuksille yhtä helposti reilun eron, kuin muut tyrmäisivät tuollaisen sopimuksen Clearylle?
En tiedä intätkö nyt vain inttämisen ilosta vai etkö oikeasti tiedosta noiden ikävuosien merkitystä. Noh, ehkä ajan kanssa se selkiintyy.
Mitä mieltä muuten olet Hamiltonin sopimuksesta? Lähtökohtaisesti sekin olisi helppo arvioida erinomaiseksi sopimukseksi, nuori erittäin lupaava puolustaja, joka saatiin halvalla pitkällä sopimuksella. Siinäkin on kuitenkin riskinsä ja se vaikuttaa myös muihin pelaajiin. Kaveri ei kuulemma tullut toimeen Bruinsin pelaajien kanssa, onko syy sitten Hamiltonissa vai muissa pelaajissa? Uskon, että tuo sopimus vaikuttaa myös Gaudreaun ja Monahanin pyyntöihin ja mahdollisesti myös Giordanon. Parhaassa tapauksessa sopimus on erinomainen ja pahimmillaan joukkueella on uusi Phaneuf.
Hamiltonin sopimus on tietenkin erinomainen yleisin mittapuin. Hän on jo arvokkaampi kuin kalliimmilla sopimuksilla varustetut Mike Green, Johnny Boychuk, tai vastaavilla varustetut Matt Niskanen sekä Andrei Markov. Hamiltonilla on vielä kaikkia noita enemmän hyviä pelivuosia jäljellä sekä lunastamatonta potentiaalia.
Kuitenkin hänen sopimuksensa sisältää neljä RFA-vuotta. Liigassa on ainoastaan kolme puolustajaa, jotka ovat saaneet arvokkaamman sopimuksen heti ELC:n jälkeen. Doughty, Karlsson ja Pietrangelo. Tuohon nähden Hamiltonin sopimus ei enää yhtä edullinen olekkaan.
RFA-hinnat noudattavat ihan eri logiikkaa, joten ne eivät suoraan vaikuta UFA-vuosia nauttivien hintatasoon. Samoin hyökkääjät toimivat hieman eri markkinoilla tältä osin. Yksikään asiansa osaava GM ei kuitenkaan jätä tarjoamatta markkinahintaista (tai oikeastaan allekkin sen) sopimusta runkopelaajalle vain sen takia, että se saattaa nostattaa muiden hintoja. Coloradossa yritettiin tätä ja tuloksena oli kahden runkopelaajan menetys. Enkä olisi kovin vakuuttunut, että hyötyvät asiasta minkään vertaa tulevissa sopimusneuvotteluissa.
Phaneuf muutes teki ollessaan Hamiltonin kanssa samanikäinen seuraavilla kolmella kaudellaan 50, 60 ja 47 pistettä. Jos Hamilton vetää suhteessa samat, niin loput kolme kautta voi rämpiä melko hyvin, niin silti sopimukselle on tullut hyvin katetta. Toki tuolloin ylipäänsä tehtiin enemmän pisteitä, mutta Phaneuf pelasi tuolloin todennäköisesti uransa parasta kiekkoa.
Joskus bätmänin on vaan todettava, että Jokeri on päästään sekaisin ja, että sillä on mielisairaalassa liikaa aikaa juonia metkujaan. Tällöin bätmänin pitää vain keskittyä yritystoimintaansa joka sekin on ihan täyden päivän hommaa.
Vaikka valtion laitoksessa ollaankin, niin vielä ei ole näkynyt pehmustettuja huoneita, pakkopaitoja tai valkotakkisia ihmisiä. Katsotaan näkyykö jatkossakaan.
Minkä lisäksi kehottaisin vilpertti edelleen miettimään sitä jatkokouluttautumista. Koskaan ei ole liian vanha opiskelemaan. Eihän tuo bisnes nyt hirveän kovaa näytä menevän, kun ohessa on aikaa suorittaa näinkin kattavaa sivutoimisen pätmänin virkaa. Kouluttautumalla voisit tapaani tehdä kuukausipalkalla hommia ilman työaikavelvoitteita - siinä kerkeisi rassaamaan pätmobiiliakin oikein kunnolla! Ei tarvitsisi stressata koko aika siitä, että onko voita leivän päälle vaikka töitä paiskisi kuinka.
Mutta julistetaanhan nyt päättyneeksi tämä kappale tässä Jatkoaika Asylum -tarinassa?