Kausi 2008-2009 yhteenveto

  • 8 308
  • 31

Teme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Tänne ketjuun jokainen voi jokainen käydä purkamassa tuntonsa päättyneestä kaudesta.

Täytyy sanoa, että onneksi tämä kausi on nyt ohi. Todella negatiivinen kausi kaikin puolin. CHL oli Kärppien osalta täysi floppi, pelitapaa ja asennetta ei löytynyt koko kaudella, case Granlund, playoffit päätettiin 11 ottelun putkeen, joissa kaikissa annettin vastustajalle avausmaali ja pisteeksi iin päälle finaalisarjassa pelkkä sivustakatsojan rooli, vaikka kentällä oltiinkin.

No mihin asioihin tämä kausi sitten tiivistyy. Koko SM-Liigaa ajatellen kausi oli tietenkin ennätystasainen, mutta mistä se kertoo? Olivatko kaikki joukkueet nostaneet tasoaan, vai ne loputkin huippujoukkueet vajonneet muiden tasolle. Veikkaan hyvin vahvasti jälkimmäistä.

On myös todella surullista, että finaaleissa pelasi joukkue, joka epäonnistui otteluun valmistautumisessa 11 peliä peräkkäin mukaan lukien kaikki välierä- ja finaalipelit. Tällä joukkueella ei myöskään ollut oikeaa viisikkopeliä näkyvissä missään vaiheessa kautta. Toinen finalisti taas esitti 90-luvun lopulta tuttua sumppukiekkoa, jonka jokainen modernin hyökkäävän jääkiekon hallitseva tämän päivän valmentaja osaa repiä auki riittävällä materiaalilla. SM-Liigasta olisi tällainen materiaali löytynyt ainakin Kärpiltä, Jokereilta, Bluesilta, HPK:lta ja Lukoltakin. Alatalo, Hanlon, Rautakorpi ja Urama eivät selvästikään tähän kategoriaan kuulu ja onkin surullista, kuinka huonolla tasolla SM-Liigan valmennus on nykyään. Matikaiselta olisin uskonut eväiden löytyvän, mutta jostain syystä Blues ei saanut peliään rullaamaan koko kaudella. Matikaisen modernin jääkiekon tietämys siis lienee yliarvostettua sekin. Jukka Jalonen tai Raimo Summanen olisi todennäköisesti vienyt minkä tahansa noista edellämainituista joukkueista mestaruuteen tällä kaudella.

Myös tuomaritoiminta oli surkeaa ihan alkukautta lukuunottamatta. Playoffeissa todella luokattomia esityksiä ja finaalisarjakin meni penkin alle. "Annetaan poikien pelata" linja tarkoitti sitä, että puhalletaan vain joka neljäs täysin selvä roikkuminen. Jyp hyötyi tästä selkeästi.

Kärppien kauden ensimmäinen teema on valmennus. Kärpät ei mennyt finaaleihin valmennuksen ansiosta, vaan siitä huolimatta. Yksilötaitoa oli niin paljon, että huonosti valmennetut Jokerit ja Blues olivat kaadetavissa. Bluesia vastaan tosin tarvittiin aimo annos tuuriakin, sillä sarjan toista peliä lukuunottamatta Kärpät ei uskaltautunut viemään peliä missään vaiheessa. Lopussa sitten pyristeltiin rinnalle ja kaksi kertaa jatkoerässä ohi. Nuo kaksi lopun tasoitusta ilman maalivahtia olivat kauden ainoat viimehetkien tasoitukset, joten voitaneen puhua enemmän sattumasta, kuin henkisesti vahvan joukkueen selkeästä trendistä.

Viisikkopeli ei ollut missään vaiheessa kautta niin tiivistä, kuin se Jalosen Kärpissä oli. Pelaajien etäisyydet olivat jatkuvasti poskettoman suuret, eikä puolustuksesta päästy avaamaan peliä nopeasti. Loppukaudesta se ei takuulla johtunut käsien, vaan pelitavan puutteesta. Alatalo oli täysin kykenemätön tekemään asialle mitään koko kauden aikana. Moni muistutti Alatalon tuomasta hyökkäävästä pelitavasta, mutta kauden 58:ssa pelissä Kärpät teki 185 maalia, viime kaudella luvut olivat 56 peliä ja 205 maalia - eli se siitä. Myös ylivoimapelin huonous tuli playoffeissa ja varsinkin finaaleissa esiin. Ukot jököttivät paikallaan, kuin tikut siinä itsessään, eikä kukaan liikkunut, vaihtanut paikkaa ja hakeutunut vapaaksi. Ainoa kuvio oli "Vesku maskiin ja veto viivasta". Jyp tiesi tämän, eikä Kärppiä päästetty laukomaan viivasta Veskun ollessa maskissa - tuloksena nolla YV-maalia finaalisarjassa. Valmennukselta puuttui myös auktoriteetti ja siksi joukkueeseen sitoutumattomilla pelaajilla oli helppo ottaa vapauksia ja lipsua siitä vähäisestäkin pelitavasta.

Toinen kantava teema tällä kaudella oli asenne. Tiputin tämän vasta kakkosteemaksi, koska näen sen johtuvan pääosin valmennuksesta. Monesti joukkue pörräsi aktiivisesti kulmissa ja hikoili, mutta maalille ei ollut menijöitä. Koska viisikkopeli oli niin pahasti levällään, niin se selkeästi söi joukkueen uskoa itseensä ja yhteiseen tavoitteeseen. Joukkueessa oli myös liikaa vapaamatkustajia, joilta ei tarvittavaa sydäntä löytynyt tai maha oli jo täynnä edellisiltä vuosilta. Järventie, Dahlman ja Normio tulevat ensimmäisenä mieleen. Corsosta on vaikea sanoa, koska pudotuspelien terveystilanne on iso kysymysmerkki. 11 pelin putki epäonnistuneita otteluun valmistautumisia playoffien lopuksi kertoo kaiken oleellisen joukkueen surkeasta asenteesta.

Kolmas teema oli ailahtelevaisuus, joka johtui tietenkin kahdesta edellä mainusta asiasta. Kun ei ole selkeää viisikkopelaamista, niin heikomman illan tai erän aikana ei voida hommaa hoitaa rutiinilla pysymällä kiveen hakatussa pelitavassa. Kun koko pelitapa perustuu taitavien yksilöiden väläytyksiin, niin se ei voi kantaa kovin pitkälle - nyt se kantoi sarjan heikon tason takia yllättävän pitkälle. Jos peli ei taitoniekoilla luistanut, niin se näkyi heti taululla.

Pelaajatasolla haluaisin nähdä seuraavat herrat Kärpissä vielä ensi kaudella.

Koivisto - Pinnoja syntyi ja oli Kärppien playoffien paras pistemies, vaikka ilmeisesti pelasi loukkaantuneena. Toki joukkueen tavoin esitys oli ailahteleva.

Viuhkola - Ei totuttua Pikua ja välillä todellista vastuun välttelyä ja velttoilua, mutta parhaimmillaan kuitenkin yksi hyökkäyspelin sieluista. Selkä ei varmasti ollut 100% kunnossa.

Andersson - Pisteitä tuli ja yritti kovasi. Corson huonous heikensi Jonaksen panosta paljon, koska jäi monesti liian yksin.

Kuusela - Kovaa yritystä ja pisteitäkin tuli. Pieni koko heikentää mahdollisuuksia räkämaalien tekoon.

Aaltonen - Väläytteli ja taas katosi kuvasta. Paransi runkosarjasta playoffeihin. Kärsi luonnollisesti myös Corson esityksestä.

Paakkolanvaara - Jos tyytyisi kolmossentterin rooliin, niin pitäisin joukkueessa. Näin ei tietenkään tule tapahtumaan. Taito ei riitä kahteen ensimmäiseen ketjuun Kärpissä. Asenne kohdillaan, mutta ei pysty johtamaan esimerkillään.

Karppinen - Pieni rooli, eikä pystynyt käyttämään näyttöpaikkojaan kauden aikana. Potentiaalia kuitenkin on ja noussee Paakkiksen saappaisiin ensi kaudella.

Aarnio - Taitoa ei yhtään, mutta oivallinen nelosketjun jyrä, joka tuo monipuolisuutta joukkueeseen.

Viitakoski - Asenne kohdillaan, mutta finaaleissa hyytyi, kun Jyp tunsi Kärppien ainoan YV-kuvion. Tuskin kuitenkaan jatkaa.

Boumedienne - Ei päässyt tasolleen varsinkaan puolustussuuntaan, mutta elintärkeä mies Kärpille hyökkäävänä pakkina.

Mikkola - Varmaa peruspelaamista vuodesta toiseen. Ei tosin pystynyt kapteenina herättämään joukkuettaan koko kaudella.

Grönholm - Kehittyi valtavasti kauden aikana. Tuo fyysisyyttä puolustukseen. Ei tosin vaikuta miltää luontaiselta voittajalta.

Korpikari - Playoffeissa varmasti puolikuntoisena ja siksi pettymys. Ensi kaudella potentiaalia olla SM-Liigan paremman kastin pakki.

Ohtamaa - Huikeaa kehitystä kohti loppukautta ja näytti saavan lisää itseluottamusta hyvistä otteistaan. Ehdottomasti tulevaisuuden kärkipakkeja SM-Liigassa.

Forrest - Pinnoja tuli mukavaan tahtiin, mutta puolustuspäässä ei pärjää sitten yhtään playoff-väännöissä. Todella vahvan peruspakin parina pitäisin joukkueessa ensikaudellakin. Alatalon yksi käsittämättömimmistä ideoista oli peluuttaa miestä Järventien parina.

Tarkki ja P.Koivisto - Luotettava maalivahtiduo. Heihin ei kaaduttu.


Kysymysmerkkikaarti, eli pelaajat joiden jatkon järkevyyteen en osaa ottaa kantaa.

Corso - Jos oli pahasti loukkaantunut playoffeissa, niin ilman muuta pitäisin joukkueessa. Jos hyytyminen taas johtui korvienvälistä, niin tervemenoa. Fakta lienee, että lähtee.

Alikoski - Paljon kehuttiin miehen asennetta ja vauhtia. Sitä nähtiinkin, mutta jäätyminen iskee lähes aina, kun pitäisi ratkaista. Ei tuo asenteensa lisäksi mitään uutta Kärppien rosteriin. Playoffeissa 13 peliä ja kolme pinnaa. Se on liian vähän kolmosen laiturille.

Keränen - Vähän samat mietteet, kuin Alikoskesta. Ainakin toiselle tästä kaksikosta antaisin jatkon asenteen takia ja Keränen on monipuolisempi.


Pelaajat, jotka voisivat minun puolestani vaihtaa maisemaa.

Normio - Runkosarjan miinuskuningas, jonka syttymistä playoffeihin odotettiin turhaa. Päätti kauden 14 pelin pisteettömään putkeen. Selvästi maha täynnä, eikä latinkia löytynyt. Varmasti SM-Liigan surkein maskimies YV:llä, koska ei uskalla mennä tarpeeksi lähelle maalia, että peittäisi maalivahdin näkökentän. Oli suosikkini vielä pari kautta sitten, mutta nykyään turha mies.

Järventie - Ei sydäntä lainkaan, eikä myöskään fyysisyyttä. Kiekollista taitoakaan ei löytynyt odotetusti. Pelkää taklauksia ja on luontainen häviäjä.

Dahlman - Tämän osaston paras pelaaja. Oli energinen, mutta ei kuitenkaan halunnut maksaa hintaa ja ajaa maalille. Ei tarpeeksi sydäntä.

Ylönen - Ensi kaudella seitsemättä pakkia ei saa olla kokoonpanossa. Ei ole kuuden pelaavan pakin joukkoon mahtuva mies.

Jokinen - Ensi kaudella seitsemättä pakkia ei saa olla kokoonpanossa. Ei ole kuuden pelaavan pakin joukkoon mahtuva mies.

Backman - Vie turhaan pelipaikan omalta junnulta.

Lisäksi tietenkin toivon Pekkalan ja kumppaneiden kehittyvän ja ottavan askelia eteenpäin Kärppien organisaatiossa.

Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että syy finaalien konttaamiseen ei löytynyt niinkään pelaajistosta, vaan valmennuksen kyvyttömyydestä luoda joukkueelle pelitapa ja motivoida ja potkia se pelaamaan. Alatalo selitti, että kauteen pitää olla tyytyväinen, koska alkukaudesta oltiin vielä huonompia. Se ei minun mielestäni ole mikään selitys. Kärppien hopeatila hämää kauden suoritusta. SM-Liiga oli tällä kaudella heikko sarja ja Kärpät oli todella paljon edelliskausia huonompi joukkue. Ei niinkään paperilla, mutta kentällä ero oli selkeä.
 
Viimeksi muokattu:

Bobi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Kiekko-Ketut, Edmonton Oilers
Temeltä jäätävää analyysia. Helppo olla samaa mieltä lähes kaikesta, mietityttää vain miten kaikki alkoi lähtä pieleen jo noin vuosi sitten?

Valmennuksen panttaus: Matti hyppäsi myöhään rinkiin ja varmaankin vaikeutti monelta osin kauteen valmistumista.

Pelaajamarkkinat: Hyvin muistan Junnon kommentit mm-kisojen aikana kun hän mahtaili, että oottakaapa vain kun aletaan nimiä julkistamaan,,,, eipä tullut niitä lehdistötilaisuuksia kun Venäjän liiga imi kaavaillut vahvistukset tahi kotomaan liigassakin ( tsekeissä ) tienasi paremmin.

Alkukausi: mahtavan 7-0 voiton jälkeen Saipasta kaikki näytti hyvältä, mutta pikkuhiljaa Pikun, Corson, mahataudit ym. vaivat synkistivät Kärpät jumbofinaaliin, josta nousu alkoi.

Noihin peilaten hopea hyvä saavutus.

Anyway virheitä tuli tehtyä enemmän ja vähemmän Lekatiellä ja toivotaan toivotaan paikkaukset eivät lopuksi riittäneet päätyyn asti. Toivottavasti Raksilan uudella toimistolla virheistä on opittu ja hihat on jo kääritty tulevia kohti. Paketti kasaan hyvissä ajoin ja työrauhaa tulevaa kautta varten.
 
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että syy finaalien konttaamiseen ei löytynyt niinkään pelaajistosta, vaan valmennuksen kyvyttömyydestä luoda joukkueelle pelitapa ja motivoida ja potkia se pelaamaan. Alatalon selitti, että kauteen pitää olla tyytyväinen, koska alkukaudesta oltiin vielä huonompia. Se ei minun mielestäni ole mikään selitys. Kärppien hopeatila hämää kauden suoritusta. SM-Liiga oli tällä kaudella heikko sarja ja Kärpät oli todella paljon edelliskausia huonompi joukkue. Ei niinkään paperilla, mutta kentällä ero oli selkeä.

Kaikkiaan aivan loistavaa tekstiä ja olen samaa kaikesta tästä. Itse olen vieläkin todella pettynyt Kärppiin ja Alataloon. En ole todellakaan tyytyväinen kauteen enkä siihen miten se loppui.

Joukkueessa oli vapaamatkustajia samalla kun Ohtamaa ja Ylönen istuivat penkillä. Kun Ohtamaa pääsi pelaamaan niin oli joukkueen paras pakki. Jos Matti ei uskalla tehdä kivuliaita ratkaisuja ennenkuin on aivan pakko, niin ei se kovin hyvää kuvaa miehestä valmentajana anna. Varmasti kaikki näkivät jo ensimmäisen finaalin jälkeen, että Järventie on aivan turisti. En edes halua ääneen sanoa mitä ajattelen moisen jämänarrin hankinnasta yleensäkin.
 

Gurkha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Analyysissä edellisten kirjoittajien kanssa samoilla linjoilla, synteesissä sen sijaan en. Minusta kaudesta jäi alun vaikeuksien jälkeen ihan positiivinen fiilis. Alatalon osaamisen puutteet näkyivät vasta finaalissa, samoin muutamien surffaajien vaikutus joukkueen suoritukseen.

Haluan kuitenkin tuijottaa sen verran peräpeiliin, että useampaan vuoteen ei junnuista ole tullut merkittävää apua joukkueelle. Nämä meidän "junnut" ovat pääsääntöisesti pelanneet liigaa useampia vuosia. Tähän ei ilmeisesti ole luvassa suurempaa helpotusta? Samoin pelaajamarkkinat ovat hankalat, on pakko ostaa Järventeitä ja Dahlamanneja. Joku tuolla pelaajaketjussa haikaili lehtosen, kukkosen ja niinimaan perään! Kysynkin paljonkin herrojen palvelukset veisivät pelaajabudjetista, 50% ?

Toden sanoakseni nyt näyttäisi olevan oikeasti se käännepiste, jolloin dynastia sortuu. Siihen riittää melko pitkälle yhden kauden floppi muukalaislegioonan kasaamisessa, rahallisesti ehkä voidaan yksi kausi kontata, mutta entäpä joukkueen kasaaminen sen jälkeen?

Mitä pitäisi tehdä? Scouttaus on ollut aika hyvää, voiko sitä vahvistaa vielä, ryöstöretkelle muiden joukkueiden junnuihin: rajala, pulkkinen? Entäpä nousevat kiekkosarjat tyyliin Bruckler? Oma junnutoimintakin olisi syytä käydä haravalla läpi, mikä menee pieleen?
 

Sarastro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mielestäni lopputulos kaudesta oli huomattavasti parempi kuin alunperin odotin. Viime keväänä en paljon Alatalolle luottoa antanut. Mieleni Alatalon suhteen kuitenkin muuttui, kun talven aikana kävin muutamia kertoa hallilla katsomassa, että miten siellä oikein harjoitellaan. Hyökkäämisen harjoittelu täytti ainakin omat kriteerini pelaamisen suhteen. Löytyipä sieltä kaikki Sihvosenkin toitottamat modernin pelikirjan vaatimukset.

Ihmettelyni kohdistuu siihen, että miksi tämä hyökkäämisen harjoittelu ei missään vaiheessa konkretisoitunut kentällä. Otteluiden aikana näkyi muutamia harjoiteltuja lähtöjä, mutta pääosin hyökkääminen varioitui jos minkänäköisiksi yritelmiksi. Kaiken huippuna finaalit, joissa ei ollut kahta samanlaista hyökkäystä. Muutenkin koko pelitapa hajosi käsiin aivan täysin.

Mistäköhän tämä sitten johtuu? Onko yksi vuosi liian vähän aikaa uudelle valmentajalle muuttaa koko joukkueen toimintafilosofiaa? Eikö pelaajat sitoutuneet/luottaneet pelikirjaan? Eikö valmentaja itse luottanut omaan pelikirjaan, vaan lähti muuttamaan sitä kesken kauden?

Toivottavasti Alatalo kuitenkin ensi kaudella jatkaa hyökkäämisen kehittämistä, vaikka Jyp kurinalaisella puolustamisella mestaruuden veikin. Tulevaisuudessa haluan nähdä iloista kiekollista peliä ja uskon/toivon sen jossain vaiheessa muuttuvan voittavaksi pelitavaksi, vaikkakaan se ei tällä kaudella toteutunut. Eiköhän Jalosen aikana puolustettu aivan tarpeeksi.
 

Lare

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Edellä mainittu dynastian sortuminen tuli mieleeni, kun katsoin eilen teksti-tv:stä SM-Liigan mestarien listausta. Tapparalla oli 80-luvulla vahva vaihe, joka kesti n. 10 vuotta. Tähän perään tuli TPS:n vahva vaihe, joka kesti myös n. 10 vuotta. Tämän ajan päälle limittyi Jokerien vahva ajanjakso, joka näkyi mestaruuksien muodossa edelleen n. 10 vuoden ajan.

Kärppä-dynastia ei ole kestänyt kymmentä vuotta, mutta n. kymmenen vuotta on kulunut siitä, kun Tami tuli Kärppiin ja kiekkobuumi räjähti käsiin. Vuosi sitten Kärppien valtakausi näytti olevan uhattuna, kun joukkue ja valmennus hajosivat. Pelkoa lisäsi odotettua nimettömämmät hankinnat pelaajamarkkinoilta. Otteet CHL:ssä ja alkukaudesta olivatkin surkeita, mutta alkukauden jälkeen kelkka kääntyi ja hyvät pleijarit pelastivat kauden.

Onko toinen sija osoitus menestystarinan jatkumisesta, vai oliko se yksittäinen valonpilkahdus alaspäin menevässä organisaatiossa? Erot Jokereita ja Bluesia vastaan olivat pienet ja kannattajilla olisi nyt kovasti erilaiset fiilikset, mikäli Riksman olisi ollut kunnossa pleijareissa.

Toisaalta voidaan kysyä, pelasiko useampi pelaajista Viuhkola, Bume, Corso, Koivisto ja Järventie pleijareissa loukkaantuneena, joka saattoi olla ratkaiseva syy finaalitappioon.

Miksi sitten Tapparan, Jokerien ja TPS:n valtakaudet ovat päättyneet? Kun alamäki alkaa, on vaikeuksilla tapana kasaantua, mutta mitkä tekijät ovat kääntäneet kelkan? Menettikö yleisö kiinnostustaan, jonka myötä myös joukkueen pelaaminen muuttui hengettömämmäksi? Oliko taustalla kenties talous? Mukavoituiko itse organisaatio ja heräsi luulo, että vähemmälläkin työllä menestysputki jatkuu?

Kärppien osalta runkosarjan yleisökeskiarvo kotiotteluissa oli kuluneella kaudella reilut 5700 hlö, joka taitaa olla viime kausien tasoa. Talous ei liene siis piiputtamassa, mutta onko halu menestyä jo hiipunut ja onko organisaatiolla ote lipsumassa? Minä ainakin katselin eilen JYPin mestaruusjuhlia vailla kummempaa harmistumista. Kuvastaako se Kärppien tekemisen tasoa?
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Hyvä ja osuva avaus Temeltä, kiitos siitä. Itse elin sellaisen vuoristorata-kauden Kärpien ja Alatalon seurassa. Tuossa syksyllä tuntui, että tämä kausi on täysi katastrofi ja olin valmis erottamaan Alatalon heti. Sitten kuvittelin, että jotain parannusta tapahtui, varmasti jotain tapahtui, kuitenkin tulokset paranivat, kenen ansiosta, sitä en tiedä.
Pelitapa mielestäni löytyi kauden aikana, tosin ainakin itselleni aika outo, tämä 2-1-2 timanttimalli. Kiekkofilosofi Sihvonen oli tietävinään, että se oli tarttunut Matin reppuun Sveitsin reissulta, aika huono matkamuisto, olisi tuonut käkikellon.
Tuo pelitapa on hämäävä, se on pirun hyvä heikompia joukkueita vastaan, silloin kun kiekko saadaan karvattua hyökkäysalueella, niin hyökkääjät on valmiiksi oikeilla paikoilla, ihan kuin oikean hyökkäyksen jälkeen.
Mutta ja iso mutta, omalta alueelta lähdettäessä sentteri keskellä on pelkkä flipperintappi joka yhdellä kosketuksella ohjaa kiekon laiturille ja on sen jälkeen itse myöhässä hyökkäyksestä. Tästä johtuen hyökkäys ajautuu kulmiin kun laitureilla ei ole mahdollisuutta käyttää sinisen jälkeen kiekkoa riittävän ajoissa keskellä.
Tuohon asiaan haluan muutoksen ensi kaudeksi. Toinen on se, että valmentajalta pitää löytyä kikkakotelosta keinoja ja uskallusta tehdä muutoksia silloin kun peli ei kulje, ei useampaan otteluun, pelkkä kärsivällisyys ei riitä.
Kolmanneksi, Kärpissä tiedetään mikä oli pelaajien terveystilanne Play-offsien aikana, jos terveenä olleita pelaajia ei kiinnostanut antaa kaikkeaan joukkueen eteen, niin rahtikirjat perseeseen ja hyvää jatkoa.
 

Chambza

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Flyers
Komppailen Temeä (ja näköjään kaikkia muitakin) hyvin suurelta osin, mutta sen verran pistän kyllä hanttiin että Alikoskea ei pidä päästää menemään! Huimaa kehitystä tällä kaudella. Ja ottihan se Pesoseltakin muutaman kauden nousta jämäkentistä huipulle. Ja nimenomaan siksi pitäisinkin että niitä jäätymisiä ei enää nähty samaan tapaan - epätoivoisen kudin sijaan saatettiinkin nähdä ihan hyvä syöttöyritys, kuten vaikkapa ainakin kerran viimeisessä finaalissa.

Samaten Keräsen pitäisin mielelläni edelleen kehittymässä. Kaverilla on mukava tapa laukoa inhottavia kuteja pikkasen huonommistakin paikoista. Sellaisia kavereita ei Kärpissä yleensä ole liikaa näkynyt.
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Komppailen Temeä (ja näköjään kaikkia muitakin) hyvin suurelta osin, mutta sen verran pistän kyllä hanttiin että Alikoskea ei pidä päästää menemään! Huimaa kehitystä tällä kaudella. Ja ottihan se Pesoseltakin muutaman kauden nousta jämäkentistä huipulle.
Pesonen teki saman ikäisenä liigassa pisteet 29, Alikoski 9. Myönnän, eri peliajalla mutta ansaitulla sellaisella.
Alikoski on sellainen symppis-peluri, tekee pirusti töitä ja antaa kaikkensa joukkueen eteen mutta olisiko se rooli jossain muussa joukkueessa isompi, sitä kannattaa miettiä.
Miehen mitat huomioonottaen taitoa pitäisi olle todella paljon enemmän noustakseen kahteen ensimmäiseen kenttään Kärpissä, kolmosessa ja nelosessa tarvitaan erityyppisiä pelureita.
 

Goner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, NHL
Koko SM-Liigaa ajatellen kausi oli tietenkin ennätystasainen, mutta mistä se kertoo? Olivatko kaikki joukkueet nostaneet tasoaan, vai ne loputkin huippujoukkueet vajonneet muiden tasolle. Veikkaan hyvin vahvasti jälkimmäistä.

Mielestäni aika typerä kehäpäätelmä. Liigan tasoa laski tällä kaudella ainoastaan tuomaritoiminnan puutteet ja ailahteleva linja. Isot rangaistukset ja pelikiellot olivat osin älyttömiä. Muuten ennätystasainen liiga oli hyvä asia eikä mistään suuresta tason laskuista voida mielestäni puhua.

Kärpät ei mennyt finaaleihin valmennuksen ansiosta, vaan siitä huolimatta. Yksilötaitoa oli niin paljon, että huonosti valmennetut Jokerit ja Blues olivat kaadetavissa.

Näinpä... sama virsi jatkuu. Mestaruuskin olisi voitettu varmaan Alatalosta huolimatta. En voi käsittää tätä Alatalon mollaamista. En sano että täydellinen kausi häneltä, mutta upea ensimmäinen kausi Kärpissä ja peli oli mahtavan näköistä välillä... Yksilötaidoltaan Jokerit oli Kärppien kanssa lähes tasoissa... aika mustavalkoista, ja Sihvosen höpinöitä uskomalla taas päätellään...

Myös ylivoimapelin huonous tuli playoffeissa ja varsinkin finaaleissa esiin. Valmennukselta puuttui myös auktoriteetti ja siksi joukkueeseen sitoutumattomilla pelaajilla oli helppo ottaa vapauksia ja lipsua siitä vähäisestäkin pelitavasta.

Toi yv-kenttä Kuuseloineen viivalla ja Veskuineen maalin edessä oli loistavasti kasattu... Muutenkin Kärpillä oli kaksi hyvin mietittyä yv-kenttää... jos finaaleissa ei pomppinut, niin Alatalon vika... kyyyyllä. Mistä tiedät ettei asiaa harjoiteltu ja yritetty muuttaa... mistä tiedät että Alatalolla on minkäänlaisia auktoriteettiongelmia??? Ei tarvitse olla Tamminen tai Jortikka että saa auktoriteetin joukkueessa. Tuon sitoutumattomuuden osittain allekirjoitan, mutta se johtuu siitä, ettei paloa mestaruuteen suurimmalla osalla ollut. Maha täynnä.


Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että syy finaalien konttaamiseen ei löytynyt niinkään pelaajistosta, vaan valmennuksen kyvyttömyydestä luoda joukkueelle pelitapa ja motivoida ja potkia se pelaamaan. SM-Liiga oli tällä kaudella heikko sarja ja Kärpät oli todella paljon edelliskausia huonompi joukkue. Ei niinkään paperilla, mutta kentällä ero oli selkeä.


Ja sama virsi jatkuu... Sm-Liiga on välittömästi heikkotasoinen sarja kun Kärpät ei voita ylivoimaisesti mestaruutta ja saavuttaa silti hopeaa Alatalosta huolimatta. Jypin sumppupuolustus ja kiekon roiskiminen oli vain Kärpille myrkkyä... Kärppien olisi ehkä pitänyt reagoida siihen äkimmin, eli alkaa pelaamaan juuri samalla tavalla, purkaa vain kiekkoa pois. Mutta silloin finaalit olisivat olleet vielä tylsempää paskaa. Riitti kun toinen sitä teki. Alatalo kuitenkin yritti pelata kiekollista lätkää koko kauden, siitä itseltä lähtee isot propsit sinne suuntaan. Ja ei se Sihvonen ole aina oikeassa, muistakaa se. Kaverin ego on kasvanut ehkä pikkuisen liikaa ja on kyllä aika iso naurunaihe pelaajienkin keskuudessa (oikea syy miksi kyseinen herra ei voi oikein enää valmentaa).

Keränen ja Alikoski EHDOTTOMASTI 3. kentän miehiksi molemmat ensikaudelle. Todella hyviä väläytyksia, nyt vaan roolia enemmän koko kaudeksi. Karppiselle hyvästit.
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Ja ei se Sihvonen ole aina oikeassa, muistakaa se. Kaverin ego on kasvanut ehkä pikkuisen liikaa ja on kyllä aika iso naurunaihe pelaajienkin keskuudessa (oikea syy miksi kyseinen herra ei voi oikein enää valmentaa).
Kuka on aina oikeassa? Sihvonenkin tietää jotain jääkiekosta ja tännekkin palstalle kirjoittelee kavereita, jotka ovat ihan itse pelanneet ja valmentaneet jääkiekkoa.
Ymmärrän tulisieluisen Kärppien kannattamisen, sitä teen itsekkin, mutta jos se johtaa silmien sulkemiseen tosiasioilta, niin sitä en ymmärrä. Toivottavasti seurajohto ei syyllisty tuohon, silloin ollaan tuhontiellä.
Hopea oli todella hyvä saavutus joukkueelta mutta sen alle ei saa pelillisiä ongelmia haudata. Kehitys edellyttää aina kriittistä suhtautumista tekemiseen, kyseenalaistamista, johtopäätösten tekoa ja korjaavia liikkeitä.
Ensi kaudeksi odotan Alatalolta sen kuuluisan pelikirjan päivittämistä, Jalosen Karillakin oli rohkeutta tehdä se 05-06 pronssikauden jälkeen.
 

Teme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Mielestäni aika typerä kehäpäätelmä.

Tarkistapa tuon termin määritelmä, kun se ei selvästikään ole hallussa.

Näinpä... sama virsi jatkuu. Mestaruuskin olisi voitettu varmaan Alatalosta huolimatta. En voi käsittää tätä Alatalon mollaamista. En sano että täydellinen kausi häneltä, mutta upea ensimmäinen kausi Kärpissä ja peli oli mahtavan näköistä välillä.

Mestaruutta ei voitettu, eikä se ollut edes lähellä, joten turhaa spekulaatiota. Olen samaa mieltä siitä, että peli oli välillä hyvän näköistä. Siis silloin välillä, kun taitavat yksilöt innostuivat pelaamaan, eikä joukkueen täytynyt turvautua jämäkkään viisikkopeliin. Myös maaleja tuli Jalosen aikana enemmän, kuin nyt Alatalon "hyökkäävän" pelitavan aikana.

Toi yv-kenttä Kuuseloineen viivalla ja Veskuineen maalin edessä oli loistavasti kasattu... Muutenkin Kärpillä oli kaksi hyvin mietittyä yv-kenttää... jos finaaleissa ei pomppinut, niin Alatalon vika... kyyyyllä. Mistä tiedät ettei asiaa harjoiteltu ja yritetty muuttaa... mistä tiedät että Alatalolla on minkäänlaisia auktoriteettiongelmia??? Ei tarvitse olla Tamminen tai Jortikka että saa auktoriteetin joukkueessa. Tuon sitoutumattomuuden osittain allekirjoitan, mutta se johtuu siitä, ettei paloa mestaruuteen suurimmalla osalla ollut. Maha täynnä.

Kenttä oli hyvin kasattu, mutta sille oli luotu ainoastaan yksi tapa yrittää ratkaisua. Tiedän, että asiaa ei muutettu, koska katsoin pelit ja näin, että asiaa ei muutettu. Auktoriteettiongelma näkyi tuosta sitoutumattomuudesta ja löysästä asenteesta. Jos näyttää, että joukkueella on maha täynnä, niin se on valmennuksen tehtävä tehdä asialle jotain ja tarvittaessa penkittää ne miehet. Mitään ei kuitenkaan tehty ennen viimeistä finaalia ja Järventien penkitystä. Mikä sinun mielestäsi todistaa, että ongelmaa ei ollut? Et perustellut näkemystäsi mitenkään.

Ja sama virsi jatkuu... Sm-Liiga on välittömästi heikkotasoinen sarja kun Kärpät ei voita ylivoimaisesti mestaruutta ja saavuttaa silti hopeaa Alatalosta huolimatta. Jypin sumppupuolustus ja kiekon roiskiminen oli vain Kärpille myrkkyä... Kärppien olisi ehkä pitänyt reagoida siihen äkimmin, eli alkaa pelaamaan juuri samalla tavalla, purkaa vain kiekkoa pois. Mutta silloin finaalit olisivat olleet vielä tylsempää paskaa. Riitti kun toinen sitä teki. Alatalo kuitenkin yritti pelata kiekollista lätkää koko kauden, siitä itseltä lähtee isot propsit sinne suuntaan.

Minähän en sanonut, että SM-Liiga oli heikkotasoinen sen takia, koska Kärpät ei voittanut mestaruutta. Perustelin sitä sillä, että minkälaisella asenteella ja vanhalla pelityylillä finaalijoukkueet raivasivat tiensä loppuotteluun. Itse et perustellut uskomustasi sarjan tason säilymisestä mitenkään.

Jos mielestäsi Kärpät oli hyvä finaaleissa latomalla Alatalon hyökkäävällä pelitavalla huikeat neljä maalia neljässä ottelussa, niin se on sinun mielipiteesi. Viime kaudella Kärpät kuitenkin teki enemmän maaleja sekä runkosarjassa, että playoffeissa. Jalonen muutti joukkueen pelitapaa monesti kulloisenkin vastustajan mukaan, mutta Alatalo puski päätään seinään, vaikka jokainen näki, että tuolla Alatalon systeemillä ei Jypin sumppua rikota. Kyllä minulle olisi kelvannut kulta, vaikka finaaleissa olisi taktiikkapussista kaivettu puolustavampikin pelityyli. Siellä pussissa tosin taisi olla vain yksi ja ainoa pelityyli ja sekin hyvin hajanaisesti toteutettuna.

Ja ei se Sihvonen ole aina oikeassa, muistakaa se. Kaverin ego on kasvanut ehkä pikkuisen liikaa ja on kyllä aika iso naurunaihe pelaajienkin keskuudessa (oikea syy miksi kyseinen herra ei voi oikein enää valmentaa).

Wezah taitaa olla aika tiukasti naimisissa tämän Sihvosen kanssa, koska luulee, että kaikki jääkiekkofanit perustavat ajatuksensa Sihvoseen. Outo ajattelutapa ja itse kannatan enemmän omien havaintojen käyttämistä.

Keränen ja Alikoski EHDOTTOMASTI 3. kentän miehiksi molemmat ensikaudelle. Todella hyviä väläytyksia, nyt vaan roolia enemmän koko kaudeksi. Karppiselle hyvästit.

Keränen ja Alikoski voidaan pitää molemmat minunkin puolestani. Karppisella tosin on potentiaalia tulla ainakin Paakkolanvaaraa paremmaksi pelimieheksi jo tulevalla kaudella, joten en missään nimessä päästäisi miestä menemään.

ps. Lause loppuu yhteen pisteeseen, ei kolmeen. Todella rasittavaa luettavaa, kun melkein joka toinen lause loppuu kolmeen pisteeseen.
 

10

Jäsen
Jos mielestäsi Kärpät oli hyvä finaaleissa latomalla Alatalon hyökkäävällä pelitavalla huikeat neljä maalia neljässä ottelussa, niin se on sinun mielipiteesi. Viime kaudella Kärpät kuitenkin teki enemmän maaleja sekä runkosarjassa, että playoffeissa. Jalonen muutti joukkueen pelitapaa monesti kulloisenkin vastustajan mukaan, mutta Alatalo puski päätään seinään, vaikka jokainen näki, että tuolla Alatalon systeemillä ei Jypin sumppua rikota.
Olen samaa mieltä Temen kirjoitusten kanssa.

Alatalo epäonnistui täydellisesti finaaleissa. Vai väittääkö joku että 4-0 turpaan ottaminen duunarijoukkueelta oli hyvä suoritus? Lähes sama joukkue tippui vuosi sitten play-offien ensimmäisellä kierroksella Tapparalle. Jopa TPS ja Kalpa pelasivat Jypiä vastaan Kärppiä paremmin ja olen aivan varma siitä että esimerkiksi Blues olisi hoitanut finaalit helposti. Kärppien peli toimi paremmin hyökkäävämpiä joukkueita vastaan, mutta esimerkiksi Jypin sumppupeliin Alatalolla ei ollut mitään keinoja. Ja syy siihen että miksi yksittäisille pelaajille sattui virheitä uskomattoman paljon on mielestäni se ettei joukkueella ollut selkeää pelitapaa jota pelaajat olisivat noudattaneet.

Pahoin pelkään että Alatalon valmennuksessa Kärppien sijoitus ensi kaudella tulee romahtamaan mikäli Alatalo ei pysty kehittämään selvästi "pelikirjaansa" kesän aikana. Joukkueesta on taas lähdössä pois niin paljon taitoa ettei pelejä tulla jatkossa enää voittamaan hyvien yksilöiden avulla.
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Pahoin pelkään että Alatalon valmennuksessa Kärppien sijoitus ensi kaudella tulee romahtamaan mikäli Alatalo ei pysty kehittämään selvästi "pelikirjaansa" kesän aikana. Joukkueesta on taas lähdössä pois niin paljon taitoa ettei pelejä tulla jatkossa enää voittamaan hyvien yksilöiden avulla.
Niinhän se lähti viime kaudenkin jälkeen, ja silloin Alatalo joutui vielä ajamaan systeemin koko joukkueelle. Sen lisäksi runkosarjassa annettiin muutama sija tasoitusta syksyn aikana, kun ykkös- ja kakkossentterit oli telakalla ja puolustus oli ihan sekaisin. Siinä oli kuitenkin parannusta havaittavissa, vaikkei se mitenkään mainiota pleijareissa ollutkaan (tosin eihän Jyppikään kovin montaa maalia tehnyt viimeistä peliä lukuunottamatta).
 

Goner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, NHL
Sihvonenkin tietää jotain jääkiekosta ja tännekkin palstalle kirjoittelee kavereita, jotka ovat ihan itse pelanneet ja valmentaneet jääkiekkoa.
Ymmärrän tulisieluisen Kärppien kannattamisen, sitä teen itsekkin, mutta jos se johtaa silmien sulkemiseen tosiasioilta, niin sitä en ymmärrä.


Tietää varmasti jääkiekosta paljonkin, mutta rajansa kaikella. Ja kyllä, olen itsekin jääkiekkoa aktiivisesti pelannut ja suvussa muutenkin läheltä eri lajeja seurannut.

Itseä vain ärsyttää se, että Alatalon mollaaminen aloitettiin jo viime keväänä ja sitä jatkettiin koko vuosi. Lokakuussa täällä hätäisimmät puhuivat jo playout-peleistä. Nyt loistavasti pelannut Jyp voitti mestaruuden ja taas Alatalon niskaan kaadetaan kaikki. Näkisin tuon silmien sulkemisen lähinnä siinä, että Alataloa on nyt pakko taas haukkua.

Suurten muutosten jälkeen ihan kelpo kausi. Finaaleissa Alatalo olisi voinut toki rohkeammin yrittää muutoksia, mutta yksinkertaisesti Jyp oli parempi. Nuo pelit ratkesivat raakoihin oman pään virheisiin. Kokonaiskuvaa katsoen Kärpiltä edelleen omasta mielestä hyvä kausi.
 

Goner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, NHL
Wezah taitaa olla aika tiukasti naimisissa tämän Sihvosen kanssa, koska luulee, että kaikki jääkiekkofanit perustavat ajatuksensa Sihvoseen. Outo ajattelutapa ja itse kannatan enemmän omien havaintojen käyttämistä.


ps. Lause loppuu yhteen pisteeseen, ei kolmeen. Todella rasittavaa luettavaa, kun melkein joka toinen lause loppuu kolmeen pisteeseen.

Ensinnäkin ei ole suhdetta Sihvoseen, tuntuu vain että hänen pelikirja-ajattelunsa on nyt muotia ja sitä täällä kaikki hokevat ja päätelmiään perustelevat. Havannoin kyllä täysin itse ja teen myös virheitä, myönnän sen.

Noista kolmesta pisteestä, johtunee tekstini ajankohdasta. Ei nimittäin täysin virkeimmillään ihminen ollut.
 

Solomon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Perusteettoman negatiivisilta tuntuvat minusta tässä ketjussa esitetyt arviot, vaikka ketjun aloittaja on ilahduttavasti pyrkinyt aitoon analyyttiseen otteeseen ja erillinen kiittelyketjukin on olemassa toisaalla. On vastenmielistä väittää, että oma menestys johtui siitä, että muut epäonnistuivat vielä pahemmin. Vastenmielisyys ei tarkoita, etteikö näin voisi käydä, mutta erittäin harvinaista se takuulla on. Siksi tällainen väite vaatisi tuekseen kattavat perusteet, jotta sen voisi ottaa vakavasti. Tiukan päävalmentajakeskeinen analyysi, jonka tulokset lisäksi perustunevat mutu-tuntumiin eri valmentajien kyvyistä, joita puolestaan motivoinevat valmentajien mediakuvat, ei tunnu riittävältä.

Simppelein tapa purkaa onnistumista ja epäonnistumista on pohtia tulosta suhteessa odotuksiin. Jos vaatimukset asettaa korkealle, loppuottelutappioon voi olla pettynyt, sillä materiaali olisi riittänyt mestaruuteen. Minusta toinen sija on kuitenkin tälle poppoolle hyvä saavutus. Lisäksi Kärpät punnersi loppuun saakka ehkä sarjan hyökkäävimmällä pelityylillä. Makuasia tietenkin, mutta tykkäsin Kärppien pelityylistä enemmän kuin Jalosen aikana. CHL meni käkeen, mikä vähän laskee arvosanaa.

Vuosien perinteet velvoittavat jälkiviisastelemaan Kärppien rosterin muita vahvemmaksi. Tämä yhtä Jalosen kautta lukuunottamatta perusteeton käsitys saa aina pleijareitten aikaan lisää kipinää vastustajien kannattajien tarkoitushakuisestakin provoilusta. Valitettavaa on se, että osa omistakin tuntuu nielevän syötin jatkuvasti. Kauden alussa tosiaan, kuten Temekin hahmotteli, JYP, Jokerit, Blues, HPK, Kärpät, myös Lukko ja HIFK arvioitiin Jatkiksessa suhteellisen tasavahvoiksi pelaajistoltaan - itse asiassa Kärpät nostettiin tähän laatuluokkaan sillä verukkeella, että surkealta näyttäneeseen puolustukseen oli vielä tulossa vahvistuksia, joita saatiinkin. Kärppäfanien arviot eivät olleet tätä positiivisempia, yleensä päin vastoin.

Nyt etsitään syitä sille, miksi epäonnistuttiin, vaikka järjellisempää olisi ensin pyrkiä selittämään se, minkä takia Kärpät menestyivät paremmin kuin muut kärkijengit JYPiä lukuunottamatta. Selitykseksi ei oikein kelpaa pelaajalista, jota voitiin puhtaimmillaan arvioida silloin, kun yhtään peliä ei oltu pelattu. Hyväksi selitykseksi ei myöskään ainakaan minulle kelpaa se, että kaikkien taakse jääneiden kilpailukykyisten joukkueiden päävalmentajat olisivat kyykänneet vielä rankemmin kuin Matti Alatalo. Päävalmentajat ovat tunnetusti ensimmäisenä vastuussa kaikesta, mutta todellisuudessa - ja analyyseillä pyritään kai kuitenkin pureutumaan todellisuuteen - he ovat vain osatekijä siinä, miten homma pelaa tai ei pelaa.
 
Viimeksi muokattu:

flegmaattinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
... Kärppien peli toimi paremmin hyökkäävämpiä joukkueita vastaan, mutta esimerkiksi Jypin sumppupeliin Alatalolla ei ollut mitään keinoja...

Niin ja niin. On totta, että Jyp sumputti kovasti ja joukkuepuolustaminen oli sarjan huipputasoa. En kuitenkaan ole sitä mieltä, etteikö sitä sumppupeliä olisi pystytty murtamaan. Pelkästään viimeisessä pelissä Kärpät loi valtavan määrän paikkoja jokaisessa erässä, joista todellisia potentiaalisia maalipaikkoja huippupaikkoineen oli useampien maalien tekemiseen. Se miksi Kärpät eivät voittaneet yhtään peliä, eikä tehnyt neljää maalia enempää, ei tarkoita samaa kuin että Jypin sumppupeliin ei olisi ollut lääkkeitä joukkueella tai Alatalolla. Maaleja ei vain yksinkertaisesti tässä sarjassa tullut Kärpille tuon enempää ja siihen voi hakea muitakin syitä kuin sumppupelistä hokemisen tai Alatalon kyvyttömyydestä jankuttamisen.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Toinen finalisti taas esitti 90-luvun lopulta tuttua sumppukiekkoa, jonka jokainen modernin hyökkäävän jääkiekon hallitseva tämän päivän valmentaja osaa repiä auki riittävällä materiaalilla.
---
Matikaisen modernin jääkiekon tietämys siis lienee yliarvostettua sekin. Jukka Jalonen tai Raimo Summanen olisi todennäköisesti vienyt minkä tahansa noista edellämainituista joukkueista mestaruuteen tällä kaudella.

Tämä on kyllä melkoista sädekehätouhua ja liioittelua. Minne sinä muuten sijoittaisit Kari Jalosen? Entä HIFK:n? Entäs TPS ja Kai Suikkanen? Ensinmainittu oli siis näillä mittareilla niin heikolla materiaalilla liikkeellä, että ei onnistunut, kun taas jälkimmäinen on sellainen valmentajavelho että onnistui pistämään keskinkertaisen Dufvakiekon oikeasti tiukille?

Jukka Jalosen ylivertainen pelikirja kovalla joukkueella kaksi vuotta sitten ei poikinut edes finaalipaikkaa, ja mielestäni tuonvuotisella Jokereilla oli yhteneväisyyksiä juurikin tämänvuotiseen JYPiin. Tuolloin se, mikä kukisti "ylivertaisen" Jukka Jalosen, taas ei riittänyt huikeaa Kärppälaumaa ja Kari Jalosen pelikirjaa vastaan.

Tiedän että mielipiteesi ovat kärjistettyjä, mutta mielestäni olet ensinnäkin kokonaisuutena yliarvioinut valmentajan merkitystä joukkueen menestyksen kannalta. Blues-sarjakin oli kyllä niin tasainen että Alatalon "taitoihin nähden" olisi Blues voinut jatkaa, mutta kokemus ei riittänyt, Kärpiltä se kuitenkin löytyi. Oliko Kärppäjoukkue sitten niin paljon parempi pelkältä materiaaliltaan? Ei. Kokonaisuutena kovempi, muttei niin paljon. Hyvä koutsi voi parhaimmillaan kääntää kurssin ja tehdä ratkaisevat muutokset, ja ennenkaikkea ottaa materiaalista todella paljon irti, mutta siltikään mopolla ei pääse kuuhun.

Alatalo sai Kärpät ainakin oikealle raiteelle, vaikkei ihan asemalle päästykään. Lisäksi erot yksittäisissä peleissä olivat kaikesta huolimatta pieniä, siis siitäkin huolimatta että johonkin silmään JYP oli valovuoden edellä toteutuksessaan. Kärpät oli lähellä voittoa parissakin pelissä, tälläkin pelitavalla ja koutsilla. Ja JYP pelasi kokonaisuutena helkkarin hyvin.

Plussapuolella riittää lähinnä tulos ja henkilökohtaiset saavutukset pelaajatasolla. Kun taas etsitään negatiivisia seikkoja ja koitetaan kehittyä, täytyy mennä hieman pienempiin osiin pilkkoen. Minun mielestäni Kärpillä tökki vain avauspeli, ja ylivoima oli "yhden hitin ihmettä". Reagointi ja kyky muutoksiin, myös siinä parannettavaa. En vetäisi noista yhtäsuuruusmerkkiä "pelitapaan", vaan lähtisin vaikkapa uuden kakkoskoutsin kanssa kehittämään niitä. Kakkoskoutsin kanssa siksi, että myös Kerhossa avauspeli ja ylivoima kaipasivat apua, se tuntuu olevan Alatalon selkeä heikkous. Niin ja osalle pelaajistoa tuli sellaisia kausia, ja sattui sellaisia virheitä että niistä ei voi syyttää pelitapaa, Järventie esimerkkinä. Ja kun Järventie kuitenkin oli yksi isojen minuuttien pakeistamme niin...

Kuinka paljon vaakakuppi sitten kallistuu? Ei niin paljon etteikö hopea-Matti saisi jatkaa rauhassa työtään ensi kaudella. Se vaatii myös pelaajistoon muutoksia. Kenties kevyempikin hyökkääjistö riittäisi kun oma pää laitettaisiin oikeasti kuntoon parilla täsmähankinnalla ja sen avauspelin parantamisella.

Alatalo oli täysin kykenemätön tekemään asialle mitään koko kauden aikana. Moni muistutti Alatalon tuomasta hyökkäävästä pelitavasta, mutta kauden 58:ssa pelissä Kärpät teki 185 maalia, viime kaudella luvut olivat 56 peliä ja 205 maalia - eli se siitä.

Hyökkäävää parempi termi lienee "rohkea", sillä kyllä karvauspeli ja kiekollinen peli oli aktiivisempaa ja uskaliaampaa. Joskus hölmöläisten hommaa, ja kostautuvaa, mutta varmuudella katsojaystävällisempää kokonaisuutena.

Enivei, noita maalimääriä vertaillessa toki kannattaa laskea avainpelaajiemme loukkaantumiset, sentterien ja pakkien, ja huomata sitten että aika tasoihin siellä ainakin mentiin.

Kärppien hopeatila hämää kauden suoritusta.

Ystävällisesti sanoen, minusta tällainen "väärin voitettu" on aina jonkinmoista turhaa paskanjauhantaa. Hopea tuli, ja se on hyvä lopputulos. Ei paras, mutta hyvä.

Nyt etsitään syitä sille, miksi epäonnistuttiin, vaikka järjellisempää olisi ensin pyrkiä selittämään se, minkä takia Kärpät menestyivät paremmin kuin muut kärkijengit, JYPiä lukuunottamatta.

Hyvä pointti.

Kokeillaan:

- Kärppien kunnonajoitus ja koko käyrä oli nousujohteinen.
- Ratkaisupelaajien kova taitotaso. Mm. Andersson pelasi ajoittain elämänsä ehdottomasti parasta kiekkoa.
- Avainpelaajien terveystilanne hyvä pudotuspeleissä
- Kaksi suvereenia hyökkäyskenttää (pl. finaalit, joissa viimeisetkin eväät syötiin)
- Roolipelaajien onnistuminen (kokonaisuutena näen että tähtien takaa tuli onnistumisia reilusti, kun Kärppien peli kulki, se kulki neljällä kentällä), Viitakoski, Alikoski, Grönholm, mm. heiltä kaikilta hyviä esityksiä pudotuspeleissäkin
- Alatalon pelityyli sisälsi aukkoja, mutta se toimi tiettyyn pisteeseen asti juuri tällä joukkueella, avainsana aktiivisuus
- Hyvä maalivahtiduo, Tarkki oli näissäkin pleijareissa suurimman osan ajasta erittäin hyvä vaikka peli ei olekaan virheetöntä. Runkosarjassa taas Koivisto paikkasi erinomaisesti
- Boumedienne. Ei samanlainen täysosuma kuin aikaisempina kausina, mutta silti roolinsa ja minuuttiensa kokoinen kaveri
- Forrest ennen Boumediennen tuloa

PS. Hyvä ketjunavaus, mutta kannattaa miettiä olisiko viikon tai parin päästä itse kultakin syntynyt hieman värilasittomampaa tekstiä pienen pettymyksen hälvennyttyä hieman...
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
En usko, että täällä kukaan on lynkkaaamassa Alataloa jonkun ennakkoluulon perusteella ja eikä varmasti muutenkaan.
Ihan hyviä henkilökohtaisia mietteitä täällä on, jokainen näkee asiat omalla tavallaan.
Minulle sanoi kerran eräs arvostettu ja kokenut valmentaja, että elä poika usko tulostaulua, usko sitä mitä näet. Tuo oli mielestäni erittäin viisas periaate, olen sen itse huomannut, niin voitetun kuin hävitynkin pelin jälkeen.
Tämän vuoden hopea ei todellakaan ollut väärin voitettu, siihen ei löydy perusteita. Toisaalta se oli ihan maksimisaavutus tuolta joukkueelta ja valmennukselta, finaalit näyttivät sen.
Kuitenkin olen huolestunut ensi kaudesta, löytyykö joukkueelle toimiva pelitapa jo kauden alkupuolella? Se pelitapa on kuitenkin sellainen perusturva pelaajille, tiedetään mitä itse pitää ja mitä toiset tekevät.
Valmentajalla on ainakin tuossa asiassa se suurin vastuu, ei sitä voi pelaajien harteille jättää.
 

Bobi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Kiekko-Ketut, Edmonton Oilers
Kuten jo aikaisemmin mainitsin, niin kauteen lähtö ennakkoasetelmiin nähden enemmän kuin tukala. Uusi valmentaja ja paljon uusia pelaajia, mutta marraskuusta lähtien peli kuitenkin jo muistutti voittavan joukkueen otteita. Pelaajat alkoivat löytämään rooleja ja pelisysteemit paranivat. Bumen tulon jälkeen myös YV:llä kiekot alkoivat pysymään hyökkäysalueella.

Loppusilaus finaaleissa sitten meni vihkoon, ehkä oltaisiin kaivattu muutama onnekas pomppu kuten 1 pelin jatkoerässä Jypin Pesoselle tai vika pelin flipperikiekko Jääskeläiselle. Toisaalta paikkojakin oli mutta jäätävä viimeistely uupui. Olisikohan Toni Koivisto tänään tehnyt maaottelupelissä vastaavista paikoista Hanneksen tekemät?

Onneksi huomenna Jypin juhliessa sinne luvattu paska keli, pohjoisesta tuulee ja lunta tupaan.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Yritän tuoda tähän hiukan omia ajatuksiani päättyneestä kaudesta. Ensinnäkin nyt pari päivää viimeisen finaalin jälkeen hopea tuntuisi jättävän kaudesta jossain määrin hyvän maun, ja etenkin tarvittavaa aitoa nälkää ensi kaudelle.

Pelitavallisesti kausi oli erittäin ailahteleva. Ensi metreiltä lähtien olin ainakin näkevinäni Alatalon pyrkimyksissä modernin jääkiekon asioita. Niiden toteuttamisesta ei kuitenkaan tullut valmista pakettia missään vaiheessa kautta. Alkukautta, jolloin pelitapa pitäisi saada ajettua sisään, leimasivat kiekollisesti rajallinen puolustuskalusto ja avainsenttereiden poissaolot. Ison osan fokuksesta veivät myös CHL-pelit, jotka tulivat Alatalon myöhään keväällä alkaneelle projektille auttamattomasti liian aikaisin. Joulua kohti CHL:n jäädessä taakse ja loukkaantumisten hellittäessä joukkueen pelillinen tila tasapainottui ja tammikuussa peli oli liigan ylivoimaisesti tuloksekkainta. Osin tilanne johtui tukusta helpompia vastustajia, joita vastaan keskeneräiselläkin tasolla joukkueeseen ajettu pelitapa toimi. Lopullista rutiinia pelitavan toteuttamiseen ei silti pystytty luomaan vielä tuossakaan ajassa, mistä Alatalolle voidaan antaa miinuksia. Plussat Alatalo taas saa siitä, että hänen joukkueensa esitti paljon viihdyttäviä otteluita ja että rohkean pelitavan yrittäminen jatkui loppuun asti. Valitulta tieltä ei alettu peruuttelemaan sivukujille, jos ei toisaalta oikein ohituskaistaakaan löydetty.

Finaalien osalta en jaa Temen näkemystä siitä, että JYP olisi pelannut vain 90-lukulaista puolustuskiekkoa. Sitä se pelasi ainoastaan Oulun otteluissa, mikä ihmetytti minua suuresti. Olikin suuri pettymys, ettei Kärpät pystynyt voittamaan kotipelejään pelillisestä hallinnasta huolimatta. Hallinta ei ollut suinkaan vain näennäistä, koska Kärpät vei selvästi laadukkaat maalipaikat Oulun peleissä. Näin siitä huolimatta, että kulmista ei sitten millään tahdottu päästä pois JYPin uskomattoman virheetöntä puolustuspeliä vastaan. Oulun peleissä Kärpät siis vei JYPä tasakentällisin, mutta ei pystynyt hyödyntämään maalipaikkoja tai hankittuja ylivoimia. Toisessa päässä JYPille annettiin naurettavan helppoja maaleja henkilökohtaisten tai viisikkotason virheiden seurauksena. Jyväskylän peleissähän JYP pelasikin sitten huomattavasti aktiivisemmin ja vastaavasti vei maalipaikat, eli Kärppien vierastappiot olivat pelitapahtumiin nähden luonnollinen seuraus.

Mitä tulee Kärppien erikoistilannepelaamiseen pleijareissa, niin Jokereita ja Bluesia vastaan Kärpät oli tällä osa-alueella vastustajaa parempi. Koska ylivoima tuolloin vielä toimi, on syy sen tylsyyteen finaaleissa etsittävä mieluummin JYPin aivan erinomaisesta alivoimapelaamisesta. Tuohon alivoimaan ei valmennus onnistunut löytämään lääkkeitä. Korostan, että näkemykseni mukaan tilanne oli kuitenkin se, että JYPin alivoima oli poikkeuksellisen hyvää ja Kärppien yv vain kohtalaisen hyvää (sellaista joka tepsi tämän kauden runkosarjan kakkoseen mutta ei sitten kuitenkaan ykköseen).

Ketjunavaajan analyyseissä tuppaa mielestäni vastustajan hyvyys jäämään turhan vähälle huomiolle tapahtumien kulun syitä arvioitaessa, vaan tappion hetkellä Kärppien nähdään usein alisuorittaneen tai pelanneen vajaalla asenteella jne, mikä on mielestäni vastustajan aliarvioimista. Kärpät tosiaan päästi ottelun avausmaalin 11 peräkkäisessä ottelussa. Kärppien valmistautuminen ei silti epäonnistunut kaikissa noissa tapauksissa, vaan vastustaja onnistui yksinkertaisesti vielä niukasti paremmin. Urheilussa kun on tällainenkin mahdollista, että voittaja voi olla kahdesta hyvästä se hieman parempi ilman että sen toisen tarvitsee alisuorittaa.

SM-liigan tason aliarvioiminen on sekin toki nyt muodikasta. Tässä olen hyvin vahvasti Petteri Sihvosen kannalla, että pelaajien absoluuttinen taso liigassa on hieman pudonnut, mutta vastaavasti pelitaktinen osaaminen ja muu seurojen sisältöosaaminen on keskimäärin noussut. Liigan kokonaistaso ei liene juurikaan muuttunut viime vuosina. Nyt ei vaan enää pärjätä pelkillä rahalla ostettavilla hyvillä pelaajilla, jotka aiemmin veivät joukkueen menestykseen keskinkertaisellakin pelitavalla. Nyt on oltava paitsi hyviä pelaajia, myös taktinen osaaminen viimeisen päälle. Vaatimusten kirjo SM-liigassa menestymiselle on kasvanut. Keskinkertaiseksihan (jopa sen alle) paljastui KJ:nkin pelikirja, kun työkalut vaihtuivat Kärpissä käytettävissä olleita heikompiin ja piti aloittaa rakennusprojekti alkutekijöistä. Suurseura Jokerithan on jopa tietyllä tavalla tippunut näiden sisältöosaajaseurojen (Blues, JYP, KalPa, HPK, varauksin Kärpät) kelkasta pistepörssi-scouttauksineen.

Kärpät on tuossa edellä varauksin, koska en ole ollenkaan varma, pystyykö Alatalo vielä ensi kaudellakaan ajamaan Kärpille sisään riittävän modernin pelitavan. Lähtökohdat lienevät viime kautta huomattavasti paremmat eli niin on sitten oltava odotukset ja vaatimuksetkin. Alatalon on pystyttävä jatkossa kehittämään ennen kaikkea Kärppien peliä ja samalla itseään valmentajana. Ensi kaudella hän ei tule saamaan anteeksi pelitavallisia heikkouksia läheskään siinä määrin kuin vaikesta tilanteesta alkaneella päättyneellä kaudella.

Vielä hieman joukkueen rakentamisesta. Joku sanoi edellä, että on pakkoa hankkia näitä Dahlmaneja ja Järventeitä. Mikä pakko muka on hankkia hintalaatusuhteeltaan surkeita pelaajia? Järventien hankintaa voidaan tosin syystä puolustella, koska ei varmaan kukaan uskonut, että mies voisi osoittautua lopulta esimerkiksi Antti Ylöstä huonommaksi puolustajaksi, kuten tapahtui. Näiden kärppäsydämettömien höntsäilijöiden (näemmä etenkin narritaustaisten (Vertala, Dahlman, Järventie)) vierailuista on otettava opiksi ja muualta on hankittava vain takuuvarmoja vahvistuksia tai roolipelaajia. Tästä syystä en ole pätkääkään innostunut esimerkiksi Rita-huhusta. Kärppätaustaisten pelaajien merkitystä menestyksen jatkumolle ei vaan voi liikaa korostaa. JYPhän sen taas näytti, mikä merkitys sillä äärimmäisellä joukkueen eteen pelaamisella kauden ratkaisuhetkillä on.

Tässä ketjussa olevista kirjoituksista jaan täydellisesti Solomonin näkemykset. Erinomaisia pointteja esimerkiksi suhtautumisesta Kärppien pelaajamateriaalin tasoon ja onnistumisten/epäonnistumisten filosofiaan.
 

Gurkha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vielä hieman joukkueen rakentamisesta. Joku sanoi edellä, että on pakkoa hankkia näitä Dahlmaneja ja Järventeitä. Mikä pakko muka on hankkia hintalaatusuhteeltaan surkeita pelaajia? Järventien hankintaa voidaan tosin syystä puolustella, koska ei varmaan kukaan uskonut, että mies voisi osoittautua lopulta esimerkiksi Antti Ylöstä huonommaksi puolustajaksi, kuten tapahtui. Näiden kärppäsydämettömien höntsäilijöiden (näemmä etenkin narritaustaisten (Vertala, Dahlman, Järventie)) vierailuista on otettava opiksi ja muualta on hankittava vain takuuvarmoja vahvistuksia tai roolipelaajia.

Kun omista junioreista ja omasta ringistä ei nouse uusia ja pelaajia ja omat vanhat ovat mestaruusvuosien jälkeen hintalapultaan alkaen 3xxke (ilolla katsoo esim. menossa olevaa EHT-turnausta). Niin on käytännön pakko kasata muukalaislegioonaa. Onnistumisesta ja epäonnistumisesta ei voi olla 100% varma. Toki olet oikeassa, että juuri nämä kärppäsydämettömät höntsäilijät tulisi välttää, mutta se on äärimmäisen hankalaa.
Näkisin, että joukkueessa olisi nuorennusleikkauksen paikka, mutta mistä nämä nuoret hommataan, tshekistä?
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Dahlman pelasi ajoittain hyvääkin kiekkoa, ykkösketjukin tuntui välillä jopa paremmalta kun Dahlman oli surffailevan Aaltosen tilalla. Rooli vain jäi kokonaisuutena ja terveellä miehistöllä (odotetun) pieneksi.

En tosin ymmärrä miten sitten tuollaiseen pieneen rooliin ei kelpaisi joku Mestisjyrä tai vastaava.
 

Rike # 77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heinäpään Kiekko, Oulun Kärpät, Kiekko-Laser
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös